Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cannes vackra hamn på Franska rivieran.
Cannes vackra hamn på Franska rivieran.
Cannes vackra hamn på Franska rivieran.
Cannes har en av de finaste sandstränderna på Franska rivieran.
Cannes har en av de finaste sandstränderna på Franska rivieran.
Cannes har en av de finaste sandstränderna på Franska rivieran.
På Elsa i Monte Carlo kan du äta ekologiskt.
På Elsa i Monte Carlo kan du äta ekologiskt.
På Elsa i Monte Carlo kan du äta ekologiskt.
Matisse ägnade fyra år av sitt liv till att designa och utsmycka kapellet La Chapelle du Rosaire som ligger i Vence.
Matisse ägnade fyra år av sitt liv till att designa och utsmycka kapellet La Chapelle du Rosaire som ligger i Vence.
Matisse ägnade fyra år av sitt liv till att designa och utsmycka kapellet La Chapelle du Rosaire som ligger i Vence.
1 AV 4
Cannes vackra hamn på Franska rivieran.
Foto: FREEARTIST/Getty Images
2 AV 4
Cannes har en av de finaste sandstränderna på Franska rivieran.
Foto: STEVENALLAN/Getty Images
3 AV 4
På Elsa i Monte Carlo kan du äta ekologiskt.
Foto: Monte-Carlo Beach
4 AV 4
Matisse ägnade fyra år av sitt liv till att designa och utsmycka kapellet La Chapelle du Rosaire som ligger i Vence.
Foto: A.LANNERETONNE

20 sköna tips på Franska rivieran

FRANSKA RIVIERAN. Njut av gourmetmat, shoppa, gå på museer och titta på fotboll. Prova vin, olivolja och gå på spa. Nice, Cannes, Antibes, Saint Jean Cap Ferrat och resten av Rivieran väntar med hav, sol och varma vindar. Här är 20 tips och en perfekt guide på saker att göra till din nästa resa till Frankrike.

1. Ät lyxigt på Le Chanteclair i Nice

En tvåstjärnig Michelin restaurang hör nästan till om man skriver om Rivieran. Kökschef Jean Denis Rieubland har vunnit titeln Frankrikes bästa arbetare i kategorin kock. Han skapar innovativa vackra rätter med spännande smaker där basen är produkter från Provence. I gourmetrestaurangen Le Chanteclair väntar rokokostolar i rosa och limetoner, ljusrosa bordsdukar och på väggarnas 1700-tals panel hänger porträtt. I vinkällaren finns 15 000 flaskor vin och champagne som ytterligare förhöjer måltiden. 

Här serveras endast middag men rätter skapade av Jean Denis Rieubland serveras även i bistron La Rotonde. Chefskonditor Fabien Cocheteux headhuntades till Paris och presidentens palats förra året. Nu har Fabrice Didier tagit över och hans favoritråvaror är choklad, honung, jordgubbar och citrusfrukter. Under helgerna finns en dessertvagn i baren med hans choklad och kakor – The Bar Delicacies.

lenegresco.com 

2. Historiskt barhäng på Belles Rives i Juan-les-Pins

Flera amerikanska författare och musiker kom till Juan-les-Pins i början på 1920-talet. Författarparet Scott och Zelda Fitzgerald köpte ett hus där de bodde, skrev och arrangerade omtalade fester. Idag är deras gamla hem restaurang, bar och hotell med en väl bevarad art-déco stil.

I pianobaren Fitzgerald hörs fin musik och kristallkronor lyser över de leopardmönstrade fåtöljerna. På väggen mot terrassen hänger svartvita fotografier på familjen Scott, Zelda och dottern Scottie. Bartendern serverar drinkar från Fitzgeralds tid och egna blandningar från ett stort urval av champagne, whisky och vin. Det går att beställa mat i baren. Kanske en fiskrätt följt av en traditionell choklad mousse eller pannacotta. Eller en getostsallad?

”Tea Time by Angelina ” serveras alla helger. Varm choklad på vintern och iste på sommaren. För chokladen och kakorna står alltid husets prisbelönte konditor Steve Moracchini. I restaurang La Passagère står kock Yoric Tièche för gourmetmåltiden. 

bellesrives.com 

3. Festa på restaurang Z-Plage i Cannes

Mellan Medelhavet och det dukade bordet finns bara några rader med solstolar. Under parasoll med fantastisk utsikt över hav, himmel och Esterelbergen kan man höra havets vågor. 

Maten har ett hälsosamt fokus med lokala produkter och samtidigt har flera rätter en touch av främmande kontinent. Man tillagar kött och fisk på plats och oftast finns tre olika val. Rätten kan tillagas på kolgrillen, i en tandooriugn eller wokas.

I baren La Rotonde blandas både hälsosamma alkoholfria smoothies och drinkar. Under juli och augusti spelar en DJ varje kväll och under helgerna är det olika konserter och uppträdande. Ibland med fyrverkerier. Stranden stängs under vintern och öppnar upp runt påsk, lite beroende på väder. 

På andra sidan strandpromenaden ligger Grand Hyatt Cannes Hotel Martinez och Cannes enda tvåstjärniga restaurang La Palme d’Or. Kökschef Christian Sinicropi använder lokala produkter med stor kreativitet. Här är det kändistätt under filmfestivalen. 

cannesmartinez.grand.hyatt.com

På restaurang Z-Plage i Cannes kan du under ett parasoll njuta av fantastisk utsikten. Foto: GRAND HYATT CANNES HOTEL MARTIN

4. Ät färsk fisk på Paloma Beach i Saint Jean Cap Ferrat

Restaurangen ligger nästan längst ut på halvön vid havet. I skuggan av grönska går man nerför en trappa och så öppnar sig utsikten. Vid klart väder ser man ända till Monaco. Sedan 1948 har man serverat lokalt fångad fisk som specialitet. Pablo Picasso var ofta här med sin familj och restaurangen heter Paloma efter hans dotter. Medelhavets läckerheter finns på menyn med ett starkt fokus på dagens fångst från havet. Det finns spagetti och fruktjuice för de små och cocktails och vin för de stora. Dessertmenyn med choklad och bär gillar alla. Sean Connery och Roger Moore har varit återkommande gäster liksom Tom Cruise.

Vill man inte sitta vid ett bord, kan maten bäras ner till solstolen under parasollens skugga. Vattnet är turkosgrönt och det finns olika sportaktiviteter. Här startar också den spektakulära vandringen Saint-Hospice. Den är lätt att gå och bjuder på oemotståndliga vyer. Från påsk till slutet av september är denna oas öppen.

paloma-beach.com, www.saintjeancapferrat-tourisme.fr

På Paloma Beach i Saint Jean Cap Ferrat kan du äta färsk fisk. Foto: PALOMA BEACH

5. Mingla med kändisar på Stars'n'Bars i Monaco

I hamnen mitt i Monaco vid Port Hercule öppnade för 20 år sedan Kate Powers från Amerika och Didier Rubiolo en sportbar i en tre våningar hög gammal lagerlokal. Tanken var att vanliga familjer i Monaco skulle kunna komma hit för en prisvärd måltid. Barnfamiljerna kommer fortfarande, kändisar inom film, musik och sport har blivit stamkunder. Finske formel 1-föraren Mika Häkkinen har donerat sin bil och lokalen är fylld av signerade fotografier, T-tröjor, hjälmar, bollar och andra samlarobjekt i första hand från sportens värld. Zlatan har varit här mer än en gång liksom även Björn Borg och Ingemar Stenmark. 

Sport kan man se på mer än 20 tv-skärmar, utbudet av öl är stort och de amerikanska hamburgarna goda. Men på den digitala menyn finns också ett stort urval av rätter för vegetarianen, veganen och för den som äter glutenfritt. Förutom en amerikansk meny finns även rätter inspirerade av det indiska, mexikanska och asiatiska köket. Senaste tillskottet är den egna grönsaksträdgården. 

starsnbars.com

6. Ät ekologiskt på Elsa i Monte Carlo

Monte-Carlo Beach är ett 80-årigt landmärke i Furstendömet Monaco. Restaurang Elsa med kökschef Paolo Sari är först med att få en Michelinstjärna för ett kök med 100 procent ekologiska ingredienser. De flesta varorna kommer från närliggande byar. Han tillagar kött, fisk och grönsaker på ett naturligt, nyttigt och sofistikerat sätt. Hans dessertsoppa av citrusfrukter med en morotssorbet och lite choklad är mångas favorit. Inredningen går i tydliga, geometriska former där blått och vitt är tongivande. Både lunch och middag servas med utvalda ekologiska viner och champagne. Hela hotellet andas art-déco. 

Den italienske kökschefen vann 2016 världsmästerskapen i pizzabakning med sin O Sole mio som serveras i La Pizzeria. 

Tre dagar om året tar DJ:s, dans och drinkar över på hela Monte-Carlo Beach. När formel 1 bilarna gasat klart på Monaco grand prix öppnar en Pop up club. I år skålas det i champagne och rockas loss 25-28 maj.

montecarlosbm.com/restaurants-in-monaco/gourmet/elsa

Restaurang Elsa var först med att få en Michelinstjärna för ett kök med 100 procent ekologiska ingredienser. Foto: CHRISTIAN LARIT

7. Gå på museet Le Musée Marc Chagall i Nice

Den europeiska och ryska adeln som kom till Nice under vintrarna i början på 1800-talet. De byggde många pampiga hus på kullen Cimiez. Det är en lång uppförsbacke till världens största samling med verk av den ryskfödde målaren Marc Chagall. Absolut värt varje steg och det finns buss.

Kärnan i samlingen är 17 målningar med bibliska motiv. Det finns även skisser, pastellteckningar, gouacher, mosaik, gobelänger och glasmålningar. Mycket är utfört och donerat av konstnären som var aktiv i museets uppförande. Chagall tyckte om musik och i musikrummet finns tre av hans blåa glasmålningar. Museets musik och dansföreställningar förhöjs av rummets blå sken och målningar.

I sommar kommer det att vara en stor skulpturutställning i trädgården. Olivträden ger skön skugga och museets snackbar är en liten fin oas. Eftersom museet är nationellt är det gratis inträde första söndagen varje månad. I presentaffären finns det sedvanliga utbudet av konstböcker, vykort, smycken, scarf och T-tröjor.

musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/chagall

8. Tavlorna på Musée Matisse och Chapelle Matisse i Nice och Vence

Villa des Arènes lyser i röd ockra högt uppe på Cimiez. Här visas tavlor, teckningar och fotografier av och med konstnären. Det finns nästan tvåhundra objekt som tillhört Matisse. Titta på tavlor och rokokostolen som han själv dekorerat. La Chapelle du Rosaire är ett litet katolskt kapell som ligger i Vence. Matisse ägnade fyra år av sitt liv till att designa och utsmycka kapellet som drivs av nunnor. En av dem vårdade konstnären när han var sjuk. I museet visas stegvis utvecklingen av arbetet. Men besök också gärna kapellet i Vence som i folkmun kallas Chapelle Matisse. 

Konstnären levde och verkade under stora delar av sitt liv i Nice. Så här skrev han om staden. ”Det som fick mig att stanna kvar var januaris storslagna färgspeglingar och det klara dagsljuset”. Han vilar nu för evigt på kyrkogården nära museet. Museibutiken har vykort, planscher och konstböcker. Parken vid museet skuggas av olivträd, har boulebanor och ett litet fik. 

musee-matisse-nice.org www.vence-tourisme.com 

9. Se Picassos verk på Musée Picasso i Antibes och Vallauris

Även Pablo Picasso inspirerades av kustens klara ljus och starka färger. Museet ligger i den gamla delen av Antibes med fin utsikt över havet på en höjd i Château Grimaldi. Slottet är byggt ovanpå en romersk befästning och har tillhört familjen Grimaldi från Genova. Pablo Picasso kom till Franska rivieran 1920. Efter andra världskrigets slut fick han låna Grimaldis palats som ateljé och under sex månader arbetade han här. Han skänkte 23 målningar och 44 teckningar till staden Antibes. Tjugo år senare invigdes Musée Picasso. Museet innehåller även verk av andra konstnärer som Nicolas de Staël. För några år sedan köpte museet en åtta meter hög skulptur av artisten Jaume Plensa. Den heter Nomade, står vid hamnen och tittar ut mot havet. Den som tycker om Picasso rekommenderas också att åka till Vallauris och Musée National Pablo Picasso de La Guerre et la Paix. I Vallauris arbetade han främst med keramik och där finns även ett av hans största verk La Guerre et la Paix (Krig och fred). 

antibes-juanlespins.com, http://musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/picasso

Musée Picasso ligger i den gamla delen av Antibes med fin utsikt över havet på en höjd i Château Grimaldi. Foto: MAIRIE D'ANTIBES

10. Besök Villa et Jardins Ephrussi de Rotschild i Saint Jean Cap Ferrat

Baronessan Beatrice Ephrussi de Rothschild skänkte bort sitt hem. Idag är det öppet för besökare årets alla dagar. Hon älskade att resa, var intresserad av konst och porslinsfigurer. Hon lär ha haft en vilja av stål. Det tog sju år att färdigställa trädgårdarna och hemmet som fick namnet Vila Ile de France efter en lyxkryssare. Den franska trädgården har formen av ett skepps förstäv. 

Renässansfasaden är i hennes favoritnyans av rosa. Väl inne är det överdådigt med mosaikgolv, marmorkolonner och gobelänger.  Missa inte caféet som förutom fin miljö och utsikt är perfekt för att vila benen till en kopp kaffe eller ett glas vin. De serverar även en lättare lunch.

På halvön finns det fler villor i miljardklassen. Bäst syns de från havet. Den lokala båtklubben Le Club Nautique hyr både ut båtar, kajaker och SUP-brädor. Dessutom har de olika kurser för den som gillar havets vågor. Bo på lyxhotell som Grand Hotel du Cap Ferrat, tre-stjärniga La Villa Cap Ferrat eller hyr en lägenhet.

villa-ephrussi.com, www.clubnautique-capferrat.fr 

11. Fynda lyxmärken eller fönstershoppa i Cannes

I Frankrike är det realisation två gånger om året. En gång på sommaren och en gång på vintern. Följer fransmän alla regler? Nja, det finns året runt specialerbjudande och det klassas inte som rea. Sommaren 2017 startar realisationen den 28 juni klockan 08.00 och den håller på i fem veckor till den åttonde augusti. Allra lyxigast är det utmed strandpromenaden La Croisette i Cannes. Mot havet ligger många fina stränder och restauranger. På andra sidan av den palmprydda gatan ligger lyxhotellen och butikerna. En handväska eller aftonklänning från Louis Vuitton, Christian Dior eller Valentino kostar förstås mer än resan. Men att titta är gratis. Dessutom är utbudet av snygga bad och sommarkläder mycket större än i Sverige. 

I Nice ligger de mest exklusiva butikerna på Rue de Paradis, Rue Alphonse Karr och Avenue de Verdun. I Monaco finns flera lyxiga shoppingcenter nära Casinot i Monte Carlo. Även varuhuset Galeries Lafayettes säljer designkläder.

cannes-destination.com, www.visitmonaco.com  

12. Bästa leksaksaffären – En Sortant de L'école i Cannes

Gör som de som bor i Cannes, Steven Spielberg och flera återkommande konferensgäster och kändisar. Gå två kvarter upp från stranden till höger om hotell Barrière Le Majestic på Rue Macé. Affären syns från hörnet då det ofta står färgglada trampbilar och gunghästar på trottoaren. I taket hänger en jordglob, fåglar och flygplan. Tätt ihop sitter björnar i ett hörn och dockor i ett annat. Här finns små segelbåtar, spisar, kastruller, kockar, marionetter, robotar, kaniner och kalejdoskop.

Här finns dyraste dyrt, men också små billigare presenter. Marie-Pierre Balligand äger affären och ägnar ibland hela nätter åt att göra en vacker skyltning. Hon säljer enbart leksaker tillverkade i Europa och allra mest gillar hon gamla tillverkade av trä. De som samlar på leksaker kommer hit för att se vad som finns. École betyder skola och verbet sortir att gå ut – så hit passar det att komma på lov och när skolan är stängd.

ensortantdelecole.com 

En Sortant de L'école i Cannes är bästa leksaksaffären på Franska rivieran. Foto: Agneta Rickardsson

13. Köp närodlad olivolja på Alziari i Cannes

Det är snart 150 år sedan som kvarnhjulen började pressa oliver från närområdet. De gamla kvarnhjulen arbetar fortfarande. En blandning av gröna och svarta oliver pressas i dag övervakade av kunniga ögon. En liter olja utvinns ur sex kilo oliver. Man tar emot besök i kvarnen som ligger i området Madeleine i nordvästra Nice. Störst chans att se kvarnhjulen i arbete är mellan elva och två. Här finns en butik, men urvalet är större i butiken i Gamla stan i Nice. Idag har man kontrakt på recept till 130 olika produkter. Viktigast är självklart oliven som kan köpas i lösvikt. Här finns tapenade, oliver fyllda med anjovis, chili, vitlök, citron och mer därtill. Både stamkunder och turister uppskattar den egna oliven Cailletier.

Vanligast är den kallpressade jungfruoljan som man ofta ser på restauranger på Franska rivieran. Den traditionella har en liten fruktig smak och finns oftast i en blå plåtburk. Har burken eller flaskan en annan färg så provsmaka och köp den ni gillar bäst.

alziari.com.fr  

14. Handla på marknader utmed hela Franska rivieran

Klimatet gör det lätt att hitta närodlade grönsaker och frukter året runt på färggranna marknader och i små butiker. Handla till picknicken eller till resväskan. Baguetter, croissanter, pain au chocolat och macaron känner vi till. Varför inte prova något mindre känt? La Tourte de blettes är en mangoldpaj som finns både som matpaj och som efterrätt. 

På marknader säljer odlare och fabrikörer getost, vitlökskorv, anklever, lavendelhonung, patéer och blommor. De säljer sylt och marmelad av aprikos, citron, fikon och så mycket mer. Det finns även marknader som säljer antikviteter, kläder och allt annat mellan himmel och jord.

Färska och torkade kryddor finns i överflöd att uppleva. Lavendel i fina påsar av traditionellt tyg brukar vara lätt att hitta. På marknader finns ofta någon som säljer sin egentillverkade tvål och goda dofter. De tre stora parfymtillverkarna är Fragonard, Galimard och Molinard. De har butiker och fabriker som går att besöka och dofta sig igenom. 

fragonard.com, galimard.com, molinard.com

Franska rivieran kryllar av härliga marknader. Foto: Agneta Rickardsson

15. Besök arenan Allianze Riviera i Nice

Niceborna älskar sitt fotbollslag och att gå på en match är en upplevelse. Supporterklubben heter Issa Nizza. Under EM 2016 hette arenan Stade du Nice. Här förlorade Sverige mot Belgien och Island vann över England. Zlatan respekterar man, men man ogillade honom då han gjorde mål för PSG Paris på hemmalaget. Arenan är den mest miljövänliga i Frankrike. Förutom solpaneler på taket återvinns allt regnvatten liksom sopor. 

Nationalmuseet för sport ligger granne och kaféet är alltid öppet innan match. Själva museet är interaktivt och uppdelat i fyra olika kategorier. Sporter som golf och simning. Sporter där man tävlar mot en motståndare som tennis och fäktning eller i grupp som fotboll och handboll. När man klättrar och seglar är naturen den största motståndaren. I utställningshallen är temat de Olympiska spelen. De var i Paris 1924 och man har sökt för 2024. Det finns en butik och ytterligare ett rum för den som vill öva att kasta en basketboll i korgen.

allianz-riviera.fr 

16. Provsmaka viner på Chateau de Bellet i Nice

Bellet är Nice alldeles eget vin. Ljumma vindar från havet, lite kyligare luft från Alperna och gott om sol ger ett bra mikroklimat för kullarna i norra delen av Nice. Ett tiotal vintillverkare odlar de traditionella karakteristiska druvorna som Folle Noir, Rolle och Braquet. Två gånger om året öppnar alla vinodlare sina domäner. Det kan vara bäst att ringa innan då öppettiderna varierar.

Château de Bellet grundades på 1770-talet och har gett vinet dess namn. De har en liten ekologisk mycket uppskattad produktion. När prins Albert av Monaco gifte sig kom vinerna härifrån. Deras röda, vita och roséviner säljer snabbt slut hos vinhandlare och på restauranger i närområdet. Provsmakning sker oftast i en hemlig krypta i det nyrenoverade kapellet men själva vinkällaren är nybyggd i form av en halvcirkel. För den som vill bo nära med milsvid utsikt över vinodlingarna passar B&B Villa Kilauea bra.

vindebellet.com, chateaudebellet.com, villakilaua.com 

Château de Bellet grundades på 1770-talet och har gett vinet dess namn. Foto: AGNETA RICKARDSSON

17. Bada på spat Le Spa 27 i Nice

Spa hör Rivieran till. Westminster Hotel & Spa lär vara det som öppnade senast. Är man gäst på hotellet tar man hissen iklädd badkläder och badrock raka vägen ner från rummet. . Om inte är man lika välkommen och tar trapporna ner från Strandpromenaden. Förr köade man vid dessa trappor för att komma till en av Rivierans hippaste nattklubbar. Nu är det lugn musik och värmen får man inte på dansgolvet utan i bastun. Det finns en jacuzzi och en pool. I poolen får man en stark motvind om man trycker på en knapp på kortsidan. Mest bokade är avspänningsmassage av olika längd. Det finns också ansiktsbehandlingar för män och kvinnor, lerinpackningar, manikyr, pedikyr, fotmassage och inpackningar. 

Flera av de femstjärniga lyxhotellen har ett spa och vissa hotell har sviter där det finns både gym och massagebänk. Medelhavets salta vatten är en del av konceptet för ett Thalassospa. Det finns både i Antibes och Cannes, men mest välkänt är Les Thermes Marins i Monte Carlo. 

lespa27-nice.com 

Är man gäst på hotellet tar man hissen iklädd badrock raka vägen ner från rummet till Le Spa 27 i Nice. Foto: WESTMINSTER HOTEL & SPA

18. Ta en båt till Les Iles de Lérins utanför Cannes

Île Sainte-Marguerite är den största av öarna utanför Cannes. Det tar ungefär två timmar att gå runt ön som har flera naturstigar och en väldoftande eukalyptusallé. Leonardo DiCaprio har huvudrollen i filmen Mannen med järnmasken. Historien berättar att mannen var fängslad i militärfortet här på ön. Det finns också ett marinmuseum att besöka, havets fiskar att beskåda och två restauranger.

Île Saint Honorat har ägts av munkar sedan 400-talet. På klostret L’Abbaye des Lérins bor vinodlande cisterciensmunkar. Deras vin och likörer serveras på stjärnkrogar och går att köpa i deras butik. Det är mässa på söndagar och det finns möjlighet att bo i klostret. Öns enda restaurang La Tonnelle har självklart vinprovning vissa fredagar. 

Boka gärna bord i förväg eller ta med en picknick. Båtresan startar på Quai Laubeuf och tar en dryg kvart. Härifrån går även turer till Saint Tropez, Nice och Monaco.

cannes-ilesdelerins.com, trans-cote-azur.com

Missa inte båtturer till öarna Les Iles de Lérins utanför Cannes. Foto: PALAIS DES FESTIVALES CANNES

19. Missa inte festivalerna i Frankrike på våren

Cannes är mest känd för sin filmfestival. Den 17-28 maj firar den 70 år. Det finns storskärmar och för den som gillar film är det säkert värt att trängas. Sommartid är Rivieran fylld av olika festivaler. Nästan varje by har sin egen. 

I Vence är det musikfestival på torget den 6-29 juli. Det är tjugonde året i rad med några kända band och flera lokala artister. Besökarna är i första hand fransmän och turisterna få. 

På jazzfestivalen i Juan-les-Pins spelar internationella stjärnor den 14-23 juli. Scenen är mot havet och under några palmers skugga. Festivalen som startade på 60-talet är en av de bästa. Jazzmusik hörs i parker och på gator och torg under festivalen. 

I februari välkomnas våren med flera karnevaler. I Nice är det en stor karneval med skönhetsdrottningar och blomsterfyllda vagnar som paraderar i flera dagar. I Villefranche är det en dag med blomsterfyllda båtar i hamnen. I Menton firas citronen för 84:e året med otroliga citronvagnar och citronkonst.

festival-cannes.fr, jazzajuan.com, nicecarnaval.com, fete-du-citron.com 

20. Köp French Riviera Pass för alla aktiviteter på Rivieran

Att bara njuta av gudomlig mat, sköna bad, lite shopping och några utvalda aktiviteter kan vara nog. Men om man vill ha en aktiv semester kan det löna sig att köpa kortet där man samlat nästan 100 aktiviteter med fritt inträde på hela Franska rivieran. Hela området på samma kort fungerar bra, men räkna ut vad som är lönsamt för just er. Korten finns i tre varianter för vuxna och barn, 24, 48 eller 72 timmar gäller det. Det är billigast på nätet och gäller också som betalning på buss och spårvagn. Att ta båten till Les Îles de Lérins utanför Cannes är exempelvis frtitt i stället för cirka 140 kronor för en vuxen. Gratis är också entrén till alla museer i denna artikel och till privatägda Musée de la Fondation Maeght med modern konst. Gratis prova på olika aktiviteter och rundturer med både buss och små tuff-tuff tåg ingår också.

Buss och spårvagn är billigt på Rivieran. Enstaka resa kostar cirka 15 kronor och det finns både dags-och veckokort. 

frenchrivierapass.com, cotedazur-tourisme.com

 

LÄS MER:

 12 platser du inte får missa i Frankrike
Claes Månssons bästa tips på Franska rivieran
 

 

Av Agneta Rickardsson