19 måsten i Lissabon – Europas soligaste stad

LISSABON, PORTUGAL. I Lissabon hittar besökaren en bubblande matkultur, trendig shopping och ett högklassigt nattliv.

Och inte minst – Europas soligaste klimat med över 300 soldagar om året.

Av: Jonas Henningsson

Allt om Resor
Imponerande världsarv. Foto: Istock

1. Mosteiro dos Jerónimos

Klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos är imponerande i sin storlek. Portalen vid ingången är 32 meter hög, och verkligt praktfull i sitt uttryck. Varenda kvadratmeter är pietetsfullt utsmyckad. 

På Mosteiro dos Jerónimos tillbringade Vasco da Gama sin sista natt innan han gav sig ut på sin världsförändrande seglats 1497. Och här ligger da Gama begravd än i dag. På da Gamas dagar låg Mosteiro dos Jerónimos alldeles längs floden men i dag har vattnet dragit sig tillbaka några hundra meter. Platsen framför fylls av den fina trädgården Praça do Imperio. Inträdesbiljetten ger tillgång till både klostret och Belémtornet.

Praça do Império 

mosteirojeronimos.pt

 

19 TIPS UR NYA BOKEN MITT LISSABON

Författaren Jonas Henningsson om boken:

"Mitt Lissabon handlar om staden och om mina favoritplatser i staden. Jag guidar till heta restauranger och barer, till trendiga butiker, historiska platser och sevärdheter. Den handlar om musiken, om kulturen och om möten med massor av spännande människor.

Jag är journalist och fotograf och har rest till och skrivit om Lissabon i 25 år, det är verkligen en av mina favoritstäder som jag alltid återvänder till. Boken släpptes den 8 augusti på Karavan reseguider."

Bläddra vidare i artikeln för nästa tips!

 

Antiga Confeitaria de Belém är kaféets riktiga namn.

2. Pasteis de Belém

Ibland tror jag att alla besökare till Belém också besöker stadsdelens legendariska kafé Antiga Confeitaria de Belém. 

Kaféet som för enkelhetens skull kallas Pasteis de Belém, är berömda för sin custard tart – en söt, fyllig uppenbarelse som blivit legendarisk och som man prånglar ut massvis av dagligen. Kön ringlar alltid lång ute på gatan, succén verkar vara för evig. Bakverket kan man hitta på många andra kaféer i både Lissabon som i övriga landet – men ingen lyckas göra en exakt likadan som Pasteis de Belém. Kaféet håller hårt i det mytomspunna receptet, förstås.

Rua Belém 84-92 

pasteisdebelem.pt 

 

Jose Avillez på Belcanto. Foto: Jonas Henningsson

3. Belcanto

Flaggskeppet som nyligen belönades med sin andra stjärna i Michelinguiden. 

Hit går man för fine dining i eleganta, sobra lokaler, men jag har varit här även för lunch och den är verkligen en upplevelse, rätterna är små konstverk i sig, och se till att ha kalendern fri åtminstone några timmar, för det går inte snabbt även om servicen är klanderfri. Belcanto ligger vid São Carlos-torget.

Largo de São Carlos 10 

joseavillez.pt 

 

Museet Mude är ett modemåste. Foto: Facebook/MUDE

4. Mude – Museu do Design e da Moda

Ett måste för den som är intresserad av mode och design. I byggnaden, som tidigare hyste en bank, samlas stadens mode- och designintresserade, här pågår alltid något spännande. 

Basen i samlingen är affärsmannen Francisco Capelos samling på 2 500 objekt. Men MUDE visar också möbler, bland annat av Charles Eames och Philippe Starck, husgeråd och mycket annat. Håll utkik på hemsidan om du vill veta vad som är på gång. Ligger verkligen mitt i centrum på Rua Augusta.

Rua Augusta 24 

mude.pt 

 

Omgjort industriområde. Foto: Jonas Henningsson

5. LX Factory

LX Factory bjuder på skön söndagsloppis i industrimiljö.

Missa inte söndagarna då det gamla omgjorda industriområdet LX Factory med alla sina spännande butiker flyttar ut på gatorna och kör loppis. Mysigt och ett kul ställe att hänga på några timmar i jakten på några roliga minnen från staden.

Rua Rodrigues de Faria 103 

 

Praça do Rossio. Foto: Jonas Henningsson

6. Praça do Rossio

Av Lissabons alla stora torg är Praça do Rossio det mest berömda. Det anses vara det vackraste torget i Lissabon.

På Rossio hamnar de allra flesta för eller senare. Folkvimlet är konstant och torget är kantat av restauranger och kända kaféer som Cafe Nicola. De pampiga barockfontänerna ger verkligen en känsla av stadens storslagna historia. Ett bra ställe att hänga på, spana på folk och få en känsla för Lissabon som en verklig storstad.

Praça Dom João da Câmara 3

 

 

Portvin med anor. Foto: Jonas Henningsson

7. Garrafeira Nacional

En av Lissabons bästa vinbutiker med dignande hyllor där man hittar många av de allra bästa portugisiska vinerna.

 Jag brukar låta personalen guida genom landets vinskatter, och man går alltid därifrån med nya kunskaper och upptäckter bland landets ungefär 350 inhemska druvor. Portugal är ett underskattat vinland och här går det fortfarande att göra fynd som inte går att göra i mer erkända vinländer. Garrafeira Nacional har dessutom ett svårslaget utbud av portvin.

Rua de Santa Justa, 18-24 

garrafeiranacional.com 

 

Foto: Istock

8. Embaixada

Embaixada är verkligen ett uttryck för vad som pågått i Principe Real det senaste decenniet. Hippa, trendiga människor har öppnat restauranger, barer, butiker, gallerier och annat i stadsdelen. 

I Embaixada ("ambassaden"), hittar man allt detta i ett elegant 1900-talspalats som ursprungligen hette Palacete Ribeiro da Cunha. Här satsar man på att visa upp portugisiskt hantverk, kultur, gastronomi, design och mode. En trendig (förstås) restaurang, Le Jardin finns. Moleskine har en butik, lokala designföretagen Storytailors liksom färgstarka Amélie au Théatre likaså. På uteserveringen Atalho Real hänger stadens moderiktiga klientel.

Praça do Príncipe Real 26 

embaixadalx.pt 

 

Utsikten från Santa Justa-hissen. Foto: Istock

9. Elevador de Santa Justa

Hissen Santa Justa är en av Baixas bästa sevärdheter. Den eleganta hissen ritades av Raul Mesnier de Ponsard, en lärling till självaste Gustave Eiffel. 

Elevador de Santa Justa uppfördes vid förra sekelskiftet. Klar stod den i all sin nygotiska prakt, 45 meter hög, 1902. Ursprungligen drevs den av ånga, men den ersattes av elektricitet redan 1907. Den översta våningen har en terrass med utsikt över São Jorge-slottet, torget Rossio och Baixa.

Rua de Santa Justa/ Rua do Ouro 

 

Historisk matmarknad. Foto: Jonas Henningsson

10. Mercado da Ribeira

Lissabons mest historiska marknad. Den gamla trotjänaren som öppnade redan på 1200-talet fick en välbehövlig ansiktslyft alldeles nyligen och den har aldrig sett bättre ut än nu. 

Jag besöker inomhusmarknaden Mercado da Ribeira varje gång jag är i stan. Inte minst för en kopp kaffe på stående fot samtidigt som man småpratar lite med handlarna. Allra bäst är att komma hit riktigt tidigt när kommersen är som störst. När handlarna frenetiskt försöker övertyga kunderna, när stammisarna hämtar hem sina dignande kassar med grönsaker, fisk och kött. Bäst är att hänga kvar ganska länge för att verkligen känna på stämningen, beställa ett bra vin och en matbit och spana in energin i marknaden.

Avenida 24 de Julho 50 

 

Foodies flockas på Time Outs matmarknad. Foto: Istock

11. Time Out Mercado da Ribeira

Marknaden Mercado da Ribeira som först främst var fiskmarknad har i dag blivit något av alla matfantasters favoritställe. Anledningen är satsningen på att möta samtiden. 

För foodies flockas till den nyare delen av Mercado da Ribeira som lockar med flera av stadens hetaste kockar och baristas. Här kan man prova många av landets bättre viner, stekar i världsklass, pinfärska fisk- och skaldjursrätter. Eller underbara mackor av alla de slag. Time Out Mercado da Ribeira är en verkligt lyckad fortsättning på marknadens åttahundraåriga historia.

Avenida 24 de Julho 49 

 

Lissabons mest avbildade kafé. Foto: Bigstock

12. Café Brasileira

Kanske det mest avbildade och omsjungna av alla kaféer i Lissabon. Café Brasileira är på snart sagt varje besökares lista över måsten, och självklart ska man gå hit även om det under högsäsongen ibland är galet mycket människor som har samma intention. 

Jag brukar försöka slinka in här på lite udda tider, sätta mig långt inne i den härligt mondäna miljön där jag får njuta min bica ganska ostört.

Eller så hänger jag ute i solen på eftermiddagen och kollar när besökare omfamnar statyn av poeten Fernando Pessoa i sina ansträngningar att föreviga mötet digitalt. Det centrala läget i skärningspunkten mellan Chiado och Bairro Alto är perfekt.

Rua Garrett 120 

 

Diogo Noronhas hantverk. Foto: Facebook/Casa de Pasto

13. Casa de Pasto

Ingenting skvallrar om restaurangen på gatuplan. Där morsar jag på gänget som driver den lilla baren som hör till Casa de Pasto. Tar trapporna upp och möts av den varma, välkomnande lilla restaurangen där det känns som att tiden stannade vid förra sekelskiftet. 

Stjärnkocken Diogo Noronha har lärt sig hantverket på Michelinkrogar runtom i Europa. Nu uppdaterar han den traditionella kokkonsten med sin egen tolkning, och han gör det suveränt bra. Jag brukar prova så många smårätter jag bara orkar med: Azeitão-ost, Ibericoskinka, spännande rätter på rotfrukter, spänstiga soppor, vilt med mera. Vinerna är både högklassiga och förvånansvärt prisvärda och matchar maten perfekt.

Rua de São Paulo 20 casadepasto.com 

 

Perfekt utflykt för barn. Foto: Bigstock

14. Castelo de Sao Jorge

Från Castelo de Sao Jorge har man svårslagen utsikt över stadsdelen Alfamas myller liksom över floden Tejo. 

Är barnen med på resan är det här ett perfekt utflyktsmål – de tycker ofta att det är spännande att utforska den gamla borgen, medan föräldrarna också njuter av vyerna. Glöm inte vattenflaskan, det kan bli riktigt varmt häruppe. Bästa sättet att ta sig hit är med spårvagnslinje 28 och sedan en kort promenad. Gratis guidade turer hålls vid klockan 12 och 16 dagligen.

Rua de Santa Cruz do Castelo 

castelodesaojorge.pt 

 

Portvin – en del av Portugal. Foto: Istock

15. Solar do Vinho do Porto

Portvin är kultur i Portugal och för att förstå vurmen för den här söta sällskapsdrycken är ett besök på Portvinsinstitutet en bra start. Solar do Vinho do Porto verkar för att sprida kunskap om landets kändaste dryck. 

Det ligger i en del av Bairro Alto som andas klass och sofistikerad elegans, annars kan vissa gator vara ganska luggslitna. Här är det mondänt och förfinat, om än skönt slitet. Väl inne är det mjukt varma färger som möter besökaren och man glömmer snart bort stadens larm och kakafoni. Här kan man prova en mängd olika portviner av olika kvalitet, fler än 300 olika sorter finns innanför 1700-talsväggarna – och efter besöket förstår du så mycket mer om de olika varianterna, årgångarna, dofterna, smakerna och arvet.

Rua São Pedro de Alcântara 45 

www.ivdp.pt 

 

Välbesökt torg. Foto: Istock

16. Praça Luís de Camões

Torget med den imponerande statyn av 1500-talspoeten Luís de Camões markerar gränsen mellan de båda stadsdelarna Bairro Alto och Chiado. 

Torget är alltid välbesökt. Av turister, av kaffetörstande Lissabonbor (den lilla kuben som säljer kaffe på torget anser många har bäst bica i Bairro Alto) av jonglörer, av gatumusikanter och av poeter som reciterar sina verk. Kommer man hit vid jul lyser stora röda girlanger och ljus upp statyn och torget. Nationalskalden Camões står överst på piedestalen och tittar bort över gatan mot Largo de Chiado, grannstadsdelen, och de båda barocka kyrkorna Loreto och Encarnação. 

 

Stilfull katedral. Foto: Istock

17. Sé de Lisboa

Katedralen Sé Patriarcal är Lissabons äldsta religiösa byggnad. Genom historien har katedralen byggts om och till vid många tillfällen. 

Därför kan den arkitekturintresserade pricka av många stilar under besöket här: romansk, gotisk, barock och nyklassisk. Jag tycker insidan är ännu mer imponerande än exteriören. Med det gotiska valvet, den barockinspirerade sakristian och det nyklassiska kapellet, där för övrigt kung Alfons lämningar finns begravda. Katedralen är öppen för besök på vardagar. Bäst är att komma hit tidigt för ljuset och bästa stämningen. En mindre entréavgift tas ut men det är det definitivt värt.

Largo da Sé 

 

Finaste favorittorget. Foto: Colourbox

18. Praça do Príncipe Real

I stenhård konkurrens är detta mitt favorittorg i Lissabon. Praça do Príncipe Real ritades och anlades vid mitten av 1850-talet och stod klart 1860. 

Kring torget byggde de förmögna sina skrytbyggen och i dag ger dessa fina palatsliknande byggnader hela området en härligt charmig, elegant känsla. Dessutom ser man Castelo Sao Jorge härifrån vilket aldrig är fel. Mitt på torget står ett fint ciderträd som fungerar som en mötesplats för stadsdelens invånare. Namnet då? Jo, den berömde journalisten França Borges står som fin staty i parken, du kan inte undgå den. 

 

Udda upplevelse. Foto: Jonas Henningsson

19. Ler Devagar

Oj, vad jag tycker om den här udda fågeln. Ler Devagar är ett kafé, och det är en bokaffär. Men också så mycket mer. 

Här händer alltid något spännande - utställningar, uppträdanden, konserter, recitationer eller performances. Miljön är också udda, den liknar inget man någonsin sett förut. Ler Devagar är inhyst i ett gammalt stort tryckeri och den enorma tryckpressen fungerar nu som platsens hjärta, kring den pågår det ständiga spännande upptåg.

LX Factory, Rua Rodrigues de Faria 103  

lerdevagar.com