15 härliga tips på favoritön Mallorca

MALLORCA. Sommarens populäraste ö är behaglig, bedårande och behändig i sin storlek. I över 20 år har Mallorca-kännaren och Allt om Resors medarbetare Elisabet Garcia besökt ön, här delar hon med sig av några favoriter.

Ett koncentrat av chica butiker, designhotell, barer och restauranger hittar du i La Lonja. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

1. Palma – ett Barcelona i miniatyr

Öns lilla huvudstad är ett slags Barcelona i miniatyr. Krogar och barer i världsklass, en shopping som omfattar allt man kan önska och hotell från budget till glammigaste lyx.

Precis som i Barcelona flockas turisterna i stadens citykärna, men tar man sig bara en bit bortom affärs- och shoppinggatorna hittar man siestalugna gränder med aptitretande dofter av vitlök, olivolja och tomater. Eller så lånar man en city bike och cyklar till någon av alla charmiga byar och härliga stränder som finns på båda sidor om stadskärnan.

Att allt fler vill åka till Palma har gjort att priserna har stigit, något som fört med sig att allt fler crème-de la-crème ses på stadens gator och torg eftersom de inte är lika priskänsliga som vanliga turister. Det är alltså inte längre priserna som gör Palmas restaurang- och shoppingutbud så fantastiskt, i stället är krogarnas kreativa kvalitetskök och alla roliga butiker med kollektioner och ett sortiment du inte hittar hemma som gör staden så populär.

Missa inte: Ett koncentrat av chica butiker, designhotell, barer och restauranger hittar du i La Lonja, de gamla kvarteren som är Palmas pulserande hjärta.


Colonia Sant Jordi påminner om Marsstrand och Smögen. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

2. Besök Colonia Sant Jordi för de mysiga stränderna

Vackra vyer, avkoppling och sagolika stränder, men också en skön lugn atmosfär i Colonia Sant Jordi.

Det gamla jordbruks- och fiskeläget Colonia Sant Jordi är sedan 50-talet en statusstämplad sommarort för mallorkiner, ungefär på samma sätt som Marstrand och Smögen är för svenskar. Folk går till och från stranden i badkläder, handdukar hänger på tork och förväntansfulla ungdomar slår sina lovar runt byns torg när de inte ses hänga i småbåtshamnen. Där finner man också byns lilla fiskeflotta liksom seglare och dagsturister på väg till nationalparken Cabrera, ett antal mindre öar med ett härligt snorkelvatten.

Oavsett om man tillhör ortens förmögna sommargäster eller hyr ett enkelt rum, delar man upplevelsen att sommaren spenderats i Colonia Sant Jordi. Något som också gör byn till ett välbesökt utflyktsmål, inte minst för söndagens långlunch, är byns alla fisk- och skaldjurskrogar.

Missa inte: Restaurang Antonio serverar öns kanske bästa paella, eller beställ in fisk- och skaldjursrätter som ger dig hallucinationer kalla mörka vinternätter. Boka bord om du åker hit en söndag.

restauranteantonio.net

LÄS MER: Linda Lindorffs 12 måsten på Mallorca


Skönt bad och folkliv på Cala Mayor, 20 minuter från Palma. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

3. Exklusiva badorten Cala Mayor

Väster om Palma ligger Cala Mayor, en av Mallorcas äldsta turist- och badorter behagligt nära allt vad öns storstad har att erbjuda i form av krogar, barer, shopping och kultur.

 En busstur intill Palma tar bara cirka 20 minuter. Cala Mayor lockar fortfarande turister, men under åren har hon blivit en allt populäre bostadsort för mallorkiner och för inflyttade utlänningar – inte minst skandinaver. Bostadshuset Bendinat Mar på gatan Joan Miróhar till exempel runt 80 procent skandinaviska ägare varav en stor del lär ha adligt ursprung, men så kallas det också skämtsamt för ”Riddarborgen” av alla mallorkasvenskar. Gatan Joan Miró som slingrar sig längs med havet, har en lokal prägel med olika butiker, krogar, barer och andra serviceinrättningar. Området har också två fina och välbesökta sandstränder som kantas av några hotell och krogar.

Missa inte: Den thailändska restaurangen Restaurant & Lounge Masai där man från en mysigt inredd terrass ser ut över stranden och havet.

masaimallorca.comPalma Suites är skönt för de som vill stanna länge i Palma. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

4. Bo i lägenhet i Palma Suites

Är du en av alla som drömmer om att flytta till Mallorca kan du checka in för några månader, veckor eller dagar på Palma Suites, ett fyrstjärnigt lägenhetshotell i Palma.

Ett slags uppdaterat långliggarhotell anpassat till resvana och kräsna resenärer som vill kunna njuta av livet utomlands utan de förpliktelser som följer med att äga sitt boende själv. Och vill man komma tillbaka kan man på det svenskägda hotellet förvara personliga tillhörigheter mellan besöken.

Lägenheterna, som har olika storlekar, är alla smakfullt inredda i en varm och ombonad skandinavisk stil med fullt utrustade kök. Den hemtrevliga känslan förstärks av en mjuk färgskala, sköna sängar och sängkläder i hög kvalitet. Alla lägenheter är dessutom utrustade med höghastighets uppkoppling, smart tv med on-demand filmkanaler och stora integrerade väggskärmar om man vill Skypa med familjen hemma i Sverige. På takterrassen finns en liten pool med solstolar varifrån man har en härlig utsikt över katedralen och Palmas takåsar.

Missa inte: Mercat Olivar, saluhallen där allt som skördas och odlas på ön varvas med små matstånd där man äter och dricker gott.

palma-suites.com, mercatolivar.com

LÄS MER: Malin Berghagens guldkorn på Mallorca


Gran Hotel Son Net är både charmigt och lyxigt. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

5. Gran Hotel Son Net – romantiskt hotell

Det charmiga lyxhotellet Gran Hotel Son Net med utsikt över byn Puigpunyent har i internationella resetidningar prisats som ett av världens mest romantiska hotell.

De allmänna utrymmena liksom hotellrummen sprider en hemtrevlig känsla där antikt möter modernt i en härlig kombination. Hotellet, som invigdes 1998 efter en omsorgsfull renovering, var tidigare en gammal herrgård med anor från 1600-talet. Historien berättar om många betydande öbor och besökare, ett faktum som fortsatt efter förvandlingsnumret som gjort Son Net till ett av öns vackraste boutiquehotell. Dessutom har hotellets två restauranger, Oleum och El Gazebo, ett mycket bra kök med omfattande vinsortiment – något man också kan njuta av i hotellets romantiska träkoja varifrån man har fågelperspektiv över det idylliska landskapet. Vill man bara titta förbi på en drink eller njuta av gårdens vin går det också bra.

Missa inte: I omgivningen finns flera trevliga vandringsstråk, korta såväl som långa. Dessutom är läget perfekt för cyklister samt golfare som kan välja mellan sex närliggande banor.

sonnet.es


Koppla av på lantgården Sa Rota d’en Palerm. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

6. Bo på lantgården Sa Rota d’en Palerm

Den gamla mallorkinska lantgården Sa Rota d'en Palerm från 1800-talet ligger fridfullt i en lantlig idyll omgiven av 30 hektar böljande kullar med sädesfält, fruktträdgårdar och pinjeskogar.

 Tystnaden är påtaglig, undantaget fågelkvitter, surret från flugor och hundskall från de närliggande byarna.

Den gamla familjegården som ligger i mitten av Mallorca är perfekt som utgångspunkt om man vill upptäcka ön med bil eller med cykel. Under åren har huvudbyggnaden fått tillskott av några nya bostadslängor, allt byggt i en tidsenlig stil med en klassisk mallorkinsk inredning. Här bor man i mindre lägenheter med eget hushåll eller i klassiska dubbelrum, då ingår terrassfrukost med hembakat och hemlagat. Gästerna är ofta återkommande barnfamiljer och cykelturister som lockas av omgivningens slingrande cykelvägar. Därutöver kommer bröllopspar, vandrare och stressade karriärkvinnor och män som söker ett par dagars avkoppling och kontemplation.

Missa inte: I närheten ligger öns gamla huvudstad Sineu, besök onsdagsmarknaden och ät en typisk mallorkinsk lunch på någon av ortens gamla källarrestauranger.

sa-rota.com

LÄS MER: 13 klassiska tips på Mallorca


Brokigt och avslappnat på Balagan by Etoh. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

7. Avspänt på krogen Balagan by Etoh

I Palmas populära Santa Catalina-kvarter ligger den nyöppnade krogen Balagan by Etoh som startades av fyra vänner som gillade att hänga tillsammans.

Namnet Balagan betyder kaos på flera språk, och det är något som speglar allt från inredning till meny liksom ägarnas brokiga bakgrund och nationaliteter: Sverige, Frankrike, Rumänien och Ukraina. Atmosfären är avspänd och opretentiös och lockar gäster som slinker in för ett glas vin eller en cocktail, men också för att äta kökets medelhavsinspirerade rätter som serveras i portioner som är till för att delas.

För att locka morgontrötta gäster serverar man frukost ända fram till klockan två, ägg i olika former med tillbehör, yoghurt med mûsli och bär, smoothies, nypressade juicer och givetvis kaffe och olika teer.

Missa inte: Saluhallen Mercat de Santa Catalina där man kan inta en kopp kaffe eller äta lunch på stående fot bland stånd som dignar av grönsaker, frukt, ostar, skinkor och andra stapelvaror.

Facebook: Balaganbyetoh, mercatdesantacatalina.com


Billigt, gott och familjärt på La Parada del Mar. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

8. Familjärt på restaurangen La Parada del Mar

Framför spanska kungafamiljens sommarpalats i Marivent, strax väster om Palma, ligger restaurangen La Parada del Mar.

Krogen som är som ett slags fisk- och skaldjursmarknad med kyldiskar fyllda av dagsfärsk fångst från havet: havsaborre (lubina), piggvar (rodaballo) sjötunga (lenguado) – men även havskräftor, räkor, bläckfisk och olika slags musslor.

Konceptet är ett slags självservering, något som bidrar till den höga och familjära stämningen. Konceptet går ut på att man först går fram till diskarna med fiskar och skaldjur för att studera vad man vill äta. När man gjort beställningen slår man sig ner vid ett bord med en nummerlapp i sin hand och väntar på att rätten ska lagas. När den är klar ropas numret ut och maten hämtas vid en lucka. Allt är fräscht, gott och billigt – en måltid för två personer med bröd, aioli, vin, vatten och kaffe kostar bara drygt 250 kronor per person.

Missa inte: Köket serverar prisvärda avsmakningsmenyer med olika slags fiskrätter.

laparadadelmar.com

LÄS MER: 5 snabba måsten i Palma


Emilio Innobar är ett omskrivet kök. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

9. Ät gott på krogen Emilio Innobar

När japanmexikanen Emilio Castrejó hoppade av advokatyrket i Tokyo och besökte Mallorca för drygt tolv år sedan anade han föga att han skulle bli en av Palmas hetaste krögare med krogen Emilio Innobar.

Hans första egna krog var ett litet hål i väggen i byn Portixol där han serverade himmelska smakupplevelser i form av sashimi, sushi och fantastiska desserter. Konceptet blev en succé, ryktet spred sig och när han fick gäster som flög in till Mallorca över dagen var det dags att byta upp sig till något större. Matprofilen Emilio Castrejó har sedan dess skrivit tidningskrönikor och öppnat upp nya krogar där den här restaurangen är hans senaste. Kökets talang när det gäller japansk-mexikansk cross-overmeny får folk att vallfärda till krogen som ligger på en bakgata nära Jamie III i Palma. En måste-krog för alla som älskar kreativa kulinariska upplevelser, men glöm inte att beställa bord.

Missa inte: Svårt att välja ur den lockande menyn, men Sashimi mixto liksom Ceviche är ett måste.

emilioinnobar.com


På Rialto Living finns galleri, affär och bar. Foto: Elisabeth Montgomery

10. Shoppa på svenskägda Rialto Living

Ett stenkast från Palmas flottaste paradgatan Paseo del Borne, på C/ de Sant Feliu, 3, ligger livsstilsbutiken Rialto Living som kommit att inspirera så många Mallorcabesökare.

 Men så har den också placerat sig som en av världens elegantaste butiker i boken ”Luxury Stores Top of the World” (förlag teNeues 2009). Rialto Living var den första i sitt slag med sitt koncept av ett handplockat sortiment möbler, textilier, tapeter, mode, smycken och presenter och diverse andra varor. Till skillnad från många butiker som har ett mer statiskt utbud förändras sortimentet hela tiden, man köper till exempel endast in en storlek av varje klädesplagg så att det ska bli en större variation.

I butiken finns också ett konstgalleri där man har vernissage var femte vecka och ibland också andra events. Där finns också ett kafé som serverar allt från nyttiga frukostar till fräscha fusion-inspirerade rätter liksom kaffe och te med bakverk.

Missa inte: Drick en god cocktail eller ta en drink innan du går vidare för att äta middag.

rialtoliving.com

LÄS MER: 10 insidertips på Mallorca


Paseo del Borne kantas av märkesbutiker liksom av praktfulla byggnader. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

11. Strosa på paradgatan Paseo del Borne

Palmas flottaste paradgata Paseo del Borne är en mötesplats dit alla Palmabesökare kommer till förr eller senare.

Gatan, som börjar vid Palmas hjärta – torget Plaza del Rey Juan Carlos I – kantas av märkesbutiker liksom av praktfulla byggnader med öns i särklass dyraste kvadratmeterpris. Det har gått drygt tio år sedan prisstegringen började, då dubblerade palatset Can Alomar sitt värde på bara nio månader. Idag ägs det av en svensk affärsman som lär ha köpt det för 12 miljoner euro! Några av hans penningstarka hyresgäster är fashionabla boutiquehotellet Can Alomar, Louis Vuitton och klockbutiken Relojeria Alemana. Ännu mer svenskägt hittar du i huset bakom Can Alomar på gatan Feliu där Barbara Bergman och Klas Käll driver livsstils- och designbutiken Rialto Living. Inte långt därifrån svenskägda boutique-hotellet Tres samt klassiska restaurangen La Paloma som drivs av gotlänningen Mikael Appelquist. Han driver också vinbaren Wineing och champagnebaren Chez Camille ett stenkast från Paseo del Borne.

Missa inte: En kaffe på legendariska bar Bosch intill torget Plaza del Rey Juan Carlos I.


Det finns härliga vandringsleder runt Puerto de Soller. Foto: Elisabeth Montgomery

12. Vandra runt Puerto de Soller

Mallorcas vandringsleder är så många att man skulle kunna vandra ett helt år och ändå välja olika leder varje dag. Lägg sedan till ett behagligt klimat som gör det möjligt att vandra året runt så förstår man varför ön är ett sådant populärt vandringsresmål.

Vandringsguiden Åsa Johannesson Alomar har bott på ön i 25 år, en av hennes favoritleder går till toppen Puig de L’Ofre. Vandringen börjar vid vattenreservoaren Cuber ovanför Sóler och tar cirka fyra timmar. Är man en mer erfaren vandrare tipsar hon om en led som går till viken Cala Tuent. Vandringen, som börjar vid utsiktsplatsen Mirador Ses Barques utanför Puerto Sóler, går genom olivlundar, ekskogar och längs med bergskammar varifrån man har en vacker havsutsikt. Vill man i stället njuta av betande lamm, terrasser och tusenåriga olivträd rekommenderar hon en lugnare och mer stillsam cirkelvandring väster om Puerto Sóler, leden börjar vid Playa Replic och går via vandrarhemmet la Muleta tillbaka till Puerto Sóler.

Missa inte: Restaurang Las Olas i Puerto de Sóler har ett omsorgsfullt och vällagat medelhavskök, goda paellor och färsk fisk.

restaurantelasolas.netpersonlig-guide-mallorca.com

LÄS MER: Kombinera Palma med Puerto de Soller – 7 tips


Palma Sport & Tennis Club ägs av svenskar. Foto: Binge Eliasson, BE INSPIRED

13. Tennis och spa på Palma Sport & Tennis Club

De senaste tio åren har det poppat upp flera gym-anläggningar runt ön, men sedan i fjol finns nu också ett nytt slags fitness-center – Palma Sport & Tennis Club.

Den klubbliknande moderna anläggningen har en klassisk finish såväl som ett klassiskt läge intill Santa Catalina-kvarteren. Bakom anläggningen står det svenska paret Landström som också driver anrika hotell Portixol i byn med samma namn.

Utöver fem tennisbanor finns ett fitness-center med ett modernt gym samt lokaler för yoga och pilates. Yogaklasserna sker i samarbete med Earth yoga, en studio som drivs av svenskan Sandra Wikman. Som tennistränare har man anlitat Andres Ruiz Jansson, tränare och före detta tävlingsspelare.

I Palma Sport & Tennis Club ingår också en spa-del liksom bastu och pool-anläggning med soldäck.

Missa inte: Den fyrstjärniga anläggningen har också en restaurang som lagar hälsosam mat, där finns också hamburgare och andra rätter liksom, vin, champagne och andra drycker.

palmatennisclub.es


Vid Es Trenc finns ljuvliga stränder för badsugna. Foto: Bigstock

14. Härligt strandliv på Es Trenc

Barn- och familjevänliga, sportiga och poshiga – men också ödsliga nudiststränder. Söker man härliga badstränder kan man inte välja ett bättre resmål än sydöstra delen av Mallorca.

Där sträcker öns berömda naturstrand Es Trenc kulliga sanddynor ut sig intill ett turkosblått hav. Den långgrunda stranden är enormt populär, men den är två kilometer lång så det finns plats för alla. På stranden finns mysiga chiringuitos – enklare strandserveringar – där man kan spreta med tårna i sanden samtidigt som törsten släcks och magen mättas.

Vill man ha lugnare och mer folktomt omkring sig är stranden Ses Covetes väster om Es Trenc ett utomordentligt alternativ. Det är också stränderna öster om Colonia Sant Jordi, Ses Roquetes och Es Carbo. Dit går det inga vägar, i stället får man ta en promenad på cirka 20 minuter till Ses Roquetes. Till Es Carbo tar det lite längre tid, en strand där man emellanåt kan se spanska kungafamiljen plumsa i vattnet när de besöker sitt sommarpalats Marivent utanför Palma.

Missa inte: Charmiga krogen Es Pinaret intill Ses Salines nära stranden Es Trenc, dyrt men väl värt sitt pris.

es-pinaret.de


I charmiga orten Esporles i Tramuntanabergen finns en fin marknad. Foto: Binge Eliasson / BE INSPIRED.

15. Missa inte marknaden Santa Maria de Cami

För många mallorkiner är veckans höjdpunkt ett besök på någon av öns söndagsmarknader, den följs ofta av en klassisk långlunch tillsammans med nära och kära.

En av de populäraste marknaderna ligger i förorten Santa Maria de Cami, cirka en mil nordost om Palma. Ett slags bondens marknad med frukter, grönsaker, sylt, saft, bröd och närproducerad mat – men också växter, kläder, skor och diverse krimskrams. Åk dit på förmiddagen, drick en kaffe och njut av folklivet. Ät sedan en klassisk långlunch på någon av ortens alla krogar. Eller så åker du till marknaden i Pollenca, staden som anses vara en av öns vackraste. Där kan man ta sig uppför de 365 trappstegen till kyrkan Puig de Maria varifrån utsikten över trakten är fantastiskt vacker. Är man däremot ute och åker en lördag rekommenderas lilla charmiga orten Esporles i Tramuntanabergen nordväst om Palma.

Missa inte: Två bra krogtips är Celler Sa’ini som serverar en prisvärd trerättersmeny med tårt- och kakbuffé under helgerna samt Bistro 19 som är en mer fine-dining restaurang på Plaça Hostals 19.

cellersasini.net, Facebook/Bistro19

LÄS MER: Superguide med 80 oslagbara tips på Mallorca

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande