15 härliga måsten på Kanarieöarna

Kanarieöarna är troligen Sveriges mest populära vinterresmål med mer än en halv miljon svenska besökare varje år. Men långtifrån alla tar chansen att upptäcka öarnas skönhet, gastronomi och alla äventyr som finns bortom de mest populära charterstränderna.

Här bjuder guideboksförfattarna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén på sina 15 favoriter.

Andra har också läst

Foto: Marko T Wramén

Bila i bergen på Gran Canaria och nå klippan Roque Nublo i Tejeda.

1. Bila i bergen på Gran Canaria

När vägen klättar uppåt blir luften friskare och grönskan rikare, samtidigt som vi passerar kaktusbeströdda raviner och vajande höga palmer. Växtligheten skiftar hela tiden med höjden och det är lugnt, tyst och avkopplande. Så känns det för mycket att vandra eller cykla njuter du fint av bergen också med bil.

Det finns många slingrande sätt att ta sig upp, ett tips är att börja resan vid Arguineguín på väg GC-505 som sedan övergår i GC-605. Slutligen når du en av de högsta punkterna på Gran Canaria, klippan Roque Nublo i Tejeda. Ta en paus på vägen vid Bar Casa Melo och stanna till för att njuta av utsikten. Och bara andas.
Adress: Bar Casa Melo Lugar Ayacata 34, Gran Canaria

Av Anna W Thorbjörnsson

Foto: Marko T Wramén

Den knallgula ubåten startar längst ute vid piren i Puerto de Mogán.

2. Ubåtsäventyr på Gran Canaria

Är du nyfiken på att åka ubåt eller sugen på att dyka men aldrig tagit det där certifikatet? Med Yellow Submarine kan du få båda delarna tillfredsställda.

Den (självklart) knallgula ubåten som startar längst ute vid piren i Puerto de Mogán tar dig ner till 20 meters djup i Atlanten. Via de väl tilltagna glasfönstren ser vi stim av små fiskar på vägen ut (och ner!) för att längre fram möta en mängd arter, bland annat barracudor och den kanariska papegojfisken. Riktigt spännande är det när först ett litet och sedan ett större fiskebåtsvrak tornar upp sig utanför. Superkul, mysigt och lite kusligt på samma gång. Turen varar i cirka 40 minuter och kostar drygt 30 euro på plats, lite mindre på nätet.

Adress: Yellow Submarine, Callejón Explanada del Castillete, Puerto de Mogán, atlantidasubmarine.com

Foto: Marko Wramén

Varje lördag är det marknad i Lajares på Fuerteventura.

3. Marknad i Lajares på Fuerteventura

Lajares är ett av våra favoritställen på Fuerteventura. Här, mitt i skärningspunkten mellan de bästa surfställena, bor surfare från hela världen som kom hit en säsong för vågorna och sedan blivit kvar.

En unik stämning av gammal karg spansk by och internationellt surf community med hippievibe. Med tiden startade flera av dem eget, mycket inom konsthantverk och tillverkning med återvunna material. Varje lördag är det marknad. Jag köper en handmålad nyckelring tillverkad av mjuk drivved fastsatt med makramé, ett samarbete mellan flera konsthantverkare.

Adress: Calle Coronel Glez del Yerro/Calle la Cancela, Lajares, Fuerteventura

Foto: Marko T Wramén

Restaurante Qué Muac på konstmuseet i fästningen i Arrecife på Lanzarote.

4. Qué Muac på Lanzarote

Universalgeniet och Lanzarotesonen César Manrique har lämnat sitt avtryck på flera fantastiska och egensinniga platser på ön, där ett av de mest passande ställena är på MIAC, museet för samtidskonst.

Mjuka organiska former i trä och lavasvart bygger upp baren på ett elegant och varmt sjuttiotalsvis. Vi blir speciellt förtjusta i de njurformade nergångarna till damernas och herrarnas, lite som att kliva in i en vitkritad keramikgrotta.

Adress: Restaurante Qué Muac, Castillo de San José, Avenida Puerto Naos, Arrecife, Lanzarote

Foto: Marko T Wramén

De vulkaniska bergen på Fuerteventura ser ut som en välgräddad sockerkaka.

5. Mäktiga berg på Fuerteventura

Även om den långa stranden i Jandía levererar fullt ut med vit sand och turkosgrönt hav så finns något än mer unikt att upptäcka bara en kort bilfärd bort.

In mot mitten av ön växer terrängen på höjden och landskapet ändrar karaktär till något taget ur en film om Mars. Vi kör den slingrande och överraskande fina vägen FV-605 från Costa Calma västerut och kan bara tyst beundra de storslagna vulkaniska formerna. Vid utsiktspunkten Mirador de Sicasumbre stannar vi för att njuta av vyn över Betancuriamassivet. De vulkaniska bergen ser ut som en välgräddad sockerkaka som spruckit på toppen och låtit innandömet rinna ut så där lagom trögt och smetigt.

Foto: Marko T Wramén

Klippbassängen nedanför Bar La Piscina i Punta Mujeres på Lanzarote.

6. Klippbad i Punta Mujeres

Vi är väldigt svaga för de exotiska klippbad som finns på de flesta av Kanarieöarna. Klippbassängen nedanför Bar La Piscina är en av de charmigaste på hela Lanzarote.

På stenbänken sitter lokala damer i alla åldrar och språkar i solen och trappor leder ner i det härligt klara vattnet. Är vågorna inte för stora finns fler stegar också på utsidan direkt ner i det öppna havet, perfekt för längre simning eller snorkling. Efteråt sitter en munsbit och ett glas eller en kopp kaffe uppe i baren perfekt.

Adress: Klippbassängen i Punta Mujeres, Calle Virgen del Pino 41, Punta Mujeres, Lanzarote

Foto: Marko T Wramén

På Agua y Sal beställer man genom att peka i fiskdisken.

7. Krogen Agua y Sal på Teneriffa

Ett gäng bord med blåvitrutiga dukar på en sval markisförsedd uteservering inramad av lätt grönska, allt placerat ett stenkast från en vågbrusig strand. Toppa detta med sprattlande färsk fisk och du har en av våra restaurangfavoriter på Teneriffa.

På Agua y Sal beställer man genom att peka i fiskdisken och vi får då chansen att både förstå exakt vad vi äter och även se exakt vilken bläckfisk som i köket sedan skivas och lagas till frasiga calamares. Det smakar fantastiskt tillsammans med en skvätt pressad citron och en utmärkt vinrekommendation.

Adress: Agua y Sal, Calle Callao Hondo 22, San Miguel de Tajao, Teneriffa

Foto: Marko T Wramén

Längst ut på Teneriffas nordvästra spets står fyren Teno.

8. Faro de Teno på Teneriffa

Längst ut på Teneriffas nordvästra spets står fyren Teno, byggd 1897 och kompletterad på 70-talet med ett modernt högre fyrtorn.

Vi älskar denna del av ön med sin mäktiga natur av lodrätta klippor, gnistrande hav och grönskande raviner. Här är det vilt och blåsigt med öarna La Gomera och La Palma i fjärran dis. Vägen ut slingrar sig upp och ner för bergen så ha gott om tid och stanna ofta, den är i sig en upplevelse värd en utflykt.

Foto: Marko T Wramén

Garachico består av slingrande kullerstensgator kantade av färgglada små hus och ett vackert torg.

9. Garachico på Teneriffa

Den charmiga lilla byn Garachico är ett populärt resmål för söndagslunchande öbor och inte undra på, här är det tätt mellan gourmetkrogarna.

Prova till exempel Casa Gaspar eller Ardeola, men boka helst bord i förväg, speciellt om du kommer en söndag. Kombinera restaurangbesöket med en promenad i byn och du har en perfekt dagsutflykt. Själva Garachico består av slingrande kullerstensgator kantade av färgglada små hus, ett vackert torg och en liten kyrka. Bakom tronar gröna höga berg och framför en klippig kust med vilda vågsvall.

Adress: Casa Gaspar, Calle Esteban de Ponte, 44, Garachico, Teneriffa och Ardeola, Avenida Tomé Cano 4, Garachico, restauranteardeola.com

Foto: Marko T Wramén

När du är på bilutflykt på La Palma kan du stöta på en stor hjord getter med ståtligt skruvade horn.

10. Bilutflykt runt La Palma

Med sin skiftande topografi och därmed stora variation på klimatzoner är La Palma som en egen liten kontinent.

Vägarna är dessutom utmärkta (om än kurviga och smala) vilket gör en bilutflykt till ett bra sätt att uppleva ön på. På högre höjder passerar vi blomsterängar, fruktträd och kohagar för att plötsligt köra genom en vinodling. Närmare havet är det plattare landytor och här breder bananodlingarna ut sin grönska. Ibland, speciellt i norr längs LP-1, kör man genom eller inuti moln. Vid ett sådant tillfälle var vi tvungna att stanna i dimman för att släppa fram en stor hjord getter med ståtligt skruvade horn och gemytligt klingande klockor runt halsen. Getherden (och hans lurviga hund) stod och skulade under ett paraply vid vägkanten. I söder följer vi LP-2 runt och bjuds på klarare sikt och fler nakna skrovliga lavafält. Vilken vacker ö det här är!

Foto: Marko T Wramén

Charco Azul en dryg halvtimmes bilfärd norr om Santa Cruz är en mycket vacker klippbassäng.

11. Charco Azul på La Palma

Charco Azul en dryg halvtimmes bilfärd norr om Santa Cruz är en av de vackraste klippbassänger vi sett med badavdelningen uppdelad i flera djupa pooler.

En av dem har en liten öppning högt upp där havet flödar in som ett vattenfall när tidvattnet stiger. Ovanför står en liten rad med klassiskt blåvitmålade badhytter på parad vid sidan om en fantastisk fiskrestaurang med stor terrass. Vägen ner är lika exotisk den, slingrande mellan täta bananplantager. Ett dopp vid Charco Azul är också ett svalkande och närliggande avslut efter vandring i skogen Los Tilos. Som bonus ligger romdestilleriet Aldea precis runt hörnet.

Adress: Charco Azul, Camino el Melonar 15, Charco Azul/Puerto Espindola, La Palma

Foto: Marko T Wramén

Cervecería Isla Verde är ett bryggeri i lilla byn El Jesús.

12. Mikrobryggeri på La Palma

Cervecería Isla Verde drivs av en belgare och hans polska fru som tillsammans startat sitt bryggeri i lilla byn El Jesús.

Och inte bara bryggeri, man har en trevlig bar och en riktigt bra restaurang med solig uteservering. Maten är en blandning av spanska och internationella rätter med europeiska inslag. Det är vällagat och mycket gott. Till efterrätt äter vi fantastiska belgiska våfflor, till det bra kaffe och havsutsikt. Bryggeriet startades så sent som 2014 och man brygger enligt belgisk tradition med rena råvaror, ofiltrerat och med en andra jäsning på flaskan. Tre sorters öl fanns tillgängliga vid vårt senaste besök: ljusa Picara, mörka Tanza del diablo (djävulsdansen) och så Indiana som är ett härligt veteöl.

Adress: Cervecería Isla Verde, Carretera General, Plaza el Jesús, Tijarfe, La Palma, cervezaislaverde.com

Foto: Marko T Wramén

Vandringen i El Hierro är som att vandra rakt in i en sagobok.

13. Vandring på El Hierro

Den här leden är som att vandra rakt in i en sagobok. Grönskande kulliga blomsterängar böljar fram med ett rutmönster av stengärden, här och där står susande jätteeukalyptus och stora barrträd.

Högre upp slickar molnen marken och det blir snabbt svalare. Men så drar de grå slöjorna vidare och solen värmer igen. På vägen möter vi hästar, får och kor som nyfiket bligar. Vid Mirador de Jinama är utsikten svindlande och dramatisk. Men bäst är ändå stunden när vi upptäcker Teides snötäckta topp i fjärran ovan molnen i nordost och ön La Palmas högsta topp rakt norrut. Mäktigt. Börja vandringen på led EH-8 i San Andrés mot Mirador de Jinama, det blir knappt tio kilometer fram och tillbaka.

Foto: Marko T Wramén

I Charco Azul på El Hierro badar du i kristallklart och grönskiftande vatten omgiven av små fiskar.

14. Charco Azul på El Hierro

Kan det här vara ett av världens mest romantiska bad? Har du väl klättrat ner för den mycket branta och ojämna stigen (bra skor krävs) möts du av en gömd liten lagun i änden av en lavatunnel.

Utanför skummar vågorna medan du badar i kristallklart och grönskiftande vatten omgiven av små fiskar. Det gömda läget genom en tunnel inbjuder till uppfriskande nakenbad. Men kolla först så det inte flyter runt portugisiska örlogsmän i vattnet, en liten men brännande manet vars kropp fungerar som ett segel på ytan.

Adress: Charco Azul, Väg HI-532, norr om Los Ljanillos, väster om Frontera, El Hierro

Foto: Marko T Wramén

Ett vackert stopp på vägen på La Gomera är café La Vista.

15. Nationalpark på La Gomera

Det känns som att kliva rakt in i urskogen och mycket riktigt, det är just en sådan vi står i. Ljuset silar ner mellan mossöverväxta åldriga trädstammar.

I bakgrunden hörs endast fågelkvitter och ett lätt vindsus. Silverlagerskogen som finns här täckte en gång hela Sydeuropa, men i dag finns den bara kvar på några av de södra Atlantöarna. Den här på La Gomera lär vara en av de vackraste som finns kvar.

Ett vackert stopp på vägen är café La Vista. Mitt inne i nationalparken bjuds vandrare och andra besökare på rustik kanarisk husmanskost. Den av blomster inramade uteserveringen har en fantastisk utsikt över havet och öns branta sluttningar.

Adress: La Vista, El Cedro, Garajonay Nationalpark

Fotnot: Författarna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén har skrivit två guideböcker, "Mitt Gran Canaria" och "Mitt Teneriffa", där de ger 500 personliga tips utspridda på alla öarna. Här bjuder de på 15 av sina favoriter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande