Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

15 favoriter i älskade Kroatien

Kroatien är populärare än någonsin. Förra året reste över en kvarts miljon svenskar hit. Här delar Allt om Resors Elisabet Axås med sig av sina favoriter i det lilla landet vid Adriatiska havet.

Dubrovniks ringmur har fem portar och Pileporten är den vanligaste entrén in till staden.

Foto: GETTY IMAGES

1 av 15

1. Ringmuren i Dubrovnik

Låt oss starta på den kanske mest kända av alla Kroatiens sevärdheter. Dubrovniks stolthet och claim to fame är muren som byggdes under 1100–1600-talen och som omringar hela gamla stan.

Nästan alla som besöker Dubrovnik går den nästan två kilometer långa rundan. Det kan se ut som en turistfälla när man betraktar den långa raden av turister som promenerar motsols hela varvet, men det är värt att göra. Uppifrån muren får man en härlig utsikt över hela gamla stan. Man ser inte bara paradgatan Stradun, Franciskanklostret, klocktornet och andra kända landmärken utan också lite av det vardagliga livet med grönskande gårdar och en modern basketplan. Håll utkik efter de båda Buzabarernas vita parasoller på murens utsida och leta dig dit efter promenaden!

Av murens fem portar är Pileporten mäktigast och den vanligaste entrén in till staden. Portens mäktiga trappa har använts i många filmer och tv-produktioner, mest uppmärksammad är väl ”Game of thrones” som spelats in på en mängd ställen i Dubrovnik. På andra sidan gamla stan är Ploceporten inte riktigt lika imponerande, men även den har en vindbrygga som sig bör i en medeltida stad.

tzdubrovnik.hr

1 av 15