Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Områder Spelcherstadt byggdes 1883.
Områder Spelcherstadt byggdes 1883.
Områder Spelcherstadt byggdes 1883.
Café Paris är en fin jugendpärla på Rathausstraße.
Café Paris är en fin jugendpärla på Rathausstraße.
Café Paris är en fin jugendpärla på Rathausstraße.
Kvällsutsikt från konserthuset Elbphilharmonie.
Kvällsutsikt från konserthuset Elbphilharmonie.
Kvällsutsikt från konserthuset Elbphilharmonie.
Elbphilharmonie är Hamburgs nya konserthus. Vackert – och gratis!
Elbphilharmonie är Hamburgs nya konserthus. Vackert – och gratis!
Elbphilharmonie är Hamburgs nya konserthus. Vackert – och gratis!
Wasserschloss i Speicherstadt – en te- och konfektyrbutik med kafé.
Wasserschloss i Speicherstadt – en te- och konfektyrbutik med kafé.
Wasserschloss i Speicherstadt – en te- och konfektyrbutik med kafé.
1 AV 5
Områder Spelcherstadt byggdes 1883.
Foto: Shutterstock
2 AV 5
Café Paris är en fin jugendpärla på Rathausstraße.
Foto: Marko T Wramén
3 AV 5
Kvällsutsikt från konserthuset Elbphilharmonie.
Foto: Marko T Wramén
4 AV 5
Elbphilharmonie är Hamburgs nya konserthus. Vackert – och gratis!
Foto: Maxim Schulz
5 AV 5
Wasserschloss i Speicherstadt – en te- och konfektyrbutik med kafé.
Foto: Marko T Wramén

14 tips för en härlig weekend i Hamburg

Tysklands rikaste stad är också landets näst största och har Europas tredje största hamn.

Här kan man äta och dricka gott, shoppa loss på loppisar och i coola små butiker för att sedan dansa hela natten i en enorm bunker från andra världskriget.

Var vi är? Hamburg så klart!

 

Av Marko T Wramén och Anna Thorbjörnsson

Resfakta

Resa hit: SAS flyger direkt från Köpenhamn och Stockholm, Eurowings från Stockholm. Man kan också köra bil via Danmark och färja Gedser-Travemünde.

Bästa tiden: Till städer som Hamburg åker man året om.

Restid: Cirka 95 minuter från Stockholm, 50 minuter från Malmö.

Tidsskillnad: Ingen

Språk: Tyska, men engelska fungerar

Valuta: euro. 1 euro = 10,02 SEK (mars 2017)

Prisnivå: Att äta ute är lite billigare än i Sverige medan alkohol är mycket billigare.

Ta dig runt: Du kan gå eller cykla till det mesta, annars tar du tunnelbanan. 3-5 stationers resa tar dig från centrum till stadsdelen Sternschanze.

Läs mer: www.hamburg-travel.com/se/hamburg-tourism

Anna och Marko

Gör: Författare, fotografer, filmare och resejournalister

Därför Hamburg: Vi är båda svaga för hamnar och hamnbarer och älskar roligt uteliv och udda butiker. Hamburg har allt detta men på sitt alldeles eget sätt. Staden har fortfarande den tyska ruffigheten men på ett lite elegantare än vår andra favorit Berlin. Sen är det ju så nära hit från Malmö, vare sig man tar bilen eller flyger!

Trots att allt fler svenskar börjar upptäcka tjusningen med Hamburg och att det går direktflyg hit från både Stockholm och Köpenhamn får man ändå säga att den gamla Hansastaden är en underdog när det gäller svenska besök. Så många fler far till Berlin, London eller Barcelona. Det är förstås fina resmål men Hamburg har sin egen charm som är lätt att uppskatta.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

Hamburg perfekt för en helgresa

Som barn bodde Anna i Hamburg och vi har båda bott i Berlin. Nu bor vi i Malmö och då är Hamburg lyckligtvis bara en kort resa bort.

Hamnen sätter sin prägel på staden, Tyskland är ett land med väldigt lite kust vilket gjort Hamburg till landets fönster mot världen. Här har fartyg lagt till i alla tider och sjömän och handelsmän från fjärran länder klivit i land. 2015 angjorde nästan 9000 fartyg hamnen.

En guidad båtrundtur i hamnen är spännande, och vi älskar båda havet. Ännu roligare är att söka upp gamla sjömansbarer och marina restauranger, för sådana finns det gott om. Här slår vi oss ner för ett glas omgivna av allt från fiskenät, radarantenner och de senaste sjöfartstidningarna. Mycket fint!

 

LÄS MER: 10 bra stopp på bilsemestern i Tyskland

Fiskmarknaden och Sternschanze

En annan typisk hamnattraktion är fiskmarknaden, där det handlats allt mellan himmel och jord ända sedan 1703. Idag pågår marknaden utomhus från tidig söndagsmorgon och in på förmiddagen. Det har blivit en blandning av turistjippo och vanlig torghandel där stadsborna gör dagliga inköp. Livligast är frukost eller brunch inne i den 100 år gamla marknadshallen, komplett med liveband och skummande ölutskänkning. När vi mumsar vår frukost här avslutar andra en lång utenatt med mat och mer fest, så bli inte chockad av den höga och välförfriskade stämningen den arla stunden till trots.

Vattnet fortsätter in bland husen via hundratals kanaler som ger en vacker stadsbild. Och längs kanalerna reser sig stora magasinsbyggnader i tegel, inte minst i området Speicherstadt, byggt 1883. Här tycker vi om att flanera runt på kanalbroar och kajkanter och njuta av arkitekturen samt kanske en fika eller två. Självklart finns det också guidade båtturer på kanalerna.

Stadsdelen Sternschanze står inte Berlin långt efter med sina många hippa butiker, barer och kaféer. Det är framför allt i kvarteren Karoviertel det händer, ska vi shoppa roliga grejer och kläder är Marktstrasse och dess sidogator en mycket bra utgångspunkt.

 

LÄS MER: 12 charmiga badorter i Tyskland

Undvik turistfällan Reeperbahn

När det gäller nattliv har nog de flesta hört talas om Reeperbahn. Vårt råd är att strunta i denna exploaterade och turistiga gata. Gå i stället upp ett par kvarter till stadsdelen Sankt Pauli och du hittar de bra ställena dit de lokala själva går, och vi med. Där gatan Am Brunnenhof möter Paul-Roosen-Strasse har du till exempel ett kul kluster med krogar.

Annars är Sternschanze vårt favoritområde att gå ut i. Mellan tunnelbanestationerna Feldstrasse och Sternschanze är det packat med livliga barer, till exempel Walfisch Bar. Mittemot Feldstrasse station hittar du också den enorma bunkern från andra världskriget där vi dansar hela natten – en oförglömlig kombination av sorglig 1900-talshistoria och glädje.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Till Hamburg kan du åka året runt. Foto: Fotolia

GUIDE: 14 TIPS I HAMBURG

SE & GÖRA

1. Båttur i hamnen

En guidad båttur genom Hamburgs enorma hamnområde är ett förvånansvärt roligt sätt att lära sig mer om staden. Det finns också turer in på kanalerna. Flera rederier kör turer som utgår från det flytande färjeläget mitt i staden. En vanlig variant tar en timme och kostar 14 euro (cirka 140 kronor). Mer info och länkar till olika rederier finns på turistbyråns hemsida.

Vill du bara njuta av staden från vattnet kan du hoppa på en av de många färjor som seglar upp och ner på floden, det kostar endast en vanlig bussbiljett.

Hamburg Landungsbrücken

www.hamburg-travel.com/experience/events/harbour-tours

2. Elbphilharmonie

Hamburgs splitternya konserthus blev flera år försenat i bygget men står nu klart. Och så vackert det blev! Längst ut på en landtunga i floden reser sig den vågformade glaskonstruktionen med en bas av tegel. Här finns hotell, restaurang, kafé, konserthallar, souvenirbutik och ett utsiktsdäck öppet för alla – en promenad runt huset på däcket ger fina vyer över stad och hamn. Och det är gratis.

Platz der Deutschen Einheit

www.elbphilharmonie.de

3. Fischmarkt

Visst är det en och annan turist här, men utomhusmarknaden är kul och en klassiker värd ett besök. Bäst gillar vi ändå att på söndagsmorgonen lyssna på liveband och äta brunch i själva auktionshallen. De riktiga partydjuren går direkt från festen till Fischmarkt som under sommarhalvåret öppnar redan klockan fem.

Grosse Elbstrasse 9

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

ÄTA & DRICKA

4. Schifferbörse

Rustikt och rejält, ombonat och med en distinkt maritim miljö, så kan man sammanfatta härliga Schifferbörse (skepparbörsen). Det var på ställen som detta skeppare och handelsmän gjorde upp handels- och fraktavtal och firade med mat och dryck efteråt. Här äter du traditionell mat, gärna fisk (prova spättan!) och dricker öl till. Försök få ett av de mysiga båsen.

Kirchenallee 46 (mittemot centralstationen)

www.schifferboerse-hamburg.de

5. Krug

Ett par kvarter upp från stökiga Reeperbahn hittar vi en liten klunga med sköna ställen, bland annat mysiga och personliga restaurangen Krug. Vällagat och fräscht med franska influenser blir detta en favorit. Se till att boka bord i förväg. I närheten finns flera bra barer om du vill fortsätta kvällen, till exempel Luba Luft.

Paul-Roosen-Strasse 35

6. Luba Luft

Ruffa väggar, ett snyggt klientel och cool inredning gör att vi direkt faller för Luba Luft. När vi sen får färskpressade äpplen i de i övriga finfina drinkarna måste vi bara stanna lite till. Bra för sent natthäng och folkspaning. Är du hungrig ligger Krug precis i närheten.

Am Brunnenhof 2-4

www.lubaluft.de

7. Altes Mädchen

“Gamla flickor”, som restaurangen heter översatt till svenska, ligger i en renoverad lagerlokal och är en stimmig och populär kombination av mikrobryggeri och restaurang. Beställ in en ölprovningsplanka med smakprov av alla deras ölsorter och en småplocksplanka med smarriga små rätter och livet ter sig plötsligt mycket ljusare!

Lagerstraße 28b

www.de.altes-maedchen.com

8. Le Lion

Mystiskt belägen bakom en hemlig dörr hittar vi vad som ryktas vara stadens (och enligt vissa världens) bästa cocktailbar. Trångt, sammetsmörkt och med ett guldlejon som enda prydnad är det fullt fokus på mixologin. Ryktet om hög kvalitet visar sig stämma, drinkarna är fantastiska. Vår favorit blir den romstinna och ljuvligt doftande drinken “Escrimador”. Är det fullt där nere missa inte ovanvåningen, lika fin den.

Vill du ta en kopp kaffe före eller efter drinkarna är Café Paris mittemot en fin jugendpärla.

Rathausstraße 3

www.lelion.net

9. Walfisch Bar

I Sternschanze snubblade vi över den här lilla roliga baren. Bartendern svänger ihop riktigt bra drinkar men det är den härliga stämningen som gör det, och så gillar vi den snygga valdekoren och läckra loggan.

Schulterblatt 74

10. Sjömansbarerna Zum Schellfischposten och Haifischbar

Måhända hinner dagens sjömän inte hänga på barer som de gjorde förr, nu när lasten lossas på 24 timmar i stället för en vecka eller två som det var förr. Men de här två barerna har ändå den rätta salta smaken, avslappnad lokal stämning och lustig och underhållande inredning. De ligger sidan om varandra så det är lätt att besöka båda.

Zum Schellfischposten

Carsten-Rehder-Straße 62

Haifischbar

Große Elbstraße 128

www.haifischbar.net

SHOPPING & NÖJEN

11. Kul butiker i trendigt kvarter

Det bohemiska kvarteret Karoviertel i Sternschanze har på senare år seglat upp som ett av de roligare när det gäller shopping och kaféer. Här ligger fina butiker på rad med elegant klädesdesign varvat med second hand och inredning. En av våra favoriter är übertjusiga herrbutiken Herr von Eden, där skräddat klassiskt kombineras med både punkigt och vågat storblommigt. Vi gillar också de snygga möblerna på Lockengelöt, som är gjorda av bland annat gamla oljefat. På tvärgatan Glashüttenstrasse ligger söta hattbutiken Rotkäppchen (Rödluvan) och coola skjortbutiken Endhemd.

Herr von Eden

Marktstrasse 33

www.herrvoneden.com

Lockengelöt

Marktstrasse 114

www.lockengeloet.com

Rotkäppchen

Glashüttenstraße 102

www.rotkaeppchen-designs.de

Endhemd

Glashüttenstraße 5

www.endhemd.com

12. Flohschanze loppmarknad

Tyskarna har alltid varit bra på loppisar. I Hamburg går vi helst till Flohschanze, stans roligaste loppis, som ligger mittemot tunnelbanestationen Feldstrasse i Sternschanze. Varje lördag klockan 8-16 kan du fynda bland de många stånden både inne och ute. Här finns allt från vackra lampor från sekelskiftet till industridesign, möbler, kläder och allehanda småprylar.

Flohschanze

Neuer Kamp 1

www.hamburg.de/flohmarkt/4245446/flohschanze

13. Dansa techno i gammal luftvärnsbunker

Tung, svart och mörk ruvade den här jättebunkern från andra världskriget över Hamburg, omöjlig att ta bort utan att spränga halva staden. Numera är den bland annat konsertlokal med en av stadens mest speciella technoklubbar på översta våningen. Ta hissen hela vägen upp eller promenera uppför den vackra spiraltrappan – magisk utsikt och massiv historia.

Uebel und Gefährlich

Feldstraße 66

www.uebelundgefaehrlich.com

BO BRA

14. Westin Hamburg

Sprillans nya hotellet Westin Hamburg ligger i sydöstra hörnet av Elbphilharmonie, stadens nya opera- och konserthus precis vid floden. Vackra rum på våningarna 8-14 med glasväggar från golv till tak ger fantastisk utsikt över hamn och stad – också när man ligger i badet! Dubbelrum från cirka 2200 kronor inklusive en av de bästa frukostbufféer vi ätit.

Westin Hamburg Hotel

Platz der Deutschen Einheit 2

www.westinhamburg.com