Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla härliga sevärdheter du inte ska missa om du är i Paris!
Alla härliga sevärdheter du inte ska missa om du är i Paris!
Alla härliga sevärdheter du inte ska missa om du är i Paris!
1 AV 2
Alla härliga sevärdheter du inte ska missa om du är i Paris!
Foto: Shutterstock / allt om resor
2 AV 2
Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Stor guide till vackra Paris – allt du inte bör missa

Stor guide till Paris. Sevärdheter, restauranger, hotell, kaféer, brasserier, arrondissement, shopping, parker. Och sist men inte minst Eiffeltornet, broarna och Champs Elysée såklat!

Helena Höjenberg

Paris är staden där flanerandet uppfanns. Där det sorglösa hängandet på kaféer antagligen föddes. Där man tar sig tid att njuta. Till exempel av vacker arkitektur, konstskatter, kosmopolitisk stämning, mat och dryck. Där ”måsten” i möjligaste mån ska undvikas. Fast mina 14 tips kommer du inte vilja vara utan förstås!

Paris är stor nog för att rymma alla typer av atmosfärer och stämningar, och tillräckligt liten för att utforskas till fots

RESFAKTA: PARIS

Bästa tiden: I egenskap av världsmetropol är Paris ett resmål som kan upplevas året runt, även om våren är speciellt vacker.

Restid: 2-3 timmar, beroende på varifrån du flyger.

Tidsskillnad: 0

Språk: Franska. Engelska fungerar numera allt bättre i takt med att parisarna vänjer sig vid tanken att världen inte alltid kan prata franska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Ligger nära svensk nivå, dock kan måltider på restaurang, särskilt lunchmenyer, ligga en bra bit under svenska priser. På de allra elegantaste Paris-kaféerna kan priserna ligga en bra bit över de svenska.

Ta dig runt: Metron, och/eller taxi.

Bra att veta: Se till att vara i Paris första söndagen i en månad. Då har båda Paris toppattraktioner bland museer, Louvren och Musée d’Orsay, fritt inträde.

1. Paris kaféer

Till kvarterets vardagsrum, öppet för alla, går man i livets olika stadier och sinnesstämningar. För att bläddra i dagens Le Figaro, deppa, koppla av, pussas, grupparbeta, författa en roman, ha ett arbetsmöte, läsa, skvallra med en bästis, byta några ord med en okänd medmänniska, diskutera politik, fly undan ett jobbigt hemliv eller helt enkelt låna toa. 

Man kan förstås också äta och dricka, från tidiga morgonen till runt nio på kvällen. Mackor och sallader serveras dagen lång, ett par enklare rätter till lunch. Ute på trottoaren står stolarna vända mot gatan, för kaféet är också en teater där man både ser och syns. På ”la terrasse” kostar det mer än inne, det är ju längre väg att gå för servitören. Minst kostar det vid bardisken, bäst om man bara vill ha något lite kvickt. 

Om du ber om ”un café, s'il vous plaît” får du en liten kopp stark espresso, säger du ”un allongé” är den gjord på mer vatten. För att få en skvätt mjölk i, be om ”une noisette”. 

Tips: Café le Mairie, 8 Place Saint-Sulpice, 6:e arr Metro : St Sulpice/Mabillon 

Kaféet är för fransmannen vad röda stugan framför insjön är för svensken. Foto: Shutterstock

2. Lär känna Paris

Paris är tillräckligt stor för att rymma många typer av atmosfärer och stämningar, tillräckligt liten för att utforskas till fots. Du kan verkligen känna att du hamnat i en världsmetropol (Place de la Concorde, Triumfbågen). Men bortom de eleganta, pulserande avenyerna finns små kvarter där du kan häpna över hur intimt och småstadsaktigt det plötsligt känns (Batignol). 

Du kan se nästan ofattbar lyx (butikerna på Avenue Montaigne) och nästan påver enkelhet (vissa delar av 19:e). Här finns bad och arenor från tiden för romarnas belägring (Arènés de Lutèce) och brutalmoderna nybyggen (La Défense, Bibliothèque Mitterrand). Det sublimt sköna finns i rika mått (till exempel Hôtel Sully med Place de Vosges, de stora museernas skatter), liksom ren kitsch (Place de Têrtre). Det ekivoka (Place Pigalle), det intellektuella (Académie Francaise, La Sorbonne), det bohemiska (Montmartre), det klassiska (Passy), det chica (Saint-Germain) och det trendiga (delar av Marais, Canal Saint Martin) – allt kan du upptäcka. 

Staden är uppdelad i 20 arrondissement, något som hjälper dig att hitta rätt. Allt du behöver är bekväma skor och en bra karta. 

Den kitschiga delen av Paris, Place de Têrtre. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

3. Paris parker

Luxembourg-parken

De anses mycket viktiga, för till den ”riktiga” naturen är det ju väldigt långt. Därför sköts parkerna noga, vaktas av uniformerade personer med visselpipor och stängs med nyckel för natten. Av alla gröna lungor är nog den mest älskade Luxembourg-parken, anlagd år 1612 i stadsdelen Saint-Germain efter Marie de Médicis anvisningar. Här finns gammaldags karuseller, ponnyridning och lekplatser. 

Tuilerierna

Mellan Louvren och Concorde, är annars den största i fransk stil med räta linjer och tätt mellan statyerna. I Jardin des Plantes finns cirka 50 exotiska djurarter och även gamla växthus med tropiska plantor. Söker du en romantisk park med vackra folier så är Parc Monceau i 17:e arrondissementet ett givet val. 

Jardin d'Acclimatation

Barnens favorit är Jardin d'Acclimatation, med nöjesfält, björnar och bondgård med grisar, kaniner, får och höns. Denna park ligger västerut, i Boulognerskogen. Här ligger också museet Fondation Louis Vuitton, ritat av Frank Gehry. Inne i byggnaden, som liknar en segelbåt, visas nutida konst.

Tips: Ta buss 43 till Place Bagatelle, köp lunchmacka i bageriet på hörnan, promenera rue de Longchamps fram till Pelouse de Bagatelle. Snart ser du entrén till Parc Bagatelle, mycket vacker och ett måste för den som gillar rosor.

 

Ett 30-tal parker, sammanlagt 500 hektar, är oaser i storstaden, Luxembourg-parken är bara en av dem. Foto: Shutterstock

4. Makron – ett måste i Paris

Nästan lika ofta som en baguette under armen ses parisare med en liten lyxig kartong i nypan, på väg någonstans för att njuta i lugn och ro. De flesta har sin bestämda favorit, antingen det är Dalloyau, La Maison de Chocolat, Gérard Mulot, Pierre Hermé eller Ladurée. 

Det äldsta recept man hittat på mandelkakan är från Syrien och är cirka 600 år gammalt. På 1500-talet kom den till Frankrike, och det finns inte mindre än tio olika lokala varianter som alla gör anspråk på att vara den bästa. Men den parisiska makronen är utan tvekan den mest arbetade, eleganta och oemotståndliga.  

Det var bagaren Louis Ernst Ladurées unge släkting Pierre Desfontaines som i början av 1900-talet fick idén att lägga chokladganache mellan två kakor och trycka till. Detta kopierades snart över hela staden och den parisiska makronen var född. I dag är Ladurée fortfarande mycket kreativt och presenterar nya smakkombinationer som ”kollektioner” i samband med modehusens visningar. Också Pierre Hermé lanserar nya, fascinerande skapelser med jämna mellanrum, och anses vara den kanske mest innovative av alla. Inte för inte kallas han ”Desserternas Dior” och ”Bakverkens Picasso”.

Makronen har fått vingar och finns nu över allt. Men Paris är dess stamort på jorden. Foto: Shutterstock

5. Eiffeltornet

Många turister hävdar att det var just för att se Eiffeltornet de rest ända till Paris, och butikerna på första våningen säljer fyra ton souvenirer varje dag! Men strunta i att åka upp om du inte har gott om tid. Att stå kö tar nämligen upp till tre timmar och du kan göra något roligare för 150 kronor. För övrigt är tornet väl så sevärt från markplanet. Ta metron till Trocadéro och gå nerför trapporna mot "Madame du Fer”, fortsätt över Pont d'Iena och se hela skapelsen från marken. 

Finast är det på kvällen. Varje hel timme blinkar 20 000 glödlampor, det ser ut ungefär som champagnebubblor. På marken ligger unga turister för att få bästa vinkeln att under glatt jubel filma det hela med sina mobiltelefoner.

Tips: Ta metron till Trocadéro, gå nerför de imponerande trapporna mot tornet, fortsätt över Pont d'Iena och se skapelsen underifrån. Passa på vid heltimme om det är kväll och mörkt.

Sju miljoner besökare om året kan väl inte ha fel? Världens kanske mest kända landmärke, Eiffeltornet, har en rent magisk attraktionskraft. Foto: HELENA HÖJENBERG

6. Broarna i Paris

Med revolutionen ökade friheten, och när kyrkliga bibliotek och privata bokhyllor plundrades tog gatukommersen ordentlig fart. Någon kom på att bygga trälådor med ordentliga lås att förvara verken i. Så fick Paris ett nytt inslag i gatubilden: gröna boklådor längs floden Seines kajer. Denna kulturella attraktion vill stadens styrande absolut bevara. Därför betalar de 220 bouquinisterna varken hyra eller skatt, och sedan 1991 är de upptagna på Unescos lista över världsarven. Om du vill se alla 900 lådorna (med rätt att sälja begagnade böcker och tidningar, gravyrer, vykort, affischer, frimärken och samlarkort) blir promenaden ungefär tre kilometer lång, från Quai Voltaire till Quai de Tournelle på vänstra stranden och från bron Pont Marie till quai François Mitterrand på högra stranden. 

Många försäljare är bibliofiler som lidelsefullt ägnar sig åt detta. Andra är mer ute efter att sälja nytryck till turister. Sträckan är vacker och du ser samtidigt en del av stadens gamla arkitektur, som Institut de France och Notre Dame.

Tips: Åk till metro Pont Neuf på högra stranden, gå mot bron pont Marie där du korsar floden Seine via Ile Saint Louis. Väl på vänstra stranden, gå västerut på Quai de la Tournelle fram till Quai Voltaire. Voilà, du har promenerat tre kilometer och sett 900 boklådor! 

På 1600-talet sålde kolportörer böcker på gatorna kring Pont Neuf, och bron var i perioder platsen för uppläsningar, skådespel och musikuppträdanden. Men ordningsmakten bevakade verksamheten misstänksamt. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: 10 tips i Marais som sätter guldkant på din Paris-resa 

7. Hôtel Costes

Gillar du tjusiga och samtidigt mysiga miljöer? Då trivs du nog i inredaren Jacques Garcias rum. Bästa exemplet är Hôtel Costes på 239 rue Saint Honorée, där han blandat Napoleon III-stil, italiensk renässans och nordafrikanska influenser med en gnutta engelskt herrgårdsbibliotek. ”Kitsch” fnös smakpoliserna när stället öppnade för tio år sedan. Men detta blev snart modebranschens eget vattenhål, och det är rent märkvärdigt hur trevligt det är att sitta här.
Adress: 239, Rue Saint-Honoré
ANNONS: Läs mer och boka Hôtel Costes här [extern länk]

Foto: Lionel ALLORGE/wikimedia

8. Restrauranger

Mat är en nationell vurm. Av Paris runt 12 000 matställen finns allt från enkla hål i väggen till palats där horder av servitörer med vita vantar serverar från silverfat. Långt ifrån alla är bra. Hur ska man hitta rätt? 

Regel nummer ett är att undvika serveringar intill de stora turistattraktionerna, för där lagas mat till nya kunder varje dag och ingen behöver bry sig om huruvida gästerna blir nöjda eller inte. De värsta turistfällorna har braskande skyltar ute på gatan, om menyn dessutom är skriven på engelska ska du undvika dem saklöst. 

På bra ställen är matsalen full av människor som bor intill. Parisarna byter gärna bra adresser med varandra. Så fråga lokalbor du träffar, satsa lite mer på en kväll och gå till en utvald restaurang. På de riktigt stora krogarna, med stjärnor i Guide Michelin, är priserna höga och man måste boka bord lång tid i förväg. Men det är oftast en stor upplevelse. Om du vill komma lite lindrigare undan, ät lunch i stället för middag och håll dig till de menyer som finns.

Tips: Bistro Vivienne, 4 rue de Petits Champs, 2:eme. Trivsamt, prisvärt och vällagat i all enkelhet. 

Philippte Excoffier, 18 rue de l'Exposition, 7:e. Tel: 01-45.51.78.08. Ambitiöst och mycket prisvärt, tre rätter under tre hundralappar.

Foto: HELENA HÖJENBERG / HELENA HÖJENBERG

 

 

 

 

Foto: HELENA HÖJENBERG / HELENA HÖJENBERG

9. Shopping

I modets huvudstad Paris, är kläder viktiga. Den chica parisiskan kan konsten att blanda högt och lågt, kombinera märkesprylar med enkla kopior, i färger och former som passar just henne. 

Hon får till det där lilla extra, ser välklädd och precis lagom nonchalant ut. Det förefaller så enkelt, och kanske är det en fråga om inlärd smak och träning från barnsben. 

En chic parisiska handlar inte ofta hos de stora modehusen, men skaffar gärna några tidlösa väskor och basplagg från ”gyllene triangeln”, som området mellan Avenue George V, Avenue Montaigne och Champs Elysées kallas. På Avenue Montaigne ligger Gucci, Loëwe, Fendi, Chloé, Pucci, Jimmy Choo, Chanel, Dior, Dolce&Gabbana och Louis Vuitton på rad. Svartklädda män med öronsnäckor håller upp dörrarna, och extremt trevlig personal står beredd att hjälpa till vid minsta vink. 


Priserna är monstruösa och det är inte ett dugg pinsamt att bara titta. Vintage är stort i Paris, och några fina butiker finns på loppmarknaden Paul Bert i Clignancourt. Men även där är priserna ganska höga. När det är rea i Paris pågår den i en hel månad, nästa gång mellan 24 juni och 28 juli. 


Tips: Ta metron till Tuileries och gå upp till Boutique Stoklux Vintage, 8 Place Vendôme. Här finns vintage och begagnat från de stora modehusen. 

 

10. Lyxiga hotell i Paris

Det finns så många lyxhotell i Paris att man undrar hur de alla kan fylla sina överdådigt inredda rum.

Just nu renoveras både Ritz och Crillon, för att vara i samma toppnivå som Plaza Athénée, George V, Le Bristol, Le Meurice, Lutecia och nytillskottet Peninsula, med hyperlyxiga sviter och salonger. Finast utsikt har marmorpalatset Shangri-La Hotel invid Trocadéro. Ganska avslappnat i lyxkategorin är det på Royal Monceau, som Philippe Starck inrett.


På de här hotellen kostar rummen flera tusen kronor natten. Däremot är en kaffe eller ett glas i foajén överkomligt. Att slå sig ner här i de bekväma möblerna är magnifik verklighetsflykt. Men det är inte enbart stenrika turister som njuter av fantastisk service. Många parisare förlägger elegantare arbetsmöten hit mitt i veckan, och under helgen träffar man vänner och bekanta. En del unnar sig ibland helgnöjet att äta rejäl frukost på de fina hotellen – något som kan vara ovanligt prisvärt.


Tips: Ta metron till Charles de Gaulle Étoile, välj uppgång 3 mot Avenue Hoche. Ungefär mitt på avenyn ligger Royal Monceau, som inretts av Philippe Starck. I lobbyn finns förutom bar och restaurang en spännande butik och en utställningslokal med nutida konst. Till priset av en kopp kaffe kan du uppleva detta.

11. Deyrolle – en parisisk upplevelse

Parkettgolven knarrar och idel stela blickar betraktar dig.

Den här gamla butiken på 46 rue du Bac är mycket speciell med sitt utbud av allt från elefanter, kor, hjortar, bufflar och strutsar ner till färgrika fjärilar, spindlar och myggor.

Däggdjuren är förstås uppstoppade och insekterna är fastnålade på pappersark. På senare år har sortimentet utökats med förhållandevis normala trädgårdsredskap och böcker. Små spadar, krattor och vattenkannor i tjusig design finns i bottenvåningen. 

Ta ett djupt andetag på väg upp i trappan, för alla stirrande ögon kan kännas lite påträngande. Omedelbart till höger finns böcker och vackra, gammaldags planscher på temat natur. Förr levererade Deyrolle biologimaterial till Frankrikes alla skolor. På senare år har flera filmskapare hittat hit, bland andra Woody Allen. En scen i ”Midnatt i Paris spelades in här. 

Tips: Ta metron till rue du Bac, och Deyrolle ligger på gatunummer 46.

12. Svenska klubben i Paris

Paris kan upplevas som ansträngande och ibland är det skönt att komma till en miljö med hög kulturell igenkänning.

I alla händelser är Svenska klubben en mycket trivsam blågul bubbla mitt i stan. Du kan äta lunch, läsa svenska dagstidningar och träffa Parissvenskar. En gång var Alfred Nobel medlem, och skrivbordet vid vilket han skrev sitt berömda testamente kan du med lite tur få se i det särskilda Nobel-rummet. 

Varje onsdagskväll uppträder musiker, oftast jazz-dito. Visserligen är klubben till för sina medlemmar, men du kanske vill bli en av dem? Detta är fullt möjligt, och ett utmärkt sätt att få in en fot i Paris. 

Tips: Adressen är 242 rue de Rivoli, metro Concorde. Innanför porten, första ingång vänster och två trappor upp. « Cercle Suédois à Paris » ska det stå på dörren. Öppet måndag - fredag. Lunch serveras varje dag i veckan.

Foto: HELENA HÖJENBERG

13. Billiga restauranger i Paris

Till och med Picasso var en gång så fattig att han eldade upp sina målningar när han frös, för att han inte hade råd att köpa ved. 

Få har det så illa ställt i dag, men här är två räddningsplankor i budgetklassen: 

Bouillon Chartier, 7 Rue du Faubourg Montmartre, 9:e arr. Dagens soppa kostar en svensk tia! På menyn finns annars klassiker som kokt purjo med vinägrett, endive med grönmögelost, konfiterat anklår, oxbringa med morot och desserter som inte alls är tokiga. Med tanke på priserna är det bra. Den alltid fullsatta jättelokalen från 1896 är en upplevelse i sig, och stämningen är hög. Räkna med köer utanför och att kyparen hetsar på för att bordet ska bli ledigt igen så fort som möjligt.

L'As de Falafel, 32-34 rue des Rosiers, 4:e arr. Ibland är köerna långa, och ett annat minus är ”servicen”, som jagar på i nästan militärisk stil. Interiören är trist, liksom papptallriken. Men där tar det negativa slut. Falafeln är väldigt god och riklig för 60 kronor. Flera libanesiska rätter finns att välja mellan. 

Tips: Bouillon Chartier, 7 Rue du Faubourg Montmartre, 9:e arr. Metro: Grands Boulevards L'As de Falafel, 32-34 rue des Rosiers, 4:e arr. Metro: Saint Paul

 

14. Bästa bagerierna i Paris

Grenier à pain

Paris bästa baguette görs av Djibril Bodian.
Den perfekta baguetten är spröd och knaprig utanpå. Inuti har den luftbubblor som är lagom stora och jämnt fördelade. Proportionen mellan den gyllene skorpan och det gräddfärgade, sega inkråmet ska vara den rätta. Brödet ska vara vackert att se på och dofta himmelskt. I munnen ska det smaka nötaktigt och en liten aning syrligt.
När årets vinnare presenterades stod det klart att samme bagare vunnit förut, år 2010. Att vinna en andra gång är mycket ovanligt, och Djibril Bodian var antagligen gladast i hela Paris när han fick beskedet. Han började på bageriet för elva år som lärling. Nu är det han som är chefen.
Adress: Grenier à pain, 38 rue des Abbesses, XVIIIe.
Metro : Abbesses

Poilâne

Hur smakade bröd förr? Svar: som hos Poilâne.
Här används stenmalet mjöl av gamla vetesorter och allt gräddas i vedeldad ugn.
Samma sorts grova kakor åts i mängder över hela Frankrike på 1600- och 1700-talen, då man bokstavligt talade om "det dagliga brödet". Men när Pierre Poilâne startade sitt bageri i stadsdelen Saint-Germain 1932 var han ganska ensam om att hålla fast vid det urgamla receptet. Nu säljs brödet i delikatessaffärer i hela Paris-regionen och en femtedel av produktionen skickas utomlands, mest till USA, England och Tyskland.
Adress: Poilâne, 8 rue de Cherche-Midi, 6:e arr.
Métro: Saint-Germain-des-Près/Sévre Babylone
www.poilane.com

Lebon

Kerstin Lekander är civilingenjören som bytte land och yrke.
Sedan fyra år driver hon Paris enda bageri med dammsugare.
Kerstin komponerar gärna nya recept, men behärskar också franska klassiker. Hon påpekar att detta är ett franskt bageri, med svenska specialiteter. Vissa dagar görs här 1400 baguetter, varav många levereras till bättre restauranger.
Allt är pinfärskt utom knäckebrödet, på en stång i taket.
– Franska kunder undrar förstås vad det är för runda grejer som hänger där, vilket ger mig tillfälle att få berätta om svensk brödkultur, säger Kerstin.
Adress: Maison Lebon, 13 rue Lebon, 17:e arr.
Mètro: Ternes
www.maison-lebon.com

Paris cirka 1200 bagerier bidrar verkligen till stadens speciella atmosfär. Baguetten är en symbol som är nästan lika viktig som Eiffeltornet. Foto: HELENA HÖJENBERG

LÄS MER: Tre mysiga små hotell i Quartier Latin