14 platser du inte vill missa i Polen

Polen blir allt populärare som turistland och landet söder om Sverige har mycket att erbjuda. Sevärdheter blandas med bra restauranger och härliga saker att göra och uppleva.

Allt om Resor listar våra favoriter i 14 städer och regioner som du inte bör missa – från självklara resmål som Warszawa, Gdansk och Krakow – till mer okända pärlor som Gmina Bielawy och Kudowa Zdroj.

I Warszawa erbjuds mängder med gratisturer. Foto: FOTOLIA

1. Warszawa

Polens huvudstad är också landets största och mest levande stad. Lazienkiparken mitt i staden ger en oas av grönska och är ett perfekt alternativ till avkoppling i den stora staden.

Inne i parken verkar samtliga av djuren ha blivit tama med åren. Om du råkar ha nötter på dig så kommer ekorrarna att komma och ta dem ur handen på dig. Där spatserar också stora och stolta påfåglar som ibland kan bli väldigt närgångna. 

Ett av de senaste tillskotten av museum i staden är Polin. Museet beskriver judarnas historia genom tiderna och är värt att besöka.

Warszawa är nog den stad som erbjuder mest gratisturer (med modifikation) av alla städer i Polen (freewalkingtour.com/warsaw). Du kommer till en plats vid en utsatt tid och följer med en lokalbo på en guidad tur. Efter turen så väljer du själv hur mycket pengar du tycker att turen var värd.

Ta sig runt: Kollektivtrafiken är välutbyggd och välfungerande. Mitt i centrala delarna går det med fördel att promenera. 

LÄS MER: 15 tips för en weekend i Warszawa

 

Gdansk har flera riktigt bra restauranger. Foto: Daniel Majak

2. Gdansk

Gdansk är staden som erbjuder kulinariska upplevelser utöver det vanliga. Det nya museet om andra världskriget är väl värt ett besök mellan måltiderna. 

Polen har länge haft ett oförtjänt rykte om att servera fet och friterad mat. Glöm det. I Gdansk duggar restaurangerna tätt som erbjuder riktigt smakfulla upplevelser. Till Gdansk kommer du för att strosa runt och njuta av maten. Piwna 47 (piwna47.com) som ligger väldigt lägligt på samma adress som namnet stoltserar med en lika vacker meny som maten är god. 

Ett besök i Gdansk vore inte komplett utan en visit till världens största tegelkyrka – St Mary. Se till att spana in klockan som finns inne i kyrkan och ta reda på myten bakom denna – en mycket intressant historia. Museet om andra världskriget (muzeum1939.pl) är hypermodernt och intressant. Det behandlar kriget men inte bara från Polens sida utan från de olika inblandade länderna. 

Ta sig runt: Gdansk är en promenadvänlig stad så på med bekväma skor.

LÄS MER: Så maxar du resan till polska pärlan Gdansk

 

Gmina Bielawy har slott, hästar och fin natur. Foto: Daniel Majak

3. Gmina Bielawy-regionen

Detta område i Polen kommer nog inom kort att bli en allt större turistattraktion. Det är platsen där du har möjlighet att leva ut eventuella drömmar om att vara en prins eller en prinsessa. 

Även om detta område i skrivande stund inte är särskilt omtalat så är det ett riktigt paradis för fiskeintresserade. Det finns många platser runtom i Polen som erbjuder spa och en lugn semester. Gmina Bielawy erbjuder ett slott, hästar och en underbar natur. 

Checka in på slottet Walewice där det sägs att Napoleon övernattade. Spendera natten på slottet och ät middag i originalstolarna från kungatiden. Slottsområdet är också en hästuppfödning så det erbjuds ridning, droskridning och fiske på området. 

Här finns också byar som heter onsdag, fredag och lördag. Hyr en cykel och utforska naturen eller ta en tur till något av regionens museum för en kulturdag.

Ta sig runt: Enklast är att ha en hyrbil (www.autoeurope.se) för att kunna utforska i egen takt. Det går sparsamt med kommunala transporter i området.

 

 

Saltgruvan Wieliczka utanför Krakow är ett måste. Foto: Daniel Majak

4. Krakow

Krakow är inte någon oupptäckt pärla och det har redan skrivits spaltmeter om den vackra staden i södra Polen. Däremot så finns det hela tiden mer att skriva om – mer att upptäcka och mer att utforska.  

Krakow är staden som du vill förvirra bort dig i. När du strosar runt i gamla stan så var inte rädd att utforska på egen hand. Det kan dölja sig många vackra pärlor inne på de olika tvärgatorna. Med Europas största torg så finns det mycket att trampa runt på. 

När du ändå befinner dig i Krakow så se till att ta dig till Wieliczka, en saltgruva som ligger cirka 15 kilometer från staden. Det som gör denna gruva unik är att allting här är gjort av salt – från golv till tak. Kristallkronan och kakelplattorna som finns i stora salen används till bröllop och fester, och jodå, de är också gjorda av salt.

Ta sig runt: Till fots är ett bra alternativ att utforska Krakow på. Lokaltrafiken är väldigt utbyggd och det är lätt att åka kommunalt om du föredrar det. 

LÄS MER: Krakows bästa – nattliv, shopping och kultur

 

Slottet i Walbrzych är ett av Polens vackraste. Foto: Daniel Majak

5. Walbrzych

Ksiaz Zamek som betyder prinsens slott ståtar på ett berg och bara väntar på att få visa upp sig. Och ett besök i Walbrzych är inte komplett utan att besöka någon av de underjordiska städerna. Har du tur kanske du hittar guldtåget?!

I Walbrzych finns Polens tredje största slott som också är ett av de vackraste. De öppna spisarna inne på slottet är enorma, någonting som de säkert var tvungna att vara för att kunna värma upp hela byggnaden som har över 400 rum.

Osowka är en underjordisk stad som aldrig blev färdigställd. Här får du följa med på en spekulativ guidad tur med tanke på att ingen med säkerhet vet vad den underjordiska staden skulle användas till. Tänk på att ha en varm tröja med dig för det är kallt under jorden. 

Missa inte restaurangen Polskie Smaki som erbjuder polsk husmanskost för en billig peng.

Ta sig runt: Bästa sättet att ta sig till Walbrzychs olika sevärdheter är med hyrbil.

 

Wroclaws dvärgar har blivit en symbol för staden. Foto: Daniel Majak

6. Wroclaw

Wroclaw fick nyligen ett stort ansiktslyft då det var 2016 års kulturhuvudstad. Året är över men staden fortsätter att locka turister. 

Wroclaw är en storstad men med många små inslag, nästan 400 för att vara exakt. Wroclaws dvärgar finns överallt och har blivit en symbol för staden. Det är små trädgårdstomtar i brons som förökar sig hela tiden. De finns på marken, i lyktstolpar och fönster – ja helt enkelt överallt. Följ med på en promenad runt i staden och lär dig mer om dvärgarna och deras koppling till kommunismen (freewalkingtour.com/wroclaw/tours/free/dwarfs-communist). 

Missa inte ett besök till Ostrow Tlumski, eller katedralön som det betyder på svenska. Här finns en stor del av stadens historia samlad på ett ställe bland vackra kyrkor och byggnader. 

Ta sig runt: Spårvagnar åker kors och tvärs genom hela Wroclaw och är ett smidigt sätt att ta sig runt.

LÄS MER: Upptäck kulturhuvudstaden Wroclaw

 

Lyxa till det på en lavendelfarm i Kaszuby. Foto: Daniel Majak

7. Kaszuby-regionen

Kanske ett av Polens mest underskattade områden som bara väntar på att få visa upp sig. Kaszuby kallas i folkmun för ”lilla Schweiz” och bjuder på en fantastisk natur – och gudomligt gott bröd. 

Karola Bober är kvinnan som anordnar workshops i brödbak. Det som gör brödet så speciellt är att receptet är flera hundra år gammalt och att brödet bakas på samma sätt som det har gjort under alla tider. På Bytowska 28 i Lipusz erbjuds både brödbak och en resa bakåt i tiden med information om att det under kriget användes mossa i stället för mjöl när man bakade bröd i Norge. Unna dig också lite lyx på en lavendelfarm. Lawendowa Osada (lawendowaosada.pl) befinner sig mitt i en lavendelodling. Här erbjuds övernattning, bad i tunna och pool och doften av underbar lavendel. 

Ta sig runt: Bästa alternativet är att hyra bil för att ta sig runt (www.autoeurope.se). Det går bussar också men det är väldigt sparsamt.

 

 

Badorten Sopot har en av Europas längsta prier. Foto: Fotolia

8. Sopot

Sommar och sol. Sand mellan tårna, en brygga som påminner om Los Angeles Santa Monica Pier och ett hotell som för tankarna till Monte Carlo. Låter det intressant? Då är det Sopot som du ska åka till. 

Börja dagen med att njuta av den fina och breda stranden. Om du vill ha en promenad så gå gärna till piren, som är en av Europas längsta med sina 516 meter. Det är också i Sopot som det ”krokiga huset” finns att se. Kanske något överskattat säger de som varit där men samtidigt ganska häftigt. Designat 2004 av Szotynscy och Zaleski – två polska arkitekter, med inspiration från en polsk saga.

När det är dags att äta så promenera en bit till restaurangen ”Bulaj” på Aleja Franciszka Mamuszki 22. Det är nog bara en tidsfråga innan denna restaurang kommer att belönas med en Michelinstjärna.

Ta sig runt: På med ett par bekväma skor och ge dig ut. Stranden möter staden så det är nära till allt i Sopot.

LÄS MER: Polen har Europas bästa stränder

 

Nowy Targ lockar med spahelg och sagorestaurang. Foto: Daniel Majak

9. Nowy Targ

En stad som växer sig allt starkare för varje år. Passa på att ta dig 15 kilometer bort och ha underbar spahelg. Avsluta en dag med en fantastisk restaurang vars inredning för tankarna till sagorna. 

Det finns många kurorter runtom i Polen som är perfekta för ett besök på spa. Termalbaden i Chocholowice (chocholowskietermy.pl) är ett perfekt alternativ för hela familjen. Det finns rutschkanor för barnen och stora härliga spabad för de vuxna. Boka behandlingar som passar dig eller nöj dig med att göra huden yngre i de olika termalbaden.

Nowy Targ har också Skansen som du kan besöka, ett friluftsmuseum med djurpark precis som det i Stockholm. Skansen finns för övrigt på flera orter runtom i landet men här finns en av de mer populära.

Polen har också sin alldeles egen Gordon Ramsay. Magda Gessler är Polens svar på den arga men hjälpsamma kocken som får restauranger på fötter. I Nowy Targ har Magda Gessler hjälpt till att göra om en restaurang och hon har lyckats kanon med detta. Restaurangen Absynt serverar inte bara fantastisk och prisvärd mat utan miljön är helt enastående. Känslan av att kliva in i en fantasivärld är påtaglig här.

Ta sig runt: Cykel är att föredra i Nowy Targ. Du tar dig snabbt och smidigt fram på det sättet.

 

 

Szczecin är en promenadvänlig hamnstad. Foto: FOTOLIA

10. Szczecin

Hamnstaden som trots sin storlek är mycket promenadvänlig och bara väntar på att utforskas. Missa inte det senaste tillskottet som är ”Bulwary”, ett promenadstråk vid floden Odra.

Promenadstråket ”Wały Chrobrego” toppar fortfarande listan över den mest populära platsen i Szczecin. Hack i häl återfinns de nybyggda "Bulwary" som är mer moderna promenadstråk intill hamnen, med graffitti på väggarna och små mysiga fik som breder ut sig längs vägen. Och varför inte stanna och ta en fika på kafé ”Stockholm”. Här serveras godsaker – om än inte svenska sådana. Om shopping står högt på din lista så bege dig till Galaxy, ett stort köpcentrum i äkta amerikansk anda.

Ta sig runt: Ta på dig ett par bekväma promenadskor och bege dig ut på stan. Det finns också spårvagnar som du kan förflytta dig med om det blir för jobbigt att gå runt.

 

Poznan har ett av Europas vackraste torg. Foto: Daniel Majak

11. Poznan

Till Poznan måste du komma för att äta en croissant. Skyddad inom hela EU (man får inte baka dem utanför regionen i Poznan) – ja helt enkelt en väldigt annorlunda historia men en god sådan!

Det går inte att låta bli att förundras över byggnaderna som ligger tätt intill varandra och där den ena fasaden är vackrare än den andra. Om det utlystes en tävling där målet var att hitta Europas finaste torg så skulle Poznan ha goda chanser att vinna. 

Mitt på torget står rådhuset stolt och visar upp sig. Det är också här som det dagligen erbjuds en show prick klockan 12. Då öppnas en liten lucka ovanför rådhusets klocka och två getter i metall kommer ut och stångas i en minut eller två. Överskattat? Javisst, men ett måste vid ett besök i Poznan. 

Ett annat måste är att äta den berömda St: Martin Croissanten. Besök gärna museet där du får vara med och baka den (rogalowemuzeum.pl/en). Tänk på att detta är den enda platsen som du kan äta den ”riktiga” croissanten. 

Ta sig runt: Bussar och spårvagnar går kors och tvärs hela tiden. Du köper biljetten ombord.

 

I Zakopane kan du åka skidor på vintern. Foto: Daniel Majak

12. Zakopane

Polens södra pärla erbjuder skidåkning på vintrarna och vackra bergspromenader på somrarna. Följ de utvalda stråken och utforska bergen. 

Oavsett om du är en van bergsklättrare eller otränad entusiast så har du möjligheten att se Tatry, bergen i Zakopane. Välj mellan att gå i bergen eller promenadstråken som inte alls är lika ansträngande. Vissa sträckor finns det också möjlighet att åka häst och vagn. Åk upp till toppen av Kasprowy Wierch (kasprowywierch.biz) med lift och njut av utsikten.

Krupowki heter huvudgatan där allt händer i staden. Här trängs restaurangerna och affärerna om uppmärksamhet. Det är också här som du kan köpa Oscypek – en rökt getost som med fördel kan ätas grillad och med lingon. Avsluta kvällen med ett restaurangbesök på ”Owczarnia” (owczarniazakopane.pl). Restaurangen ligger på en tvärgata till Krupowki (Generała Andrzeja Galicy 8) och serverar lokala rätter med personal som är rätt klädd för område: I byxor gjorda av ull och mycket blommig. Goraler!

Ta sig runt: Inne i centrala Zakopane så fungerar det bäst att promenera eller cykla. Bussar går också till attraktioner runtom i staden.

 

Pasaz Rozy är en dold diamant i Lodz. Foto: Daniel Majak

13. Lodz

Sverige har Borås och Polen har Lodz. Textil- och handelsmeckat med enorma ”Manufaktura” – ett köpcentrum, kulturcentra och nöjescenter i ett.

Med 19 miljoner besökare årligen är Manufaktura den största turistattraktionen i Lodz. Hit kommer du för att shoppa, äta, lära dig mer om stadens historia eller kanske för att åka zipline – allt på samma område. Den gamla textilfabriken täcker hela 17 hektar och har genomgått en renovering för 235 miljoner euro.

Piotrkowska är gatan i Lodz som alla samlas på och där du kan fika, äta och shoppa längst med ett brett och fint promenadstråk. En dold diamant är helt klart ”ros-passagen” som kallas Pasaz Rozy. Den ligger på en tvärgata till Piotrkowska och hela byggnaden är klädd i spegelbitar. Det är en upplevelse att se!

Ät middag på Hotel Stare Kino Łódź (Piotrkowska 120) .

Ta sig runt: Utgår från Piotrkowska gatan och ta dig runt till fots i staden. Det mesta av intresse finns inom gångavstånd.

 

Kudowa Zdroj har förvånansvärt många sevärdheter. Foto: Daniel Majak

14. Kudowa Zdroj

Det finns förvånansvärt mycket att upptäcka och utforska i staden i sydvästra Polen. Det är hit du ska komma för att titta på benkyrkan, en hel stad i miniatyr eller se de massiva ”bledne skaly” – stenbumlingar i alla tänkbara formationer!

Kudowa Zdroj passar perfekt för dig som vill ha mycket att se på ett relativt nära avstånd. Här finns också lite annorlunda attraktioner och sevärdheter. Nog för att benkyrkan utanför Prag är ”maffigare” men även den som finns i Kudowa Zdroj är riktigt häftig och skrämmande på samma gång. Benkyrkan är precis som det låter ett kapell som på insidan näsan enbart består av människoskelett.  

Bledne skaly är stenformationer – enorma sådana – som slingrar sig som en labyrint. Hit kommer du för att förundras över naturens förmåga att skapa underverk. Stundtals kan det upplevas som lite läskigt att klämma in sig mellan de stora stenbumlingarna men samtidigt är det ett häftigt äventyr.

Ta sig runt: Cykel är ett utmärkt alternativ för att förflytta sig runt i staden. Det går bra att promenera också.