14 nya spännande weekendstäder i Europa 2017

Hela västra Europa är ju som gjort för en weekendresa. Men den här gången tipsar vi inte om de största städerna eller de självklara weekenddestinationerna utan lite mindre kända resmål. Det finns många spännande städer och sköna platser i Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Grekland att upptäcka även om man bara har en helg på sig.

Här är 14 nya spännande weekendstäder 2017.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i populära storstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

 

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Oxfords magnifika universitetsområde är världsberömt. Foto: Shutterstock

1. Vandra mellan Oxford och London

ENGLAND. Detta är ett weekendtips för dig som vill uppleva något annorlunda och som har möjlighet att plussa på någon extra dag så att det blir en långhelg. The Thames Path är en charmig vandringsled som följer floden Themsen 294 kilometer från Cotswold i väster genom den engelska landsbygden rakt in i hjärtat av London.

På vägen passerar man historiska städer och pittoreska byar. Vandringsleden, som är utan backar, passar även ovana vandrare. Sträckan mellan Oxford och London är cirka 15 mil och görbar från en torsdag till en söndag, om man tar tåget vissa sträckor. Bor gör man på bed & breakfasts och äter på pubar utmed vägen.

Mer info: nationaltrail.co.uk/thames-path. Bäst tid att göra denna vandring är givetvis under sommarhalvåret.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar och 30 minuter med direktflyg från Stockholm till London, Heathrow flygplats. 2 timmar med direktflyg från Göteborg eller Köpenhamn. Cirka 50 minuter med buss från Heathrow flygplats till Oxford.

Prisindex: 3-5.


Med sin vackra arkitektur och mysiga småhotell är Porto en perfekt weekendstad. Foto: Shutterstock

2. Porto – Lissabons lugna lillasyster

PORTUGAL. Vacker arkitektur, underbar mat, mysiga små hotell... Porto är perfekt för paret som vill komma bort en weekend. Ta gärna en båttur på floden så att du kan åka under de två broarna, Luís I och Dona Maria. För lite mer fågelperspektiv är linbanan Teleférico de Gaia ett alternativ.

Vill du inte promenera finns det spårvagnar som tar dig dit du vill, till exempel till Serralvesträdgården som är stor och lummig och ligger intill det vackra museet för modern konst.

På de tre gatorna Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela kan du uppleva Portos krog- och nattliv. En del restauranger (och många affärer) är stängda på söndagar, så dubbelkolla innan att det är öppet. Porto är berömt för sitt portvin. Gå på portvinsprovning som erbjuds på de många portvinshusen.

Till Porto kan du åka nästan hela året även om det är skönast temperaturer och inget regn under sommarhalvåret.

RESFAKTA

Restid: Cirka 5 timmar och 30 minuter från Stockholm via München. Cirka 5 timmar från Göteborg och Köpenhamn via Frankfurt.

Prisindex: 2-3.


Malaga är varmt året om, och passar för besök även på vintern. Foto: Istock

3. Malaga är trendigaste staden

SPANIEN. Den mysiga, och numera trendiga, hamnstaden Malaga ligger på Spaniens södra kust, Costa del Sol. Också en välkänd kulturstad i Andalusien med bland annat två konstmuseum och ett nybyggt kulturhus, La Termica.

I Malagas saluhall kan du botanisera bland korvar, skinkor, ostar, grönsaker och fisk. Testa Malagas egen specialitet zurrapa, en röra av fläsk i paprikasås, som man brer på mackan.

Intill strandpromenaden Muellu Uno finns Malagas långa och mycket populära strand Malagueta med solstolar, parasoller, lekplatser och serveringar. Här ligger också en av Malagas bästa restauranger, Michelinkrogen José Carlos García. En annan riktigt bra krog är La Cosmopolita där det lagas moderna spanska rätter med lokala råvaror. Vill du barhoppa kan du göra det i de mysiga kvarteren runt Plaza de la Constitución, Plaza de la Mercéd och Katedralen. Missa inte trevliga Los Gatos på Plaza Uncibay och ta några tapas till drinken.

Paradgatan Calle Marques de Larios är Malagas största shoppingstråk, här finns de stora spanska klädkedjorna. På gågatorna norr och väster om Marques de Larios finns mindre modebutiker.

Ta en dagsutflykt till närbelägna Marbella och gå i mysiga Gamla stan. Buss från Malaga tar cirka en timme.

Malaga har den varmaste vintern i hela Europa med en dagstemperatur som vanligtvis inte sjunker under 15 grader, därför kan man åka hit året runt.

RESFAKTA

Restid: Drygt 4 timmar med direktflyg från Stockholm. 3 timmar och 45 minuter med direktflyg från Göteborg och Köpenhamn.

Prisindex: 2-3.


Brygge har en medeltida stadskärna som är med på Unescos världsarvslista. Foto: Shutterstock

4. Brygge är Belgiens Venedig

BELGIEN. Brygge är en vacker, romantisk och avslappnad stad, känd för sina musslor, choklad och öl. Full av kullerstensgator, kanaler, historiska kyrkor och gamla vitkalkade hus. Den medeltida stadskärnan blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista.

Två av stadens främsta sevärdheter är de gotiska tegelkyrkorna Sint Salvatorkerk och Onze-Lieve-Vrouwekerk. Bruggemuseum är ett samlingsnamn för tolv av stadens museer. Här finns bland annat ett arkitekturmuseum och ett konstmuseum med konst från 1500-talet.

På restaurangen Cambrinus erbjuds över 400 sorters öl. På menyn finns flamländska specialiteter. Testa löksoppa med osten Oud Brougge eller carbonaden, en sötsur biff- och lökgryta.

Några av de mest populära shoppinggalleriorna är Zilverpand, Alberthal, Ter Steeghere, Da Gouden Boom och Theaterboetieks. Det finns tre stora shoppinggator i staden, Steenstraat, Geld Montstraat och Jakobstraat. På helgerna hålls en loppmarknad vid Dijver Canal med låga priser.

Hit kan man åka året runt men temperaturerna är, precis som i Sverige, mer behagliga sommartid.

RESFAKTA

Restid: Cirka 2 timmar med direktflyg från Stockholm till Bryssel. 1 timme och 40 minuter med direktflyg från Göteborg. 1 timme och 40 minuter med direktflyg från Köpenhamn. 1 timme med buss från Bryssels flygplats till Brygge.

Prisindex: 3-4.


Landsmärket Jet d'Eau är ett av världens största fontäner och är synlig över hela staden. Foto: Shutterstock

5. Genève – en pärla i skuggan av Alperna

SCHWEIZ. Genève är Schweiz näst största stad och ligger på gränsen mot Frankrike. Kanske inte den vanligaste staden för svenskar att åka på en weekendresa till, men turister från andra länder flockas här. Staden kallas ofta för "parkernas stad", inte mindre än en fjärdedel av staden är täckt av parker.

I Bastionparken finns till exempel över femtio ovanliga trädarter. Den engelska trädgården är en av stadens mest kända. Här finns bland annat L'Horloge Fleurie, en enorm "blomsterklocka" med en diameter på fem meter gjord av 6 500 blommor som är en symbol för Schweiz världsberömda urindustri. Apropå klockor ligger Patek Philippes klockmuseum i Genève. En båttur på Genèvesjön är ett trevligt sätt att se staden. Tack vare att sjön ligger precis intill sjön kan man njuta av strandliv mitt i staden på Bain de Paquis.

Landsmärket Jet d'Eau är ett av världens största fontäner och är synlig över hela staden. St Pierre Cathedral har flera konstverk av kända konstnärer. Palais des Nations är den näst viktigaste byggnaden inom FN efter FN-skrapan i New York. Moderna museet har både permanenta och temporära utställningar. Place du Bourg-de-four är ett charmigt torg i Gamla stan med en 1700-talsfontän.

Genèves exklusiva butiker ligger i centrum runt chica Rue du Rhône, Rue de la Confédération, Rue du Marché och Rue de la Croix-d'Or. Rue du Mont Blanc har många affärer som säljer traditionella schweiziska hantverk och choklad. Genève har fler än 1 000 restauranger! Några av de bästa ligger i stadsdelen Den Paquis. I Gamla stan finns det gott om traditionella schweiziska restauranger och mysiga franska caféer.

Bästa tid att åka hit är i juli och augusti då vädret är som i Sverige.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar och 40 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 3 timmar och 30 minuter från Göteborg via Bryssel. 2 timmar med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 4-5.


Spanska ridskolan är ett populärt turistmål i Hofubrg i Wien. Foto: Shutterstock

6. Wien vimlar av kultur

ÖSTERRIKE. Gallerier, museer, musik, tjusiga hästar... I Wien finns allt för den kulturintresserade. Wien är präglat av århundradena av kejserligt styre och det finns hur många palats som helst. Hofburg, mitt i stan, är mest lättillgängligt, medan det berömda slottet Schönbrunn ligger utanför staden och tar nästan en hel dag i anspråk.

Väl i Wien måste du se Gustaf Klimts Kyssen, kanske det mest kärleksfulla konstverk som någonsin skapats. Det hänger på slottet Belvedere, ett av flera museer med fantastiska konstsamlingar från den österrikiska konstens verkliga guldålder runt förra sekelskiftet.

Spanska ridskolan är världens äldsta dressyrskola där man enbart arbetar med lippizanerhästar som har flerhundraåriga stamtavlor. De stora uppvisningarna är fullbokade månader i förväg, men den dagliga dressyrträningen är det bara att köa och betala för att få se. På lördagar är det loppmarknad på Naschmarkt på Kettenbrückengasse. Om du vill undvika de typiska turiststråken ta dig till Freihausviertel - en bohemisk stadsdel med gallerier, roliga små affärer, massor med caféer, barer och restauranger.

Man kan åka hit året runt, men skönast temperaturer är det under vår/försommar och höst. Sommarmånaderna och december är turisttätast.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar och 15 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 3 timmar och 20 minuter från Göteborg via Köpenhamn. 1 timme och 40 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 4.


Marienplatz i centrala München är alltid full av liv och rörelse. Foto: Shutterstock

7. München inte bara oktoberfest

TYSKLAND. München är en inte bara hemvist för fotbollsklubben Bayern München. Här finns också världens största årliga ölfestival, opera, konstgallerier och rolig shopping. Den som aldrig varit i Bayern slås förmodligen av att stämningen på många sätt känns sydeuropeisk.

Oktoberfest är ett namn som luras. Den jättelika stadsfestivalen pågår nämligen från mitten av september fram till första söndagen i oktober varje år. Själva firandet äger rum i parken Theresienwiese och festerna pågår i sex jättelika tält - varje lokalt bryggeri har sitt eget. Väl inne i tälten är upplevelsen oerhört bayersk: en stor orkester iklädd lederhosen spelar tyrolermusik och gäster sitter vid långbord och skålar och sjunger. Det är mycket turister, men betydligt fler lokalbor än man skulle kunna tro är på plats. Men det är inte bara i september ölkulturen präglar München. Ölhallarna, biergärten, är en del av stadens signum året runt. Två av de största är Hirschgarten och Augustiner på Arnulfstrasse.

I en av Europas största stadsparker, Engelska parken umgås öldrickare, nakenbadare och till och med surfare. Här finns också flera konstmuseer i världsklass: Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek Moderne och Haus der Kunst. Maximilianstrasse är den lyxiga paradgatan med många modeaffärer. Glockenbachviertel och Gärtnerplatzviertel med fullt av modeboutiquer och på Türkenstrasse i Maxvorstadt hittar du många udda antikaffärer och annat skoj. Hit kan du åka året runt, finast är det dock under vår och försommar. Och andra halvan av september är som sagt given för den som vill åka på Oktoberfest.

RESFAKTA

Restid: Drygt 2 timmar med direktflyg från Stockholm. Cirka 1 timme och 45 minuter med direktflyg från Göteborg. Cirka 1 timme och 30 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 3.


Neapels stadskärna med vy över Vesuvius och Capri. Foto: Shutterstock

8. Neapel – arkitektur och pizza

ITALIEN. Centro Storico heter Neapels historiska centrum. På Piazza Plebiscito ligger Palazzo Reale, det kungliga palatset och en av Neapels stiligaste byggnader. Strax intill ligger Europas äldsta operahus, Teatro San Carlo från 1737.

Napoli Sotteranea heter de underjordiska katakomber som romarna grävde ut och som löper under hela den gamla stadskärnan. Varje dag finns det guidade turer från Via dei Tribunali. Piazza San Domenico Maggiore är kanske Neapels vackraste torg. I närheten ligger Cappella Sansevero med den berömda marmorskulpturen Christo velato (Beslöjade Kristus) av Giuseppe Sanmartino.

Arkeologiska museet, ett av de äldsta i Europa, har en hel våning med konst och bruksföremål från Pompeji.

Bergbanan Il Funicolare centrale från Augusteo till Piazza Fuga tar dig till den eleganta stadsdelen Vomero. Från fästningen Castel Sant 'Elmo får du en vidsträckt utsikt över bukten, Vesuvius, Capri och Sorrentohalvön.

Shoppinggallerian Galleria Umberto från slutet av 1800-talet är en av Europas första riktiga gallerior, värd ett besök mer för arkitekturen än för utbudet.

Den napolitanska pizzan, margherita med tomatsås och mozzarella, anses vara den ursprungliga. På Pizzeria Gorizia på Via Bernini har man gjort pizza sedan början av 1900-talet. Testa husets specialare; marinara med kronärtskockor.

Men det finns så mycket mer att äta. Testa till exempel rustika La Taverna del Buongustaio och fiskrestaurangen La Bersagliera i Borgo Marinari, ett område med gott om fiskrestauranger.

Bästa tid är sommarhalvåret fram till oktober, men undvik heta och turisttäta augusti.

RESFAKTA

Restid: Cirka 4 timmar och 40 minuter från Stockholm och Göteborg via München. Cirka 2 timmar och 35 minuter med direktflyg från Köpenhamn. Cirka 2 timmar och 35 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 2-3.


Skulpturen The Umbrellas sattes upp 1997 och står på den berömda strandpromenaden i Thessaloniki. Foto: Shutterstock

9. Thessaloniki en het partystad

GREKLAND. Thessaloniki erbjuder allt från historiska sevärdheter, hippa restauranger och butiker till ett av Greklands bästa nattliv. Lonely Planet har till och med utnämnt Thessaloniki till en av världens tio hetaste partystäder.

Utmed den fem kilometer långa strandpromenaden hittar du det 27 meter höga vita tornet som ottomanerna byggde på 1400–talet. Tornet har en grym historia då det fungerade som fängelse och var en plats för massavrättningar. I dag finns här ett museum som visar stadens historia och har en utsiktsplats över Thessaloniki.

Ladadikakvarteret, området mellan gatorna Koudouriotou, Diamanti, Hiou och Lemnou, är mötesplatsen för såväl lokalbefolkning som turister. Här finns både traditionella tavernor och moderna restauranger.

Den äldre bebyggelsen ligger samlad bakom den bysantinska stadsmuren. Hela området är skyddat som världsarv.

Precis som överallt runt medelhavet är juli och augusti hett och turisttätt. Åk hellre hit på våren/försommaren eller under hösten.

RESFAKTA

Restid: Drygt 3 timmar med direktflyg från Stockholm. Cirka 4 timmar och 30 minuter med flyg från Göteborg via Köpenhamn. 2 timmar och 45 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 2–3


Före detta hamnkvarteret Cardiff bay bjuder inte bara på en magnifik vy, utan även ett stort nöjes- och shoppingutbud. Foto: Shutterstock

10. Cardiff i vilda, vackra Wales

WALES. Oupptäckta Wales förtjänar att upptäckas! Huvudstaden Cardiff är en livlig hamnstad med medeltida borgar, parker, sportanläggningar och gott om underhållning. Mäktiga Cardiff Castle tornar majestätiskt upp sig över staden.

Kika på impressionistisk konst på National Museum Cardiff och lär dig mer om Cardiffs historia på Cardiff Story. Gå på balett och opera eller lyssna på en filharmonisk orkester i St. David's Hall.

För den sportintresserade passar en guidad på Millennium Stadium, som har plats för 75 000 åskådare. Eller boka biljett till internationella rugbyoch fotbollsmatcher eller konserter med världsberömda musiker.

Promenera eller ta bussen till Cardiff Bay, ett före detta hamnkvarter som nu är ett shopping- och nöjesdistrikt. I de renoverade viktorianska galleriorna hittar du barer, restauranger, matbutiker och modeaffärer.

Hit kan du åka året runt även om det är mest behagligt väder under sommarhalvåret.

Tips! Missa inte skyltar med ortnamn - ibland så många bokstäver att man vrickar tungan när man försöker uttala dem.

RESFAKTA

Restid: Cirka 4 timmar och 40 minuter med flyg från Stockholm via Amsterdam. Cirka 3 timmar och 35 minuter från Göteborg. Cirka 4 timmar med flyg från Köpenhamn.

Cirka 2 timmar med tåg från London.

Prisindex: 3-4.


Edinburgh Castle tornar upp sig ovanför staden. Foto: Shutterstock

11. Edinburgh en miniatyrstad

SKOTTLAND. Edinburgh har allt som en storstad har, men är inte särskilt stort och det går därför bra att promenera runt. Var du än befinner dig i Edinburgh ser du slottet som är byggt på en slocknad vulkan. Förutom att det är intressant ur historisk synvinkel har det även en vacker utsikt över Edinburgh.

Ta en promenad på The Royal Mile som leder dig till hjärtat av Edinburgh. Gatan består av många pubar, restauranger och butiker och en bit bort ligger marknadsplatsen Grassmarket. På museet Scotch Whisky Experience provar du maltwhisky och äter skotsk mat. Edinburgh är berömt för sina restauranger, allt från stjärnkrogar, gastropubar till restauranger med mat från hela världen.

Du som vill besöka National Museum of Scotland får uppleva allt från kultur, historia, teknik till vetenskap och forskning. Plus meteoriter och sjömonster...

Här, på kaféet The Elephant House skrev JK Rowling böckerna om Harry Potter.

Gå en guidad tur i Potters fotspår till magiska platser i Gamla stan där häxor och trollkarlar levt.

Hit kan du åka runt men om du undviker augusti och nyår (Edinburgh drar många nyårsfirare) kommer du billigare undan.

Tips! Lyxhotellet Prestonfield House strax utanför Edinburgh är väl dyrt att bo på, men åk dit och beställ afternoon tea med scones.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar och 15 minuter med direktflyg från Stockholm. 2 timmar med direktflyg från Göteborg. 1 timme och 45 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 3-4.


Valencia har en både stränder, mysiga gator och bra tapas. Foto: Colourbox

12. Valencia har citystränder

SPANIEN. I Spaniens tredje största stad finns det citystränder, mysiga gator och genuina tapasbarer. Många av stadens främsta sevärdheter ligger längs gatorna och torgen i Gamla stan, Ciutat Vella. Till Plaza de la Reina kan du gå för att se Katedralen.

I Palacio del Marqués de dos Aguas hittar du en blandning av barock, rokoko och nyklassicism. I den stora stadsparken Jardín del Turía kan du ha picknick i gräset, titta på djuren i Bioparc Valencia och utforska kulturcentrat Ciutat de les Arts i les Ciències.

På Europas största och äldsta matmarknad, Mercado Central, kan du smaka på regionens frukter, ostar och skaldjur. Tillbringa en kväll i distriktet El Carmen, där restauranger och tapasbarer har ersatt de fallfärdiga gamla husen i staden. Universitetskvarteren är ett annat område med ett sprudlande nattliv.

En lokal dryck är Aqua de Valencia som består av apelsinjuice, cava och cointreau.

Stränderna Playa de Las Arenas och Playa de Cabanyal ligger närmast hamnen. Lite längre norrut finns Valencias populäraste strand Playa de Malvarossa.

Valencia är paellans hemstad, så passa på att testa det just här!

Hit kan man åka året runt, men bäst väder är det på våren/försommaren.

RESFAKTA

Restid: Drygt 5 timmar från Stockholm och Göteborg via Frankfurt eller Düsseldorf. Cirka 4 timmar och 30 minuter från Köpenhamn via München.

Prisindex: 2-3.


Guggenheimmuseet i Bilbao med sin speciella arkitektur är ett måste för Bilbao-besökaren. Foto: Shutterstock

13. Bilbao sjuder av kultur

SPANIEN. Gå upp för Mallonatrappan från Plaza Unamuno till Parque Etxebarria eller åk med bergbanan Artxanda och blicka ut över staden. Ett besök på Guggenheimmuseet, en av Europas mest berömda konstinstitutioner, är ett måste.

Här hänger europeisk och amerikansk konst från hela 1900-talet, bland andra Andy Warhols bilder av Marilyn Monroe. Även konstmuseet Museo de Bellas Artes de Bilbao och det baskiska museet, Museo Vasco, är värda ett besök.

Bilbao är känt för sina sofistikerade restauranger, varav flera har belönats med stjärnor i Michelinguiden. Prova på lokala rätter som minibläckfisk och lammgryta.

Pintxoskrogar/restauranger som är extra värda att nämnas: El Huevo Frito, Peso Neto, Bar El Globo, La Viña del Ensanche, Gure Toki, Restaurante Víctor Montes, Café Iruña och Kafe Antzokia.

I Bilbao finns också Spaniens största saluhall, La Ribera, där all mat är uppdelad efter råvara. Här finns även mindre restauranger, så du kan äta och dricka på plats.

Bästa månaderna att besöka Bilbao är maj och juni alternativt i september när havet fortfarande är varmt och det inte är lika många turister som i juli och augusti.

RESFAKTA

Restid: 5 timmar från Stockholm via Amsterdam. Cirka 4 timmar och 30 minuter från Göteborg och Köpenhamn via Amsterdam.

Prisindex: 3.


Foto: Shutterstock

14. Party och vin i Bordeaux

FRANKRIKE. Bordeaux är en av Frankrikes fem största städer med ett rikt uteliv, till exempel området runt La Victoire där det finns gott om restauranger och barer.

Missa inte Port de la Lune, Bordeauxs hamnområde, som blivit klassat som världsarv av UNESCO för sin unika arkitektur och Tour Pey-Berland, ett klocktorn från slutet av 1400-talet med en fantastisk utsikt över staden. Moderna museet, CAPC musée d'art contemporain de Bordeaux, har alltid intressanta utställningar liksom Musée d'Aquitaine.

Bordeaux är världens centrum för viner. De mest pittoreska vingårdarna ligger runt den medeltida byn Saint Emilion. Fråga på turistbyrån vilka som tar emot besök. Undvik dock att köpa viner där, utan handla i stället i de vanliga affärerna inne i Bordeaux, till exempel Carrefour och Auchan. Vill du nosa runt bland årgångsviner gå in i vinbutikerna till exempel vid Allée de Tourny och kvarteren ner mot Rue Ausone. Om du är en matdåre måste du boka bord på tvåstjärniga Chateau Cordeillan-Bages i Pauillacdistriktet.

Det finns gott om shoppingmöjligheter i Bordeaux som har Europas längsta shoppinggata, Rue Sainte-Catherine. Ju närmare Operan du kommer ju dyrare blir butikerna. Glöm inte sidogatorna där många av de intressantare affärerna finns.

Bäst väder är det under sommarhalvåret, men det blir trångt i slutet av sommaren och oktober när druvorna skördas.

Tips! Gå en vinskola. Mer info: bordeaux.com.

RESFAKTA

Restid: 3 timmar med direktflyg från Stockholm sommartid. Annars cirka 5 timmar via Amsterdam. Cirka 4 timmar från Göteborg eller Köpenhamn via Amsterdam.

Prisindex: 4.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande