I säsong fyra kommer äntligen prinsessan Diana att introduceras.
Olivia Colman som Drottning Elizabeth II, fortsätter sin roll även i säsong 4.
Buckingham Palace – den perfekta platsen att börja en resa i ”The Crowns” fotspår på.
I säsong tre får vi följa drottningen mellan under 1980- och -90-talet.
1 AV 5
En guide till bra pubar du inte bör missa när du besöker London
2 AV 5
I säsong fyra kommer äntligen prinsessan Diana att introduceras.
Foto: DES WILLIE / DES WILLIE/NETFLIX
3 AV 5
Olivia Colman som Drottning Elizabeth II, fortsätter sin roll även i säsong 4.
Foto: SOPHIE MUTEVELIAN / NETFLIX
4 AV 5
Buckingham Palace – den perfekta platsen att börja en resa i ”The Crowns” fotspår på.
Foto: Shutterstock
5 AV 5
I säsong tre får vi följa drottningen mellan under 1980- och -90-talet.
Foto: ALEX BAILEY / ALEX BAILEY/NETFLIX

14 måsten i England om du älskar ”The Crown”

Äntligen går den efterlängtade tredje säsongen av serien ”The Crown” att streama på Netflix. Visit Britain har sammanställt en lista med tips på hur du kan förverkliga dina kungliga drömmar under en resa som innehåller besök till både filminspelningsplatser och klassiska kungliga destinationer i England.

1. Buckingham Palace, London

Varför inte börja vid Buckingham Palace, där den brittiska kungafamiljen har sitt hem? Njut av den storslagna atmosfären i detta historiska residens under en rundtur i några av de vackraste rummen, inklusive White Drawing Room, tronsalen, bildgalleriet, balsalen och den stora trappan. Det finns rundturer från juli till september, men selfies utanför de förgyllda grindarna kan tas under hela året. Buckingham Palace erbjuder också ett brett utbud av föreläsningar, föredrag och aktiviteter som beskriver historien om den kungliga familjen samt konst och kultur genom tiderna. Allt detta arrangeras i Queen’s Gallery.

Adress: Westminster, rct.uk/visit/the-state-rooms-buckingham-palace

Vaktavlösning vid Buckingham Palace. Foto: Shutterstock

2. Coach & Horses, London

Coach & Horses på Bruton Street är en riktig pärla för den som vill uppleva atmosfären på en traditionell brittisk pub. Den ligger i livliga Mayfair och uppfördes på 1700-talet, på just den gatan där drottningen föddes. Det är en av områdets äldsta pubar, med trång exteriör i Tudor-stil, klassisk pubmat och ett brett sortiment av öl. Det är en fantastisk plats att stanna till på för alla ”The Crown”-entusiaster och alla andra anglofiler som vill smaka riktig brittisk mat.

Adress: 5 Bruton Street, Mayfair, greeneking-pubs.co.uk/pubs/greater-london/coach-horses-mayfair

Coach & Horses är en av de äldsta pubarna i Mayfair. Foto: Shutterstock

3. Towern, London

Gillar du ”The Crown” har du redan sett den symboliska kronan fylla upp tv-skärmen otaliga gånger, men en resa till London ger dig en chans att beundra dessa fascinerande regalier på nära håll. De brittiska kronjuvelerna har funnits i Jewel House i det historiska Tower of London sedan 1300-talet och innehåller mer än 140 ceremoniella föremål som används av kungafamiljen, däribland kronan med 2 800 diamanter som bars av drottning Elizabeth vid kröningen 1953, vilket kunde ses i första säsongen av ”The Crown”.

Adress: St Katharine's & Wapping, hrp.org.uk/tower-of-london

De brittiska kronjuvelerna förvaras på Towern. Foto: Shutterstock

4. Ronnie Scott’s Jazz Club, London

Få en uppfattning om prinsessan Margarets överdådiga livsstil i ”The Crown” på en plats som har besökts av prinsessan själv. Ronnie Scott’s Jazz Club fortsätter att välkomna gäster till en av jazzvärldens mest ikoniska klubbar, och inte mycket har förändrats sedan prinsessan Margaret njöt av deras levande musik och cocktails. Föreställ dig vackra röda mattor, dämpade bordslampor och uppträdanden av några av de största namnen inom jazzen, samt en middagsmeny med kaviar, hummer, risotto och biff – allt serverat framför scenen.

Adress: 47 Frith Street, Soho, ronniescotts.co.uk

Ingången till legendariska Ronnie Scott’s Jazz Club. Foto: Shutterstock

5. Wilton’s, London

Letar du efter en kulinarisk upplevelse med kungligt godkännande? Då ska du besöka Wilton’s i St James’s. Butiken startade som ett blygsamt ostronstånd 1742, har sedan dess tilldelats titeln Kunglig hovleverantör och är numera en stående favorit hos den kungliga familjen. Det är en av huvudstadens äldsta restauranger, och är känd för sina speciella skaldjur, sin rökta fisk och sitt utbud av delikat grillat kött.

Adress: 55 Jermyn Street, wiltons.co.uk

https://www.instagram.com/p/BnI3djDg2Tz/

LÄS MER: Niklas Ekstedts bästa restaurangtips i London 

6. Fortnum & Mason, London

Ingen kunglig resa till London är fullständig utan afternoon tea. En populär plats att inta detta på är Fortnum & Mason, ett världsberömt varuhus som har serverat te av högsta klass sedan 1926. När drottning Elizabeth firade 60-årsjubileum som regent 2012 invigde hon Diamond Jubilee Tea Salon, en tesalong som passar kungligheter och som erbjuder den ultimata eftermiddagsteupplevelsen. Beställ earl grey som eftermiddagste, för att verkligen känna dig kunglig – och som också lär vara drottningens favorit.

Adress: 181 Piccadilly, fortnumandmason.com

Det klassiska varuhuset Fortnum & Mason. Foto: Shutterstock

7. Old Royal Naval College, London

Old Royal Naval College i Greenwich används som inspelningsplats för de scener som utspelas på Buckingham Palace i ”The Crown”. Byggnaden, som ligger vid Themsen, ritades av sir Christopher Wren 1712 och är juvelen i Maritime Greenwich. Den finns med på Unescos världsarvslista och har också ett vackert dekorerat kapell, en viktoriansk kägelbana och marker på drygt sju hektar. Även om det inte syns i serien har Old Royal Naval College den största målade salen i Europa, känd som ”Storbritanniens Sixtinska kapell”. Nyligen genomgick denna 300-åriga sevärdhet en restaurering som kostade över 100 miljoner kronor, så det har aldrig funnits en bättre tid för att göra ett besök. När man ändå är där kan man även besöka The Queen’s House, som har anor från 1600-talet och byggdes som gåva till kung Jakob I:s drottning Anna av Danmark. Det påstods att han hade lovat henne detta efter att ha dödat en av hennes älskade hundar under en jakt.

Adress: King William Walk, ornc.org

Old Royal Naval College i Greenwich finns med på Unescos världsarvslista. Foto: Shutterstock

8. Maggie Jones, London

Maggie Jones öppnades 1964 som Nan's Kitchen, och blev snart prinsessan Margarets och lord Snowdens favoritrestaurang. De brukade komma in vid halv tio på kvällen, och satt oftast i ett diskret bås på bottenvåningen och åt kycklingpaj, som var deras favoriträtt. I början av 1970-talet döptes restaurangen om till Maggie Jones, enligt uppgift för att hedra sin mest berömda gäst som brukade använda det namnet när hon bokade bord. Detta charmiga matställe i Kensington erbjuder traditionella rätter i en rustik atmosfär, och här kan man njuta av en middag med prinsessromantik i en restaurang med levande ljus, komplett med flätade korgar och hängande humle – perfekt för en romantisk kväll med bastant mat och engelsk charm.

Adress: 6 Old Court Place, Kensington Church Street, maggie-jones.co.uk

https://www.instagram.com/p/B5AboYVHLO1/

9. Lyceum Theatre, London

Lyceum Theatre i Londons West End känns genast igen av alla som älskar ”The Crown”. Den utgör den dramatiska bakgrunden för den kungliga galaföreställningen i första säsongen där drottning Elizabeth (Claire Foy) och prins Philip (Matt Smith) deltog. Dagens gäster kan klä upp sig och få en egen minnesvärd kväll på teatern, där den omtyckta musikalen ”Lejonkungen” spelats sedan 1999.

Adress: 21 Wellington Street, Covent Garden, thelyceumtheatre.com

Lyceum Theatre – hem för klassiska musikalen ”Lejonkungen”. Foto: Shutterstock

10. Hatfield House, Hertfordshire

Följ stegen efter drottning Mary (Eileen Atkins) på en vandring runt Hatfield House, en dryg timmes bilresa från London. Det imponerande Long Gallery syns i ”The Crown” som den sal där drottning Mary gick igenom när hon besökte hertigen av Windsor. Det är byggt på 1600-talet och ger en inblick i en extravagant era av brittisk historia. Det är ett utsökt exempel på jakobitiskt hantverk, och det var här, i Old Palace 1558, som Elisabet I fick höra att hon skulle bestiga tronen – bara det en anledning till att huset är ett måste för alla historieintresserade. Stängt för säsongen, men öppnar på nytt den 4 april 2020.

Adress: Great North Road, Hatfield, hatfield-house.co.uk

LÄS MER: 10 magiska julmarknader i Storbritannien 

Hatfield House i Hertfordshire byggdes under Jakob I:s regeringstid. Foto: Shutterstock

11. Testa lerduveskytte, Hertfordshire

Ta på dig keps, en traditionell tweedjacka och ett par wellingtonstövlar och testa lerduveskytte – ett klassiskt kungligt tidsfördriv. Lea Valley Shooting Association i Hertfordshire erbjuder upplevelser för både små grupper och individer.

Adress: Hanging Grove, Bramfield Road, Hertford, lvsa.org.uk

Lerduveskytte är ett klassiskt kungligt tidsfördriv. Foto: Shutterstock

12. Knebworth House, Knebworth

Här kan alla ”The Crown”-fans se själva platsen där prins Philip (Matt Smith) och prinsessan Margaret (Vanessa Kirby) hade ett privat samtal i serien, i Knebworth Houses romantiska trätrappa. Huset själv fungerar som ett förstoringsglas över 500 år av brittisk historia och kultur, och i inträdet ingår en omfattande guidad rundtur. För de yngre finns också en stor lekpark och ett dinosauriespår med 72 dinosaurier i naturlig storlek utplacerade i omgivningen. 30 minuter med bil från London, öppet mars–september 2020.

Adress: Old Knebworth Lane, Stevenage, knebworthhouse.com

Knebworth House är som ett förstoringsglas över 500 år av brittisk historia. Foto: Shutterstock

13. Ely Cathedral, Cambridgeshire

Teamet bakom ”The Crown” fick inte filma i Westminster Abbey, så därför är det Ely Cathedral som utgör bakgrunden både för de avgörande scenerna där drottning Elizabeth och prins Philip gifter sig och för monarkens berömda tv-sända kröning. Det är inte första gången i filmhistorien som katedralen fått hoppa in som stand in för Westminster Abbey – samma sak hände i ”The King's Speech”. Katedralen är byggd 1083 och är ett enastående exempel på medeltida klosterarkitektur. Utforska det imponerande mittskeppet, Lady Chapel, eller delta i en guidad tur inne i Octagon Church Tower och lyssna på den lokala kören, en tradition sedan 1600-talet. Ligger 90 minuter med bil från London.

Adress: Chapter House, The College, Ely, elycathedral.org

Ely Cathedral byggdes 1083. Foto: Shutterstock

14. Cambridge

Bara 40 minuter med bil från London ligger en av Englands mest pittoreska städer, universitetsstaden Cambridge, som är proppfull av episk historia, spännande arkitektur och slingriga kullerstensgator. Utforska det berömda universitetet – prinsen av Wales alma mater – eller hyr en båt och njut av en båttur längs floden Cam. Eller gå på en sightseeingtur innan du reser tillbaka till London.

Adress: visitcambridge.org

Utsikt över floden Cam med Cambridges universitet i bakgrunden. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London