Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

14 härliga weekendstäder – hitta din favorit

Lissabons kullerstensgator trafikeras av spårvagn.

Foto: Istock

2 av 14

2. Lissabon

Lissabon är lika trendigt som traditionellt. Missa in LX Factory på din weekendresa till Portugals huvudstad.

Det blåser nya vindar längs Lissabons lutande gator. Med stormsteg är den portugisiska huvudstaden på väg mot en ny storhetstid. I Europas kanske just nu trendigaste resmål har en våg av vital kreativitet och ny gastronomi blivit en allt viktigare del av stadens utbud. Ta bara exempelvis marknaden Mercado de campo de Ourique där man i dag äter fantastiskt bra på de många gastrobarerna under samma tak.

Samtidigt lever traditionerna kvar som i få andra större städer i västeuropa. Här finns uråldriga butiker som Bertrand (böcker), Azavedo Rua (hattar), A Ginjinha Espinheira (Körsbärslikör) och Mercearia Comur 1942 (fiskkonserver) som bör besökas bara för att de är så unika.

I Lissabon bör man också självklart ta spårvagn 15 upp till Porto Do Sol för några av stadens bästa panorama-utsikter. Även under den mest tidspressade helg är det dessutom svårt att välja bort Belém, en av världens mest inbjudande förstäder och ett närmast komplett utflyktsmål vad gäller kultur, historia och mat.

Missa inte: LX Factory. I ett före detta fabriksområde samsas rader av affärer som säljer design, möbler och delikatesser med restauranger, kaféer, konstgallerier och andra spännande små företag inom kulturspektrat.

LÄS MER: 19 måsten i Lissabon – Europas soligaste stad

2 av 14