Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

14 bästa weekendstäderna i östra Europa

Tallinn, Riga och Prag är det många som besökt, men östra Europa har många fler spännande och vackra städer att upptäcka. Dessutom är de bland de hippaste resmålen just nu. Städer som Tbilisi, Bratislava och Belgrad är trendiga uppstickare som drar fler och fler turister varje år. Här lockar kulturen, historien och i många fall maten och nattlivet. Och de billiga priserna!

Colette van Luik
Uppståndelsekyrkan i St Petersburg i Ryssland. Foto: Geoff Eccles

1. St Petersburg

Sankt Petersburg är en häftig upplevelse med breda avenyer och vackra byggnader. Och numera en cool stad att besöka. Staden är byggd i floden Nevas deltaområde, och tack vare alla kanaler och floder som löper genom den kallades den av Goethe för Nordens Venedig – visserligen ett par hundra år efter att Stockholm fått samma epitet!

Nevskij Prospekt heter stadens berömda flera kilometer långa paradgata. Här ligger bland annat det laxrosa Stroganoffpalatset och varuhuset Gostiny Dvor, en av världens äldsta shoppinggallerior byggd på 1700-talet.

Vinterpalatset är de ryska tsarernas forna vinterresidens och hyser det världsberömda museet Eremitaget. Här finns ett enormt utbud av konst av bland andra da Vinci och Rembrandt, egyptiska mumier och romerska statyer.

Uppståndelsekyrkan är prydd av mer än ett halvdussin färgsprakande kupoler och här finns också ett mosaikmuseum. På ett litet torg strax norr om Uppståndelsekyrkan finns det gott om souvenirstånd med bland annat klassiska babusjkadockor.

Man kan äta gott och hyfsat billigt i Sankt Petersburg. U Gorchakova serverar ryska och ukrainska specialiteter och har levande pianomusik de flesta kvällar i veckan. Probka anses vara den bästa italienaren. Kokoko serverar rysk mat med en modern tvist, testa till exempel deras borsjtj (rödbetssoppa). Fish Fabrique är en kultförklarad klubb, litet och trevligt med en scen för livemusik. Money Honey är en avslappnad gemytlig bar med öppen spis.

Bästa tid att åka är mellan juni och september. Svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland.

RESFAKTA

Restid: 1 timme och 25 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 3 timmar och 30 minuter från Göteborg via Stockholm. 2 timmar med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 3.

 

Tallinn anses av matkritiker vara en av Europas bästa matstäder. Foto: Anna Grigorjeva

2. Tallinn

Till Tallinn åker många för att tillbringa en helg på spa. I hjärtat av Gamla stan ligger till exempel romantiska Reval Day Spa. Lyxiga Elemis Spa ligger inhyst i det femstjärniga hotellet Telegraaf hotel.

 Kalev Spa och Badcentrum har 50-metersbassäng, bubbelpooler, bastur och rutschbanor. På 24:e våningen på Radisson Blu Sky Hotel ligger Babor Beauty Spa med särskild fokus på behandlingar för män.

Förutom detta bjuder Tallinn på en uppsjö av kultur och mat. Gamla stan är nordens bäst bevarade medeltida kvarter och upptagen på Unescos världsarvslista. Här ligger bland annat Sankt Olafskyrkan, som med sitt 124 meter höga torn var Europas högsta under 1500- och 1600-talet. I Gamla stan finns också många hantverksbutiker. Esti Esindus har enbart estniska produkter. Billiga eller exklusiva fynd gör man på loppmarknaden nära järnvägsstationen. Det vackra barockpalatset Kadriorg är en av favoritplatserna både för turister och lokalbor. Botaniska trädgården är ett givet utflyktsmål för naturvänner. Friluftsmuseet Rocca Al Mare har allmogebyggnader och gårdar från olika tider och trakter. Kumu är både ett nationalgalleri och ett modernt museum med de klassiska estniska mästarna och det senaste inom nutida konst.

Kalamaja är en trendig stadsdel med både gamla trähus och nya byggnader. Dessutom gott om trevliga restauranger. Matkritiker anser ofta att Tallinn är en av de bästa matstäderna i Europa. Den eleganta restaurangen Chedi i Gamla stan specialiserar sig på mat från Fjärran östern och utsågs till Estlands bästa restaurang 2011. Leib Resto Ja Aed är en populär krog i Gamla stan, med mysig innergård och fokus på lokala råvaror.

Bästa tid att åka är under sommarhalvåret. För dig som gillar julmarknader är december bästa tiden.

Tips! Är du ett Depeche Mode-fan måste du bege dig till baren med samma namn. Startad av den estniska fanklubben och är ett stammishak för Depeche Mode-älskare! 

RESFAKTA:

Restid: 1 timme med direktflyg från Stockholm. 

Prisnivå: 2. 

 

Basilikakatedralen på Röda torget i Moskva i Ryssland. Foto: Shutterstock

3. Moskva

En helg i Moskva betyder att du får uppleva en hel del kontraster; här finns både det bohemiskt enkla och det glittrande glamourösa.

Röda torget är Rysslands själ och hjärta. Här vilar också Lenin i sitt mausoleum. Innanför Kremls murar finns historiska byggnader och trädgårdar. Gorkijparken ligger längs med floden, har stora grönområden och en utomhusbio. Tretiakovgalleriet har en stor kollektion av rysk konst från 1000-talet till modern tid. På den magnifika Bolsjojteatern kan du njuta av balett och opera i en storslagen interiör. Boka lång tid i förväg!

Den populära gågatan Ulitsa Arbat är kantad av kaféer, souvenirbutiker, gatuartister och konstutställningar. Tunnelbanan är en sevärdhet i sig med en slående arkitektur och majestätiska utrymmen. Två av de vackraste stationerna är Komsomol'skaya och Kazan'skaya.

För några år sedan var det svårt att hitta bra restauranger i Moskva. Så är det inte längre. Många matrecensenter menar att Moskva numera är en av världens bästa matstäder. Men välj med omsorg, det finns fortfarande dåliga restauranger med trist mat. Satsa istället på någon av kedjan Yolki-Palkis restauranger som serverar rysk mat i rustik miljö till låga priser. Café Pusjkin är exklusivt och gediget, serverar rysk mat på hög nivå. Burger Brothers är hippt och litet och serverar burgare gjorda på lamm, nöt och kalkon.

Bästa tid att åka är i april och maj då det börjar bli lite varmare. Svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland.

RESFAKTA:

Restid: Drygt 2 timmar med direktflyg från Stockholm. Cirka 4 timmar och 30 minuter från Göteborg via Amsterdam. 2 timmar och 30 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 3-5. 

 

Stadspark i Sofia med utsikt över bergen - det är nära till skidåkningen. Foto: Shutterstock

4. Sofia 

Sofia i Bulgarien är känt som en skidort, men har så mycket mer att erbjuda. Här finns moderna shoppingcenter, fina parker, eleganta boulevarder, bysantinska kyrkor och monument från kommunisttiden.

Staden ligger vid foten av bergsmassivet Vitosja, vilket också har gett namn åt den förnämsta gatan med rader av flotta butiker och en lummig park i ena änden. På Vitosja åker man skidor om vintern och går i skogen om sommaren. Upp tar man sig med bergbana eller sittlift. Staden är liten. mitten tronar Alexander Nevskijkatedralen med sina stora kupoler. I kryptan finns en stor samling ikoner som spänner över tusen år. Bredvid katedralen ligger kyrkan Santa Sofia som gav staden dess namn. Missa heller inte Banya Bashi-mosken från 1576. Historiska nationalmuseet har över 650 000 föremål och det Nationella konstgalleriet har konst från 1800- och 1900-talet.

Shoppa kan man göra i Bulgaria Mall, The Mall och Mall of Sofia eller på den så kallade Kvinnomarknaden, Zhenski Pazar, en myllrande basar som sträcker sig över flera kvarter där det säljs kläder, mat, mattor, sjalar och mycket annat.

Vodenitzata lagar bra bulgarisk mat och personalen serverar i nationaldräkt. Det finns även vegetariska alternativ, inte alltid en självklarhet i Bulgarien. Central Sofia Market Hall, Tsentralni Hali, har mängder av små restauranger på andra våningen med mat till överkomliga priser. Här äter gärna lokalbefolkningen. Glöm inte att testa det goda bulgariska vinet!

Bästa tid att åka hit är under sommarhalvåret, dock är det är färre turister på vår och höst om man föredrar det. Eller - om du vill åka skidor passar givetvis vintern bäst.

RESFAKTA:

Restid: Knappt 3 timmar med direktflyg från Skavsta. Drygt 5 timmar från Göteborg via München. Cirka 2 timmar och 30 minuter med direktflyg från Köpenhamn. .

Prisindex: 2. 

 

Sankt Savatemplet i Belgrad i Serbien. Foto: Shutterstock

5. Belgrad

Gör något annorlunda och ta en weekend i Belgrad i Serbien - innan alla andra gör det! Mitt i centrum ligger den stora parken Kalemegdan med ett uråldrigt fort med utsikt över floderna Donau och Sava.

Särskilt vackert i solnedgången. Utanför Kalemegdan börjar shoppinggatan Knez Mihailova med märkesbutiker, billiga affärer, caféer och uteserveringar.

Nikola Tesla var en serbisk-amerikansk uppfinnare och forskare. Denne märklige vetenskapsman är i dag det närmaste man kan komma en serbisk nationalikon. Därför är det inte så konstigt att han fått ett museum uppkallat efter sig. Under den guidade visningen får man följa Tesla från ung till gammal och ta del av hans uppfinningar.

Trg Republike är Belgrads hjärta och runtom ligger flera sevärdheter som nationalteatern, nationalmuseet och statyn av Prince Michael, prins i Serbien under 1800-talet.

I det charmiga området Zeleni Venac ligger den populäraste och äldsta marknaden som fortfarande är i gång i Belgrad. Öppet söndagar.

Ada är en konstgjord sjö med sjuttiotalet barer och restauranger utmed stranden. Under heta sommardagar samlas tusentals människor för att njuta av solen, ta sig ett dopp och hoppa bungyjump, klättra på klättervägg och åka vattenskidor.

Äta kan du göra gott - och oftast billigt. Testa populära restaurangen Homa som serverar maträtter med internationella influenser med en serbisk touch. Aningen dyrare än genomsnittet i Belgrad, men billigt jämfört med hemma. Na Cosku serverar prisvärd balkansk mat. Iguana bjuder också på balkansk mat, goda viner och livejazz.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar och 40 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 4 timmar från Göteborg via München eller Wien. 2 timmar med direktflyg från Köpenhamn

Prisindex: 1-2. 

 

Livutorget i Rigas gamla stad är omgivet av restauranger. Foto: Shutterstock

6. Riga 

Riga anses vara en av Europas mest attraktiva städer, enligt tidningen USA Today. Precis som i Tallinn är Rigas gamla stadskärna, Vecriga, upptagen på UNESCO:s världsarvslista. 

Några av Rigas största och mest kända kyrkor, bland annat Sankt Peterskyrkan och domkyrkan, ligger här. I valvet ovanför Svenskporten, Zviedru varti, bodde Rigas bödel som hade som tradition att sätta ut röda rosor i sitt fönster kvällen innan en avrättning ägde rum.

Vid Rigas centralstation ligger saluhallen med allt möjligt i matväg. Rigas Nationalopera är en pampig byggnad med guldförgyllda läktare och balkonger, röd sammet och fantastiska målningar.

Även Riga har etablerat sig som en spastad. Dome spa är en lyxig anläggning. Espa spa är perfekt för par. På hotell Opera har man en spaavdelning som även tillåter barn, vilket annars inte är vanligt.

Bergas Bazar är Rigas lyxigaste shoppingstråk. Stockmann är ett varuhus med ett stort utbud och Galerija Centrs är det största shoppingcentrat i Riga.

Många barer och restauranger ligger i Gamla stan. Här finns dock också många trista turistställen, så välj med omsorg. Lettiskt öl har gamla anor. Mitt i centrala Riga ligger öltillverkaren Labietis och alldeles intill en krog där man serverar bland annat färsköl. Restorans Maja lagar traditionell lettisk mat. Restaurang Otto Schwarz högst upp på exklusiva Hotel De Rome har en vacker utsikt över stan.

Bästa tid att åka är under sommarhalvåret.

RESFAKTA

Restid: 1 timme med direktflyg från Stockholm. Cirka 1 och 35 minuter med direktflyg från Göteborg eller Köpenhamn. Cirka 17 timmar med färja från Stockholm.

Prisnivå: 2.

 

Vilnius är litet men charmigt, och gör sig bäst på sommarhalvåret. Foto: Yegorov_Nick

7. Vilnius

Vilnius är charmigt och litet. Byggnaderna präglas av renässans- och barocktiden med gotiska inslag.

Pilies är den äldsta gatan som löper från torget med katedralen i norr via universitetet och Rådhustorget till Gryningsporten i Gamla stans södra ände. Gatan kantas av gatusångare, uteserveringar och butiker som säljer bärnsten och linnekläder.

Katedralen har ett kapell tillägnat Litauens skyddshelgon Sankt Casimir. Slottet kan nås via bergbana och har en vacker utsikt över staden. På markplanet ligger Litauens nationalmuseum. KGB-museet är en obehaglig påminnelse om hur Sovjets hemliga polis KGB behandlade oliktänkande. Starkaste upplevelsen är källaren med tortyrceller.

Užupis heter den mysiga stadsdelen strax öster om Gamla stan som är full av konstnäraateljéer, 1800-talshus och krogar.

Det finns gott om bra restauranger med internationell mat, till exempel mysiga restaurangen Balzac som serverar fransk mat och himmelska efterrätter. Bistro 18 anses vara en av de bästa restaurangerna och har en cross-overmeny med allt från varm getostsallad till indiska curryrätter. Neringa anses vara den äldsta restaurangen med interiör designad av litauiska konstnärer. Känd för sin Chicken Kiev.

Bästa tid att åka är under sommarhalvåret.

RESFAKTA

Restid: 1 timme och 15 minuter med direktflyg från Stockholm. 1 timme och 40 minuter med direktflyg från Göteborg. Cirka 4 timmar med båt till Riga och vidare till Vilnius med buss.

Prisnivå: 2.

 

Natursköna vyer i Tbilisli i Georgien. Foto: Shutterstock

8. Tbilisli 

Tbilisi i Georgien har redan upptäckts av turister i grannländerna – och nu börjar allt fler ta sig till staden för att ta dricka georgiska naturviner, gå på billiga span – och inte minst äta riktigt bra mat.

Ta linbanan upp till den forntida fästningen Nariqala. Den består av två murade sektioner på en brant backe mellan svavelbaden och Tbilisis botaniska trädgård. Svavelbaden är berömda och man hittar dem i Gamla stan eller i stadens baddistrikt Abanotubani. Tänk på att de inte direkt erbjuder en lyxig spakänsla, utan snarare en häftig upplevelse.

Loppmarknaden Dry Bridge Market är öppen varje dag och här man kan hitta allt mellan himmel och jord. Georgiska naturviner är ett annat måste. Naturvin innebär druvor som skördas för hand och att inga kemiska bekämpningsmedel används. Vill du prova så gå till exempel till restaurangen Mukhatsakatukha, vinbaren G. Vino eller Vino Underground, den första baren med fokus just på naturviner.

Det georgiska köket skulle mycket väl kunna placera sig bland världens främsta. Racha är en känd krog bland lokalbefolkningen. Personalen kan inte engelska, så ladda ner en parlör i mobilen. Shavi Lomi lagar georgisk mat med en modern tvist.

RESFAKTA

Restid: Cirka 5 timmar och 40 minuter från Stockholm via Riga. Cirka 6 timmar och 30 minuter från Göteborg via München. Cirka 6 timmar från Köpenhamn via Riga.

Prisindex: 2. 

 

De judiska kvarteren är det kulturella hjärtat i Krakow. Foto: Istock

9. Krakow

Krakow är Polens näst största stad och landets kulturella centrum. Medeltida Gamla stan, Stare Miasto, har klarat sig nästan helt intakt genom Polens krigsfyllda historia. 

Stora Torget, Rynek Glówny, är Gamla stans själ och hjärta. Det är från 1200-talet och är fortfarande ett av Europas största torg.

Wawelkullens gotiska slott och katedral är något av ett måste under ett besök i Krakow. Idag är slottet ett enormt museum och katedralen är över 900 år gammal med en fascinerande arkitektur.

Kazimierz är Krakows gamla judiska kvarter, numera fulla av kaféer, restauranger och museer. Stora delar av filmen Schindler's list spelades in här. I museet över Krakow, också kallat Oskar Schindlerfabriken, skildras Krakow före och under andra världskriget. Moderna museet Mocak ligger precis bakom och har intressanta utställningar.

Nowa Prowincja är ett mysigt kafé i Gamla stan med en ljuvlig citronmarängpaj. Camelot är ett gammeldags kafé känt för sitt goda kaffe. Exklusiva Wierzynek har anor från medeltiden och är Krakows mest berömda restaurang.

Krakow kan man åka till året runt men bästa tid är mars till maj och september till november då det inte är så turisttätt.

RESFAKTA

Restid: Knappt 2 timmar med direktflyg från Stockholm. Drygt 3 timmar och 30 minuter från Göteborg via Berlin. 1 timme och 30 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisnivå: 2-3. 

 

Bratislavas slott ligger högt på en kulle och blickar ut över Donau. Foto: Shutterstock

10. Bratislava

Bratislava i Slovakien är inte en lika känd weekenddestination som Budapest eller Prag, men håller på att bli något av en "innestad" i Europa.

Bratislava slott ligger på en kulle, blickar ut över Donau och är lätt att känna igen med sina röda spiror. På kvällen badar byggnaden i ett gyllene ljus. Sankt Martins katedral är den äldsta kyrkan i Bratislava och en populär turistattraktion med sitt 85 meter höga torn. Under den ligger katakomber som man kan besöka. Barockpalatset Palffy är ett sevärt konstmuseum. Strax intill ligger det rosa Primciálny, ärkebiskoparnas palats.

I Bratislava finns gott om folkliga barer men också eleganta coktailbarer. Testa det lokala ölet och vinet, båda goda. The Lemon Tree Bar ligger på flera plan. På bottenvåningen finns en "romklubb", på sjunde våningen The Sky Vodka bar där man gör bra drinkar och som dessutom har en fantastisk utsikt över staden. Slovak Pub är motsatsen till The Lemon Tree Bar; en gigantisk och populär ölhall uppdelad i elva (! ) rum. Fou Zoo anses vara den bästa restaurangen i hela Slovakien och serverar asiatisk mat. Riverbank restaurant lagar slovakisk mat med en tvist och har en lång vinlista.

RESFAKTA:

Restid: Drygt 4 timmar från Stockholm och Köpenhamn via Prag. Cirka 5 timmar och 30 minuter från Göteborg via Prag.

Prisindex: 2. 

 

Dubrovnik anses vara en av världens vackraste städer. Foto: ISTOCK

11. Dubrovnik

Dubrovnik i Kroatien ligger i södra Kroatien och anses vara en av Europas, till och med världens, vackraste städer och Gamla stan är med på UNESCO:s världsarvslista.

Stadsmuren löper runt hela Dubrovniks gamla stad, är nästan två kilometer lång, sex meter bred och som mest 25 meter hög. Utsikten härifrån är magnifik. Huvudgatan Stradun, med sin blanka marmorbeläggning, kantas av kaféer, restauranger och butiker.

Sponzapalatset på Luzaplatsen är en vacker arkad med pelarhall. Här ligger också Stora Rådets palats och Arsenalen. Andra sevärda byggnader är Rektorspalatset och katedralen. Ta linbanan upp för berget Srdj och njut av vyn över Adriatiska havet.

Vid stadsstranden Banje kan du bada nedanför ringmuren. På den närbelägna ön Lokrum finns klippbad och en lagun. Ta båten till Lopud som är grön och lummig med en barnvänlig sandstrand eller till Lokrum, Dubrovnikbornas egen badö.

Troubadour Jazz Cafe bjuder på livejazz och rock. Romantiska baren Buza i Gamla stan har en magnifik utsikt över havet. Mer romantiskt än Cave Bar More blir det knappast. Den ligger i en grotta som är vackert ljussatt.

Det är relativt dyrt att gå ut och äta och dricka i Dubrovnik, kika alltid på menyn innan du går in på en restaurang och undvik barer och restauranger på huvudgatan Stradun.

Bästa tid att åka är september och oktober. Då har kryssningsfartygen åkt hem, det är fortfarande badbart och inte lika trångt på gator och stränder.

RESFAKTA:

Restid: 2 timmar och 55 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 4 timmar från Göteborg via Köpenhamn. 2 timmar och 20 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 4. 

 

Broar som möts vid Fransiscanerkyrkan i Ljubljana. Foto: Shutterstock

12. Ljubljana

Grönt, mysigt – och bilfritt (en perfekt stad att cykla eller promenera i). Sloveniens huvudstad är en storstad med småstadskänsla, utsedd till en av Europas mest idylliska platser av det amerikanska affärsmagasinet Forbes.

Gamla stan är gulligt och kantas av vinbarer, butiker och kaféer. Men det finns också en punkigare sida utanför Gamla stan. Metelkova är ett kulturbohemiskt kvarter där gamla militärbaracker har förvandlats till konsertlokaler, kulturverkstäder och konsthallar. Moderna museet Msum riktar in sig på avantgardistisk östeuropeisk konst.

På torget Prešernov finns en staty på den slovenske nationalpoeten France Preseren. Från torget leder sex gator mot de tre broarna som ingår i gruppen Triple bridge över floden Ljubljanica som flyter genom staden. Utmed floden finns ett promenadstråk och broarna ligger tätt tillsammans med vackra byggnader. Cankarjevo nabrezje är mest känt för loppmarknaden som hålls varje söndagförmiddag där du kan fynda hantverk och antikviteter. Tivoliparken är Ljubljanas största park med hästkastanjer, blomsterrabatter, statyer och näckrosdammar.

AS Aperitivo är en trevlig loungebar med bra viner, cocktails och DJ på helgerna. Žmavc är en liten bar packad med studenter och ungdomar både dag- och kvällstid. Berömd för sina mangaserier på väggarna och färggranna inredning.

Cubo är en ambitiös restaurang som serverar eleganta anrättningar med inspiration från Medelhavet. Skuhna bjuder på mat från olika hörn av världen. Bästa tid är april till maj och september till oktober.

Då är det tillräckligt varmt för att sitta på uteserveringarna men inte så turisttätt.

RESFAKTA:

Restid: Cirka 4 timmar från Stockholm och Göteborg via Köpenhamn eller München. Knappt 2 timmar med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 2.

 

Hälsobassängerna och spaanläggningarna i centrala Budapest är världsberömda. Foto: Shutterstock

13. Budapest

Genom Ungerns huvudstad flyter floden Donau och delar staden i två delar, Buda och Pest. De två delarna länkas ihop med tio broar.

 

Budapests hälsobassänger och spaanläggningar är världsberömda, till exempel Gellért, Széchenyi, Rudas och Veli Bej. Det finns många spahotell, badhus och turkiska bad att välja mellan.

På Budasidan av Donau ligger det kungliga slottet, ett av stadens världsarv, och Nationalgalleriet. I närheten tronar Mattiaskyrkan från 1200-talet och Fiskarbastionen, vars terrass har en magnifik utsikt. En annan av Budapests sevärdheter är synagogan som är Europas största. Ytterligare en stor byggnad är St Stefans Basilika, som tillsammans med parlamentet är Budapests högsta byggnad.

I Ungern serveras nationalrätten gulasch eller langos, friterad jäst deg som äts med gräddfil och riven ost. I saluhallen på Pestsidan kan man provsmaka ungerska specialiteter - allt från salami till viner.

De flesta restauranger ligger på Pestsidan. Att äta ute är ganska billigt och det finns många restauranger att välja mellan. Klassz har ett enormt utbud av viner. Karpatia, som funnits sedan 1877, lagar ungersk husmanskost. Déryné Bistro, en bistro med gammaldags charm, serverar främst fransk mat, omnämnt av Guide Michelin.

Bästa tid, utan trängsel, är att åka är mars till maj eller september till november.

RESFAKTA:

Restid: Drygt 2 timmar med direktflyg från Stockholm. Cirka 3 timmar och 30 minuter från Göteborg via Berlin. 1 timme och 45 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 2-3. 

LÄS MER: 10 tips i billiga Budapest

 

Den berömda Karlsbron i Prag vid soluppgång. Foto: Bigstock

14. Prag

Vackra Prag i Tjeckien är promenadvänligt och intressant. Staden delas av floden Moldau och flera broar binder ihop stadsdelarna, den mest kända är Karlsbron. Här trängs konstnärer, musiker och försäljare.

Uppe på klippan i Hradčany ligger Pragborgen som anses vara det största bevarade forntida slottsområdet i världen. Här hittar du bland annat Sankt Veitskatedralen, leksaksmuseet Hracek, kungliga trädgårdar och det kungliga palatset.

Torget i Gamla stan lockar mängder av turister. Här finns till exempel Kinskýpalatset, barockkyrkan S:t Nikolaus och det berömda Jan Husmonumentet. Den största turistmagneten av alla i Gamla stan är rådhuset från 1338 med sitt astronomiska ur. Varje hel timme, när klockan slår, visar sig de tolv apostlarna i var sin lucka och snurrar runt.

I Nya staden ligger Vaclavplatsen. Här hölls demonstrationerna 1989 som störtade kommunismen. Platsen kantas av palats, butiker, hotell och krogar. Här ligger också Nationalmuseet.

Prag är också känt för sina många ölbryggerier som finns i eller strax utanför staden. Många har krogar anslutna till bryggerierna.

Prag har ett stort utbud av restauranger, både med lokala och internationella kök och priserna är relativt låga jämfört med Sverige. Den tjeckiska maten består framför allt av kött, mustiga grytor och friterat.

RESFAKTA

Restid: 2 timmar med direktflyg från Stockholm. Knappt 3 timmar med direktflyg från Göteborg. 1 timme och 20 minuter med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 2.

LÄS MER: 13 tips i vackra Prag