Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

14 bästa weekendstäderna i östra Europa

Tallinn, Riga och Prag är det många som besökt, men östra Europa har många fler spännande och vackra städer att upptäcka. Dessutom är de bland de hippaste resmålen just nu. Städer som Tbilisi, Bratislava och Belgrad är trendiga uppstickare som drar fler och fler turister varje år. Här lockar kulturen, historien och i många fall maten och nattlivet. Och de billiga priserna!

Uppståndelsekyrkan i St Petersburg i Ryssland.

Foto: Geoff Eccles

1 av 14

1. St Petersburg

Sankt Petersburg är en häftig upplevelse med breda avenyer och vackra byggnader. Och numera en cool stad att besöka. Staden är byggd i floden Nevas deltaområde, och tack vare alla kanaler och floder som löper genom den kallades den av Goethe för Nordens Venedig – visserligen ett par hundra år efter att Stockholm fått samma epitet!

Nevskij Prospekt heter stadens berömda flera kilometer långa paradgata. Här ligger bland annat det laxrosa Stroganoffpalatset och varuhuset Gostiny Dvor, en av världens äldsta shoppinggallerior byggd på 1700-talet.

Vinterpalatset är de ryska tsarernas forna vinterresidens och hyser det världsberömda museet Eremitaget. Här finns ett enormt utbud av konst av bland andra da Vinci och Rembrandt, egyptiska mumier och romerska statyer.

Uppståndelsekyrkan är prydd av mer än ett halvdussin färgsprakande kupoler och här finns också ett mosaikmuseum. På ett litet torg strax norr om Uppståndelsekyrkan finns det gott om souvenirstånd med bland annat klassiska babusjkadockor.

Man kan äta gott och hyfsat billigt i Sankt Petersburg. U Gorchakova serverar ryska och ukrainska specialiteter och har levande pianomusik de flesta kvällar i veckan. Probka anses vara den bästa italienaren. Kokoko serverar rysk mat med en modern tvist, testa till exempel deras borsjtj (rödbetssoppa). Fish Fabrique är en kultförklarad klubb, litet och trevligt med en scen för livemusik. Money Honey är en avslappnad gemytlig bar med öppen spis.

Bästa tid att åka är mellan juni och september. Svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland.

RESFAKTA

Restid: 1 timme och 25 minuter med direktflyg från Stockholm. Cirka 3 timmar och 30 minuter från Göteborg via Stockholm. 2 timmar med direktflyg från Köpenhamn.

Prisindex: 3.

1 av 14