1 av 4: Bergskedjan bjuder inte bara på härlig skidåkning
Vid berget Schmittenhöhe kan du testa skärmflygning.
2 av 4: Vid berget Schmittenhöhe kan du testa skärmflygning. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén
Vid Stuberkogel kan du gå över Europas högst belägna hängbro.
3 av 4: Vid Stuberkogel kan du gå över Europas högst belägna hängbro. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén
I Angertal kan du ta en tur med hästsläde.
4 av 4: I Angertal kan du ta en tur med hästsläde. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

13 härliga upplevelser i Alperna – utan skidor

ÖSTERRIKE. Snötäckta berg, gulliga byar, timmerstugor med rejäl mat och romantiska slädturer med klingande bjällror. Och massor med spa! Alperna i Österrike är fantastiska att besöka även för de som inte åker skidor. 

Alltsedan 1700-talet har kurbadande turister sökt sig till Gastein-dalen och framför allt till välkända Bad Gastein. Vi bor i stället lite längre ner i dalen, i gulliga byn Bad Hofgastein, där det mesta finns inom gångavstånd. Som till exempel klassiska konditoriet Café Schweiger med sin soliga uteservering med bergsvyer. 

Första kvällen äter vi middag i en stuga en bit upp på berget, Bellevue Alm. Hit går det en gammal enmansstol-lift så man slipper att gå. Tvååringen sitter i mammas knä och kvittrar förtjust under den korta färden. Väl framme lyser gemytet emot oss från utsidan, där röd- och vitmålade fönsterluckor pryder det stocktimrade huset. Mitt i salen sprakar en stor brasa, runtomkring trängs bord och stolar i bås och på små avsatser. Menyn är traditionell med rejäla portioner och ett urval österrikiska viner att välja på. Rustikt och gott. Liftturen ner är behövligt uppfriskande efter den stadiga måltiden (har man tur med snömängden kan man också åka traditionell kälke ner). havet. Redan på håll ser hängbron hisnande ut där den sträcker sig mellan två mindre toppar. Det är också både magkittlande och spännande att gå över den, det fnittras av både liten och stor. Mer anslående är ändå utsiktspunkten strax ovanför hängbron. Ute på en specialbyggd platå ser man vida omkring och i uppsatta kikare finns topparnas namn utmärkta. För den småhungrige eller ölsugne finns också en servering i lifthuset. 

Bastu och bad för stora och små

Vi lunchar dock ett par snäpp ner i Angertal. En kort promenad från skidliften ligger Waldgasthof, en gammal träbyggnad med snö på taket, lite som i en gammal handritad Disneyfilm. Viltgrytan smakar utmärkt och vi spanar på förbisusande skidåkare över en kall öl. Vill man bättra på brännan finns ett gäng solstolar strax nedanför uteserveringen, kallare dagar är träbåsen där inne måhända ett bättre val. 

På eftermiddagen känner vi för att värma oss med bastu och bad på den enorma spa-anläggningen Alpentherme i Bad Hofgastein. Barnavdelningen är kul för sällskapets minsta och de stora bassängerna är stiliga med stora glasväggar som bjuder vyer över alplandskapet utanför. Det går att enkelt simma mellan ute- och inneavdelningarna men det är den stora bastuavdelningen som gör mest intryck. Avslappningsrum, och många sorters bastu med olika temperaturer, luftfuktighet och effekter kan hålla en sysselsatt länge. Favoriten ligger längst bort, kristallsjön och kristallbastun - en bastu med panoramafönster mot bergen och en liten konstgjord och uppfriskande sval sjö för avslappnande simturer. Precis som i Tyskland är det "textilfrei" och könsblandat i bastulandet, vilket fungerar alldeles utmärkt. Här skolas man i den mänskliga kroppens alla naturliga former från ung till gammal. 

Några timmar senare är vi både varma och rena och redo för kvällens hästsläde. Det är romantiskt att glida fram genom snötäckt skog ackompanjerat av hästarnas frustande och medarnas vinande. Mitt ute i granskogen dricker vi varmt glühwein och har en omgång snöbollskrig i nysnö innan det är dags vända hemåt. Den lille somnar under fårfällen innan vi hinner tillbaka. Det är heller ingen direkt överdrift att vi somnar innan huvudet landar på kudden några timmar senare, efter middag på hotellet. 

Upplever vidsträckta vyer

Dagen efter far vi vidare mot Kaprun, en dryg halvtimmes bilresa från Bad Hofgastein, för nya äventyr. Här hör Gipfelwelt 3 000 till stoltheterna, ett höghöjdcenter uppe på berget Kitzsteinhorn. När vi efter tre kabinliftar kommer ut på den specialbyggda utsiktsplattformen är det växlande molnighet men vi får ändå glimtar av den vidsträckta vyn där man vid klart väder har fri sikt mot Österrikes högsta berg, Grossglockner. 

Utställningen är också spännande. I en gammal gruvtunnel berättas om den historiska brytningen av kristaller, guld, silver och smaragder och om omgivande flora och fauna. Vi avslutar med lunch på restaurangen uppe på toppen - vad passar bättre än traditionella pannkaksvarianten Kaiserschmarrn? 

Även i Kaprun finns ett bad- och bastu- land, tjusiga Tauernspa, där vi laddar batterierna efter höghöjdsutflykten. Utomhuspoolen är utrustad med en liten bar och där beställningen både tas vid poolkanten och levereras dit, så man inte behöver gå ur det varma vattnet. Att dricka en kall öl i en varm bassäng omgiven av bergen - det är något man minns. 

Flyger fritt mellan bergstoppar

Sista morgonen väntar ett äventyr som för många är en av de absoluta höjdpunkterna på alpresan. Vi talar om att flyga fritt som en fågel mellan gnistrande bergstoppar med ett tandemskärmflyg. Tidigt på morgonen möter vi vår tandempilot Lois och på vägen upp i kabinbanan ser vi en imponerande örn svepa förbi. Detta är något Lois säger att han bara ser ett tiotal gånger om året, trots att han är uppe på berget i princip varje dag. Det känns som ett gott tecken inför flygturen. Han förklarar också att några av de bästa flygen är just på vintern även om man måste klä sig lite extra jämfört med sommaren. 

Vi kliver av uppe på Schmittenhöhe på 2 000 meters höjd och stannar vid en lite brantare sluttning vid sidan av skidpisten. Det är dags att spänna fast selen, ta på hjälmen och lugna nerverna. 

"Spring, bara fortsätt springa, rakt ut i luften tills skärmen lyfter oss", säger Lois bakom mig när allt är fastsatt. "Nu kör vi!" Och jag springer på i full fart, rakt ut mot ett alplandskap där snön gnistrar i morgonsolen medan den färggranna skärmen slår upp bakom oss. Plötsligt är vi i luften och det blir knäpptyst förutom en lätt susande vind. Utsikten är magisk. Under mina fritt dinglande fötter syns vitpudrad skog och i fjärran en oändlig rad av vita alptoppar. Frihetskänslan är överväldigande och vi flyger under tystnad långsamt nedåt för att mjukt landa på marken. Det är många saker som är värt att uppleva i Alperna, men att flyga mellan topparna måste ändå beskrivas som något långt utöver det mesta i denna Europas mäktigaste bergskedja. 

1. Prova på skärmflygning med en tandemtur

Berget Schmittenhöhe reser sig 1 965 meter över havet vid Zell am Zee och Kaprun med vida vyer åt alla håll. Ett perfekt ställe för att prova tandemskärmflygning. Med en erfaren tandempilot får man ytterligare en dimension på alpresan. Pris: 1 300 kronor. 

Adress: Adler Air Paragliding: Schmittenstr. 119, Zell am See, paragliding-zellamsee.com

2. Europas högst belägna hängbro vid Stubnerkogel

Europas högst belägna hängbro, 2 246 meter över havet, med utsiktspunkten Glocknerblick bjuder på vyer och hisnande promenad mellan två små toppar. Ta dig upp med kabinliften Stubnerkogelbahn från Bad Gastein eller Angertalbahn från Angertal. Pris: Cirka 270 kronor.

Adress: Stubnerkogel hängbro, skigastein.com/en/winter/schlossalm-angertal-stubnerkogel/suspension-bridge

Hängbron vid Stubnerkogel. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

3. Se mer av bergen på Gipfelwelt 3000

Gipfelwelt 3000 bjuder på milsvid utsikt. Gipfelwelt nås via kabinbanorna Gletscherjet I & II samt Gipfelbahn i Kaprun. Pris: Cirka 450 kronor för vuxna, 230 för barn. 

Adress: kitzsteinhorn.at

4. Ät gott i traditionell miljö på Alte Post i Bad Hofgastein

Det familjedrivna hotellet och restaurangen har tagit hand om gäster sedan 1421.

Adress: Alte Post: Kirchenplatz 4, Bad Hofgastein, altepost-gastein.at

5. Njut av fina bakelser och tårtor på Schwaigers

På traditionella Café Schwaiger från 1945 är det bordsservering som gäller, sitt i solen på deras terrass och ta en kaffe med eller utan "schuss" (en skvätt starkt) i till tårtbitar av bästa klass.

Adress: Cafe Schwaiger: Hamplplatz 5, Bad Hofgastein, cafe-schwaiger.com

LÄS MER: Sveriges 15 bästa spa – unna dig en mysig helg 

6. Härligt middagsmys

Mys kring brasan och ät rejält på Bellevue Alm en liten bit upp i backen, ta stollift upp och kälke ner. 

Adress: Bellevue Alm Weg 6, Bad Gastein, bellevuealm.at

7. Lunch på Waldgasthof eller Dorfkrug

På Waldgasthof finns en uteservering med bra span där du kan äta viltgryta, men passar också för en varm choklad med grädde.
Dorfkrug är lika traditionellt härinne som maten är modern. Lyxigt men man har också pizza och pasta på menyn. 

Adress: Anger 114, en kort promenad från Angertalbahn, angertal.at/waldgasthof.html Achenstraße 2, Kaprun, dorfkrug-kaprun.at

Restaurangen Waldgasthof har en härlig uteservering. Foto: MARKO T WRAMéN / ©2017 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

8. Boende med utsikt och prisvärd mat

Mat med kvalitet och väl valda viner. Dessutom en finfin utsikt över bergen och eget modernt spa i källaren med träbastu på utsidan. Dubbelrum från 2 300 kronor med frukost, varierar efter tid på säsong. 

Adress: Hotel Kaprunerhof. Schulstr. 21, Kaprun, kaprunerhof.at

Bad Hofgastein bjuder på mer än skidåkning. Foto: Shutterstock

9. Bo bra med spa

Familjedrivna Impuls Hotel Tirol erbjuder rum i promenadvänliga byn Bad Hofgastein med utmärkt halvpension. Egen spaavdelning där med både inne- och utepool. Dubbelrum cirka 2 300 kronor med frukost, varierar efter tid på säsong. 

Adress: Impuls Hotel Tirol. Grünlandstraße 5, Bad Hofgastein, hotel-tirol.at

10. Njut på Tauern Spa

Simma mellan pooler ute och inne i detta enorma spakomplex med utomhusbar. Pris: Från cirka 230 kronor för vuxen, 120 för barn. 

Adress: Tauern Spa: Tauern Spa Strasse 1, Kaprun, tauernspakaprun.com

11. Badpalatset Alpentherme

Badpalatset Alpentherme är kul för både stora och små. Missa inte bastuavdelningen. Här finns arombastu, ångbastu, bastu med panoramautsikt. Pris: Cirka 310 kronor för vuxen, 185 kronor för barn. 

Adress: Alpentherme Gastein: Sen.-W.-Wilflingplatz 1, Bad Hofgastein, alpentherme.com

12. Romantisk tur med hästsläde i Angertal

Familjen Pichler tar dig med på en vacker tur genom snötäckt skog med bjällerförsedda hästar och värmande pälsplädar. Det är som i en saga att glida fram på snön efter ett par hästar. Pris: Cirka 270 kronor per person.

Adress: Thomas Pichler, Hoissinggut, Anger 99, Bad Hofgastein, pferdeschlittenfahrtengastein.wordpress.com

Hästarna tar dig runt i släden genom snötäckt skog. Foto: MARKO T WRAMéN / ©2017 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

13. Hyr kälke

Det går att hyra kälke både på hotellen och vid speciella rodelbanor som vid Bellevue Alm där man åker lift upp till en restaurang i ett timrat hus, äter och sedan åker kälke ner.

Adress: Bellevue Alm: Bellevue-Alm-Weg 6, Bad Gastein, bellevuealm.at

LÄS MER: Upptäck egensinniga Valle d'Aosta – där tre länder möts 

Resmål: Bad Hofgastein, Österrike

Resa hit med tåg: Köpenhamn-Bad Hofgastein med cirka fyra byten. Resan tar upp mot 28 timmar. 

Resa hit med flyg: Norwegian flyger direkt på vintern från Köpenhamn, Landvetter och Arlanda till Salzburg och därifrån går tåg direkt till Bad Hofgastein. 

Koldioxidutsläpp: Flyg Köpenhamn-Salzburg cirka 398 kilo per person, tur och retur. Tåg cirka 118 kilo tur och retur. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se) 

Bästa tiden: Vinter och tidig vår. 

Tidsskillnad: Ingen. 

Språk: Tyska. De flesta i turistindustrin kan hjälplig engelska. 

Valuta: Euro. 

Prisnivå: Lägre än i Sverige. En kopp kaffe 15-25 kronor, en halvliter öl 9-30 kronor. 

Läs mer: Austria.info, Gasteinertal.com, Zellamsee-kaprun.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande