Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

13 härliga tips och måsten på Cypern

Svenskarna verkar aldrig tröttna på charterklassikern Cypern. År efter år finns ön med på listan över våra mest populära resmål.

Och det är helt logiskt. Vem vill inte bada i Europas finaste badvatten på förmiddagen och vandra i storslagna berg på eftermiddagen?

Här är Allt om Resors favoriter på Cypern.

Från finkorning sand, via klappersten, till dramatiska klippor.

1 av 13

1. Magiska stränder på Cypern

Från finkorning sand, via klappersten, till dramatiska klippor. Den cypriotiska kusten är fantastisk, och här finns EU:s renaste badvatten. Ett 60-tal stränder på Cypern har tilldelats EU-märkningen Blå flagg för rent vatten och ekovänlighet.

Få av Medelhavets populära badorter kan mäta sig med Ayia Napa vad gäller strandutbud. För tre år sen korades Nissi Beach till Europas bästa av resesajten Trip Advisors användare. I öster finns också pittoreska vikar med klippiga bergsformationer som passar bra för den som vill snorkla och dyka. Missa inte Blå Lagunen som är en riktigt vacker strand.

Solstolar och parasoll kan ju vara svindyrt – på Cypern har dock myndigheterna bestämt att en solstol får kosta 2,50 euro och parasoll lika mycket.


Sydkustens långa stränder med fint packad sand lämpar sig väl för långa promenader eller jogging, och här finns flera fina strandpromenader.

Västra kusten utmärker sig för sina undangömda vikar och lämpar sig bra för den som vill hitta en egen strandremsa. Här finns också den mytomspunna, vackert vilda stranden Lara.


FAKTA CYPERN

Resa hit: Alla stora svenska charterbolag har direktflyg till Cypern. Norwegian kör reguljärt direktflyg till Larnaka (februari till december). Ryanair flyger direkt till Pafos (april till oktober).

Bästa tiden: Från april till november. Mycket varmt i augusti. Behagligt, varmt badvatten långt in på hösten.

Restid: 4,5 timmar från Arlanda.

Tidsskillnad: En timme efter Sverige.

Språk: Grekiska, turkiska och engelska. En majoritet talar engelska.

Valuta: Euro. Gott om bankomater.

Prisnivå: 74 i semesterindex, enligt Forex. Sverige har 100. Lägre än i Sverige alltså. En öl kostar cirka 25 kronor på restaurang, en flaska vatten i butik cirka 10 kronor, en pizza cirka 80 kronor, en meze cirka 140 kronor.

Ta dig runt: Hyrbil är att rekommendera, i alla fall för den som är bekväm med vänstertrafiken. Observera att de vildare områdena i Akamas kräver fyrhjulsdrift. Hyrbil kostar från 350 kronor/dag.

Läs mer: www.visitcyprus.com

Bonusfakta: Cypern är ett delat land och fortfarande finns ingen lösning på Cypernfrågan i sikte. I april 2003 öppnades gränserna mot norr, och numera är det enkelt att besöka den norra delen, även om de flesta turister semestrar på södra Cypern.

1 av 13