Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

13 färska tips till heta Amsterdam

Amsterdam är den perfekta weekendstaden – sexig och bländande vacker samtidigt som storleken är hanterbar. Författaren till guideboken ”Mitt Amsterdam” ger här 13 färska tips för en härlig helg i kanalernas stad – från hotell och shopping till barer och restauranger.

Text och foto: Marko T Wramén & Anna W Thorbjörnsson

Hotell i Amsterdam är inte billigt. Foto: Marko T Wramén

1. Pulitzer Amsterdam – lyxigt hotell

En av få nackdelar med Amsterdam är att det är svårt att hitta bra och billigt boende på grund av populariteten och stadskärnan från 1600-talet. 

Därför kan det vara lika bra att lyxa till det, om du ändå tvingas betala mycket för ett hotellrum. Hotel Pulitzer är ett av stadens klassiska lyxhotell som nyligen öppnat igen efter en omfattande renovering. Rummen är utspridda i 25 kanalhus av varierande ålder, vårt rum fanns i ett hus från 1664 med utsikt mot Prinzengracht (Prinskanalen). Hotellet har en bra bar också! Dubbelrum kostar från cirka 3 000 kronor, en av de fantastiska sviterna med egen ingång mot kanalen kostar cirka 9 000.

Adress: Prinsengracht 323

www.pulitzeramsterdam.com

 

Amsterdam ses bäst från cykel och båt. Foto: Marko T Wramén

2. Hyr båt och cykel i Amsterdam

Amsterdam är allra vackrast från vattnet. Många åker rundtur med turistbåt och inget fel i det, men det är mycket roligare (och inte svårare) att hyra en egen elektrisk båt och köra själv. 

Det krävs ingen erfarenhet och det får plats ett gäng vänner eller familj ombord. Ta med picknick! Resten av tiden är cykel absolut bäst – då når du enkelt alla delar av stan och kan besöka de roligaste grejerna bortom turiststråken. Och det finns cykelbanor överallt. Du hyr cykel enklast på hotellet, annars hos Macbike som är störst.

Mokum båtuthyrning

Adress: Nassaukade 351 eller Mauritskade 65

www.mokumbootverhuur.nl

 

Börja fredagskvällen på museum. Foto: Marko Wramén

3. Museum Van Gogh på fredagar

Är du i stan en fredag så missa för allt i världen inte att besöka Museum Van Gogh. 

Museet tillägnat den världsberömda konstnären håller mycket hög klass men köerna både utanför och innanför är oftast långa. Insidertipset är att gå hit på fredagskväll, då har de öppet till klockan 22 och bjuder på gratis guidade turer samtidigt som man har bar, DJ och VJ (videojockey). Perfekt start på kvällen!

Adress: Museumplein 6

www.vangoghmuseum.nl/en/whats-on/friday-night

 

Uteserveringen på Pllek. Foto: Marko T Wramén

4. Utforska Amsterdam Noord

Ta cykeln och hoja ner till baksidan av centralstationen. Här hittar du gratisfärjorna över vattnet till Amsterdam Noord – den stadsdel med kanske flest nya kreativa roligheter. 

På det gamla varvsområdet NDSM hittar du hippa baren/restaurangen Pllek byggd av containrar och med en härligt sandstrandig uteservering. Precis där färjan lägger till välkomnar IJ-Kantine med utsikt över segelskutor, en ubåt och alla fartyg som kommer och går. Lite längre bort är Noorderlicht ett skönt alternativ med rymdraket, totempåle, luftig lokal och stor uteplats. 

www.pllek.nl

www.ijkantine.nl

www.noorderlichtcafe.nl

 

A’dam Toren har bar, hotell, panoramadäck med mera. Foto: Marko T Wramén

5. Nyöppnade A’dam Toren och Eye

Tar du färjan rakt över vattnet i stället för till NDSM landar du nära nyöppnade A’dam Toren, oljebolaget Shells gamla högkvarter.

Stället har byggts om till kreativt centrum för företag i musikbranschen, hotell, privat klubb, snurrande restaurang och överst en bar med milsvid utsikt och dessutom ett panoramadäck. Till baren är det gratis men vill du upp överst till panoramadäcket på nästan 100 meters höjd kostar det 120 kronor. Däruppe finns också en gunga som gungar ut över kanten – för dig som söker kittlande kickar. Vi andra står hellre och njuter av utsikten med båda fötterna på taket.

Vid sidan om A’dam ligger Eye Film museum i sin egen futuristiska vita byggnad. Hit går vi gärna för de temporära utställningarna och framför allt för det fina kaféet/baren med stor terrass precis vid vattnet (och stora glasfönster när vädret tvingar oss att sitta inomhus).

www.eyefilm.nl

www.adamtoren.nl

 

Shoppa på loppis. Foto: Marko Wramén

6. Industriell shopping och loppmarknad

Mitt emellan A’dam Toren och NDSM-varvet finns ett industriområde där det börjat hända roliga saker. 

Hippiehänget Café De Ceuvel är populärt soliga dagar och längs Papaverweg öppnar det nya skojiga butiker och restauranger. Här hittar du också riktigt bra loppis-shopping hos Neef Louis Design och Van Dijk en Ko. De har var sin enorm hall mittemot varandra sprängfyllda med uppstoppade djur, kistor, stålhyllor, industrilampor, koffertar, medicinska dockor och verkstadsskåp, bara för att nämna något. 

Har du prickat rätt helg är Europas största loppmarknad, IJ-hallen, öppen i de gamla varvshallarna (de har loppis en gång i månaden). Med cykel når du lätt alla ställena. Törstig? Om du inte äter ute i NDSM-området (se tips 4) är Rolling Rock Kitchen ett kul ställe, som taget ur en film. Tänk en liten flyghangar omgjord till ball bar.

www.deceuvel.nl

www.neeflouis.nl

www.vandijkenko.nl

www.ijhallen.nl

www.rollingrockkitchen.com

 

Här kan du köpa lika underkläder som Madonna. Foto: Marko T Wramén

7. Sensuell shopping

Amsterdam är en väldigt romantisk stad och mycket, mycket sexig. Är du på weekend med din älskling kanske det kan vara läge för lite kittlande sensuell shopping. 

Börja på übereleganta Pleasurements som har Madonna bland kunderna. Här hittar du underkläder vackra som konstverk och andra konstföremål som kan burra behagligt. 

Skulle Pleasurements vara för dyrt är den holländska lilla kedjan Christine le Duc vår favorit. De har flera butiker i Amsterdam och en bra webbutik med. Här är priserna behagligt låga men kvaliteten ändå bra. Var inte blyg för att fråga personalen! De har garanterat hört allt – du är ju trots allt i Amsterdam.

The House of Pleasurements

Adress: Herenstraat 29

www.pleasurements.com

 

Christine le Duc

Adress: Oude Doelenstraat 10

www.christineleduc.nl

 

Pension Homeland är gamla officersmässen. Foto: Marko T Wramén

8. Kalas på kajkanten

I området bakom Sjöhistoriska museet har det hänt en hel del de senaste åren. 

Förr hade holländska flottan en bas här men precis som i Sverige har man lagt ner den mesta verksamheten. I stället har restaurangen Scheepskameel (skeppskamelen) flyttat in i en vacker gammal byggnad precis vid vattnet. 

Och den före detta officersmässen heter numera Pension Homeland och är hotell, restaurang och bar med originalinredningen kvar – onekligen ett kul ställe för ett glas och terrassen vid vattnet är fin. Och så brygger de egen öl!

Scheepskameel

Adress: Gebouw 24, Kattenburgerstraat 7

www.scheepskameel.nl

 

Homeland

Adress: Kattenburgerstraat 5

www.pensionhomeland.com

 

Uteplatsen är stor, innemiljön cool. Foto: Marko T Wramén

9. Amsterdam Roest

Fortsätter du två kanaler österut i hamnområdet breder klubben Roest ut sig i gamla industrifastigheter precis vid vattnet. 

Här finns gott om plats ute men det går att sitta inne med. Bar, lite mat och en hel del musik och dans är det som lockar massor med folk till den coola miljön. 

Är det riktigt varmt är det många som badar från kajen!

Adress: Jacob Bontiusplaats 1

www.amsterdamroest.nl

 

Kom hungrig till klassikern Blauw. Foto: Marko Wramén

10. Blauw – lokal indonesisk mat

Att äta indonesiskt i Amsterdam är som att äta indiskt i London eller falafel i Malmö, det är helt enkelt det lokala käket, exotismen till trots. 

En gång i tiden var Indonesien en holländsk koloni och maten följde med många människor tillbaka till Amsterdam. Helst ska du beställa rijsttafel (risbord), så du får prova massor med olika rätter ur detta smakrika kök. Och bäst gör du det på klassikern Blauw som genom åren fortsätter att hålla mycket hög kvalitet på sin mat. Miljön är dessutom fin. Kom hungrig!

Adress: Amstelveenseweg 158

www.restaurantblauw.nl

 

Proeflokaal de Ooievaar i Red Light District. Foto: Marko Wramén

11. Klassiska ölkaféer 

Holland är ett öl-land och även om cocktails blivit populärt på senare år (se nedan) så är det på ölkaféer man helst går för att träffa vänner och lokalbor. 

I Amsterdam finns det många charmiga hak som funnits i decennier, några till och med i århundraden. I boken ”Mitt Amsterdam” hittar du många tips, men två centralt belägna ska du få här: 

Proeflokaal de Ooievaar (Storken) är en liten men mycket charmig bar på ett hörn perfekt beläget i början av Red Light District, nära Centralstationen. Här är det gemytligt och varmt och du hamnar snabbt i samspråk med de många stammisarna. 

I en gränd mellan shoppinggatan Kalverstraat och torget Spui hittar du den undangömda pärlan Het Doktertje (lilla doktorn). Pytteliten, dammig och full med gamla skyltar och annan bråte. Men också trevliga ägare, som för övrigt är samma familj i sjätte generationen sedan slutet av 1700-talet.

Proeflokaal de Ooievaar

Adress: Sint Olofspoort 1

 

Café de Dokter

Adress: Rozenboomsteeg 4

www.cafe-de-dokter.nl

 

Landets bästa cocktailbar. Foto: Marko T Wramén

12. Cocktails på Hiding in Plain Sight

När vi blir sugna på cocktails cyklar vi helst bort till lite undangömda Hiding in Plain Sight. 

Denna vackra lilla hörnbar har utnämnts till inte bara stadens utan landets bästa cocktailbar av ett antal holländska magasin, och brittiska Sunday Times har listat dem som en av världens 50 bästa barer. Nu betyder det ingenting om man inte levererar, men tjejerna bakom baren är superproffs och deras fantasifulla kreationer är rena smakexplosionerna (och ofta rejält starka med). Väl värt omvägen!

Adress: Rapenburg 18

www.hpsamsterdam.com

LÄS MER: 11 värmande vintertips i Amsterdam

 

En favorit för kaffe, öl och enkla maträtter. Foto: Marko Wramén

13. Fika och frukost på Café Marcella 

Gammalt, brunt och väldigt lokalt. Café Marcella är en favorit vi återkommer till gång på gång för en kaffe, en öl eller något enkelt att äta – de har bland annat pannkakor på menyn och så klart frukost.

Temat på inredningen är nautiskt men oftast sitter vi ute på den stora serveringen vid kanalen i skuggan av träden. Ett perfekt ställe för att vakna till liv efter en livlig natt, eller för en sist fika innan besöket i Amsterdam är över.

Adress: Amstelveld 21

LÄS MER: 9 härliga vårtips i Amsterdam