<p>Panoramavy över Warszawa. Polens huvudstad är ett perfekt tips för en weekend – billigt, trendigt och mysigt.<br></p>
1 av 6: <p>Panoramavy över Warszawa. Polens huvudstad är ett perfekt tips för en weekend – billigt, trendigt och mysigt.<br></p> Foto: Shutterstock
Vid entrén till gamla stan i Warszawa, vid Plac Zamkowy, ligger det kungliga slottet, även det uppbyggt igen efter kriget och färdigställt 1984.
2 av 6: Vid entrén till gamla stan i Warszawa, vid Plac Zamkowy, ligger det kungliga slottet, även det uppbyggt igen efter kriget och färdigställt 1984. Foto: Shutterstock
De låga priserna i Warszawa lockar konstnärer och andra kulturskapare som börjar tycka att Berlin är för dyrt.
3 av 6: De låga priserna i Warszawa lockar konstnärer och andra kulturskapare som börjar tycka att Berlin är för dyrt. Foto: Photographer:Mariusz Prusaczyk
Universitetsbiblioteket på Universitetsområdet Powisle söder om gamla stan blir bara trendigare.
4 av 6: Universitetsbiblioteket på Universitetsområdet Powisle söder om gamla stan blir bara trendigare. Foto: Elisabet Axås
I Warszawa är prisnivån under hälften av den svenska.
5 av 6: I Warszawa är prisnivån under hälften av den svenska. Foto: Photographer:Mariusz Prusaczyk
<p>Torget Rynek Starego Miasta i gamla stan i Warszawa i Polen. <br></p>
6 av 6: <p>Torget Rynek Starego Miasta i gamla stan i Warszawa i Polen. <br></p> Foto: Elisabet Axås

12 tips till din bästa weekend i Warszawa

Warszawa är en av Europas billigaste städer. Och börjar bli en av de trendigare.

Det är lätt att ta sig dit och billigt att vara där. Följ Allt om Resors tolv tips till din bästa weekend i Warszawa!

Warszawa är inte en stad man omedelbart tar till sitt hjärta. På väg in från flygplatsen syns först mest breda trafikleder, höga hus och stora byggkranar.

Det är först när jag promenerar i gamla stan och på Nowy Swiat som charmen kommer fram. Och inte förrän jag lämnat de gamla kvarteren och söker mig mot studenternas Powisle och konstnärernas Praga förstår jag att Polens huvudstad håller på att bli en av de trendigare i Europa.

De låga priserna i Warszawa lockar konstnärer och andra kulturskapare som börjar tycka att Berlin är för dyrt. Gallerier, designbutiker och barer poppar upp. Turisterna kommer efter.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

Billigt att resa till Warszawa

I Warszawa är prisnivån under hälften av den svenska. Forex semesterindex ligger på 43 när Stockholm har 100. Hotellpriserna är inget undantag. Warszawa är billigast i Europa i Hotels.coms hotellprisindex 2016 med ett snittpris på 797 kronor natten för ett dubbelrum.

Dessutom finns gott om direktflyg från Sverige. LOT, Ryanair och Wizzair flyger från Stockholm och Göteborg. Wizzair flyger dessutom från Malmö medan LOT och SAS flyger från Köpenhamn.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

12 TIPS I WARSZAWA

1. Trendiga Powisle

Universitetsområdet Powisle söder om gamla stan blir bara trendigare. Många säger att det är här och inte i det tidigare så omtalade Praga på andra sidan floden Wisla som allt händer i Warszawa just nu. Drick ett glas vin eller cider (inte öl!) på den kombinerade bokhandeln och fiket Kawiarnia Kafka (Obozna 3, kawiarnia-kafka.pl). Köp retrotrendiga muggar och kuddar på Product Placement (Leszczynska 12. polishdesignnow.com). Upptäck parken på taket på det vackra nya universitetsbiblioteket med fasad av ärgad koppar (Dobra 56/66).

Stationsbyggnaden Warszawa Powisle (Kruczkowskiego 3B, grupawarszawa.com) i funktionell 50-talsstil har förvandlats till kafé och klubb fokuserad på design, öppen dag som natt.

LÄS MER: Hetaste städerna för en härlig weekend

2. På andra sidan floden

Stadsdelen Praga ser inte precis inbjudande ut när vi kommer över bron från Plac Zamkowy, grå och slitna höghus. Men längre in i Praga är kvarteren tätare och äldre. Denna stadsdel bombades aldrig under kriget så mycket av bebyggelsen är av äldre datum.

Praga står under förvandling från sliten arbetarstadsdel till hippa innekvarter. Nöjescentrum är runt gatan Zabkowska. Dagtid märks knappt barerna på gatan, men på kvällarna lever den upp. W Oparach Absurdu och Lysy Pingwin är två av de hetaste barerna. De ligger på Zabkowska 6 respektive 11.

Några kvarter norrut, på en innergård på gatan 11 Listopada 22 ligger flera klubbar. Sklad Butelek har livemusik på helgerna. Ibland även stand up comedy, men det är nog överkurs för oss som inte pratar polska.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test

3. Nya gamla stan

Säkert 90 procent av alla turister i Warszawa håller till i gamla stan. Det märks runt torget Rynek Starego Miasta. Där det brukar vara fullt på uteserveringarna, ballongförsäljare roar barnen och duvorna vilar på sjöjungfrustatyn, stadens symbol. Runtom står husen med sina smala fasader mot torget. Som de gjort i hundratals år kan man tro, men de är alla byggda efter andra världskriget då nazisterna omsorgsfullt bombade alla till grus. Liksom i flera andra städer byggde polackerna upp dem igen enligt gamla bilder och ritningar, något som gav gamla stan världsarvsstatus 1980.

Vid entrén till gamla stan, vid Plac Zamkowy, ligger det kungliga slottet, även det uppbyggt igen efter kriget och färdigställt 1984. Kungen som står staty på torget är Sigismund III Vasa, kung av Polen och Sverige på 1590-talet och son till svenske kungen Johan III.

4. Triss i museer

Warszawas judiska museum Polin (Mordechaja Anielewicza 6, polin.pl/en) öppnade sin stora utställning om de polska judarnas historia hösten 2014. De börjar med de första judiska handelsmännen som anlände för tusen år sedan och fortsätter fram till i dag i åtta ”kapitel” som har varsin sal. Museet ligger i den gamla judiska stadsdelen, där nazisterna upprättade ghettot under andra världskriget.

Rising museum (Grzybowska 79, 1944.pl/en) är ännu ett modernt, interaktivt och gripande museum över Polens ofta mörka historia. Det skildrar Warszawas uppror under nazisternas ockupation på hösten 1944. Upproret slutade med att warszawaborna fick ge sig och den tyska armén systematiskt jämnade kvarter efter kvarter med marken.

Den som reser till Warszawa med barn missar inte Kopernikuscentret, Centrum Nauki Kopernik, (Wybrzeze Kosciuszkowskie 20. kopernik.org.pl/en) vid Wislas strand. Centret är ett modernt interaktivt sciencecenter tillägnat Kopernikus, en av Polens många stora vetenskapsmän genom seklen. Det var ju Kopernikus som bevisade att jorden roterar runt solen och inte tvärtom, så självklart finns här även ett planetarium.

LÄS MER: Bästa guiden till Gdansk

5. Smyg in i Kulturpalatset

Warszawaborna är kluvna till Kulturpalatset (Plac Defilad 1, pkin.pl/eng), en mastodont till byggnad, en gång påtvingad dem som en ”gåva” från ”broderlandet” Sovjetunionen. I dag har den 231 meter höga skyskrapan fått konkurrens av andra betydligt mer blänkande byggnader i kvarteren runt omkring.

Warszawaborna är kluvna till Kulturpalatset, en gång påtvingad dem som en ”gåva” från ”broderlandet” Sovjetunionen. Foto: Elisabet Axås

Från utsiktsdäcket på 30:e våningen får man en bra överblick över Warszawa och det platta omgivande landskapet. Informationstavlorna skvallrar om stadens snabba utveckling. Många av höghusen runtomkring finns inte med på bilderna.

Men mest spännande är det att leta sig in i palatsets inre. Gå till vänster i entréhallen och ta hissen till fjärde våningen. Om ingen konferens pågår kan man smita runt i salarna och konferensrummen och se hur man hämtat idéer från olika delar av Polen i inredningen, exempelvis kassettaket inspirerat av slottet i Krakow.

I en av Kulturpalatsets ”fötter” ligger ett populärt kulturkafé där man ibland kan uppleva livemusik.

6. Kungligt mellan slotten

Den kungliga leden, Trakt Królewski på polska, är vägen kungarna förr tog från det kungliga slottet i gamla stan till sitt andra slott, Wilanow, som då låg utanför staden. Den första delen av rutten, Krakowskie Przedmieście, är pampigast, kantad av palats och kyrkor. Liksom gamla stan bombades området så byggnaderna är uppbyggda igen efter andra världskriget.

Som tur var hade man fotograferat stora delar av Warszawa innan kriget startade. Dessa foton, tillsammans med målningar av den italienske konstnären Bellotto Canaletto, fick vara modell för det nygamla Warszawa. Ibland valde man att gå på de äldre målningarna hellre än fotografierna, och kunde på så vis sudda ut vissa nyare inte så vackra byggnader ur historien. Några av Bellotto Canalettos målningar står utställda längs Krakowskie Przedmieście så det går bra att jämföra.

LÄS MER: Warszawa bjuder på lyx till budgetpris

7. Krogar, barer och shopping

Nowy Swiat är den trevligaste delen av kungliga leden. Här stannar man gärna och tar ett glas vin eller öl eller kanske en kaffe på någon av de många uteserveringarna om årstiden tillåter. Här är turisterna många och därmed även de lite mer turistanpassade butikerna som säljer korv, ost och andra delikatesser.

På tvärgatan Chmielna hittar man klädbutiker till priser något under de svenska. Kläder är dock inte lika billigt som mat och dryck. Gatan slutar med det stora shoppingcentret TK Maxx nära Kulturpalatset. Åt andra hållet går gatan Foksal med flera krogar, bland annat gourmetkrogen Opasly Tom.

Är man mest intresserad av billig öl i opretentiös miljö är det Pawilowy som gäller. Gå in genom porten på Nowy Swiat 26 och hitta enkla paviljonger med stojiga gäster och öl för en dryg tia.

8. Fika på Hipster Square

Regnbågen på Plac Zbawiciela i Warszawa retade gallfeber på vissa högernationalister som uppfattade den som ett stöd för HBTQ-rörelsen och brände ner den flera gånger. I augusti 2015 fick den inte stå kvar längre utan monterades ner. Men torget kallas fortfarande Hipster Square och är ett utmärkt ställe att vila benen på efter en shoppingrunda på Mokotowska.

Regnbågen på Plac Zbawiciela i Warszawa retade gallfeber på vissa högernationalister. Regnbågen har nu monterats ner. Foto: Elisabet Axås

Vinbaren Charlotte ligger bra till på solsidan, men det finns flera serveringar att välja på.

9. Shoppa på Mokotowska

Warszawas svar på Biblioteksgatan, Mokotowska, med idel designerbutiker slutar på Hipster square eller Plac Zbawiciela som torget egentligen heter. Den som vill komma hem med en garderob som inte går att hitta här hemma botaniserar bland kläder från polska designers som Robert Kupisz och Ania Kuczynska, som har sina flaggskeppsbutiker på Mokotwska 48 respektive 61. Önskas lite kulturell touch tittar man in på kulturkollektivet Bec Zmianas butik (Mokotowska 65).

10. Gratis guidetur

Bästa sättet att få en gratis engagerad guidning genom Warszawa är att hänga på en Free walking tour. Promenaderna går varje dag året om. På engelska kan man välja mellan gamla stan, judiska Warszawa, alternativa Warszawa, kommunistiska Warszawa och mat och öl i Warszawa. De flesta turerna är två tre timmar långa och utgår från Sigismundkolonnen på Plac Zamkowy. Ingen anmälan behövs. Information om tider med mera finns på freewalkingtour.com. Turerna är gratis men på slutet efterfrågas en liten donation.

11. Ät billigt överallt

Vare sig du äter på en enkel mjölkbar eller på någon av Warszawas guldkrogar kan du vara säker på en sak: Det är billigt.

Allra minst kostar det på mjölkbarerna som finns kvar sedan kommunisttiden. Enkel mat, ofta soppa eller gulasch, serveras från en lucka i väggen. En del av barerna har piffats upp och blivit trendiga, exempelvis Bar Prasowy (Marszalkowska 10/16) med kakel i svart och vitt. Där äter man lunch för en spottstyver.

Galeria Sztuki (Zabkowska 13, caffee.stanowski.pl/en) i Praga är en kombinerad krog, galleri och antikaffär. Lunch kostar en femtiolapp och består ofta av en matig och god soppa.

Men varför inte passa på att gå på finkrog när man har råd? Opasly Tom (Foksal 17, kregliccy.eu/opaslytom) är en favorit av det lite elegantare men ändå avslappnade slaget, med en kulturell anda från bokhandeln som tidigare låg i lokalen. Avsmakningsmeny med sju rätter kostar cirka 400 kronor.

Inte ens Warszawas första krog med stjärna i Guide Michelin är särskilt dyr. På Atelier Amaro (Agrykola 1, atelieramaro.pl) kostar en avsmakningsmeny med fem rätter cirka 700 kronor, åtta rätter drygt 900.

LÄS MER: Guide till Warszawas måsten

12. Lyxhotell till lågpris

Warszawa har blivit omtalat för sina billiga hotell. Priserna har gått upp under senare år, men fortfarande kan du bo på femstjärniga lyxhotell för runt tusen kronor natten. På helgerna slumpar affärshotellen bort sina rum för småpengar.

Det finns hur många som helst att välja på. Själv har jag bott på Rialto (Wilcza 73. rialto.pl), ett femstjärnigt hotell i stram art déco-stil, mittemellan Kulturpalatset och ”Hipster square”. Dubbelrum kostar i skrivande stund 1 033 kronor för en helgnatt
i lågsäsong.

Andra femstjärniga hotell är Marriott med rum från 982 kronor, Sheraton 883 och The Westin från 834 kronor natten.

I veckorna är de lyxigaste hotellen oftast dyrare. Välj då gärna lilla Castle Inn (Swietojanska 2, castleinn.pl) mittemot kungliga slottet i gamla stan. Det ligger i ett av de få husen som står kvar, ända sedan 1400-talet. Alla de 22 rummen är inredda med sitt eget tema och har namn som Magritte, Chopin, Alice i Underlandet eller Orientexpressen. Dubbelrum kostar från 750 kronor i lågsäsong, vardag som helg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande