Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 måsten du inte vill missa på sköna Kreta

Kreta har allt och är en favoritö för många. Här tipsar vi om häftiga sevärdheter och mysiga måsten. Från fantastiska stränder som Elafonissi till gammal historia som Knossos. Upptäck en bevarad gästfri kultur bland natursköna landskap. Här är 12 av våra bästa tips på Kreta.

De flesta blir hänförda när de besöker Elafonissi.

Foto: Zazamaza/GETTY IMAGES

1 av 12

1. Elafonissi - tropisk badkänsla

De flesta blir hänförda när de besöker Elafonissi. Denna strand som är en av Europas vackraste. Man kan tro sig hamnat i Thailand eller Maldiverna. När det är vindstilla känns lagunen som en gigantisk inbjudande swimmingpool.

Strax utanför ligger den lilla ön Elafonissi med fantastiska småstränder och klippformationer. Speciellt under lågsäsong i september är detta en sagolik badatmosfär. Strandområdet är stort som många fotbollsplaner. Vattnet är rosaskimrande längs hela strandlinjen och färgen kommer från pulveriserade snäckor. Fin vit sand, klart turkosskimrande vatten och långgrund mjuk botten. Vid parkeringsplatsen finns en liten butik som säljer strandaccessoarer som cyklop, bastmattor och uppblåsbara leksaksdjur. Tavernorna vid stranden är sådär, ofta med trängsel. Ett bättre alternativ är att stanna i klostret Chrisoskalitissa som har den trevliga taverna Glykeria med fin utsikt. Hela vägen till Elafonissi, längs Kretas västkust bjuder på svindlande vackra utsikter.

Hitta hit: Panoramisk kustväg med bil eller lokalbuss 1,5 tim från Chania på sydvästra kusten.


OM KRETA

Kreta är sedan länge en av svenskars mest populära semesterdestinationer. 300 soldagar per år är en viktig orsak. Men även otaliga fina stränder, majestätisk natur, rik historia, hälsosam mat och gästfria människor har bidragit till att populariteten hållits hög och ökat på senare år.

Flygplatserna i Chania och Heraklion ligger bara 10 minuter från städernas centrum. Ungefär en femtedel av alla charterresor till Grekland går genom Heraklions flygplats och hamn. Över 2 miljoner turister besöker Kreta varje år.

Enligt den grekiska mytologin var Kreta hemvist åt guden Zeus. Han förälskade sig i prinsessan Europa och de fick sonen Minos, som Europa födde på Kreta. Kreta var centrum för Europas äldsta civilisation, den minoiska, och ön har varit under styre av bla italienare och turkar vilket syns i många bevarade byggnadsverk och den varierade, hälsosamma matkulturen.

Kreta är 260 kilometer från väst till öst och 6 mil på sitt bredaste ställe och har drygt 100 mil kust. Orter som Platanias väster om Chania attraherar varje år tiotusentals svenskar, såväl barnfamiljer som unga med sin fina strand och nöjesliv. Men Kreta lockar även många naturäskare som vandrar i raviner, till bergsbyar och i bördiga dalar. Kort sagt: Kreta erbjuder ett smörgåsbord av upplevelser för alla människor och smaker.

1 av 12