Sunny Beach är Bulgariens största turistresmål med hotell, shopping, nöjen och stränder.
1 av 3: Sunny Beach är Bulgariens största turistresmål med hotell, shopping, nöjen och stränder. Foto: SHUTTERSTOCK
Evrika Beach vid Sunny Beach är en av många vackra stränder i Bulgarien.
2 av 3: Evrika Beach vid Sunny Beach är en av många vackra stränder i Bulgarien. Foto: TUI/STAR TOUR/FINNMATKAT
Bulgarien och Sunny Beach är den stora vinnaren när svenskarna väljer semestermål i sommar.
3 av 3: Bulgarien och Sunny Beach är den stora vinnaren när svenskarna väljer semestermål i sommar. Foto: TUI/STAR TOUR/FINNMATKAT

12 bästa stränderna i billiga Bulgarien

Bulgarien är den stora vinnaren när svenskarna väljer semestermål till sommaren.

För många svenskar har landet blivit alternativet till det numera alltför oroliga Turkiet.

Till lockelserna hör skönt strandliv och väldigt låga priser.

Allt fler svenskar avstår från Turkietresor. Då utgör Bulgarien ett spännande lågprisalternativ.

Priserna är i snitt bara nästan en tredjedel av de i Sverige enligt Forex semesterindex.

Landet har varit ett populärt semestermål för oss svenskar förr, men för tio år sedan, efter allt för många urspårade fester och tonårsfyllor tappade destinationen, med populära Sunny Beach i spetsen, mycket av sin lockelse. Sommaren 2007 avled exempelvis en 17-årig dansk man under en fyllefest i Sunny Beach.

Men nu börjar Bulgarien komma igen som attraktivt semestermål.

–Bulgarien är sommarens skräll. Bulgarien är ett lågprisalternativ som tar ny fart när Turkiet tappar mark. På chartertoppen har Bulgarien klättrat upp till plats 7, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket Privatresor.

Stränderna utmed Svarta Havet lockar

Det som främst lockar turisterna är landets kust utmed Svarta Havet med attraktiva stränder och trivsamma byar och städer. Stränderna är milslånga och barnvänliga med finkornig, ljus sand och vatten med låg salthalt. 

– Vi har dubblerat volymen till Bulgarien i sommar och just nu har vi sålt 90 procent fler resor dit jämfört med samma datum för ett år sedan, säger Mathias Bergendahl på TUI.

Solsäkert väder i Bulgarien

Dessutom är landet solsäkert och har ett stabilt sommarklimat. Under våren är det cirka 16 – 20 grader. Under sommaren ligger temperaturen kring 25-30 grader och i vattnet är det 20-23 grader varmt. I oktober är det cirka  20 grader och i november 13 grader.

Innan järnridåns fall var kusten östblockets motsvarighet till solklassiker i väst som Mallorca och Kanarieöarna med 4,5 miljoner turistbesök år 1990. Åtta år senare hade siffran sjunkit till tre miljoner, men numera har det skett en återhämtning och turistbesöken i dag är över fem miljoner om året. De största besöksgrupperna är ryssar, rumäner och tyskar. I huvudstaden Sofia bor ca 1,2 miljoner invånare. 

I sommar har bland annat bolagen TUI, Ving och Apollo resor till Bulgariens olika badorter. De flesta flyger till Burgas Airport. TUI flyger direkt tre gånger vardera från Umeå och Östersund till Burgas, då bor du bland annat i Sunny Beach och Nessebar. Valutan är bulgariska Leva (BGN), 100 kronor är lika med 20,691 BGN (februari 2017).

12 HÄRLIGA BADORTER I BULGARIEN

1. Sunny Beach

Sunny Beach är Bulgariens största turistresmål, med hundratals hotell, shopping, nöjen, stränder och vattensporter. Orten (vars lokala namn är Slănčev Brjag) ligger på kusten knappt fyra mil norr om Burgas och knappt tio mil söder om Varna.

Hit reser: Ving från Stockholm, Landvetter och Köpenhamn, TUI från Från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå och Apollo från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn.

Men det finns ett flertal populära turistorter vid sidan av Sunny Beach. Här är de mest omtyckta (från norr till söder utmed kusten).

LÄS MER: Sommarens nya direktflyg till Europa

Badorterna norr om Sunny Beach:

2. Balchik

Balchik är en stad med 25 000 invånare vid havet strax norr om hamnstaden Varna.

Hit reser: Ving från Stockholm, Landvetter och Köpenhamn.

3. Albena

Albena är en välplanerad och lite lugnare badort i ett frodigt område på norra delen av kusten norr om Varna. Barnvänligt med stor långgrund sandstrand. 

Hit reser: Ving från Stockholm, Landvetter och Köpenhamn.

Albena är en lugnare badort på norra delen av kusten norr om Varna. Foto: GETTY IMAGES

4. Golden Sands

Golden Sands, som också kallas för Svarta havets riviera, ligger på norra delen av Bulgariens Svartahavskust, strax norr om Varna.

Hit reser: Ving från Stockholm, Landvetter och Köpenhamn. 

LÄS MER: 12 billigaste resmålen i sommar 

5. Obzor

Obzor är en mysig, liten stad vid Svarta havet, som på senare år har lockat allt fler besökare. Staden ligger vid en vacker, milslång sandstrand, cirka trettiofem kilometer norr om Sunny Beach.

Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå och Apollo från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn.

6. S:t Vlas

S:t Vlas är en lugn och vacker by fem kilometer norr om Sunny Beach med gamla fina hus som klättrar uppför gröna kullar.

Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå och Apollo från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn.

Badorterna söder om Sunny Beach:

7. Nessebar

Nessebar är en stad på en liten idyllisk halvö med fina stränder strax söder om Sunny Beach. En medeltida stad med smala kullerstensgränder som är med på Unescos världsarvslista. 

 Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå, Ving från Stockholm, Landvetter och Köpenhamn och Apollo från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn. 

8. Pomorie

Pomorie är en liten charmig stad på en smal och stenig halvö, som gränsar mot havet på den ena sidan och Pomoriesjön på den andra. Den ligger norr om Burgas halvvägs upp mot Sunny Beach.

Hit reser: Apollo från Från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn.

9. Sozopol

Sozopol är en historisk stad grundad grekerna som främst är känd för sin mysiga och pittoreska  gamla stadsdel. Den lilla staden ligger på en halvö som skjuter ut i havet strax söder om Burgas på södra delen av kusten.

Hit reser: Apollo från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn.

Sozopol ligger på en halvö som skjuter ut i havet strax söder om Burgas. Foto: GETTY IMAGES

10. Duni

Duni är en liten lugn turistort åtta kilometer söder om Sozopol med fina sandstränder. 

Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå. 

11. Tsarevo

Tsarevo är en badort och levande småstad med runt 6 000 invånare. Den ligger mellan gröna berg och tre små havsbukter och har fina stränder. Ligger långt söderut på kusten, nära gränsen till Turkiet.

Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå.

12. Sinemoretz 

Sinemoretz är en liten kustby med fina stränder lantlig känsla strax söder om Tsarevo mot gränsen till Turkiet.  Orte har bara ett hundratal invånare och ligger på en udde med Strandjabergen i bakgrunden. Området är en del av Bulgariens största nationalpark.

Hit reser: TUI från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Luleå, Malmö och Umeå.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande