12 bästa resmålen i Spanien

Spanien är och förblir ett av våra mest omtyckta resmål. Skälen är många. Här finns sol och stränder, sevärdheter och städer, god mat och massor med saker att göra. I den här guiden tipsar vi om weekendstäder som Madrid och Barcelona, klassiska destinationer som Mallorca och Malaga, samt en rad mer okända spanska pärlor som bara väntar på att bli upptäckta. Här är Spaniens topp 12-lista!

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen runt om i Spanien – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Malagueta, stranden mitt i Malaga. Foto: Shutterstock

1. Malaga

Södra Spaniens nya huvudstad.

Fantastiska Sevilla får ursäkta. Malaga börjar alltmer kännas som södra Spaniens nya huvudstad. Tidigare sågs staden med viss rätt som ett lättviktigt resmål där man bytte transportmedel. I dag har Málaga har genomgått en förvandling och utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur, mat och livsnjutning. Man kan numera inte gå många meter i denna stad utan att stöta på en nyöppnad konsthall eller ännu en förträfflig bar med gastrotapas. Inte konstigt att många väljer att bada vid stadens egna stränder och njuta av alla dessa nya möjligheter.

Samtidigt behåller förstås Malaga sitt strategiska läge. Costa del Sol börjar praktiskt taget där staden slutar och åt andra hållet tar alltmer populära Costa Tropical vid.

Ej att förglömma är det också nära till tre av Spaniens allra främsta utflyktsmål: Staden Ronda (som ingen Spanien-resenär bör missa), det moriska palatset Alhambra i Granada (en av Europas stora sevärdheter) och leden Camino del Rey (en spektakulär vandring längs väggarna i El Chorro-ravinen).

Hitta hit: Både reguljärflyg, inrikesflyg och paketresor. Även bra snabbtåg från Madrid, dessutom en populär kryssningshamn.

malagaspanien.se


Katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Foto: Shutterstock

2. Palma de Mallorca, Mallorca

Den eviga favoriten.

Mallorca är den outslitliga klassikern, det svenska folkets favoritresmål framför alla andra. Tidvis har Mallorca förutspåtts att förlora i popularitet, så som äldre generationers val ibland gör. Det har blivit tvärtom. Till Mallorca åker i stället ung som gammal och ibland hela tjocka släkten, begripligt nog.

För trots den stora turismen kvarstår Mallorca som en av Medelhavets mest inbjudande öar med sitt smörgåsbord av härliga stränder, lugna bergsbyar och ständigt skiftande landskap.

Öns trivsamma och allt trendigare huvudstad Palma är svår att tröttna på. Staden lämpar sig för långa promenader längs marinan, kring den mäktiga katedralen La Seu och området Es Jonquet med sina kulturskyddade väderkvarnar. Utbudet av riktigt bra restauranger och barer i Palma växer från år till år. Många besökare upptäcker att de trånga gränderna i La Lonja-distriktet rymmer några av stadens bästa krogar.

Hitta hit: Både reguljärflyg, inrikesflyg och paketresor, samt kryssningshamn.

mallorcaguide.se

LÄS MER: 5 måsten du inte vill missa i Palma


Trots sin blygsamma storlek har Ibiza mycket att erbjuda. Foto: Shutterstock

3. Eivissa (Ibiza town), Ibiza

Där festen och friden står sida vid sida.

Att Ibiza blivit festens och livsbejakelsens ö är inte enbart en slump. Redan fenicierna, som grundade de första bosättningarna på ön år 654 före Kristus, kallade Ibiza för Iboshim, vilket betydde att ön var dedikerad till dansens Gud Bes.

Ibizas världsledande ställning vad gäller party och elektronisk dansmusik är hursomhelst oomtvistad. Varje år vallfärdar otaliga människor hit för att dansa natten igenom på öns legendariska klubbar.

Detta partyrykte får oss nästan att glömma hur fantastiskt fin staden Eivissa och ön Ibiza är även ur andra aspekter. Eivissa domineras av ett mäktigt fort vars murar döljer Dalt Vila, ”Den övre staden”, en världsarvklassad medeltida stadsmiljö med stupande gränder och hisnande vyer.

Trots sin blygsamma storlek har Ibiza nästan två mil sandstränder. Plagtes de Comte är en av de bästa stränderna, fler finns strax intill i naturreservatet Cala d’Hort med utsikt mot de två dramatiskt formade klippöarna Vedra och Vedranell.

Hitta hit: Både reguljärflyg, inrikesflyg och paketresor samt färjor från spanska fastlandet.

wikitravel.org/en/Ibiza

LÄS MER: Lottie Knutsons guide till Ibiza


Utsikt över Tibidabokyrkan i Barcelona. Foto: Shutterstock

4. Barcelona

Älskad, men inte utan anledning.

Barcelona är oundviklig på en lista över 12 av Spaniens pärlor. Kataloniens huvudstad är ett av världens populäraste resmål och en av de städer i Europa som verkligen tycks ha allt i toppklass: Arkitektur, stränder, puls, krogscen, shopping, fotboll och kulturutbud.

Ändå kom staden med här efter noga övervägande. Många menar ju att Barcelona håller på att älskas ihjäl. På somrarna har den enorma strömmen av besökare nått kaotiska mått och håller nästan på att kväva staden. Protesterna från arga invånare blir allt högre för varje år.

Men det går inte att hålla Barcelona utanför de spanska resmålens topplista. Staden är för atmosfärsmättad, för mångbegåvad och helt enkelt för rolig för det. Det vore också svårt att förneka att vi besökare bidrar starkt till den kosmopolitiska och öppna stämning som är Barcelonas kännetecken.

Så varför inte åka hit i september när turistfloden flyter betydligt lugnare?

Hitta hit: Direktflyg från en rad orter i Skandinavien, även charter. Barcelona är även en omtyckt hamn på många kryssningsrutter.

barcelonaturisme.com

LÄS MER: 12 tips för en weekendresa till Barcelona


Madrid,den latiska kultursfärens metropol. Foto: Fotolia

5. Madrid

Spaniens och den latinska världens mittpunkt.

Madrid må sakna stränder, havsutsikt och större höjdskillnader. Ändå finns det ingen tvekan om varför så många återvänder till den spanska huvudstaden gång på gång. För Madrid är inte bara hela den latinska kultursfärens storslagna metropol med världsberömda museer, historiska sevärdheter och grandiosa shoppingavenyer. Här hittar man också något annat, något som finns i själva luften.

Genom Madrids bakgator med täta kvarter, små torg, boutiquer, caféer och barer strömmar en livskänsla som är Madrids egen, omedelbar, äkta och vital. Dygnetrunt-festande Malasaña och charmiga Chueca är två stadsdelar man inte bör missa i det avseendet.

Inget besök i Madrid är för övrigt komplett utan en vilopaus i Retiro-parken, den bästa platsen i staden för att ladda batterierna mellan inspirerande stadspromenader.

Hitta hit: Direktflyg från en rad olika städer i Skandinavien.

esmadrid.com/en

LÄS MER: Sommarweekend i Madrid – guide med tips


Den vackra hamnen i Ciutadella de Menorca. Foto: ADOBE STOCK

6. Ciutadella de Menorca, Menorca

Mallorcas okända lillasyster.

Menorca är ett naturresmål utöver det vanliga i Medelhavsregionen. Halva ön har förklarats som ett biosfär-reservat av FN-organet Unesco, vilket betyder att alla växter och allt djurliv skyddas strängt av lagen.

Det är de södra och västra kusterna på Menorca som lockar flest resenärer. Här finns badorter som Cala n´Bosch och Son Xoriguer och de vackraste av öns sammanlagt 120 stränder.

Två städer finns på Menorca. Maó saknar inte charm, men Ciutadella på västra änden av ön är en betydligt större sevärdhet. I den intressanta och välbevarade stadskärnan från 1500-talet skymtar spår från stadens förflutna som arabisk koloni.

På Ciutadellas restauranger bör man pröva hummer, om plånboken bara tål. Menorca är berömt för sina hummerrätter. Varje år åker den spanska kungen traditionsenligt över till byn Fornells här och beställer byns berömda hummersoppa på restaurangen Es Pla.

Hitta hit: Charter samt inrikesflyg från Barcelona via Mallorca, även färjeförbindelser.

spain.info

LÄS MER: Vandra runt Menorca – Lottie Knutsons bästa tips


San Sebastian har hela 17 Michellin-stjärnor. Foto: Anders Pihl

7. San Sebastian, Baskien

Europas bästa matstad

San Sebastian ligger kring tre jättestränder, omges av höga berg och har under sina 100 år som semesterstad varit en plats där kungligheter, kändisar och aristokrater roat sig. Vid största stranden La Concha råder en stämning av klassisk gammaldags badort medan de yngre invånarna föredrar Zurreta, surfingstranden.

Den baskiska matlagningskonsten når oslagbara höjder i San Sebastian. Att bläddra i matbibeln Michellin-guiden talar sitt tydliga språk. I San Sebastian med omnejd finns 17 Michellin-stjärnor utdelade 2018, fler per kvadratkilometer än någon annanstans i världen. Att San Sebastian kallats världens bästa matstad känns inte särskilt överdrivet.

Att göra en tapas-runda bland barerna i San Sebastians gamla stad Parte Vieja är en given höjdpunkt här. Underbara smårätter säljs för bara ett par-tre euro styck. Ibland smakar det precis som på finkrogarna. Inte konstigt när barernas kockar ibland har arbetat med de främsta i branschen.

Hitta hit: Närmaste större flygplats ligger vid sevärda grannstaden Bilbao. Det finns också buss och tågförbindelser med Madrid, Barcelona och södra Frankrike.

sansebastianturismo.com/en


Cadaques ligger längs Foto: Anders Pihl

8. Cadaques, Katalonien

Costa Bravad pärla.

Det är nästan omöjligt att peka ut den bästa platsen längs Costa Brava. Norra Kataloniens kust är ju så variationsrik. Den börjar strax norr om Barcelona och slingrar sig upp till gränsen mot Frankrike. På vägen passeras både dramatiska kustberg och bördiga slätter. Stora badorter och små fiskelägen ligger om vartannat. Oavsett om du föredrar att bada i smala turkosa klippvikar, på breda palmprydda playor eller vid öde naturstränder så finner du dem lätt längs Costa Brava.

Samtidigt uppbådar "Den vilda kusten" ett överflöd av gastronomi, historia, konst och naturupplevelser hela vägen. Pärlorna längs Costa Brava är alltså många och sinsemellan olika. De som hittar ut till Cadaques på halvön Cap de Creus tillhör hursomhelst en lycklig skara. Det råder en alldeles särskild stämning i denna lilla stad där konstnärer och författare samlats i generationer. Maten, det lokala vinet, naturscenerierna och solnedgångsdrinkarna på stranden utanför casinot bidrar till upplevelsen.

Salvador Dali-museet Casa Museu Dalí i grannbyn Portlligat är spännande, glöm bara inte att boka in besöket innan via hemsidan salvador-dali.org.

Hitta hit: Flyg till Barcelona eller Girona. En rad bolag flyger dessa sträckor från flera nordiska städer. Därifrån hyrbil eller buss till Cadaques. Några orter längs södra Costa Brava går att nå med tåg.

en.costabrava.org


Solen går upp över San José i nationalparken Cabo de la Gata. Foto: Anders Pihl

9. San José, Andalusien

Andalusiens bästa hemlighet.

Provinsen Almería är Spaniens soligaste hörn och rymmer Europas enda riktiga öken, Desierto de Tabernas. Det strama landskapet liknar så mycket en prärie att många vilda västern-klassiker är inspelade här, som Clint Eastwoods första västern-filmer.

Almería har mer charm än vad som först syns. Exempelvis håller man hårt på den generösa traditionen med en gratis fritt vald tapas för varje beställd dryck.

Magnifika stränder löper längs orterna Roquetas del Mar och Mojácar. I naturreservatet Cabo de Gata-Níjar är stränderna ännu bättre och omges av klassiskt andalusiska landskap á la Tjuren Ferdinand med åsnor, gamla kvarnar och kaktusar. Här spelades tv-programmet "Mästarnas Mästare" 2016 in och här ligger San José, nationalparkens lilla okända huvudort, en idyll med många små trevliga hotell och restauranger. Helt rätt plats om man verkligen vill komma bort från allt.

Hitta hit: Solresor och Ving erbjuder charter till Costa del Almería. Även inrikesflyg till regionshuvudstaden Almería, alternativt buss från Malaga.

andalucia.org


Välkommen till Valencia – framtidens stad! Foto: Anders Pihl

10. Valencia

Staden för apelsiner, paella och framtidsarkitektur.

Den som ännu inte upptäckt Valencia, Spaniens tredje största stad, har något gott och intressant att se fram emot. Den äldsta stadskärnan visar upp idel praktbyggnader, som katedralen, klocktornet Miguelete och Centralmarknaden. De smala gränderna i Carmen-kvarteren ger vilsamma skuggor och ännu mer historisk insikt.

Genom staden ringlar Turia, fram till 1950-talet en bred flod men nu Europas största innerstadspark. Turia mynnar ut i Ciudad de las Artes y las Ciencas, ett enormt komplex med djärvt futuristisk arkitektur av arkitekten Calatrava. Välkommen till framtiden!

Ute vid havet väntar utmärkta stränder på båda sidor av staden. Den populäraste heter La Malvarosa, längre bort finns mer glesbefolkade stränder. Dessutom ligger Costa Blanca och Alicante på bekvämt avstånd.

I Valencia bör man förstås pröva en vällagad Paella (rätten föddes här) och unna sig ett glas färskpressad juice på traktens berömda apelsiner i solgasset vid Plaza de la Reina.

Hitta hit: Inga direktflyg från Sverige, men från många städer når man Valencia med en mellanlandning.

spain.info


Praktfull arkitektur kring Plaza de Espana i Sevilla. Foto: Anders Pihl

11. Sevilla

Andalusiens grandiosa huvudstad.

Andalusiens huvudstad Sevilla är Spaniens kanske mest praktfulla stad i kraft av all sin storslagna arkitektur från medeltiden och framåt. I Sevilla finns världens tredje största katedral, flera imponerande arabiska palats, en väldig tjurfäktningsarena och mycket annat. Efter dagarnas sightseeing är det skymningen och natten man längtar efter i Spaniens varmaste stad. Sevilla är som allra bäst i ljummen kvällsluft när uteserveringarna börjar befolkas under doftande apelsinträd. Alla stadens tapasbarer och flamencoklubbar finns knappast till enbart för turisternas skull. Många menar att både tapas och flamenco uppfanns just i just Sevilla.

De senaste åren har staden fått ett nytt behagligt centrum för kvällslivet runt det avlånga torget Alameda de Hercules. Man bör inte heller missa det nybyggda Metrosol Parasol, en gigantisk träskulptur som man kan promenera ovanpå.

Hitta hit: Reguljärflyg via Madrid från flera skandinaviska städer. Snabbtåg från Madrid och Malaga.

andalucia.org


Conil har en suverän badstrand i södra Spanien. Foto: Anders Pihl

12. Conil, Andalusien

Nästan oupptäckt stjärna på Costa de la Luz.

Conil ligger i princip så långt söderut man komma i Spanien. Än så länge har den lilla staden flugit under radarn och är en måttligt upptäckt plats trots sitt fina läge på en kulle intill Costa de la Luz. Under lång tid levde Conil på sin tonfisksfångst. Numera väcker stadens suveräna badstrand Los Bateles mer uppmärksamhet.

Besökare omfamnas genast av stadens sköna och lågmälda stämning. Alla vita fyrkantiga hus ger känslan av att vara en myra i ett omkullvällt paket bitsocker. Tapasbarer och caféer kantar de vindlande gränderna.

Conil är strålande plats för långa strandpromenader, ett glas lokalt vin och färsk grillad tonfisk till middag. Om du vågar, pröva också specialiteten ortiguillas, friterade havsanemoner. Varje kväll kan man se solnedgångarna i havet från klintkusten utan extra kostnad.

Conil ligger bara en kort bussresa från Cadiz, en av Andalusiens mest underskattade städer. Cadiz är västeuropas äldsta stad och har ett unikt historiskt museum.

Hitta hit: Buss från Cadiz, som kan nås med snabbtåg från Madrid. Alternativt hyrbil. Närmaste flygplats ligger i Jerez.

andalucia.org

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande