Birr Castle.
1 av 4: Birr Castle. Foto: K.STUART
Clonmacnoise med suggestiva högkors.
2 av 4: Clonmacnoise med suggestiva högkors. Foto: LOTTIE KNUTSON
Utsikt från trädgården på Lakeside Hotel där den lilla staden Killaloe speglar sig i floden Shannon.
3 av 4: Utsikt från trädgården på Lakeside Hotel där den lilla staden Killaloe speglar sig i floden Shannon. Foto: LOTTIE KNUTSON
4 av 4

11 tips för att uppleva Irland maximalt

Irland, The Lakelands. För den som redan avnjutit de irländska kusternas klippor, öl och vikingastäder väntar inlandets gröna kullar och blåa sjöar. Samt ännu fler världsarv och mysiga pubar, tipsar Allt om Resors Lottie Knutson.

1. Birr castle

Earl Parson och hans familj tar inte alltid emot besökare inne i sitt slott, men trädgårdarna där släkten samlat exotiska växter och träd i över 150 år är öppna för allmänheten. Det hittar man också lekplatserna och kaféet som serverar ovanligt gott eftermiddagste med nybakta scones. På markerna ligger även ett teleskop, byggt för riktiga astrologiska studier på 1840-talet. Teleskopet är renoverat och kan fortfarande användas. 

www.birrcastle.com

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 

2. Silverlines

Floderna Shannon och Erne löper med sidofloder, sjöar och vattendrag över stora delar av Irland: från Belleek vid Atlantkusten norrut till Limerick i sydväst. Det blå flodlandskapet omgärdas av gröna kullar och betande djur, småbåtshamnar och byar. Utbudet av lättskötta hyrbåtar är stort. Familjeföretaget Silverlines flodkryssare håller hög standard, tar sällskap från två till tolv personer. Båtarna fungerar för nybörjare och har fullt utrustade kök och hytter. Pris från 200 Euro dygnet högsäsong. 

www.silverlinecruisers.com

Familjeföretaget Silverlines flodkryssare tar sällskap från två till tolv personer. Foto: LOTTIE KNUTSON

3. Clonmacnoise

På en kulle utmed floden Shannon ligger världsarvsklassade Clonmacnoise. Här anlades ett kloster redan på 500-talet. En promenad bland ruiner och keltiska högkors skapar en säregen och suggestiv stämning, själarna från alla de munkar och skriftlärda som vallfärdat till Clonmacnoise under 1500 år känns närvarande. Liksom de otaliga vikingatåg som regelbundet plundrade och brände helgedomarna. En guidad tur och film om Clonmacnoise är väl värda pengarna. Presentbutiken precis utanför är välsorterad med stickade irländska plagg och religiösa föremål för de kristna grupper som besöker Clonmacnoise.

www.heritageireland.ie

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

 

4. Goosers bar & restaurant

Denna mysiga pub och restaurang i Killaloe drivs av kockparet Fidelma and Thomas Andrews och har utsikt över Shannon. Det gamla värdshuset vecklar ut sig i flera små rum och bardelar, visa med öppen spis. Sommartid finns också en uteservering. Här serveras lokal fisk och skaldjur samt dagens rätt, presenterad på griffeltavla. Soppor med hembakt bröd finns också på menyn, liksom irish stew med bacon och kål. Vinlistan är bra men den som föredrar lokalt öl hittar det också. 

www.goosers.ie

Goosers bar i Killaloe på Irland ägs och drivs av kockar som gärna diskuterar menyn. Foto: LOTTIE KNUTSON

5. Lakeside hotel

Utsikten från Lakesides trädgårdar över vattnet och den lilla staden Killaloe med stenbron över floden Shannon är magnifik. Hotellets rum är lite slitna och standarden ganska medelmåttig, men läget är oslagbart, floden flyter stilla förbi. De färgglada husen i Killaloe speglar sig i vattnet och i fjärran lockar vandring och cykel på gröna kullar med betande får. En restaurang som rekommenderas i Guide Michelin, Cherry Tree, ligger nästgårds. Pris från 65 euro natten per dubbelrum.

www.lakesidehotel.ie

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

6. Pod umna glamping village

Hela familjen Ridge jobbar tillsammans med sin glamourösa camping, glamping, där besökarna bor i ett slags inredda trätunnor eller tält i en stor, gemensam trädgård. Stämningen är familjär och öppen, allt är välstädat och fräscht. Gästerna stortrivs: pappa Dick Ridge berättar gärna skrönor medan mamma och döttrarna Ridge lagar enkel men god mat i huvudbyggnaden. Det hela låter kanske en aning udda, men besökarna topprankar Pod Umna på varenda resesajt. Pris runt 100 euro natten per tunna. 

www.podumnavillage.ie

Glamping, en glamourösa camping. Det bästa utav två världar. Foto: RYAN MCVAY

7. Lough boora sculpture park

Torvmossarna är en viktig del av Irlands historia. Här görs arkeologiska fynd och ek bevarad i mossen återanvänds som konstnärsmaterial. Fortfarande avverkas torv och eldas för uppvärmning, till miljövännernas besvikelse. I Lough Boora-parken används dock mossen för rekreation och naturupplevelser. Besökarna kan vandra runt och hyra cyklar. Många studerar landskapet, fågellivet och de utomhusskulpturer som smyckar parken. Andra fiskar i vattendragen. Småbarnen har en egen aktivitets- och sagostig på området. 

www.loughboora.com

8. Wineport lodge hotel

Stilfulla Wineport Lodge Hotel lockar storstadsbor som unnar sig några dagars lantluft, riktigt god mat och bra vinlista i vacker miljö. Gästerna uppskattar särskilt att köket försöker servera så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt. Menyn är rotad i den irländska traditionen, med en modern tvist. Den moderna anläggningen vetter mot sjön Lough Ree, som floden Shannon breddats till just här. Lyxiga dubbelrum från 150 euro natten.

www.wineport.ie

Wineport Lodge Hotel lockar många irländska storstadsbor som vill njuta av sjölandskapet och god mat. Foto: LOTTIE KNUTSON

9. Irish workhouse centre

Mellan 1845 och 1849, åren för den stora irländska svälten då över två miljoner människor dog eller emigrerade, och början av 1900-talet fanns 163 så kallade work houses på Irland. Dessa fungerade som en blandning av fattighus och arbetsläger och var landets mest avskydda och skräckomgärdade institutioner. Ett besök på det renoverade och återskapade work houset i Portumna är en djupdykning i landets historia och en bakgrund till Irlands utveckling fram till i dag.

www.irishworkhousecentre.ie

10. Seans bar

Precis bakom slottet i Athlone ligger Irlands äldsta – och enligt många stammisar mest älskade – pub: Sean’s bar. Här spelas livemusik varje kväll i veckan och stämningen är precis så mysig och uppsluppen som besökaren hoppats på. Bartendern berättar gärna mer om pubens historia. Alla prylar som täcker väggar och tak skapar samtalsämnen i mötet mellan lokalbefolkning och tillfälliga öldrickare. Här finns till och med en liten öppen spis, men den syns sällan eftersom Sean’s bar inte bara är gemytlig, utan också ganska trång.

www.seansbar.ie

Sean's i Athlone är Irlands äldsta pub och bjuder på livemusik alla dagar. Foto: LOTTIE KNUTSON

11. Athlone castle

Bakom slottets tjocka väggar döljer sig utställningar och upplevelser från traktens historia 5000 år tillbaka och fram till dags dato. Man kan följa de första bosättningarna utmed floden och blodiga strider och belägringar. Alla utställningar är interaktiva och besökaren lever sig lätt in i Irlands hjärta, Athlone, och dess utveckling. På och i närheten av slottet ordnas också tillfälliga utställningar, kulturaftnar och workshops för amatörkonstnärer och allmänt intresserade. 

www.athloneartsandtourism.ie

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande