Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tallinn är världens största och världens bäst bevarade medeltidsstad.
Tallinn är världens största och världens bäst bevarade medeltidsstad.
Tallinn är världens största och världens bäst bevarade medeltidsstad.
Julmarknaderna i Estland är värt hela resan!
Julmarknaderna i Estland är värt hela resan!
Julmarknaderna i Estland är värt hela resan!
1 AV 3
Tallinn är världens största och världens bäst bevarade medeltidsstad.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Julmarknaderna i Estland är värt hela resan!
Foto: sergeizjuganov.com
3 AV 3

11 skäl att älska vårt grannland Estland

Estland är värt en resa. För vitlöksbrödet, spabehandlingarna, Tallinns fantastiska gamla stad – och mycket, mycket mer. Här är 11 skäl att älska Estland.

1. Tallinn

Tallinn är ett idealiskt mål för en weekendutflykt från Sverige. Kanske allra mysigast för vuxna par, men även barn och tonåringar lär finna många och lustfyllda upplevelser. Här finns förstås de kända båtförbindelserna, men flyget är också bekvämt - från Stockholm tar det bara en timme och flygplatsen ligger en kort och billig taxiresa från centrum. Staden är prisvärd med både bra shopping, historiska sevärdheter och trivsamt hålligång.

Gamla stan i Tallinn är världens största och bäst bevarade medeltidsstad (och givetvis med på Unescos världsarvslista). Dess kärna är mycket fint renoverad och domineras av pampiga byggnader från storhetstiden på 1200- till 1400-talet då man var en ledande kraft inom det mäktiga handelsförbundet Hansan. Innanför den gamla stadsmuren möter oss en skön labyrint av kullerstensgator och gränder med mängder av krogar, hantverksbutiker, supermysiga kaféer och kringvandrande gummor som säljer hemmastickade sockor och vantar. Till de stora sevärdheterna hör det välbevarande Rådhusapoteket från 1300-talet och Tallinns främsta landmärke, Rådhuset (från 1404). Den som vill få en fin vy av Tallinn från ovan tar sig upp för de 115 trappstegen i Rådhustornet.

Gamla stan i Tallinn är världens största och bäst bevarade medeltidsstad. Foto: Shutterstock

2. Ösel

Ösel, tio mil öster om Gotland, Östersjöns näst största ö, och ändå en värld som är obekant för de allra flesta av oss.  Under Sovjetregimen var den isolerad från omvärlden i årtionden. Det är som att hamna i landsorts-Sverige för 50 år sen.

Naturen, med sina stränder, klippor och grönska, är inte olik den gotländska.

För den som söker lugn i vacker natur och på närmast folktomma, paradisiska sandstränder är Ösel ett fynd, idealisk för barnfamiljen eller det vuxna paret på en veckas avspänd bil- och badsemester. De spridda, ödsliga byarna med sina stengärsgårdar och förfallna mjölkpallar kan påminna många om deras barndoms svenska somrar för femtio år sen.

Men under turistsäsongen (från midsommar till mitten av augusti) är ön populärt mål för semestrande estländare och finnar. Då blommar livet upp, inte minst Kuressaare, öns huvudort och enda stad. Den lilla huvudgatan Lossi är kantad av krogar, barer, hotell och små charmiga butiker (antikviteter, textiler, konsthantverk med mera). Staden rymmer också Ösels stora sevärdhet: den medeltida biskopsborgen från 1200-talet. Borgen byggdes av Tyska Orden som då härskade på ön. Den mäktiga anläggningen ligger pampigt vid strandkanten och är extremt välbevarad: vid en rundtur här är det mycket lätt att drömma sig 700 år bakåt i tiden.

Naturen på Ösel påminner mycket om Gotland. Foto: Shutterstock

3. Vitlöksbrödet

Många menar att det estniska vitlöksbrödet är världens bästa. Det liknar inget annat i sitt slag och är fantastiskt gott. Det bruna rågbrödet steks i smör och vitlök och skärs därpå i bitar som serveras med dippsås. Brödet är också populärt som tilltugg till en öl eller en vodkasup.

Estniskt vitlöksbröd, passar fint till en sup! Foto: Shutterstock

4. Haapsalu

Många svenskar som hamnar i den charmiga lilla estniska kuststaden Haapsalu (tio mil sydväst om Tallinn) känner sig genast hemma. Den gamla träkåksidyllen syns märkvärdigt bekant. Och det är den också, tack vare stans berömda dotter, tecknerskan Ilon Wikland. Det är hon som illustrerat böckerna om många av Astrid Lindgrens älskade figurer som Ronja Rövardotter, Madicken, Bröderna Lejonhjärta och Barnen i Bullerbyn.

Intrycken från barndomen här i Hapsal på 1930-talet kom att forma de världar tecknerskan skapat i de böckerna. Ilon Wiklund har donerat stora delar av sitt livsverk till staden vilket resulterat i museet/galleriet Ilons Sagoland alldeles intill tecknarens barndomshem i Gamla stan. Här visas massor av originalteckningar och det ges också möjlighet att baka kakor i Bullerbyns kök, titta in i Karlsson på takets lägenhet samt till diverse pyssel som att tillverka slangbellor.

Haapsalu är en populär sommarort då staden har flest soltimmar i hela Estland och fina stränder med varmaste vattnet i Östersjön. Här finns också många hälsohem tack vare områdets läkande lera.

Träkåksidyll i Haapsalu. Foto: Shutterstock

5. Vägkrogarna

Vägkrogarna i Estland är enkla, men ofta charmiga och med mat som är riktigt bra för den typen av restauranger. Lokalbefolkningen väljer nio gånger av tio shashlik, små läckra grillspett av olika slag.

Beställ ett grillspett om du är på road-tripp i Estland. Foto: Shutterstock

6. Pärnu

Det här är Estlands mest klassiska badort där turismen drog i gång redan i mitten av 1800-talet tack vare stadens omtalade lerbad.

Lerbaden finns inte mer, men orten kryllar av hälsoinstitut och spaanläggningar som ger extremt njutbara och professionella behandlingar till mycket sympatiska priser. Staden har även många bra krogar och annat nöjesliv.

Den största sevärdheten i Pärnu är den fantastiska stranden med sina fina bad. Man måste ner till Sydeuropa för att uppleva något liknande.  Den vackra strandpromenaden är relativt ny och i utbudet av olika strandaktiviteter ingår bland annat Estlands största vattenpark.

Längst västerut på stranden ligger minnesmonumentet över Estoniakatastrofen 1994. Där börjar också de två mycket långa vågbrytarna, som bildar inloppet till Pärnus hamn.

Kvarteren strax ovan stranden rymmer ståtliga gamla villor med parkliknande gröna trädgårdar.

Här ligger också ett riktigt klassiskt hotell, fantastiska Villa Ammende, ett hotell utöver det vanliga. Den slottsliknande praktvillan med 17 rum och sviter byggdes 1905 åt regionens rikaste man, Herman Ammende. Hela jättevillan är som ett museum över det tidiga 1900-talets stiltrend art noveau. Över den grandiosa öppna spisen i lobbyn ståtar två uppstoppade älghuvuden, runtom på väggarna i det stora trapphuset händer lo- och vildsvinstroféer. Restaurangen och salongerna i entréplanet är fyrverkerier i tidig 1900-talsprakt överträffade bara av herr Ammandes egna, magnifika svit (som går att hyra). En romantisk weekend för två når sin absoluta topp i villans underbara tornrum som kan reserveras för en privat middag för två.

Efter många år av eftersatthet inleddes en varsam renovering för fjorton år sedan utefter bevarade fotografier. Hela nittio procent av inredningen är i original.

Pärnu, en klassisk badort. Foto: Shutterstock

7. Historiska museet i Tallinn

Många av världens museer försöker förnya sig för att passa vår moderna tid och internetgenerationen, men ofta är snacket om "interaktivitet" och liknande mest tomt skryt. Men att det går att göra ett toppmodernt museum i takt med den nya tiden visar den här anläggningen fullkomligt suveränt. Inrymt i ett vackert palats från 1400-talet och utan allt för mycket prylar får vi via tv-skärmar, interaktiva rollspel, sensationellt läckra montrar och en tidskapsel en oförglömlig lektion i modernt historieberättande.

Här den yngre hälften av oss, internetgenerationen, kan känna sig fulltständigt van och hemma.

Bara en sådan sak att anläggningen, trots att det är inhyst i ett pampigt 1400-talspalats, ser ut som designad av Apple: montrarna i böljande glas lutar åt olika håll med snygg, skiftande belysning. Andra har formen av stora glasbubblor på svarta metallställ. Själva bordytan på ett stort pampigt skrivbord visar sig vara ett datoriserat rollspel där du kan välja mellan ett antal olika roller i ett spel utmed den mäktiga handelsorganisationen Hansans handelsrutter på 13- och 1400-talen. De moderna greppen varvas med en diger vapensamling, åldriga finmöbler, högtidsdräkter och mycket annat.

I entrérummet domineras väggen av sju tv-skärmar i olika storlekar som i samspel med varandra berättar de senaste 11 000 årens estniska historia på elva minuter. Ett lysande grepp.

8. Artigheten

I det här landet är det självklart att vara artig, hederlig och att stå för sin sak. Sunt förnuft - och inget tjafs.

9. Tartu

I den här staden sätter de 17 000 studenterna sin prägel på tillvaron. Universitetet, som grundades av svenske kungen Gustav II Adolf år 1632, ligger i stans vackra kompakta centrum - perfekt för promenader året runt. Nöjeshaken ligger tätt och priserna är låga - halva priset jämfört med Tallinn är vanligt. Allt tack vare studenterna, som så klart vill ha något kul att göra när de sliter sig från läxorna. Tartu ligger i sydöstra delen av landet och tillhörde Sverige större delen av 1600-talet. Tartu är systerstad till Uppsala och orterna har ett mycket nära samarbete.

Tartu, systerstad till Uppsala. Foto: Shutterstock

10. Narva

Ortsnamnet är välbekant för alla som kan det minsta om svensk militärhistoria. Det var i slaget vid Narva som den 18-årige Karl XII och hans armé i november år 1700 vann en av den svenska militärhistoriens största segrar genom att med bara 10 500 man slå den tredubbelt så stora ryska armén.

Söder om stadens stora landmärke, medeltidsborgen Hermannsborg, ligger en park med minnesmärket Svenska lejonet, som uppfördes 1936 till minne av den svenska segern över Ryssland 1700. Monumentet förstördes under andra världskriget, men återuppfördes år 2000 i samband med 300-årsjubileet av slaget. Frånsett det historiska värdet är Narva knappast en bländande sevärdhet. Med sitt läge vid gränsen till Ryssland känns den nästan mer rysk än estnisk. Bron över Narvafloden där gränsen går är dock i sig ett populärt utflyktsmål.

Svenska lejonet, uppfört 1936 till minne av den svenska segern över Ryssland 1700. Foto: Shutterstock

11. Julmarknaderna

Europas bästa julmarknad finns i Tallinn. Här restes även Europas första officiella traditionsenliga julgran för första gången, redan 1441. Höj julstämningen rejält, och ta ett besök på en av alla härliga julmarknader som finns tvärs över Östersjön.

Här är Estlands bästa julmarknader 2021

 

LÄS MER

Avkopplande weekend i billiga Estland 

Guide till Tallinn – billig stad för en weekend