Shoreditch i hjärtat av östra London, ett måste om du är på besök i storstaden.
Shoreditch i hjärtat av östra London, ett måste om du är på besök i storstaden. Foto: SHUTTERSTOCK/Kajsa Kax

10 saker du inte ska missa i hippa Shoreditch

I hjärtat av östra London ligger Shoreditch, ett område som under de senaste åren kallats ett av de mest kreativa och trendiga i staden. Vi tipsar om shopping, barer och restauranger, marknader och museum som du inte får missa under en weekendresa till London.

Allt om Resor

1. Columbia Road Flower Market

Bananträd, plantor i flerpack och snittblommor beroende på säsong gör att det alltid känns som en solskensdag. På 1970-talet låg rivningshotet över området men i dag är detta en levande gata med mysiga butiker och caféer, som definitivt går att besöka även när det inte är söndag. Har man ögonen med sig går det kanske att sikta svenska filmstjärnan Alicia Vikander och hennes lika kända make Michael Fassbender som sägs bo i närheten.
Adress: Columbia Road 

På söndagar klockan åtta sätter blomsterhandlarna upp sina stånd och gatumusikerna gör sig redo på Colombia Road. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Gatukonst med Banksys graffiti

Husägare och företag ger ibland konstnärerna fritt fram att ta över hela hus, medan det andra gånger är oväntade och obeställda konstattacker. Mest uppmärksamhet brukar Banksys verk få. Fasaderna är i ständig förändring och konsten klättrar uppför väggar, gömmer sig vid ventilationsluckor och smyger fram på taknockar. Antingen väljer man att ströva fritt omkring och se vad som går att hitta, eller så går det att hänga med på någon av de många guidade turer som finns. 

Shoreditch kan vara ett av världens bästa ställen för gatukonst. Foto: KAJSA KAX

3. Shopping på Redchurch street

Några exempel: Heminredningsintresserade gillar Labour and Wait med sina handgjorda attiraljer för kök och hushåll. Modern Society är delvis designaffär, delvis fikaställe och har allt från fotografier till kläder. The Boundary är ett boutique-hotell med takbar öppen året runt och en trevlig restaurang i bottenplan. Runt hörnet på en tvärgata kan trötta shoppingfötter få nytt liv på ombonade Cowshed.
Adress: Redchurch Street

Redchurch street är bara 300 meter men här ryms shopping så det räcker för den stilmedvetne besökaren. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Stor Londonguide med allt sevärt du inte ska missa

4. Boxpark

Boxpark är en annorlunda och rolig "galleria" där varje containerbox är en liten shop, utställningslokal eller kafé. Det började år 2011 som en idé att erbjuda mindre märken och entreprenörer lokalyta som de kunde ha råd med och konceptet har blivit så framgångsrikt att en filial öppnats i Croydon i södra delen av stan. På båda ställena blandas oberoende pop-up-butiker med kända varumärken som vill synas i trendiga sammanhang.
Adress: 2-10 Bethnal Green Road 

Boxpark består av en massa fraktcontainrar uppställda i olika formationer, bredvid och ovanpå varandra. Foto: SHUTTERSTOCK

5. George & Vulture

Puben kallar sig för "The Tallest Pub in London" och det är högt i tak både bokstavligt och på menyn. Man har helt självklart både glutenfria och vegetariska alternativ till den vanliga pubmaten. Lokalborna hänger gärna här och deltar entusiastiskt i quizkvällar, äter surdegspizza och väljer dryck från ett stort sortiment av öl och whisky. Fem minuters promenad från Old Street Station och på köpet djupa chesterfieldsoffor och en öppen eldstad som håller värmen ruggiga dagar.
Adress: 63 Pitfield Street , georgeandvulture.com

George & Vulture, en klassisk pub från 1700-talet. Foto: KAJSA KAX

6. Dennis Severs' House

Tiden tycks stått stilla i mer än 300 år och varje rum har fått sin speciella historia, inrett för att representera en särskild era fram till första världskrigets start. Fyllt av kuriosa och spindelväv är detta både fascinerande och kusligt. Ägaren var en gång den amerikanska konstnären Dennis Severs som när han tog över valde att renovera, låt oss säga... varsamt. Biljett för tio pund måste bokas i förväg och besökare släpps endast in på bestämda dagar och klockslag.
Adress: 18 Folgate Street , dennissevershouse.co.uk 

Tiden har stått stilla i mer än 300 år i det gamla huset på Folgate Street 18. Foto: SHUTTERSTOCK/ROELOF BAKKER

7. Libreria Bookshop

Här säljs böcker och inget annat. Köptips tillhandahålls av kunniga biträden och det är okej, till och med uppskattas, om du slår dig ned i en läshörna och bläddrar igenom boken du är intresserad av. Det råder ett strikt mobilförbud och du får skämmas ordentligt om du glömmer stänga av ljudet. På kvällarna ordnas olika events, som workshops i trycktekniker och författarträffar.
Adress: 65 Hanbury Street 

På en tvärgata till Brick Lane ligger Libreria Bookshop där det duggar tätt mellan bokhyllorna. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Broadway Market

Förr i tiden drev bönder förbi sina får för att sälja dem i centrala London, och bönderna behövde något att äta på vägen. Broadway Market kom att starta och fortfarande ligger "Sheep Lane" parallellt. Området fick en ansiktslyftning för dryga tio år sedan och i dag fylls gatan av små oberoende butiker, caféer och pubar. På lördagar hålls en myllrande matmarknad med lokala producenter, det är indiskt, mexikanskt, ostar, bröd och sötsaker från jordens alla hörn.
Adress: Broadway Market

På den lilla gatan med det stora namnet har det bjudits lokalproducerad mat ända sedan förra sekelskiftet. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Red Rooster Shoreditch

Restaurangen i Shoreditch har fått strålande omdömen för sitt "soul-food-kök" med inspiration hämtat från amerikanska sydstaterna. Vi svenskar blir förstås glada när vi ser att en glassdessert-variant av grön prinsesstårta letat sig in på menyn. Live-musik av unga talanger fem kvällar i veckan, baren öppen till sent och på söndagar ackompanjeras brunchen av en gospelkör som sjunger live. Drygt 200 kr för en huvudrätt.
Adress: 45 Curtain Road 

Svenska kockstoltheten Marcus Samuelsson öppnade Londonfilial av sin hyllade New York-krog med samma namn, Red Rooster.

10. Indiska restaurangen Dishoom

Restaurangerna är superpopulära och orsakerna är flera: urgod mat, mycket bra prisnivå och läckra miljöer. På menyn ett stort antal smårätter och man uppmanas att dela och testa många olika. Kedjan finns på fyra platser i London, det går bara att reservera bord om sällskapet är sex personer eller fler. Alltså får man vara beredd att köa en stund, men det är det värt. Öppet från frukost till sent. Runt 100 kr för en varmrätt. 

Adress: 7 Boundary Street 

En mix av Bombay och iranska kaféer, så beskriver kedjan Dishoom sina matställen.

Av: Kajsa Kax

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London