10 tips för en weekend i Shoreditch i London

I hjärtat av östra London ligger Shoreditch, ett område som under de senaste åren kallats ett av de mest kreativa och trendiga i staden.

Vi tipsar om shopping, barer och restauranger, marknader och museum som du inte får missa under en weekendresa till London.

Av: Kajsa Kax

Columbia Road blir en grönskande gata. Foto: Shutterstock

1. Columbia Road Flower Market

Väder och vind spelar ingen roll. På söndagar, redan klockan åtta sätter grossister upp sina stånd och gatumusikanter gör sig redo.

Bananträd, plantor i flerpack och snittblommor beroende på säsong gör att det alltid känns som en solskensdag. På 1970-talet låg rivningshotet över området men i dag är detta en levande gata med mysiga butiker och caféer, som definitivt går att besöka även när det inte är söndag. Har man ögonen med sig går det kanske att sikta svenska filmstjärnan Alicia Vikander och hennes lika kända make Michael Fassbender som sägs bo i närheten.

Adress: Columbia Road

columbiaroad.info


En äkta Banksy. Foto: Kajsa Kax

2. Gatukonst med Banksys graffiti

Shoreditch kan vara ett av världens bästa ställen för gatukonst.

Husägare och företag ger ibland konstnärerna fritt fram att ta över hela hus, medan det andra gånger är oväntade och obeställda konstattacker. Mest uppmärksamhet brukar Banksys verk få. Fasaderna är i ständig förändring och konsten klättrar uppför väggar, gömmer sig vid ventilationsluckor och smyger fram på taknockar. Antingen väljer man att ströva fritt omkring och se vad som går att hitta, eller så går det att hänga med på någon av de många guidade turer som finns.

freetoursbyfoot.comLabour and wait är värt ett besök. Foto: Kajsa Kax

3. Shopping på Redchurch street

Gatan är bara 300 meter men här ryms shopping så det räcker för den stilmedvetne besökaren.

Några exempel: Heminredningsintresserade gillar Labour and Wait med sina handgjorda attiraljer för kök och hushåll. Modern Society är delvis designaffär, delvis fikaställe och har allt från fotografier till kläder. The Boundary är ett boutique-hotell med takbar öppen året runt och en trevlig restaurang i bottenplan. Runt hörnet på en tvärgata kan trötta shoppingfötter få nytt liv på ombonade Cowshed.

Adress: Redchurch Street

labourandwait.co.uk

themodernsociety.comFynda i en originell galleria. Foto: Shutterstock

4. Gallerian Boxpark

En hel massa fraktcontainrar uppställda i två rader på varandra.

Boxpark är en annorlunda och rolig "galleria" där varje containerbox är en liten shop, utställningslokal eller kafé. Det började år 2011 som en idé att erbjuda mindre märken och entreprenörer lokalyta som de kunde ha råd med och konceptet har blivit så framgångsrikt att en filial öppnats i Croydon i södra delen av stan. På båda ställena blandas oberoende pop-up-butiker med kända varumärken som vill synas i trendiga sammanhang.

Adress: 2-10 Bethnal Green Road

boxpark.co.uk6


Surdegpizza, öl och whisky på klassisk pub. Foto: Kajsa Kax

5. The George and Vulture

En klassisk pub där traditioner från 1700talet blandas med modern attityd.

Puben kallar sig för "The Tallest Pub in London" och det är högt i tak både bokstavligt och på menyn. Man har helt självklart både glutenfria och vegetariska alternativ till den vanliga pubmaten. Lokalborna hänger gärna här och deltar entusiastiskt i quizkvällar, äter surdegspizza och väljer dryck från ett stort sortiment av öl och whisky. Fem minuters promenad från Old Street Station och på köpet djupa chesterfieldsoffor och en öppen eldstad som håller värmen ruggiga dagar.

Adress: 63 Pitfield Street

georgeandvulture.comEtt hemligt och udda museum! Foto: Roelof Bakker

6. Dennis Severs' House

Storstadsbrus och stress försvinner snabbt i det gamla bostadshuset som också är museum.

Tiden tycks stått stilla i mer än 300 år och varje rum har fått sin speciella historia, inrett för att representera en särskild era fram till första världskrigets start. Fyllt av kuriosa och spindelväv är detta både fascinerande och kusligt. Ägaren var en gång den amerikanska konstnären Dennis Severs som när han tog över valde att renovera, låt oss säga... varsamt. Biljett för tio pund måste bokas i förväg och besökare släpps endast in på bestämda dagar och klockslag.

Adress: 18 Folgate Street

dennissevershouse.co.ukLibreria Bookshop är bokmalens dröm. Foto: Iwan Baan

7. Libreria Bookshop

På en tvärgata till Brick Lane ligger denna bokhandel, tätt med hyllor och mjuk belysning.

Här säljs böcker och inget annat. Köptips tillhandahålls av kunniga biträden och det är okej, till och med uppskattas, om du slår dig ned i en läshörna och bläddrar igenom boken du är intresserad av. Det råder ett strikt mobilförbud och du får skämmas ordentligt om du glömmer stänga av ljudet. På kvällarna ordnas olika events, som workshops i trycktekniker och författarträffar.

Adress: 65 Hanbury Street

libreria.io


Spännande streetfood på Londons Broadway. Foto: Shutterstock

8. Broadway Market

På den lilla gatan med det stora namnet har det bjudits på lokalproducerad mat ända sen förra sekelskiftet.

Då drev bönder förbi sina får för att sälja dem i centrala London, och bönderna behövde något att äta på vägen. Broadway Market kom att starta och fortfarande ligger "Sheep Lane" parallellt. Området fick en ansiktslyftning för dryga tio år sedan och i dag fylls gatan av små oberoende butiker, caféer och pubar. På lördagar hålls en myllrande matmarknad med lokala producenter, det är indiskt, mexikanskt, ostar, bröd och sötsaker från jordens alla hörn.

Adress: Broadway Market

broadwaymarket.co.uk


Testa stjärnkockens mat på Red Rooster. Foto: Kajsa Kax

9. Red Rooster

Svenska kockstoltheten Marcus Samuelsson har nyligen öppnat en London-filial av sin hyllade New York-krog med samma namn: Red Rooster

Restaurangen i Shoreditch har fått strålande omdömen för sitt "soul-food-kök" med inspiration hämtat från amerikanska sydstaterna. Vi svenskar blir förstås glada när vi ser att en glassdessert-variant av grön prinsesstårta letat sig in på menyn. Live-musik av unga talanger fem kvällar i veckan, baren öppen till sent och på söndagar ackompanjeras brunchen av en gospelkör som sjunger live. Drygt 200 kr för en huvudrätt.

Adress: 45 Curtain Road

thecurtain.com/red-rooster


Ät gott på Dishoom. Foto: Kajsa Kax

10. Indiska restaurangen Dishoom

En mix av Bombay och iranska caféer, så beskriver kedjan Dishoom sina matställen även om maten är mestadels indisk med mycket kyckling, lamm och grönsaker.

Restaurangerna är superpopulära och orsakerna är flera: urgod mat, mycket bra prisnivå och läckra miljöer. På menyn ett stort antal smårätter och man uppmanas att dela och testa många olika. Kedjan finns på fyra platser i London, det går bara att reservera bord om sällskapet är sex personer eller fler. Alltså får man vara beredd att köa en stund, men det är det värt. Öppet från frukost till sent. Runt 100 kr för en varmrätt.

Adress: 7 Boundary Street

dishoom.com


LÄS MER: 20 måsten du inte vill missa i London

LÄS MER: 18 tips för en lyckad weekend i London

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande