En guide till bra pubar du inte bör missa när du besöker London

10 tips du inte ska missa i England och Skottland

STORBRITANNIEN. Titti Schultz är självutnämnd anglofil, och har både studerat och arbetat i landet i många år. Här är hennes bästa tips i England och Skottland.

Radioprofilen Titti Schultz programleder Sveriges populäraste aktualitetsprogram P4 Extra i Sveriges Radio fyra dagar i veckan, och är också en ofta anlitad moderator. Hon åkte till Storbritannien första gången som 14-åring på en språkresa och blev förälskad direkt. Sedan dess har hon jobbat där som au pair, pluggat på universitet och besökt landet otaliga gånger, förutom att hon bott där i nästan fem år.  Eller som hon säger själv: ”Jag är nog lite av en anglofil – eller ganska mycket.”

1. Islay

”Den skotska ön Islay är ett populärt resmål för alla whiskyälskare, för här finns inte mindre än åtta destillerier. Jag tycker inte ens whisky är gott, men att besöka destillerier var imponerande – vilket hantverk! Oavsett om man gillar whisky eller inte så är det en otroligt vacker ö att vandra och tälta på – man kan fråga om längre vandringstips på sitt hotell eller bara vara ute över dagen. Gå helst in på vägar där det inte finns någon skylt, då kommer man garanterat till någon gammal keltisk kyrka eller en rolig pub där man kan äta. Men var också noga med det faktum att här finns inte någon allemansrätt, så man kan inte traska riktigt som man vill. Jag bodde på The Islay hotell i Port Ellen, ingen lyx men fräscht och du kan få en grym skotsk frukost, om du törs. Författaren Jöns Hellsing (son till Lennart Hellsing och Yvonne Lombard) familj har ärvt en hel by, Portnahaven, på den här ön, och i byns utkikstorn har han en skrivarlya. På puben An Tigh Seinnse får man en gratis whisky om man visar upp ett signerat ex av en av Jöns böcker…”

Islay – inte bara för whiskyälskare. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är loppet i Skottland för dig som älskar whisky 

2. Bath

”Bath ligger i sydvästra England och är känt för sina romerska bad, som man naturligtvis ska besöka. Har du möjlighet så ta bilen, för vägen dit är magisk. Själva staden är fylld av fantastisk arkitektur, och det är otroligt vackert, det var romarna som gjorde Bath till en stad. Här bodde jag lite lyxigt på The Royal Cresent Hotel & Spa. Det finns också ett modernt badhus, Thermae Bath Spa, där man kan simma, flyta omkring, stå och prata med folk eller ta en spabehandling – romerska bad på 2000-talet, helt enkelt!”

thermaebathspa.com 

Romerskt bad i Bath. Foto: Shutterstock

3. Chipping Campden

”Chipping Campden är en väldigt mysig liten ort i Cotswolds, här har många av husen de för området klassiska grästaken. Chipping Campden är en gammal marknadsstad som finns omnämnd i Domesday Book från 1086, så här har det hänt saker länge. Perfekt plats för att få njuta av engelsk landsbygd. Underbart pittoresk huvudgata och vidsträckta fält. Husen är låga och många har halmtak, här finns tehus, ett lokalt bageri, roliga små butiker och flera lokala pubar. Det ligger drygt två timmars resa med tåg och buss från London. Jag har bott på Three Ways House som är mysigt med hög standard och ett fantastiskt bra kök.”

Hus med grästak i Chipping Camden. Foto: Shutterstock

4. Oxford

”Man måste ju besöka någon av de klassiska universitetsstäderna, och Oxford är lite mer myllrande än Cambridge, det är i alla fall min känsla. Staden har ett fantastiskt studentliv, och ska man gå ut på kvällen ska man definitivt kolla var studenterna hänger. Sedan ska man förstås besöka ett eller flera universitet! Ett måste är Christ Church College där delar av ”Harry Potter”-filmerna är inspelade, till exempel kommer Potterfansen att känna igen matsalen. Här finns en massa gamla traditioner, en del lite knäppa så ta gärna en guidad tur. Det här är inte mossigt, det här är kul! Hit kan man ta tåg från London på drygt en timme.”

”Harry Potter”-känsla i matsalen på Christ Church College i Oxford. Foto: Shutterstock

5. Lake District

”Lake District är en nationalpark i nordvästra England som ligger på Unescos världsarvslista, nu är vi i Cumbria och det här är bland det bergigaste England har. Det är verkligen ’håll käften’-natur här, och är man det minsta naturintresserad kan man med fördel lägga en vandringsresa hit. Och självklart ska man bo på någon bed & breakfast – det går att hitta helt fantastiska här precis som överallt i England. Om man förflyttar sig så bokar man bed & breakfast längs rutten. Boka inte det billigaste, men du behöver heller inte gå på det dyraste, även om det brukar vara värt vartenda pund!”

Vilsamma vyer i Lake District. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Europas 10 häftigaste naturupplevelser – med bil 

6. Caledonian Canal 

”Har man varit på det kända whiskydestilleriet Oban kan man sedan fortsätta med båt till Fort William, och därifrån kan man ta en båttur till Inverness på Caledonian Canal som korsar Loch Ness. Det tar ungefär tre dagar om man vill åka hela vägen, och det är lite som Göta kanal: det finns slussar, och man kan gå i land på olika platser. Landskapet tar verkligen musten ur en – det är en helt unik upplevelse.” 

scottishcanals.co.uk/canals/caledonian-canal

Slussning nära Inverness på Caledonian Canal. Foto: Shutterstock

7. Cheddar Gorge

”Byn Cheddar är ju världsberömd för sin ost, och här lagrar man den 120 meter in i berget, men det är framför allt resan dit i ravinen Cheddar Gorge som är helt fantastisk. Klipporna på båda sidor är över 100 meter höga, och träd hänger över vägen och bildar trädtunnlar. Jag vill däremot avråda från att äta på någon av byns restauranger, de är dyra turistfällor. Ät innan eller efter och köp förstås med dig lite ost från besöket!” 

cheddargorge.co.uk

Häftiga omgivningar i Cheddar Gorge. Foto: Shutterstock

8. Rye

”Rye är en liten by i Sussex. Tillbringa en dag här under bilsemestern eller stanna länge och kom in i lugnet och myset! Rye är en stad som har funnits sedan medeltiden, minst! Korsvirkeshus som är lite sneda och vinda och allt knarrar, och kullerstensgator med små pittoreska pubar och butiker. Det finns många mysiga hotell, jag vill tipsa om Mermaid Inn på huvudgatan, där smugglare ska ha hängt mellan sina smuggelvändor! Huset är från 1120-talet. Tjugo minuter med bil tar dig till en fantastisk sandstrand – Camber. Sydkusten är mer sol och bad än många tror.”

Pittoresk kullerstensgata i Rye, Sussex. Foto: Shutterstock

9. Tintagel Castle

”Tintagel Castle är ett spektakulärt slott som byggdes på 1200-talet. Det hänger på klipplatån och är byggt på två sidor av en ravin, som Helvetesgapet i ’Ronja rövardotter’ fast mycket mera helvete och gap, enormt! Det finns många legender kring platsen, som bland annat nämns i Kung Artur-sagan. Nu finns bara ruiner kvar, men det är en spännande plats för både vuxna och barn, men inte för små barn – kanterna att trilla ner över är många. Och det är en charmig miljö runt omkring, bitvis lite turistigt i orten som ligger nära, men missa inte Tintagel Old Post Office i en byggnad som började byggas på medeltiden.”

english-heritage.org.uk/visit/places/tintagel-castle

Tintagel – som Helvetesklyftan fast på riktigt. Foto: Titti Schultz

10. Sydkusten

”Ta bilen eller tåget från London och åk längs sydkusten, men strunta i Torquay, Brighton, Hastings och andra såna där städer dit folk åker på språkresor. Du kan till exempel tåga eller bila till Porthcurno i Cornwall, här finns The Minack Theatre som hänger på klipporna, Land’s End och mycket annat fantastiskt i närheten. Stanna till i fiskebyn Mousehole, en by där tidvattnet bestämmer arbetstiderna för många. Här finns också surfingklubbar och toppensurfing vissa tider på året. Ett annat spännande stopp längs kusten, fortfarande i Cornwall, är St Michael’s Mount som är en klosterö, dit du åker båt dit och tillbaka. Eller så går du – tidvattnet blottar en stenlagd gångväg till och från ön. Ganska snart kommer man till Jurassic Coast, också en del av Unescos världsarv, och då tycker jag att ett stopp vid den geologiska sevärdheten Durdle Door i Dorset är ett måste.”

Mysiga fiskebyn Mousehole på sydkusten. Foto: Titti Schultz

TITTI SCHULTZ

Ålder: 47.

Gör: Programledare och moderator.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Sambon Erik, hunden Floyd.

Aktuell: Som programledare för P4 Extra i Sveriges Radio.

LÄS MER: Hyr ett slott på semestern! 9 mest populära i Europa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande