Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den mysiga hamnen i Puerto de Mogán.Den mysiga hamnen i Puerto de Mogán.Den mysiga hamnen i Puerto de Mogán.
Till stadsdelen Vegueta strömmar lokalbefolkningen under kvällar och nätter.Till stadsdelen Vegueta strömmar lokalbefolkningen under kvällar och nätter.Till stadsdelen Vegueta strömmar lokalbefolkningen under kvällar och nätter.
I stora bassänger finns delfiner att beskåda i Palmitos park.I stora bassänger finns delfiner att beskåda i Palmitos park.I stora bassänger finns delfiner att beskåda i Palmitos park.
Gamar flyger fritt över Palmitos.Gamar flyger fritt över Palmitos.Gamar flyger fritt över Palmitos.
1 AV 5
TV: Hitta till favoriterna med denna vackra film
2 AV 5
Den mysiga hamnen i Puerto de Mogán.
Foto: ANDERS PIHL
3 AV 5
Till stadsdelen Vegueta strömmar lokalbefolkningen under kvällar och nätter.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 5
I stora bassänger finns delfiner att beskåda i Palmitos park.
Foto: STEPHAN VON MIKUSCH
5 AV 5
Gamar flyger fritt över Palmitos.
Foto: CRISTIAN PUSCASU

Norra Gran Canaria – 10 pärlor att upptäcka

GRAN CANARIA, KANARIEÖARNA. Mångsidiga Gran Canaria är ön vi aldrig tröttnar på och som kan upptäckas igen och igen. Följ med på en färd till den mer sällan besökta, norra delen av ön.

1. Caldera De Bandama 

Upptäck vulkankratern alla glömmer

Många lyfter på ögonbrynen när de får veta att mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med skyddad natur, unik fauna, historiska vinodlingar med hela fem bodegas och grottbostäder som tillhört ursprungsbefolkningen guancherna. 

Kombinera besöket vid kratern med att äta på utmärkta Bodegon Vandama där man serverar bodegans eget vin till maten. Vill man bo med utsikt över kratern går det också bra, på lyxiga boutiquehotellet Bandama Golf Hotel. 

Hitta hit: Från motorvägen GC-3 söder om Las Palmas, kör väg GC-801 eller GC-802 upp till Caldera de Bandama. Lokalbuss 311 går hit. 

Mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med en unik fauna.Mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med en unik fauna.Mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med en unik fauna.
Mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med en unik fauna. Foto: FOTOLIA

2. Puerto De Las Nieves 

Bad och utmärkt fiskrestaurang i Snöhamnen 

Man undrar om man är i Grekland när man anländer till Puerto de las Nieves (“Snöhamnen"). Alla hus lyser kritvita och många har klarblå fönsterkarmar, låt vara i en annan nyans än de grekiska husen brukar ha. Numera kommer många hit för att ta färjan till Teneriffa. Andra vill testa dykningen, göra fisketurer eller bara bada vid stadens mysiga små stränder. 

Stadens mest berömda symbol stenspiran Dedo de Dios (Guds finger) förstördes tyvärr i en storm 2005. I dag får man trösta sig med den utmärkta fiskrestaurangen med samma namn vars fisksoppa är legendarisk. 

Råkar man vara på Gran Canaria den 4 augusti ska man åka till Puerto de las Nieves, som denna dag firar Bajada de la Rama. Festivalen har sitt ursprung i guanchernas regnceremonier och förutom en stor gatufest piskar man havet med tallgrenar. Det görs bara här. 

Hitta hit: Norra kustvägen GC-2 leder ända fram till Puerto de las Nieves. Ibland står bara Agaete på skyltarna. Lokalbuss 101 går hit. 

LÄS MER: Gran Canarias 10 bästa stränder 

Puerto de las Nieves karga bad och kritvita hus.Puerto de las Nieves karga bad och kritvita hus.Puerto de las Nieves karga bad och kritvita hus.
Puerto de las Nieves karga bad och kritvita hus. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Casa De Colón

Det främsta museet  

På 1490-talet hade spanjorerna nyligen erövrat Gran Canaria från guancherna och byggt ett residens åt sin nye guvernör. Här fann den italienske sjöfararen Christoffa Corombo, på spanska kallad Cristóbal Colón, husrum innan han gav sig i väg för att hitta en genväg till Indien. Att han hittade Amerika i stället och blev känd som Christofer Columbus i den anglosaxiska världen är en annan historia. 

Guvernörens hus är i dag ett förträffligt museum, ett av Kanarieöarnas bästa. Slagnumret är en kopia av Colóns favoritskepp Niña, smyckat med bevarade detaljer från originalskeppet. 

Hitta hit: Calle Colón 1, Las Palmas, casadecolon.com 

Casa De Colón inhyste Christofer Columbus på 1490-talet. I dag är det ett museum.Casa De Colón inhyste Christofer Columbus på 1490-talet. I dag är det ett museum.Casa De Colón inhyste Christofer Columbus på 1490-talet. I dag är det ett museum.
Casa De Colón inhyste Christofer Columbus på 1490-talet. I dag är det ett museum. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Puerto De Mogán 

Sköna solnedgångar

Fiskebyn Puerto de Mogán är ett nygammalt hörn av Gran Canaria. Byns trånga gränder mellan vita sockerbitshus påminner om svunna tider. Vid ett litet torg sitter ofta gubbar och spelar gitarr och röker cigarrer. Kvarteren kring hamnen är visserligen delvis nybyggda, men tack vare arkitekternas lyhördhet dröjer sig bykänslan kvar. Badsugna har stadens egen fina strand Playa Mogan samt Playa Taurito i dalen bredvid att besöka. Playa Taurito har dessutom ett stort vattenland för alla åldrar. 

På hamnpiren finns utmärkta fiskekrogen Cofradia de pescadores de Mogán där nyfångad sjötunga serveras med tre varianter av majo, den kanariska kryddiga såsen. 

Hitta hit: Södra kustvägen GC-1 slutar vid Puerto Mogán. Lokalbuss 01, 32, 33 och 38 går hit. 

Staden Puerto de Mogán bjuder både på mysiga gränder och vackra stränder.Staden Puerto de Mogán bjuder både på mysiga gränder och vackra stränder.Staden Puerto de Mogán bjuder både på mysiga gränder och vackra stränder.
Staden Puerto de Mogán bjuder både på mysiga gränder och vackra stränder. Foto: ZAUBERBLICKE

5. Las Cumbres 

En toppenupplevelse av Gran Canaria

Möt ett helt annat Gran Canaria med orörd natur och sekelgamla traditioner. Las Cumbres betyder topparna och området omfattar Gran Canarias högsta delar. I dessa vackra berg hittar man ett sammanhängande nät av äldre vandringsleder, kallade Caminos Reales, (Kungsvägar). Det finns dessutom tre officiella leder. Den som startar från La Culata anses vara bäst. Man kan övernatta uppe i bergen. Det finns över 400 Casa Ruales, små familjeägda gårdar som fungerar som hotell. Kostnaden varierar stort mellan storlek och standard. En prisvärd sida är www.toprural.com 

Hitta hit: Ett stort antal vägar leder upp till Las Cumbres, beroende var på Gran Canaria du befinner dig. 

LÄS MER: Guide: Experternas 8 favoritbad på Gran Canaria 

Las Cumbres vackra berg finns förutom vandringsleder, över 400 små familjeägda hotell.Las Cumbres vackra berg finns förutom vandringsleder, över 400 små familjeägda hotell.Las Cumbres vackra berg finns förutom vandringsleder, över 400 små familjeägda hotell.
Las Cumbres vackra berg finns förutom vandringsleder, över 400 små familjeägda hotell. Foto: ANDERS PIHL

6. Vegueta och Triana, Las Palmas 

Historiska Las Palmas 

Det är lätt att dröja sig kvar längs Playa de las Canteras i Las Palmas. 

Långtifrån alla hittar fram till Las Palmas historiska delar som ligger förvånansvärt långt söderut från strandkvarteren räknat. 

I Vegueta, men också i Triana, finns gott om historiskt intressant arkitektur. Detta gäller inte minst den mäktiga Catedral de Santa Ana med anor från 1400-talet. Vegueta har många butiker med äldre traditioner och är också en stadsdel som lokalbefolkningen besöker på kvällar och nätter. 

Hitta hit: Följ stora kustvägen GC-1 och sväng av vid Vegueta på väg till eller ifrån hamnen i Las Palmas. 

LÄS MER: Välkommen till Las Palmas – Spaniens hippaste stad 

I Vegueta finns det gott om historiskt intressant arkitektur.I Vegueta finns det gott om historiskt intressant arkitektur.I Vegueta finns det gott om historiskt intressant arkitektur.
I Vegueta finns det gott om historiskt intressant arkitektur. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Arucas 

En svart katedral och gratis rom 

Den svarta gotiska katedralen i Arucas ser så osannolik ut att man tror den är påhittad. Nattsvart, byggd av vulkansten, skjuter den upp bland den ljusa och färgglada bebyggelsen som ett stycke filmrekvisita från en Batmanfilm. 

Staden själv tycks simma i ett hav av bananplantage och sockerrörsodlingar. 

Prova rom gratis i romfabriken i intilliggande Arehucas. Om du gillar den kan du köpa en flaska till rabatterat pris. Inträdet är gratis. Kolla också in Jardin de la Marquesa, en ståtlig botanisk trädgård med över 2500 växtarter av mer eller mindre ovanligt slag. 

Hitta hit: Motorvägen GC-3 norrut slutar vid Arucas, som ligger nordväst om Las Palmas. Lokalbuss 205, 206 och 210 går hit. 

Den gotiska katedralen i Arucas.Den gotiska katedralen i Arucas.Den gotiska katedralen i Arucas.
Den gotiska katedralen i Arucas. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Teror

Gran Canarias gröna hjärta 

Hittar du till Gran Canarias gröna hjärta? Så kallas nämligen dalgångarna i norra höglandet av ön. Många vet inte ens om att Gran Canaria så överraskande kan byta skepnad och bli så lummigt grön som i denna trakt. 

Här ligger staden Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön. Ingenstans på Gran Canaria finns så många praktfulla kanariska balkonger av snidat trä. Av en rad intressanta byggnader intar kyrkan Basilica de Nuestra Señora del Pino en särställning. Kyrkan är ett pilgrimsmål sedan i början av 1500-talet. 

Förträffliga museet Casa de los Patronos de Virgin visar upp hur en överklassfamilj på Gran Canaria levde förr. En bra dag att besöka Teror är söndagar då visserligen många affärer är stängda men veckans höjdpunkt söndagsmarknaden är i full gång. Glöm inte att smaka på den berömda Chorizo de Teror, en kryddig korv som säljs överallt i staden. 

Hitta hit: Från staden Arucas leder vägen GC-43 till Teror. Lokalbuss 216 går hit. 

 

Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön.Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön.Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön.
Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön. Foto: COLOURBOX

9. Palmitos Park

Gulla med dina favoriter  

Denna djurpark utgör en garanterad succé för den som befinner sig på Gran Canaria med barn. Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen och låter dig möta primater, reptiler och färgstarka fåglar. Det finns även ett akvarium och ett fjärilshus. Samt inte minst en minibondgård där man får gulla med sina favoritdjur. Var dock beredd på trånga och varma bussar på vägen hit under högsäsong. 

Hitta hit: Infart från väg GC503. Fri parkering. Lokalbuss 45 och 70 går hit. www.palmitospark.es 

Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen.Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen.Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen.
Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen. Foto: IVYLILYCREATIVE

10. El Cenobio De Valerón 

Ett förhistoriskt lagerhus

Gran Canaria har mängder av fascinerande forntidshistoria. Till de mer gåtfulla hör El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem i en grottöppning med över 350 noggrant uthuggna förvaringsutrymmen för spannmål placerade ovanpå varandra i åtta nivåer. Anläggningen skapades någon gång innan romartiden eftersom besökande romare omnämner den. 

Hitta hit: Intill vägen GC-291 nära San Filipe-ravinen, som i sin tur ligger nära GC-2-motorvägen vid staden Gáldar på norra Gran Canaria. 

El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem från romartiden.El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem från romartiden.El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem från romartiden.
El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem från romartiden. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Upptäck Gran Canaria – 15 härliga tips