Cotswoldsbaserade Sudeley Castle anses vara Englands mest romantiska slott och trädgårdar.
1 av 7: Cotswoldsbaserade Sudeley Castle anses vara Englands mest romantiska slott och trädgårdar. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Lokalborna ser på färgen var i Cotswolds ett hus eller en by ligger.
2 av 7: Lokalborna ser på färgen var i Cotswolds ett hus eller en by ligger. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Den lokala fårrasen har avlats fram igen efter att ha varit nästan utdöd.
3 av 7: Den lokala fårrasen har avlats fram igen efter att ha varit nästan utdöd. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Här finns några av Englands vackraste byar.
4 av 7: Här finns några av Englands vackraste byar. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Russell's kallas "a restaurant with rooms".
5 av 7: Russell's kallas "a restaurant with rooms". Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Den ultimata miljön för en engelsk tv-serie.
6 av 7: Den ultimata miljön för en engelsk tv-serie. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels
Ta lokalbussen och slipp köra i vänstertrafiken.
7 av 7: Ta lokalbussen och slipp köra i vänstertrafiken. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

10 skäl att besöka vackra Cotswolds

Cotswolds trädgårdar, honungsfärgade kalkstenshus och betande får lockar kungligheter, filmteam och gourmet-vandrare. Den som hittills tvekat på grund av vänstertrafiken kan nu sätta full fart, med Allt om Resor och Lottie Knutsons Cotswolds-guide.

1. Blockley

Den ultimata miljön för en engelsk tv-serie

Cotswolds böljande kullar, stenmurar och gröna fält anses vara Englands vackraste landskap. Och det mest idylliska: vid varje trädgårdsgrind tittar Mrs Marple fram bakom rosor och kaprifol. Det är så genuint och pittoreskt att man som besökare snart börjar känna sig som en Beatrix Potterkanin, i ljusblå kostym och allt.

Därför är det inte konstigt att film-och tv-producenterna flockas i de små byarna. Serien Father Brown spelades nyligen in i den oförstörda byn Blockley. Stora delar av Agatha Christies Poirot-avsnitt är inspelade i Cotswolds.

Hela byn i serien Downton Abbey heter egentligen Bampton och ligger i Cotswolds. Allt finns där, inklusive sjukhuset och snyggingen Matthews mor Mrs Crawleys hem vid kyrkan. Filmatiseringen av Bridget Jones' dagbok har inslag från Snowshill medan Johnny Depp har filmat i Chipping Campden.

I samtliga produktioner dricks det afternoon tea, oavbrutet. Allra tehus-tätast är det i just i Chipping Campden, med klassiska ställen som Bantam Tea Rooms och Badgers Hall. Uppstickaren Huxley's är nog så bra, även om Badgers Hall har den allra trevligaste uteserveringen.

www.cotswolds.com

Blockley – som taget ur en engelsk tv-serie. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

2. Bibury, regionen Cotswolds

Besök Englands vackraste byar

Regionen Cotswolds täcker flera olika grevskap. Hela området på drygt 2 000 kvadratkilometer är skyddat och klassat som nationalpark. Cotswolds ramas i runda slängar in av Stratford-upon-Avon i norr, Bath i söder, Stroud i väst och Oxford i öst.

Den honungsfärgade kalkstenen bryts lokalt. Stenen används till allt från handgjorda murar, golv, väggar och tak. "Du kan göra allt med kalksten, utom att äta den", lyder ett lokalt talesätt. Att döma av den harmoniska och välbevarade bebyggelsen stämmer uttrycket, även om vissa tak består av halm och en och annan fasad är i korsvirke.

Lokalborna ser på färgen var i Cotswolds ett hus eller en by ligger: I norr är stenen honungsfärgad, för att gå över i mer silvriga toner i Stroud och sedan ljusare guldgult nedåt Bath.

Enligt Arts and Crafts-frontfiguren William Morris var – och är – Bibury den vackraste av Englands alla byar, med sina bostäder i kalksten där ullvävarna bodde. Faktum är att den klassiska stenhusraden Arlington Row i Bibury finns avbildad på insidan av alla brittiska pass. Dock har horder av asiater på dagsutflykt från London upptäckt Bibury, så kom tidigt eller sent på dagen. Eller fota någon av de andra, sagobokslika byarna om det är trångt i Bibury.

www.cotswolds.coma

3. The Village Pub, Barnsley

Gastropubarna med övernattningsrum

De djupa öronlappsfåtöljerna på The Village Pub i Barnsley matchar buketterna med vilda blommor på borden. Färgskalan är som tagen ur Farrow & Balls produktkatalog.

Ekborden är perfekt, till synes grovt och vårdslöst, tillyxade. Kuddarna i softa klanrutor och duvblått matchar varandra, ullplädarna, ekgolvet och de synliga takbjälkarna. De öppna spisarna flankeras av trendiga djurhuvuden utkarvade i trä. Till det vackra stenhuset vid landsvägen trippar Cotswolds labradorägare i Hunters och dyra solglasögon för att äta riktigt bra, brittisk pubmat. Maten har liksom inredningen en fräsch brittisk twist. Självklart serveras enbart ekologiska och lokala råvaror till den omfångsrika vinlistan, några engelska viner finns faktiskt också med.

The Village Pub är i mångt och mycket sinnebilden för Cotswolds nya gastropubar; varmt, ombonat, lantligt - och designat. En aning pretentiöst, men inte mer än att de flesta faller pladask. De sex sobra rummen kostar från 120 pund med utmärkt frukost.

Liknande lantligt, designat pubboende finns exempelvis också på utmärkta The Kingham Plough och på The Hollow Bottom i Guilting Power, med rum från 90 pund natten. 

www.hollowbottom.com, www.thevillagepub.co.uk, www.thekinghamplough.co.uk och www.cotswoldsfinesthotels.com

The Village Pub är sinnebilden för Cotswolds nya gastropubar. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

4. Böljande fårhagar

Möt ett hippiefår, eller kanske ett lejon?

Namnet Cotswolds kommer ur de stenmuromgärdade (cots) böljande fårhagarna (wolds). Alltså kan namnet Cotswolds översättas "fårkullarna". Betet från den magra, mineralrika jordmånen är idealiskt för får. De långsamflytande vattendragen gav möjligheter till ulltvätt och transporter. Redan på tusentalet omnämns ullen från området "The Cotswolds lion", namngiven efter den lokala fårrasen med hippielugg och rejält omfång.

Cotswolds-ullen letade sig ut över Europa, ja ända fram till Konstantinopel. Handeln med ull blev vägen till rikedom. Så formades alla så kallade cottages, lantegendomar, marknadsplatser och kvarnar. Fram till mitten av 1800-talet stod regionen för hälften av all ullproduktion i England. Sedan slogs den ut av effektivare metoder i norra England. Cotswolds föll ned i fattigdom och törnrosasömn.

Vid första världskriget var The Cotswolds Lion nästan helt utrotad, för att sedan avlas fram igen. Ironiskt nog gjorde nedgångens brist på resurser att Cotswolds aldrig exploaterades eller byggdes sönder. Törnrosasömnen blev områdets styrka. I dag vimlar Cotswolds åter av betande får, även om alla inte är av lejonrasen.

www.cotswolds.com www.buttsfarmrarebreeds.co.uk

Cotswolds kan översättas till "fårkullarna". Foto: Lottie Knutson

5. The Cotswolds Royal Triangle

Upplev kungliga glans

Fram tills nyligen stoltserade Cotswolds med inte mindre än tre hushåll ur brittiska kungafamiljen: Prins Charles huserar på Highgrove House, nära Tetbury. Prinsessan Ann har sommarresidens på Gatcombe Park i Minchinhampton. Fram till 2006 bodde Prins Michael av Kent på Nether Lypiatt. Detta ledde fram till uttrycket "The Cotswolds Royal Triangle".

Medlemmar ur det brittiska kungahuset syns ofta på hästkapplöpningar i Cheltenham. Självklart trissar denna närvaro upp bostadspriser och status på området än mer. Kändisarna skockas förstås i närheten av de kungliga. En och annan odlingsfantast kan för en, i sammanhanget, rimlig peng få en skymt av tronarvingen vid besök på Prince Charles kungliga trädgårdar The Highgrove Gardens.

Cotswoldsbaserade Sudeley Castle anses vara Englands mest romantiska slott och trädgårdar. Här spreds kungaglans redan för 1000 år sedan. Bland annat levde Henrik VIII sista och överlevande gemål Katherine Parr i slottet, där för övrigt Elisabeth Hurley vigdes med Arun Nayar.

www.highgrovegardens.com www.sudeleycastle.co.uk

Medlemmar ur det brittiska kukngahuset syns ofta i Cotswolds. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

6. Russell's hotell och restaurang

Bo och njut i vackra Cotswoldshus

Russell's lammfilé med lättkokta bondbönor och rödvinssås smälter i munnen. Trots den avspända, historiska Cotswoldsmiljön är det köket som är i centrum på Russell's. Därför kallar ägaren Andrew Riley stället för "a restaurant with rooms". Fem stycken rum, närmare bestämt.

Svenska Carina Persson jobbar på Russell's och månar lite extra om de övernattande gästerna. De blir tipsade om vandringsleder, busstider, Broadways boklåda och eftermiddags-teet på Buckland Manor i grannbyn. Liksom många andra välbeställda Londonbor tröttnade Carina och hennes man på storstaden. För 15 år sedan flyttade de till Cotswolds, utan att någonsin ångra sig.

På Russell's fylls i princip alla rum och bord av stammisar. Hit kommer gästerna tillbaka, gång på gång. Efter en natt under takbjälkarna i ett luftigt rum och en skön säng, följd av en delikat engelsk frukost och småprat med ägaren Andrew, bokar många nästa besök. Rum från 130 pund natten med frukost.

www.russellsofbroadway.co.uk www.cotswoldsfinesthotels.co

7. Cotswolds gröna väder

På med gummistövlarna

Det engelska vädret avslöjas genom naturens 50 nyanser av grönt. Liksom av det faktum att många boenden har wellies, alltså gummistövlar, till utlåning vid entrén. Räkna alltså med ett årslångt aprilväder: milt, inte sällan soligt, men med goda möjligheter till skurar eller dagsregn.

Den som vill frossa i trädgårdar, fruktoch grönsaksmarknader och blomstertäppor väljer med fördel sommarhalvåret för besök. Dock hävdar många lokalbor att vintern bjuder på romantiska öppna spisar, bättre vandring, lägre priser och mycket färre turister.

Att fira jul på något lantligt och hipsterchict Cotswoldshotell anses högklassigt i Londons finare kvarter. Eftersom Cotswolds är Londonbornas favorit som helgresmål är det alltid lättare att få rum på vardagar, oavsett årstid.

Hemsidor: www.cotswoldsweather.net och www.visitbritain.se

50 nyanser av grönt. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

8. The Cotswolds Way

Upplev Cotswolds medan du vandrar

Det finns egentligen bara ett sätt att upptäcka Cotswolds: på med gummistövlarna och alla sinnen. Över hela regionen finns 500 mil vandringsleder. Färden går över fårhagar, utmed vattendrag, genom byar, kyrkogårdar och skogspartier. Mest känd är The Cotswolds Way, 16 mil mellan Chipping Campden och Bath.

Från alla byar går stigar ut över hagar och fält, ofta i cirkel så att den normaltränade är tillbaka efter några timmar. Några favoritbyar som utgångspunkt är Broadway, Chipping Campden, Upper- och Lower Slaughter, Guiting Power, Bourton-on-the-Water eller Painswick. Samtliga fungerar att ta sig till med tåg från Birmingham eller London, lokalbuss eller taxi. Utmed lederna är det ganska gott om byar med vätskeoch näringsstopp i form av trivsamma pubar, tehus och modernare glassbarer. Ladda ner över 50 olika turer på:

www.cotswolds.com

Regionen har 500 mil vandringsleder. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

9. Upper Slaughter & Kingham

Ekologiskt, hippt, smakfullt och chict

I Cotswolds utmanas fördomarna om det engelska köket. Här finns en lång rad Michelinrestauranger. Herrgården "Lords of the Manor" i Upper Slaughter erbjuder till exempel högklassigt fransk-brittiskt kök. Lords of the Manor har också boende för den som vill leka bedagad engelsk överklass. Vidare lockar en rad gastropubar och trivsamma restauranger med rum för övernattande gäster. Råvarorna är högklassiga: Missa inte lokal lammfilé, fläskkött i form av Gloucestershire Old Spot Pork, sparris, lokala ostar, extrafin cider kallad Cyder, lokalodlade plommon och päron. Några jordgubbar på toppen är aldrig fel.

Matbutiken, serveringen, blomsterbutiken och designladan Daylesford är en legendarisk, svindyr och hipster-ekologisk högborg. Här finns allt det godaste från Cotswolds på hyllorna, särskilt i ostrummet. Super-eko-chict boende erbjuds på The Wild Rabbit i byn Kingham, intill.

Sist men inte minst är Cotswolds "real ale country". Här finns hjärtevärmande många mikrobryggerier med sin egen variant av brygden. Den riktige fantasten följer Gloucestershire Ale Trail genom pubar och försäljningsställen, över hela Cotswolds. Gloucestershire Ale Trail garanterar en riktigt bra, lokaltillverkad pint of ale, hver gang.

www.lordsofthemanor.com, www.cotswoldsfinesthotels.com och www.daylesford.com

Här finns en lång rad Michelinrestauranger. Foto: Lottie Knutson/Chris Dee/Visit Britain/Cotswolds Finest Hotels

10. Ta sig runt i Cotswolds

Ta lokalbussen och slipp köra i vänstertrafiken

Norra Cotswolds är bara drygt en timme från Birmingham, dit brittiska Monarch Airlines nyligen börjat flyga direkt från Stockholm. Det går också bra att ta sig till Heathrow eller Birmingham och beställa taxi direkt till Cotswolds, från 1 200 kronor. Jämför taxibolagens priser.

Alternativet är lokaltåg från Birmingham, Paddington station eller Gatwicks flygplats, beroende på var besöket inleds. Väl i Cotswolds kan den som inte vill köra själv ta sig runt med lokalbussar. Bussarna går visserligen inte så ofta, men är ett trevligt sätt att upptäcka regionen.

Ibland kan det behöva skarvas med en taxiresa, till exempel från tågstationen till boendet. North Cotswold taxis har riktiga guider. De skräddarsyr också dagsutflykter, liksom hämtning vid flygplatserna.

www.northcotswoldtaxis.co.uk och www.monarch.co.uk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande