Många fina minnen finns att ta med sig hem från de brittiska julmarknaderna.
1 av 3: Många fina minnen finns att ta med sig hem från de brittiska julmarknaderna. Foto: SHUTTERSTOCK
Fina pepparkakor i Edinburgh.
2 av 3: Fina pepparkakor i Edinburgh.
Cornwall, en upplevelse kring jul.
3 av 3: Cornwall, en upplevelse kring jul.

10 magiska julmarknader i Storbritannien

1999 slog den första julmarknaden upp portarna i Storbritannien och sedan har julstämningen spridigt sig stadigt över ön. Några av alla marknader som är värda att notera lite extra är de i Winchester och Manchester, som anses vara några av de bästa i sammanhanget.

Jul, jul strålande jul. Vad är mer stämningsfullt än att strosa runt på en glittrande och välsmakande julmarknad dagarna innan självaste julafton? Här är ett urval av de bästa julmarknaderna i Storbritannien. Merry Christmas!

1. Belfast

Julmarknaden i Belfast som byggs upp kring vackra Belfast City Hall från 1800-talet fokuserar på mat från hela världen. Här kan du äta franska crêpes tillverkade på plats av Breton Pâtisserie, belgisk choklad och holländska våfflor. Barnen kan besöka jultomten i en festlig grotta eller ta en tur i den vackra vintagekarusellen, medan de vuxna shoppar loss bland hantverksbodarna. Här finns en holländsk handelsträdgård, där den som har plats i packningen kan köpa allt från tulpanlökar till fågelmatare.

När: 16 november–22 december 2019.

Adress: Belfast Christmas Market, Donegall Square, visitbelfast.com/event/belfast-christmas-market-2019

Belfast julmarknad och vackra City Hall. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Bath

De pittoreska kullerstensgatorna runt de romerska baden ramar in julmarknaden i Bath perfekt. Huvuddelen består av olika hantverksbodar som erbjuder lokalt tillverkade smycken och olika konstverk. Håll utkik efter vackra fiskbensvävda filtar från Atlantic Blankets, guldsmycken av Frome-juveleraren Christina Oswin och stengods av Dorset-baserade keramikern Sarah Jane Handmade. Lämna inte marknaden utan att ha provat den grillade grisen, och en julpudding från Plum Duff and Stuff i bagaget.

När: 28 november–15 december 2019.

Adress: Gatorna runt Southgate Street, Abbeygate Street och York Street East, bathchristmasmarket.co.uk

Bath är namngivet efter de romerska baden. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Birmingham

Birminghams internationellt kända julmarknad har starka influenser från Frankfurt, och är den största autentiska tyska julmarknaden utanför Tyskland och Österrike. I år finns här 180 olika marknadsstånd som erbjuder allt från mat till underhållning. Här dricker du värmande glühwein och shoppar loss bland juldekorationer, handgjorda smycken, snidade träleksaker, korv, öl och kringlor, samt ett brett utbud av unika och galna föremål importerade från hela världen. Dessutom kan besökare njuta av den populära isbanan och det stora pariserhjulet.

När: 15 november–23 december 2019.

Adress: New Street, Victoria Square and Centenary Square, europeanbestdestinations.com/christmas-markets/birmingham

Birminghams julmarknad är den största ”tyska” julmarknaden utanför Tyskland och Österrike. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Cornwall

Råkar du befinna dig i södra England i början av december ska du inte missa vackra Cornwall i julskrud. Foweys julmarknad går av stapeln i den pittoreska hamnstaden med samma namn, och erbjuder ett stort urval av olika marknadsstånd med allt från konsthantverk till mat tillagad med lokala råvaror. Marknaden öppnas med en ljusparad genom staden, och du kan njuta av livemusik varje dag.

När: 6–8 december 2019.

Adress: Town centre, Fowey, stayincornwall.co.uk/handbook/christmas-markets-in-cornwall

Cornwall lyser upp under julen.

5. Edinburgh

Den traditionella julmarknaden är en del av en mängd olika evenemang i julens tecken i Edinburgh från mitten av november till början av januari. Här finns något för alla. Marknadsstånd som säljer allt från lokala produkter och presenter till välsmakande godis. 

När: 16 november 2019–4 januari 2020.

Adress: East Princes Street Gardens, edinburghschristmas.com

Ett besök i Edinburgh är alltid en bra idé, och speciellt i juletid. Foto: SHUTTERSTOCK

6. London, Hyde Park

Den 22 november vaknar Hyde Park i London ur sin vintervila och förvandlas till ett neonsprakande nöjesfält. Spektakulära shower, åkattraktioner som inkluderar såväl bergochdalbana som pariserhjul, ett tomteland och en bar byggd av is. Winter Wonderland är en julmarknad och nöjespark i ett, och självklart finns här även en isrink, närmare bestämt den största i hela Storbritannien. Nöjesparken växer för varje år och nytt för i år är bland annat Paddington on Ice, Magical Ice Kingdom: A Christmas Carol och ett 70 meter högt pariserjul.

När: 21 november 2019– 5 januari 2020.

Adress: Hyde Park, hydeparkwinterwonderland.com

Hyde Park i London förvandlas till ett sprakande nöjesfält i december. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Manchester

Manchesters julmarknad startade 1999 och var den första i sitt slag i landet. I dag anses den vara störst och bäst, och lockar varje år mer än nio miljoner besökare. Belägen i den livliga stadskärnan erbjuds här allt från internationell mat, drycker och mängder av julklappstips. Nytt för i år är åkattraktioner för den yngre publiken, magiska shower och gatuteater.

När: 8 november– 22 december 2019.

Adress: Albert Square, europeanbestdestinations.com/christmas-markets/manchester/

Manchester, den första julmarknaden i Storbritannien. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Glasgow

Sikta på St Enoch-torget och den tyska väderkvarnen om du är hungrig. Här serveras bland annat krispig anka, grillad gris och baljor med glühwein. När du är mätt är det dags för shopping. Det gör du bäst kring George Square som är dekorerad med en enorm julgran. Här finns allt från peruanska stickade kläder, schackspel, anteckningsböcker i läder och allsköns handgjorda prydnader, samt en adventskalender där en ny ”lucka” öppnas varje dag och en jultomte som delar ut godis till de yngre besökarna.

När: 9 november–31 december 2019.

Adress: St Enoch, G1 4BW; George Square, G2, glasgowloveschristmas.com

Glasgow önskar alla en god jul. Foto: SHUTTERSTOCK

9. York

”Chestnuts roasting on an open fire” – julen i ett nötskal. På torget i York serveras inte bara kastanjer utan även glögg och konjaksspetsad varm choklad. Marknadsstånden går i skandinavisk stil och erbjuder julklappstips, hemkokad fudge och dekorativa adventsstjärnor. Här finns också ett litet område som stöder nystartade företag som säljer föremål som doftande tvålar, handblåst glas och kopparsmycken.

När: 14 november–22 december 2019.

Adress: Parliament Street, York, visityork.org/whats-on/christmas

Skandinaviska influenser i York. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Winchester 

Winchesters julmarknad är rankad som en av de bästa i Europa, mycket på grund av det unika läget, den höga kvaliteten och den livliga atmosfären. Här finns ett överflöd av julklappar, dekorationer och matstånd. 2018 utsågs Winchester Cathedral Christmas Market till den andra bästa i Storbritannien av Booking.com, och till en av de åtta bästa julmarknaderna i Europa av New York Post. 

När: 21 november–22 december 2019.

Adress: Winchester Cathedral Christmas Market, The Close, Winchester, winchester-cathedral.org.uk/home/christmas-at-the-cathedral/christmas-market/

Winchester – en av de bästa julmarknaderna i Storbritannien. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 16 bästa julmarknaderna i Europa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande