Fin vy över Limone vid Gardasjön i norra Italien.
1 av 5: Fin vy över Limone vid Gardasjön i norra Italien. Foto: Cajsa Högberg
Bli ett med vindarna på Gardasjön.
2 av 5: Bli ett med vindarna på Gardasjön. Foto: Cajsa Högberg
3 av 5 Foto: Cajsa Högberg
Tuff utmaning med utsikt.
4 av 5: Tuff utmaning med utsikt. Foto: Marco Toniolo
5 av 5 Foto: Cajsa Högberg

10 häftiga äventyr att testa runt Gardasjön

Det är inte konstigt att många kungligheter och kändisar har semestrat vid italienska Gardasjön.

Här finns vacker natur, intressant kultur och såklart goda viner att provsmaka. Men också chans till häftiga äventyr!

Tempot vid klassiska resmålet Gardasjön i norra Italien har skruvats upp rejält. Längst i norr är det motorbåtfritt vindsurfingmecka. Och runt sjön kan man vandra, cykla och klättra - mer eller mindre äventyrligt.

Från flygplatsen i Milano är det drygt tio mil till Gardasjön. Vi närmar oss med bil på den platta slätten. I fjärran skymtar snötäckta bergstoppar och i förgrunden syns runda och kulliga för-Alper.

Till Gardasjön åkte de svenska charterresenärerna på 1950-talet och hit går det fortfarande bussresor. Med solen, lugnet, de charmiga städerna och byarna, kulturen, maten och vinet som främsta dragplåster.

Vid den fem mil avlånga havsturkosa sjön finns det massor av möjligheter till både vila och en fartig semester, om man vill ha det.

Gardasjön är Italiens vindsurfingcentrum

Trots solen fläktar det skönt hela dagen. En nordlig och en sydlig vind avlöser varandra vid lunch. Detta kombinerat med att norra Gardasjön mer eller mindre är avstängd för båttrafik har gjort den till Italiens vindsurfingcentrum. Det seglas också en hel del här.

I de mjuka bergen runt sjön finns vandrings- och klätterleder samt cykelvägar genom både orörd natur och charmiga byar. Det är bara att välja och vraka mellan mountain­bikespår i olika svårighetsgrader och snällare turer för vanliga cyklar.

Och eftersom vi är i Italien behöver vi inte vara utan livets goda. Man kan dessutom trampa mellan vingårdar och matproducenter.

Initiativet Strada dei Vini et Sapori, vin- och smakvägen, har tagit fram cykelrutter för både mountainbike- och vanliga söndagscyklister. Kartor med turer i olika längd och svårighetsgrad finns att ladda ned.

Citronkusten nära Limone

På medellätta moutainbiketuren runt berget San Bartolomeo är belöningen en svindlande utsikt över sjön. På den lite lugnare turen från Salò till Rocca di Menarba cyklar man genom olivlundar på vanlig cykel.

Den lätta och fruktiga jungfruoljan med kvalitetsmärkningen Garda DoP ingår självklart i många av det lokala kökets rätter. Middagen är en fyrstegsraket med antipasto, småplock, primo, pasta eller risotto, samt secondo, kött eller fisk, och efterrätt.

Allt lagas på lokala specialiteter som tryffel, salami, saltat kött, fisk från sjön, färskost, sparris, kastanjer, äpplen och citroner. Till maten dricks det fruktigt rosévin eller något av traktens många vita viner.

Måltiden avslutas med en slurk limoncino, en limoncellovariant. På 1200-talet började munkar odla citroner här. Nära Limone ligger den så kallade citronkusten med citron­odlingar. Det sitter fint med en slurk söt och frisk likör efter dagens ansträngningar.

10 HÄFTIGA ÄVENTYR

Aktiva äventyr

1. Känner du dig äventyrslysten finns mycket att välja bland. Canyon adventures arrangerar grottvandringar, canyoning, trekking, klättring och andra äventyr.

Canyonadv.com

Foto: Cajsa Högberg

Lär dig surfa

2. Fånga vinden och glid fram på Gardasjön. Hyr vindsurfingbräda eller gå på kurs, finns även för barn, i Gargagno.

Oksurf.it

Barnens favoritbad

3. Vattenlandet Gardaland i Castelnuovo del Garda är ett av Italiens största. Reser ni med barn lär de inte bli besvikna över ett besök här.

Gardaland.it

Vandra i vacker park

4. Vin- och olivoljeföretag Guerrieri Rizzardi i Bardolino har nyligen öppnat Villa Rizzardis vackra park för allmänheten.

Villarizzardi.it

Foto: Cajsa Högberg

Shoppa kläder

5. Fynda på någon av traktens många outlets, Benettons ligger i Mazzano, 1,5 mil från Gardasjön. Här kan du blanda annat hitta lammullströjor i alla tänkbara färger.

Mat- och vinturer

6. Mat och vin är två av Italiens paradgrenar. Organisationen Strada dei Vini tipsar om cykel- och bilrutter med kultur, mat- och vintema runt sjön. Stradeivini.it

Klassisk mat

7. Mysiga Trattoria San Martino, mitt i byn Gargnano, serverar klassiska norditalienska rätter som carpaccio, risotto, pasta och fisk från Gardasjön.

Trattoriasanmartion.it

Foto: Istock

Laga italienskt

8. Vem vill inte lära sig att laga pasta, pisotto eller pizza som en italienare? Gå på matlagningskurs på vingården Selva Cappuzza i Desenzano.

Selvacapuzza.it

Njut av spalyx

9. Sköna behandlingar och magisk utsikt gör sitt för kropp och själ. Lefay är ett femstjärnigt spa-hotell som ligger i en naturpark.

Lefayresorts.com

Besök spöklikt författarhus

10. Även om du inte läst en rad av författaren Ugo da Comos så är ett besök i hans storslagna, spöklika sommarhus i Lonato del Garda en upplevelse.

Fondazioneugodacomo.it

 

 

Text av: Cajsa högberg

 

 

LÄS OCKSÅ: 

FAKTA

Gardasjön, Italien

Resa hit: Flyg till Milano med SAS, från cirka 2 500 kronor tur och retur. Från Linate- och Malpensaflygplatserna är det drygt tio mil till Gardasjön. Flyg till Bergamo med Ryanair från cirka 1 000 kronor tur och retur, därifrån är det cirka åtta mil till sjön.

Restid: Cirka 2 timmar 45 minuter Arlanda–Milano eller 2 timmar och 35 minuter Skavsta–Bergamo.

Ta sig runt: Det finns bussar som går till alla större orter runt sjön. Men hyrbil är ett måste om man enkelt vill ta sig till städer och sevärdheter runt sjön.

Bästa tiden: April–september.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Italiens prisnivå är 82 jämfört med Sveriges 100 i Forex semesterindex. Enkel espresso, 11 kronor, ett glas vin cirka 30 kronor, en glass cirka 20 kronor. Måltid med två–tre rätter från 100 kronor och uppåt. För 250–400 kronor får man en överdådig italiensk fyrarätters middag.

Boende: Lyx – Lefay Resort & Spa Lago di Garda i Gargnano, dubbelrum från 3 700 kronor/natt, Lefayresorts.com. Mellan – Palazzina, Gargnano, dubbelrum från 1 000 kronor/natt, Hotelpalazzina.it. Budget – Lägenhet med fyra bäddar, 400–850 kronor/natt beroende på säsong, Azienda Agrituristica Sbrigol, Gargnano, Sbrigol.eu

Läs mer: Visitgarda.com, Italiantouristoffice.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande