1 av 6: Tipsen som sätter guldkant på resan
Vid Medelhavet ligger Puerto de Soller vackert! Här kan man hänga i hamnen.
2 av 6: Vid Medelhavet ligger Puerto de Soller vackert! Här kan man hänga i hamnen. Foto: SHUTTERSTOCK
I Port d'Andratx finns flera fina bad och en fin hamn med färgglada båtar.
3 av 6: I Port d'Andratx finns flera fina bad och en fin hamn med färgglada båtar. Foto: SHUTTERSTOCK
Tapas är typiskt för Mallorca och Spanien. Här Pimientos de padrón och cava.
4 av 6: Tapas är typiskt för Mallorca och Spanien. Här Pimientos de padrón och cava. Foto: ELISABETH MONTGOMERY
2016 köpte Christer Björkman en lägenhet i Palma. Här är hans guldkorn.
5 av 6: 2016 köpte Christer Björkman en lägenhet i Palma. Här är hans guldkorn. Foto: STELLA PICTURES
Det finns hundratals olika stränder på Mallorca. Stranden Playa de Illetas är en av många fina.
6 av 6: Det finns hundratals olika stränder på Mallorca. Stranden Playa de Illetas är en av många fina. Foto: ISTOCKPHOTO

10 guldkorn på favoritön Mallorca

Christer Björkman har hittat lugnet drygt tre timmars flygresa från Sverige.  På terrassen i Palma släpper han allt, när han blickar ut över havet.

Än så länge ser han sig som nybyggare, turist och upptäcktsresande på sin nya favoritö Mallorca. 

1. Häng i hamnen i Puerto de Soller

"Jag är en färsk Palma-entusiast. Efter att ha haft ett ställe i S:t Tropez i 20 år ville jag utforska något nytt. Vänner talade varmt om Palma. I augusti 2016 köpte jag och min Martin en lägenhet på 65 kvadrat i El Terreno i Palma de Mallorca. Terrassen på 50 kvadrat är som ett extrarum med utsikt över havet. 

Nu gör vi upptäcktsresor på ön. Åker man den gamla vägen längs nordvästra kusten hänger bergsbyarna över kanten. Nere vid havet ligger staden Puerto de Soller otroligt vackert! Vi är skaldjursfantaster och fastnade för ett ställe i Puerto Soller med balustrader, blåvita dukar och bougainvillea som blommade i djuplila."

Restaurang Kingfisher, som ligger i hamnen Puerto de Soller, har ett medelhavskök med inriktning på fisk och skaldjur.

2. Jakten på tapasbarer i Palma

"Är det något man förknippar med Spanien är det tapas. I Palma jagar jag hela tiden de bästa. De kan finnas på en sunkig bar. Det har inget med klass på stället att göra, utan om kärleken till maten. 

I Palma har du traditionella tapas, där man slinker in på ett enkelt ställe, beställer in ett glas rött i baren och pekar på vad du vill ha. 

Motsatsen är restauranger som gör moderna tapas med influenser från andra kök. Jag åt en som var fantastisk med grillad, krämig gåslever och ett sött bär på en liten plätt. Charmen i att vara utforskare är att jag inte minns namnen på restaurangerna. Jag älskar det!"

Det finns många tapaskrogar i Palma. Utmed Passeig des Born kan du hitta flera bra ställen. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

LÄS MER: 5 måsten i Palma

3. Ät på rustik i Genova

"Genova är den första byn på höjden bakom Palma. Där finns ett antal riktigt traditionella ställen i rustik, spansk bergsstil, med stora skinkor hängande från taket. På atmosfären känner du att här är det ingen omsättning på personalen, ingen utveckling. Samma familjer kommer hit och äter söndagsmiddag. Det är som att vara hemma hos dem, att jag köper att vara en del av det nya landet. Det är härligt.

I Genova äter jag med fördel en bondomelett. Däremot har jag problem att få beställa en paella, eftersom man måste vara två. Martin är inte förtjust i det, så jag måste bli stammis för att kringgå regeln."

Det finns två klassiska krogar i Genova –  Can Pedro I och II som serverar traditionella mallorkinska rätter.

LÄS MER: 13 bästa tipsen på Mallorca 

4. En egen lagun i Port d'Andratx

"Ett tips är givetvis stränderna! Det finns olika sätt att bedriva strandliv på. Vissa dagar är det skönt att ligga på en beachclub med parasoll och servering. Andra dagar vill jag hitta ett avskilt ställe, ta med picknickkorgen med grillad kyckling och bara njuta. 

Det finns hundratals olika stränder. Det händer att man hittar en egen lagun, men troligtvis inte i juli, augusti. Bästa månaderna är september, oktober, maj och juni.

Vi upptäckte ett fantastiskt ställe ner mot Port d'Andratx i sydvästra hörnet. En klippstrand med stegar ner mot vattnet och en mysig lunchrestaurang, som hängde över havet." 

Det finns några bad i Port d'Andratx  – klippbadet Cala Llamp och Beach Club Gran Folies och väster om hamnen finns den lilla stranden Cala Fonoll.

Port d'Andratx ligger cirka 30 km väster om Palma. Det är en av de mest exklusiva orter. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Bländas av ”La Seu”

Katedralen ”La Seu” är oundviklig. Det är Palmas siluett, ett bländverk! Var du än bor förhåller du dig till katedralen Santa Maria av Palma, som är makalöst vacker. Den började byggas på 1200-talet och ligger på en upphöjd plats vid hamnen i gamla stan. Den är centrum av vårt universum i Palma. Att ha katedralen i sitt blickfång är en trygghet och något att orientera sig efter rumsligt och själsligt. 

Jag var på midnattsmässa där på julafton. Katolikerna bjuder verkligen på show med stora körer och mycket färg. Mitt showsinne går i gång på det Jag är ju andlig och tror på en gudskraft, men för mig är den väldigt individuell. 

Katedralen ”La Seu” är Palmas siluett. Den är mycket vacker. Foto: ISTOCKPHOTO

6. Provsmaka traktens vin

Eftersom jag gillar vin, så kommer jag åka på vinprovning och sova över på en av alla vingårdar. Än har jag inte gjort det, men jag har hört mig för bland bekanta och har en lista liggande hemma. Det ser jag fram emot. 

Det lär vara väldigt spartanskt med bed and breakfast. Man bor i en bungalow eller flygel till gården, där de hyser gäster. Frukost äter man i trädgården och sedan är det dags för en rundvandring. Jag tycker det är trevligt med traktens eget vin. På vingården ska jag köpa på mig ett lokalt producerat lager, som jag ska ha i lägenheten i stället för att skaffa vin från supermarketen. 

LÄS MER: 10 insidertips på Mallorca 

7. Köp keramik i byn Portol

"På Mallorca finns det olika marknader varje veckodag. Ta en titt i lokaltidningen eller sök på nätet. Varje stad har sin specialitet, som grönsaker eller hantverk. På ön finns ett speciellt blåvitt, droppliknande Mallorca-mönster, som de har på sin keramik. Jag är inte så förtjust i det och i julas gav vi oss fasen på att hitta ett lokalproducerat porslin. Två mil norr om Palma på vägen mot Alcudia hittade vi den lilla byn Portol med två små fabriker. På ett av dem fanns ett enfärgat rustikt porslin. Vi gick fullständigt bananas och köpte tallrikar och koppar i medelhavsblått och accenter i rött och orange i alla skålar."

I Portol finns hantverkaren Terra Cuita och krukmakaren Sa Roca Llisa. 

Adress: Carrer Sa Roca Llisa 24, Pòrtol, ceramicasarocallisa.com och C/ de sa Roca Llisa, 25, 07141 Pòrtol, ceramicaterracuita.com

Christer Björkman på terrassen i Palma med sin medelhavsblå servis. Foto: Privat

8. Vandra i Bellverparken

"Vår bakgård har en mur, som vetter mot början av Bellverparken i Palma. Det är en jättestor nationalpark, där det ligger ett runt slott med en servering. Man tar sig dit genom att promenera i oändliga trappor uppför kullen och kommer direkt bort från stadens larm. Vinden gör att det är ett skönt ställe att vara på när det är varmt. 

Det är ett fantastiskt rekreationsområde med enorma vandringsstråk. Bellverparken är så stor att du kan hitta ett eget träd att lägga dig under och låta en eftermiddag förflyta med en bra bok. Man kan också hitta yogagrupper i parken, men än så länge har jag bara joggat där."

Utsikt över Palma från slottet i nationalparken Bellverparken. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Upptäck Medelhavet

"Havet! Jag vet att det finns där och att jag kommer använda mig av det på något sätt. Det är klart att med båt är det enkelt, skönt och praktiskt att förhålla sig till havet.

Jag kan tänka mig att det är underbart att lära känna ön båtvägen och göra strandhugg längs Mallorcas kust. Det ger fantastiska möjligheter till både rekreation och fiske, även om jag själv inte är så mycket för att just fiska. Vi får se om vi skaffar båt själva, hyr eller lånar en liten motorbåt och rider på goda vänners vilja. Det får framtiden utvisa, men jag tror det kommer. Att inte ge sig ut på havet vore väl galenskap?"

LÄS MER: 80 häftiga platser att besöka på Mallorca 

10. Upplev konst i Palma

"Jag letar alltid efter konst överallt, både att se och ha. Jag älskar synintrycket och känslan när jag tar till mig konsten och går ofta på konstmuseer. I Palma finns Pilar and Joan Miro Foundation in Mallorca med verk av Miro, Museu d'Art Espanyol Contemporan, Museum Es Baluard, Gerhardt Braun Gallery och AHOY! Art Gallery Palma.

Framöver vill jag ha konst från orten i lägenheten, men jag har inte hittat något än. Jag väntar tills jag får en personlig koppling till konstverket."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande