Foto: SHUTTERSTOCK

10 bästa tårtstäderna i Europa – här är de bästa kaféerna

Tårtor och bakelser sitter aldrig är fel i munnen, eller hur!? Här här tips på tio europeiska tårtklassiker och var du helst ska äta dem.

1. Wien – Sachertårta

Sacher är det perfekta valet för alla chokladälskare och är en av Wiens mest kända kulinariska specialiteter. Enligt legenden kom tårtan till år 1832 inför en viktig middag i domstolen. Just den natten blev kocken sjuk och ansvaret föll på lärlingen Franz Sacher som då skapade den världsberömda tårtan. Senare öppnade Eduard Sacher, Franzs son, det berömda Hotellet Sacher i Wien, där den bästa Sachertårtan kan njutas i dag.

Café Sacher 

Om du vill smaka på en Sacher enligt det traditionella receptet är detta kaféet platsen för dig. Varje år säljs 360,000 bitar av den världsberömda tårtan. 

Adress: Hotel Sacher, Philharmoniker Str. 4, sacher.com/de/restaurants/cafe-sacher-wien

Vollpension Wien 

Om du är ute efter en billigare plats är Vollpension ett måste. Detta är ett lokalt kafé som drivs av kvinnor.

Adress: Schleifmühlgasse 16, 1040 Wien, vollpension.wien

Klassisk tårta, klassiskt hotell. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Paris – Citronmarängpaj

Hela världen strider om denna pajs ursprung. Är den fransk, brittisk, amerikansk eller till och med schweizisk? I Frankrike anser man att tårtan har sitt ursprung i “citronstaden” Menton. Tart au citron , som tårtan heter på franska, har den perfekta balansen mellan sött och syrligt tack vare blandningen av citron och den söta marängen. Det ordnas ett årligt mästerskap där man tävlar om den bästa citronmarängpajen.

Le Loir dans la Théière 

De bästa platserna att köpa tårtor i Frankrike är inte på kaféer utan i “pâtisseries”, där det tyvärr inte finns plats för att sitta. Om du hellre vill sitta och njuta av din tarte au citron så besök Le Loir dans la Théière, det sötaste tehuset i Maraisområdet i Paris.

Adress: 3 Rue des Rosiers, leloirdanslatheiere.com

KL Pâtisserie

Kevin Lacote, chefskonditor på KL Pâtisserie återuppfann den berömda citronmarängpajen med två olika citronsmaker. Här kan du beundra skapandet av pajen samtidigt som du njuter av den.

Adress: 78 Avenue de Villiers, klpatisserie.com

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 klassiska kaféer & konditorier i Stockholm

3. Lissabon – Toucinho do Céu  

Toucinho do Céu (“bacon från himlen” på svenska) är en av de traditionella desserterna i Portugal. Desserten är baserad på ägg och socker och härstammar från klostret Odivelas i regionen Lissabon. Namnet Toucinho do Céu har sitt ursprung i den originella versionen där ister (därav referensen till bacon) var en ingrediens. Efterrätten finns i lokala versioner över hela landet.

Pastelaria Faruque

Konditori som ligger precis framför klostret i Odivelas där tårtan uppfanns, och har ett av de mest traditionella recepten.

Adress: R. Guilherme Gomes Fernandes 87A, facebook.com/pages/category/Bakery/PASTELARIA-FARUQUE-234086853321198

Pastelaria Versailles

Ett elegant, franskinspirerat kafé, grundat av Salvador Antunes, en portugis som studerat franska bakverk.

Adress: Av. da República 15 A, grupoversailles.pt

Toucinho do Céu, traditionell portugisisk mandeltårta. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 19 tips i Lissabon 

4. Zürich – Bündner Nusstorte 

En traditionell schweizisk tårta som har sitt ursprung i kantonen Grübunden i sydöstra Schweiz. Den karamelliserade och nötfyllda tårtan uppfanns år 1926 av bagaren Fausto Pult.

Schwarzenbach

Det traditionella varuhuset i Zürichs Oberdorf grundat 1864 och familjeägs, nu i femte generationen. Här serveras hemlagade tårtor med specialkaffe och smaksatta teer. 

Adress: Münstergasse 19, schwarzenbach.ch

Restaurant Cafè Boy

På detta otroligt vackra ställe har du chansen att avsluta din schweiziska middag med en fantastisk version av den berömda tårtan. Varför inte med lite glass till?

Adress: Kochstrasse 2, cafeboy.ch

Bündner Nusstorte, fullproppad med nötter. Foto: Alexander Klink/wikimedia

5. London – Victoria Sponge

Den fluffiga tårtan är döpt efter drottning Victoria, som gärna åt en bit till eftermiddagsteet. Den serveras traditionellt med hallonsylt och vispgrädde och lämpar sig för alla som gillar söta och mjuka tårtor. Smaka på tårtan och känn dig kunglig!

Park Room 

Ståtlig hemmiljö med utsikt över Hyde Park. En idyllisk och central plats med utsökt afternoon tea. 

Adress: 86-90 Park Ln, Mayfair, parkroom.co.uk

Primrose Bakery

Snyggt inrett konditori med fantastiska Victoria Sponge-tårtor och muffins i perfekt brittisk stil.

Adress: 69 Gloucester Ave, Primrose Hill, primrose-bakery.co.uk

Victoria sponge cake. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 20 måsten i London

6. Rom – Torta Caprese 

Italienare är sanna tårt- och chokladälskare. Den här tårtan kombinerar dessa två passioner. Torta Caprese en riktig italiensk klassiker som fått namn efter ön Capri. Det finns olika historier om dess ursprung, enligt den mest kända legenden ville en österrikisk prinsessa som var gift med kungen i Neapel ha en Sachertårta, men eftersom kocken inte kände till receptet uppstod denna italienska version i stället.

Said

Detta kafé/bageri är ett paradis för alla chokladälskare. Glöm alltså inte att beställa en bit caprese till ditt kaffe.

Adress: Via Tiburtina, 135, said.it

Antico Caffè Greco

Kaféet må vara dyrt men är värt sitt pris. Det här är det näst äldsta kaféet i Italien och erbjuder den perfekta stämningen för den som är ute efter en exklusiv chokladtårta. 

Adress: Via dei Condotti, 86, caffegreco.shop

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Bästa tipsen i Rom 

7. Stockholm – Prinsesstårta

Den traditionella svenska tårtan kallades först “grön tårta” på grund av dess färg. Den skapades 1929 då av hushållslärarinnan Jenny Åkerström som hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever. Den gröna tårtan blev deras favorit och därmed fick tårtan ett nytt namn. I dag äter svenskar så mycket Prinsesstårta att den till och med fått sin egen vecka, som firas i slutet av september. Visste du att originalreceptet inte innehöll marsipan eller sylt? 

Tössebageriet

Ett klassiskt kafé och bageri som öppnades år 1920 och som serverar mängder av olika  traditionella bakelser. Bageriet har levererat  kungliga bröllopstårtor för både kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Adress: Karlavägen 77, tosse.se

Thelins konditori

Thelins är en kedja med flera lokaler i Stockholm där du kan njuta av en smaskig lunch och goda bakelser.

thelinskonditori.se

Klassisk svensk prinsesstårta. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 12 heta tips i Stockholm

8. Madrid – Tarta de Santiago 

Denna galiciska tårta känd över hela landet via vandrare utmed Camino de Santiago, pilgrimsleden Jakobsleden. Den är  en sann ikon som äts extra mycket i juli samt början av augusti. Dagens recept härstammar från 1828 då receptet först uppträdde som vi känner till det i dag, med mandel som huvudingrediens och inget mjöl.

Museo del Pan Gallego 

Detta galiciska bageri ligger i Madrids centrum och erbjuder den mest kända Tarta de Santiago i huvudstaden. Bageriet är känt för sina kvalitetsprodukter och dess traditionella matlagning.

Adress: Plaza de Herradores, 9, museodelpangallego.com

Foto: SHUTTERSTOCK

9. Berlin – Käsekuchen 

Det äldsta receptet på cheesecake kommer från Grekland, men sedan 1500-talet har cheesecake erövrat tyska hjärtan. Den förekommer i  en mängd versioner över hela landet: ibland med degbotten, ibland med russin i ostmassa, ibland som en tårta med grädde – men alltid utsökt.

Café Einstein

Ett klassiskt Berlinkafé sedan många år med vacker, gammal inredning och en underbar trädgård.

Adress: Kurfürstenstraße 58, cafeeinstein.com

Cafe Dreikäsehoch

Här finner du 45 varianter av cheesecakes - allt från klassiska eller till sådana med marsipan, olika frukter eller extra lyxiga med champagne.

Adress: Kaiserdamm 20, dreikaesehoch.berlin

Foto: Claus Ableiter/wikimedia

LÄS MER: 11 tips i Berlin

10. Warszawa – Napoleonka 

En variant av det vi kallar Napoleonbakelse och ett gammalt franskt recept. Polackerna älskar sin egen version kallad Napoleonka eller kremwoka. Det finns en rolig historia om påven John Paul II, som sägs ha ätit 18 bitar på en gång, efter att ha slagit vad med en vän.

Lukullus

Det finns Lukulluskaféér nästan överallt i Warszawa, varav tre riktigt centralt. Här kan du få din bit av traditionell napoleonka.

cukiernialukullus.pl/en

Sweet Home Patisserie & Cafè 

Även detta är en kedja. Här kan du smaka på din kremwoka på många olika sätt: med fikon, vit eller mörk choklad, persikor, mascarpone, körsbär och hallon.

sweet-home.pl

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Budapest gav namn åt ett bakverk från Småland 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande