Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och akvarium.Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och akvarium.Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och akvarium.
I Valencia finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder.I Valencia finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder.I Valencia finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder.
Varför inte varva citylivet i Valencia med sköna dagar på stranden?Varför inte varva citylivet i Valencia med sköna dagar på stranden?Varför inte varva citylivet i Valencia med sköna dagar på stranden?
Valencia är den spanska risrätten paellans födelsestad.Valencia är den spanska risrätten paellans födelsestad.Valencia är den spanska risrätten paellans födelsestad.
På akvariet Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.På akvariet Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.På akvariet Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.
I mysiga Valencia blandas cityliv, strandliv, gammalt och nytt.I mysiga Valencia blandas cityliv, strandliv, gammalt och nytt.I mysiga Valencia blandas cityliv, strandliv, gammalt och nytt.
Europas största akvarium Oceanogràfic tog tolv år att bygga.Europas största akvarium Oceanogràfic tog tolv år att bygga.Europas största akvarium Oceanogràfic tog tolv år att bygga.
1 AV 8
Det finns många knep för att undvika rädslan när du åker flygplan – här är fem av dem!
2 AV 8
Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och akvarium.
Foto: VISIT VALENCIA/VISIT VALENCIA
3 AV 8
I Valencia finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder.
4 AV 8
Varför inte varva citylivet i Valencia med sköna dagar på stranden?
Foto: VISIT VALENCIA/VISIT VALENCIA
5 AV 8
Valencia är den spanska risrätten paellans födelsestad.
Foto: VISIT VALENCIA / VISIT VALENCIA
6 AV 8
På akvariet Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.
Foto: VISIT VALENCIA / VISIT VALENCIA
7 AV 8
I mysiga Valencia blandas cityliv, strandliv, gammalt och nytt.
Foto: Shutterstock
8 AV 8
Europas största akvarium Oceanogràfic tog tolv år att bygga.
Foto: SHUTTERSTOCK

Paella och futurism i gemytliga Valencia

VALENCIA, SPANIEN. Valencia är ett perfekt resmål för en weekend. Här finns få turister, restaurangerna är många, priserna låga och stadens atmosfär fascinerande med en underbar blandning av gammalt och futuristiskt.

Valencia bjuder på sol i överflöd, apelsiner och en stark personlighet. Staden, som är födelsestad för den världsberömda spanska risrätten paella, är Spaniens tredje största stad med 800 000 invånare. Men den måste också vara en av

Spaniens trevligaste storstäder. Valencia har verkligen allt. Här finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder varvat med übermoderna skapelser i Ciutat de les Arts i les Ciències.

Ciutat de les Arts i les – en resa till framtiden

Valencias första arkitektoniskt intressanta byggnad är Unesco-byggnaden La Lonja de la Seda – det gotiska silkespalatset från 1500-talet med vridna kolonner och en liten patio med apelsinträd. Valencia var nämligen en del av den berömda sidenvägen från Asien till Europa. Inne i La Lonja fanns en sidenbörs där säljare och köpare förhandlade. Siden, apelsiner och förstås riset till den klassiska paellan har alltid varit viktiga handelsvaror för Valencia.

LÄS MER: 10 spännande uppstickare att besöka i Spanien

På Europas största akvarium Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.På Europas största akvarium Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.På Europas största akvarium Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner.
På Europas största akvarium Oceanogràfic finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner. Foto: VISIT VALENCIA / VISIT VALENCIA

Vi bor perfekt på Tryp Oceanic Valencia, mitt i smeten. Härifrån är det kanske tio minuters promenad till det moderna och futuristiska Valencia. Ciutat de les Arts i les Ciències är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och med intressanta utställningar inom teknik, natur, design och vetenskap. Med sin futuristiska design är det som att vandra direkt in i framtiden. 

Oceanogràfic Europas största akvarium

Här finns också Europas största akvarium Oceanogràfic. Det tog tolv år att bygga området. Till den gamla delen av staden, som Plaza de La Reina och partygatan San Vicente Mártir, är det längre och vi tar taxi dit.

LÄS MER: Spaniens 10 härligaste stränder – för alla smaker

I Valencia kan man njuta av läckra pintxos, bröd som toppas med bland annat korvar, skinka, fisk och skaldjur.I Valencia kan man njuta av läckra pintxos, bröd som toppas med bland annat korvar, skinka, fisk och skaldjur.I Valencia kan man njuta av läckra pintxos, bröd som toppas med bland annat korvar, skinka, fisk och skaldjur.
I Valencia kan man njuta av läckra pintxos, bröd som toppas med bland annat korvar, skinka, fisk och skaldjur. Foto: Shutterstock

Kvällen startar vi på Plaza de la Reina där vi prövar den lokala specialiteten Aqua de Valencia, som bäst kan beskrivas som en mycket god potent dryck där det ingår apelsin och cava.

Vi njuter av ljuden, dofterna och livet – är vi de enda icke-spanska gästerna? På Orio Gastronomia Vasca står pintxos på menyn. En pintxo har oftast bröd i botten som sedan toppas med sardiner, krabba, korvar, torkad skinka, ansjovis och mycket, mycket mer. Det finns både varma och kalla varianter. Tillsammans med ett glas Emina Reserva från Ribera del Duero blir det en smakupplevelse.

Titta på hajar, valrossar, sjölejon och pingviner

Valencia är inte bara känd för baskiska pintxos utan även för ett digert kulturutbud med bland annat många museer. Tekniska Museet Principe Felipe är ett sådant, som ligger nära vårt hotell, men också det gigantiska akvariet som faktiskt är störst i Europa. Och längs den sedan 1950-talet torrlagda floden Turia finns fotbollsplaner, idrottsparker, joggingspår och många utomhusgym. Man kan säga att den nio kilometer långa rekreationssträckan i mångt och mycket är Valenciabornas förlängda vardagsrum, där mycket av fritiden tillbringas.

Varva citysemestern med att koppla av med lite sol och bad på Playa de Gandía.Varva citysemestern med att koppla av med lite sol och bad på Playa de Gandía.Varva citysemestern med att koppla av med lite sol och bad på Playa de Gandía.
Varva citysemestern med att koppla av med lite sol och bad på Playa de Gandía. Foto: VISIT VALENCIA/NATXO FRANCÉS

En sen eftermiddag besöker vi akvariet Oceanogràfic. Här finns fler än 45 000 exemplar av 500 marina arter som hajar, valrossar, sjölejon, rockor och pingviner. Akvariet är fantastiskt och gigantiskt, och jag ser eller hör inga andra turister än möjligen spanska.

En av de mer lustiga detaljerna med Valencia är nämligen just att det verkar finnas få turister. Det här är fjärran från myllret i Barcelona. Det gör bland annat att staden, trots sina 800 000 invånare, känns som en småstad. En promenadvänlig småstad till och med, och här finns allt det man söker i en stad vid Medelhavet.

Fullt av restauranger och barer i Barrio del Carmen

Modern märkesshopping hittar man på gatan Calle Colón och vid torget Plaza del Ayuntamiento, medan stråket Carrer Conde de Salvatierra är ett måste för den som söker lite mer alternativa butiker.

De flesta turister som hittar till Valencia samsas i stadens äldsta kvarter, Barrio del Carmen. ”Carmenkvarteren” är ett pittoreskt område som visar upp en sliten, gammal fasad men som även är stadens absolut restaurang- och bartätaste område. Här finns också många mysiga butiker att besöka.

Inte långt från Barrio del Carmen slår vågorna in över stränderna Malvarrosa och Las Arenas. Slå dig ned på någon av alla restauranger utmed den flera kilometer långa strandpromenaden och njut av en paella under en långlunch. För paella äter man aldrig till middag, om du frågar en Valenciabo. Eller varför inte beställa en Aqua de Valencia?

LÄS MER: 5 resor i Europa som är snabbare med tåg än med flyg 

RESFAKTA: VALENCIA

Resa hit: Tåg Stockholm–Valencia, cirka 8 byten. Easyjet, Ryanair och Eurowings flyger till Valencia från Stockholm. Annars flyg till Alicante och därefter antingen hyrbil 17 mil motorväg eller tåg.

Bästa tiden: Perfekt året runt-resmål med stabilt väder vintertid, och sommartid lockar sandstränderna. Augusti kan upplevas som lite för hett.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Spanska, Valencianska (en variant av katalanska).

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Semesterindex 77 (Forex), alltså billigare än Sverige som har index 100.

Ta dig runt: Väl utbyggt buss- och metronät.

Bra att veta: Ta med promenadvänliga skor. Valencia är härlig att promenera i.

Läs mer: visitvalencia.com.

GUIDE: 13 TIPS TILL VALENCIA

SE & GÖRA

1. Cutat de les arts

Cutat de les arts i les ciències är ett två kilometer långt område med utställningar inom teknik, natur, design och vetenskap – plus Europas största akvarium.

cac.es, oceanografic.org

2. Djurparken Bioparc

Valencias vackra djurpark Bioparc fokuserar på Afrikas flora och fauna.

bioparcvalencia.es

Från klocktornet El Miguelete har man en milsvid utsikt över staden och havet.Från klocktornet El Miguelete har man en milsvid utsikt över staden och havet.Från klocktornet El Miguelete har man en milsvid utsikt över staden och havet.
Från klocktornet El Miguelete har man en milsvid utsikt över staden och havet. Foto: VISIT VALENCIA/VISIT VALENCIA

3. Klocktornet El Miguelete 

Klocktornet El Miguelete på Plaza de la Reina har anor från 1300-talet och är en av stadens pampigaste byggnader. Orkar du tar du spiraltrappan 207 steg upp till en fantastisk utsikt över staden och havet.

valencia.es

4. Mercado Central de Valencia

Frukt- och grönsaksodlingar med speciellt apelsiner är Valencias specialitet. Den stora matmarknaden Mercado Central de Valencia är fylld av läckerheter. Prova Aqua de Valencia, en lokal dryck med apelsinjuice och cava.

mercadocentralvalencia.es

5. Albufera de valencia

Albufera de valencia, 10 km söder om Valencia, bjuder på naturscenerier där det enda som hörs är fåglarnas sång. Här finns också en bra restaurang.

nouraco.com

SHOPPING & NÖJEN

6. Barrio del Carmen

I de gamla kvarteren, Barrio del Carmen, finns mängder av intressanta butiker.

BO BRA

Las arenas balneario resort

7. Lyxhotell på stranden: Arenas Balneario Resort

Pooler, paviljonger, eget spa och egen entré till den magnifika sandstranden Malvarrosa.

hotelvalencialasarenas.com

8. Lantlig lyx: Parador de el saler

Härliga Parador de el saler ligger några mil söderut i ett naturreservat och bara meter från den världsberömda golfbanan El Saler. Kilometerlång sandstrand, hav och pool och så ett litet skönt spa.

parador.es

ÄTA & DRICKA

9. Orio restaurant

På Orio restaurant är det varmt, inbjudande och innovativt. Läckra pintxos med allehanda smaker. Härligt och folkligt.

oriogastronomiavasca.com

10. 2 estaciones ruzafa 

I ett trendigt område av staden ligger 2 estaciones ruzafa och här bjuds det på innovativ matlagningskonst.

2estaciones.com

11. Palace fesol

Palace fesol serverar risrätter med bland annat paella och traditionell valenciansk matlagning.

restaurantepalacefesol.es

12. Puerta del mar

Restaurang Puerta del mar har fisk och skaldjur som specialitet. Givetvis även paella. restaurantepuertadelmar.com

13. Habitual restaurant

Habitual restaurant bjuder på mat baserad på lokal tradition med mycket grönsaker.

habitual.es/en

LÄS MER: 12 bästa resmålen i Spanien