1 av 3: Bergskedjan bjuder inte bara på härlig skidåkning
Madesimo är mycket snösäkert och det är gott om plats i pisterna
2 av 3: Madesimo är mycket snösäkert och det är gott om plats i pisterna Foto: STOCK.ADOBE.COM
Madesimo ligger i norra Italien på gränsen till Schweiz.
3 av 3: Madesimo ligger i norra Italien på gränsen till Schweiz. Foto: Anna Wahlgren

Madesimo – italienska skidorten för livsnjutare

MADESIMO, ITALIEN. I norra Italien vimlar det av små skidorter som de flesta svenskar knappt har hört talas om. Alppärlan Madesimo är en av dem. Här är lätt att njuta skidåkningens ”la dolce vita” – backarna är omväxlande, liftköerna korta och offpiståkningen omtalad. 

Madesimo, i norra Italien på gränsen till Schweiz, är en relativt liten skidort som främst lockar välburgna milaneser. Svart Monclerjacka och ulliga Ugg-stövlar är standardutrustningen på afterski-folket som trängs i sportbutiker, på bageriet och i byns delikatessaffär. 

Bra restauranger och kaféer

Madesimo är en livsnjutarby i ordets rätta bemärkelse – här finns många bra restauranger och sköna kaféer, precis som man kan förvänta sig av en alpby av rang. Det lilla centrumet är gulligt och pittoreskt, och det är här skidåkarna samlas vid dagens slut – många med en Aperol Spritz i handen. 

LÄS MER: Alperna på nytt sätt – varva skidor och vandring 

Gott om plats i backarna

Madesimo är snösäkert, skidorten ligger på 1 500 meter över havet, och flera pister breder ut sig 2 500 meter över havet. Skidsystemet har kapacitet att ta emot betydligt fler åkare än vad det gör i dag, och därför tillbringar man sällan mycket tid i liftköer utan har gott om plats att ta sig nedför backarna. Favoritpisten ligger i nordligaste Val di Lei. Här är extremt naturskönt, och utsikten från den gamla korgliften rymmer så mycket alpkänsla. Också snowboardåkare har sitt på det torra i Madesimo, här finns bland annat två snowparks och flera långa pister som passar perfekt för bräda. 

På luncherna gör man som italienarna och beställer en tallrik bresaola, ett gäng ostar och ett glas rött. Inte sällan intas måltiden i en solstol. 

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidorter 

RESFAKTA: MADESIMO

Res hit: Flyg till Milano eller Bergamo. Ett par timmars bilresa norrut. Den som hyr bil bör se till att den är utrustad med snökedjor. De flesta hotell erbjuder transfer från cirka 2 000 kronor per resa. 

GUIDE: 6 TIPS TILL MADESIMO

SE & GÖRA

1. Il Cantinone – stjärnkrog i toppklass

På Michelinkrogen Il Cantinone serveras norditaliensk husmanskost i toppklass. Avsmakningsmenyn är en upplevelse – allt är kvalitet i detta kök.  

stefanomasanti.com

Il Cantinone serverar italiensk husmanskost i toppklass. Foto: Anna Wahlgren

2. Madesimo

Madesimo är litet och mysigt, och även om man är här för att åka skidor är det synd att missa en promenad i det lilla centrumet. Här finns en kyrka, ett pålitligt bageri, en välsorterad slaktare och trevliga bybor som hälsar ”Buongiorno”. 

ÄTA & DRICKA

3. Osteria Vegia

Byns äldsta restaurang som slog upp portarna 1781. Fokus är lokala specialiteter: traditionella pastagratängen pizzoccheri, bresaola, alpina ostar, honung avrhododendron och Valtellinaviner. 

osteriavegia.it

4. Hotel Tambo

Ett hotell och en restaurang som drivs av en trevlig familj nära liften Campodolcino-Motta. Den hemlagade restaurangmaten rekommenderas varmt. 

hotel-tambo.com

BO BRA

5. Sport Hotel Alpina – fint spa

Ett familjehotell med tillgång till fint spa. Bra läge, 100 meter från liften, nära byns centrum. En bonus är Guide Michelin-restaurangen på bottenvåningen. 

ANNONS: Läs mer och boka Sport Hotel Alpina här [extern länk]

6. Hotel Tambo – bo nära backen

Beläget i närliggande byn Motta. Mysig alplodge som drivs av familjen Pelanconi. Bra restaurang som satsar lokalt med mat från regionen.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Tambo här [extern länk]

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande