Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Europa är fyllt av sagolika städer och byar.
Europa är fyllt av sagolika städer och byar.
Europa är fyllt av sagolika städer och byar.
Europa är fyllt av sagolika städer och byar. Foto: SHUTTERSTOCK

Dröm dig bort i Europas vackraste sagostäder

Europa är fyllt med städer och byar som känns som tagna ur en saga av bröderna Grimm – från bosättningar vid världens utkant till vitkalkade städer som är uthuggna direkt i klippan. Euronews har listat sex europeiska städer som verkligen ger en känsla av sagomagi.

1. Setenil de las Bodegas, Spanien

Setenil de las Bodegas är bokstavligen byggd i bergen, och dess vitkalkade hus smälter smidigt in i Andalusiens böljande kullar. Trots att den bara har 3 000 invånare har Setenil de Las Bodegas spelat en viktig roll i den spanska historien. Här bodde människor redan under romartiden för 2 000 år sedan, och under den kristna återerövringen av Spanien, som varade från 700-talet till 1400-talet, höll morerna staden mot upprepade attacker. Men det är förstås klipporna som har gett staden dess sagolika karaktär. En jättelik överhängande klippa täcker ett helt block av vita hus, vilket ger skugga under varma somrar, och dessutom har man byggt hus ovanpå detta överhäng, vilket gör att staden tycks vara byggd i flera lager åtskilda av naturliga stenformationer.

Setenil de las Bodegas är bokstavligen byggd i bergen. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Alberobello, Italien

Alberobello ligger i Apulien på klacken på den italienska stöveln, och består av över 1 500 trullo-hus, cylindriska vitkalkade hus toppade med grå koniska tak som har gjort att staden finns med på Unescos världsarvslista. Ursprunget till dessa ovanliga och murbrukslösa hus är inte helt klarlagt, men vissa historiker tror att de var populära under senmedeltiden eftersom de var lätta att bygga upp och montera ner, vilket innebar att invånarna kunde undvika att betala skatt. Husen står kvar än i dag, vart och ett med en miniatyrspira som sträcker sig mot himlen och en unik symbol som pryder taket. Det går att kombinera en weekendresa till Alberobello med att bo i ett trullo-hus.

Alberobello består av över 1 500 cylindriska vitkalkade hus. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Velika Planina, Slovenien

Högt upp i de slovenska Alperna mellan snötäckta toppar ligger Velika Planina, en bergsby fylld med med hobbithusliknande hyddor som lika gärna skulle kunna vara hämtade från någonting ur Tolkiens sagovärld eller C S Lewis berättelser om Narnia (delar av ”Berättelsen om Narnia”-filmerna har faktiskt spelats in i Slovenien). Hit tar man sig enklast med hjälp av en linbana eller längs en välmarkerad vandringsled. Väl uppe kan man prova lokala specialiteter som den parmesanliknande osten Trnic-ost eller štruklji, silkeslena dumplings med keso.

Delar av ”Berättelsen om Narnia”-filmerna har spelats in i Slovenien. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Här är de vackraste slotten i världen 

4. Bamberg, Tyskland

Denna vackra bayerska stad är byggd längs floden Regnitz, och har fått sin karaktär av gamla kanaler och medeltida stenbroar som korsar smala kullerstensgator och utsmyckade barockbyggnader. Bamberg finns på Unescos världsarvslista och har en av Europas största och bäst bevarade gamla stadskärnor, som lämpligen utforskas till fots eller med cykel. Förutom att njuta av den vackra arkitekturen kan man passa på att prova Rauchbier, stadens berömda rökta öl, helst ihop med en tallrik Schäuferla, fläskkött som är långsamt rostat i Rauchbier och som serveras med knödel och kål.

Bamberg har en av Europas bäst bevarade gamla stadskärnor. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Reine, Norge

Den lilla byn Reine (342 invånare vid den senaste folkräkningen) är en av de mest kända sevärdheterna på Lofoten – främst på grund av det stora antalet foton som har tagits av den. Läser du en artikel om Lofoten är det mycket troligt att minst ett fotografi av Reine illustrerar texten. De flesta vandrare kommer hit på sommaren, men stadens ikoniska röda och vita fiskarstugor med utsikt över den kristallklara fjorden ser ännu mer sagolika ut ovanpå en matta av vit snö.

Reine är en av de mest kända sevärdheterna på Lofoten. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Castle Combe, Storbritannien

Denna lilla by i Wiltshire toppar ofta listorna över Englands vackraste byar, och det är inte svårt att förstå varför. De honungsfärgade stenstugorna har inte förändrats särskilt mycket sedan de byggdes på 1500-talet, då de inrymde framstående vävare under höjden av Englands ullhandel, och den medeltida kyrkan är ännu äldre. Castle Combe har många gånger använts som inspelningsplats för filmer, bland annat i Steven Spielbergs ”War horse” (2011), ”Doktor Dolittle” (1967) samt vissa episoder av tv-serien ”Downton Abbey”.

Castle Combe har inte förändrats särskilt mycket sedan 1500-talet. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 9 förtrollande platser i Europa att drömma om