De höga träden gör att Cecilia Linde blir som Lilliput i jättarnas värld.
1 av 16: De höga träden gör att Cecilia Linde blir som Lilliput i jättarnas värld. Foto: BJÖRN LINDE
Cecilia Linde tar en paus på en av de små broarna.
2 av 16: Cecilia Linde tar en paus på en av de små broarna. Foto: BJÖRN LINDE
Vid stigen växer vilda bananer.
3 av 16: Vid stigen växer vilda bananer. Foto: CECILIA LINDE
Vattenfallet Gitgit på Bali .
4 av 16: Vattenfallet Gitgit på Bali . Foto: CECILIA LINDE
De högsta vattenfallen är över 40 meter höga.
5 av 16: De högsta vattenfallen är över 40 meter höga. Foto: BJÖRN LINDE
Det friska vattnet från vattenfallet bildar en liten lagun.
6 av 16: Det friska vattnet från vattenfallet bildar en liten lagun. Foto: PUTU PURNAMASARI-GADD
Riset planteras och skördas för hand.
7 av 16: Riset planteras och skördas för hand. Foto: BJÖRN LINDE
Risfälten i Tegalalang slingrar sig längst berget.
8 av 16: Risfälten i Tegalalang slingrar sig längst berget. Foto: BJÖRN LINDE
En ödleskulptur blickar ut över floden i Monkey Forest.
9 av 16: En ödleskulptur blickar ut över floden i Monkey Forest. Foto: BJÖRN LINDE
En kvinna utför de dagliga offerrutinerna i kvarterstempel på Bali.
10 av 16: En kvinna utför de dagliga offerrutinerna i kvarterstempel på Bali. Foto: BJÖRN LINDE
Varje morgon läggs små vackra offergåvor ut på Balis gator.
11 av 16: Varje morgon läggs små vackra offergåvor ut på Balis gator. Foto: CECILIA LINDE
Templet Ulun Danu Bratan ser ut att flyta på vattnet.
12 av 16: Templet Ulun Danu Bratan ser ut att flyta på vattnet. Foto: BJÖRN LINDE
Det flytande templet Ulun Danu Bratan ligger i en vulkansjö.
13 av 16: Det flytande templet Ulun Danu Bratan ligger i en vulkansjö. Foto: CECILIA LINDE
Tempelområdet i Monkey Forest har många skulpturer.
14 av 16: Tempelområdet i Monkey Forest har många skulpturer. Foto: BJÖRN LINDE
Apunge i Monkey Forest.
15 av 16: Apunge i Monkey Forest. Foto: CECILIA LINDE
Björn Linde har fått en nyfiken apa på axeln.
16 av 16: Björn Linde har fått en nyfiken apa på axeln. Foto: CECILIA LINDE

Vandringstur i Balis grönskande regnskog

BALI, INDONESIEN. När solbrännan börjar sätta sig och axlarna åkt nedåt är det dags att se mer av Bali än bara paradisstränder. 

Vi hyrde en guide för en dag och vandrade i Balis gröna hjärta, på jakt efter regnskog, vattenfall, risfält och vulkaner.

Cecilia Linde

Wayan gestikulerar vilt medan vi kör norrut på slingriga småvägar. Han är i femtioårsåldern med fyrkantigt ansikte och vilt mönstrad hawaiiskjorta. Hans smala ögon glittrar. Håret står på ända och är mångfärgat i orange, brunt och vitt. Frisyren hade passat utmärkt på supertrendig tonåring, men är kanske ett resultat av en billig, urblekt färgning. 

– Wayan är ett jättevanligt namn här på Bali. Det betyder ”äldst”. Nästan alla balinesiska barn döps till något av fyra namn, oavsett om det är en pojke eller en flicka. Andra barnet heter Made, tredje Nyoman och fjärde Ketut. Sen börjar man om igen. Femte barnet kallas ofta Wayan Balik som betyder ”en till Wayan”, skrattar vår chaufför medan vi passerar en grupp skolbarn, prydligt klädda i likadana skoluniformer. 

Vi passerar genom små samhällen där ris ligger på tork i vägkanten och vackert klädda kvinnor utför morgonens offerritualer vid de många små templen. Det är nästan omöjligt att inte köra på antingen riset eller det vackra små offergåvorna som ligger utanför varje hus, men Wayan är en försiktig förare. Luften dallrar av rökelse och blommor. Ett rökstråk kommer från ett nyskördat risfält där blasten bränns upp.

Vandringstur i regnskogen

Vår förstfödda förare stannar till vid vägkanten. Vi huttrar lite. Luften är svalare här uppe i bergen, och vi har startat tidigt för att undvika turistströmmen som kommer senare på dagen. Wayan har valt en annan stig än den vanliga. Det blir en lite längre vandring, men vackrare, och vi kan vara nästan ensamma och slipper kommersen vid huvudleden. En enkel träskylt pekar på en stig i den täta djungeln. Vi börjar gå och får snart upp värmen. 

Guiden Wayan lotsar Cecilia Linde genom regnskogens grönska. Foto: BJÖRN LINDE

Stigen leder nerför berget och längst en flod. Vi balanserar på branta trappor, och ibland behöver vi klättra över smala passager. Vi passerar risfält, kaffeodlingar och vaniljplantager. Några barn möter oss och säljer vackert flätade armband. 

Vi vandrar i molnen och det kommer en skur, men det är ett ljummet behagligt regn som friskar upp. Vi går i ett valv av flödande växtlighet. Träd och stenar är inbäddade i lummig mossa och fukten droppar från bladen. Det ångar från marken och doftar frodigt av jord och växtkraft. Solen bryter fram och plötsligt glittrar det som av miljoner diamanter. Strålarna strilar genom det täta lövverket och skapar regnbågar för fjärilar att dansa kring. Wayan pekar ut mango, avokado och ananas som växer bredvid stigen. Bananplantor bildar höga valv där vi går som Putte i blåbärsskogen i djungelversion. 

Växtkraften är enorm, man kan nästan se hur det växer ur våra fotspår. Ibland försvinner stigen, men Wayan hittar som i sin egen ficka. Han har alltid en hand redo att hjälpa oss över bäckar och slippriga stenar när vi halkar i våra rejäla gymnastikskor. Själv har han enkla flip-flops.

LÄS MER: Världens 8 vackraste vandringar 

Porlande vattenfall och lagun

Vi kan höra det första vattenfallet långt innan vi ser det. Bruset från det fallande vattnet dränker fågelkvittret och cikadornas gnissel. Stigen gör en skarp sväng och äntligen står vi inför det 40 meter höga vattenfallet. Det fallande vattnet skapar en fin vattendimma som svalkar skönt efter vandringen. Nedanför vattenfallet finns en liten sjö, som rinner vidare över stenarna till en liten flod. Sjön ser sval och inbjudande ut.

– Visst går det att bada här, men det betyder otur, säger Wayan. Det finns en legend som säger att när par badar tillsammans i Gitgit-vattenfallet tar deras kärlek slut och de kommer att skilja sig snart.

De andra vattenfallen ska inte ha samma inverkan, men för säkerhets skull sparar vi badandet tills vi kommer hem till hotellet.

Fredrik Gadd och hans son Sunshine badar i lagunen nedanför vattenfallet. Foto: PUTU PURNAMASARI-GADD

Det prasslar i lövverket och en trädgren gungar till. Några vilda apor leker tafatt och släcker törsten vid vattenfallet. Nu är jag tacksam för vår tidiga start på dagen, så att vi kan ha platsen för oss själva.

Vi tar en klunk vatten och fortsätter vandringen. En vindil får bladen att smattra och fåglarna tystnar för ett ögonblick. Cikadorna gnisslar, ljudet påminner om en överhettad elledning. Leden går över bambubroar och lertrappor. Vid böndernas enkla hus är stigen förstärkt med cement.

Vandringen passerar två andra vattenfall. Här studsar vattenströmmarna över sten och klippor och vattnet splittras upp i många små vattenfall. Det är sanslöst vackert. Mätta på upplevelser men hungriga på lunch återvänder vi till bilen.

Lunchrestaurang i dalen

Wayan kör oss till en warung i bergen. Warung betyder krog på indonesiska och är ofta en liten, familjedriven restaurang. Prisvärt, avslappnat med lokal mat och personlig service. Här får vi inte bara god mat, vi har vi dessutom är makalös utsikt över bergen och sjön. Det ångar från skogen och dimslöjor sveper in dalen i hundratals gröna nyanser. Några fregattfåglar sveper över trädtopparna. Sjön glittrar och vi ser ända bort till havet. Vulkanen Batur ligger nära medan Agung skymtar i fjärran med en tunn rökplym. 

Från bergen har man en makalös utsikt över regnskogen och vulkansjöarna. Foto: CECILIA LINDE

Vulkanen Agung som ställt till med en del problem på senare tiden, är hinduernas heligaste berg och ”världens navel”. Balineserna har inga väderstreck, allt utgår från Agung som fixpunkt. De till och med sover med huvudet mot vulkanen. Agung är källan till allt liv på Bali. Dess utbrott har skapat marken och den bördiga jorden och dess floder vattnar risfälten. Andra utbrott har dödat tusentals och skapat svält och nöd. Balineserna är mycket andliga och när Agung nu åter vaknat ur sin skönhetssömn ser många det som att gudarna är missnöjda, kanske över nedskräpning, korrumperade politiker eller det vilda festandet i Kuta. 

Tegalalangs risterrasser och Ubuds apskog

Vi fortsätter vägen till sjön Beratan som är en kratersjö från en död vulkan. Sjön omges av flera berg. Här speglar sig det flytande templet Ulun Danu Bratan i det stilla vattnet, medan en molndimma skänker mystik åt platsen. Templet är tillägnat Dewi Danu, vattnet, sjöarnas och flodernas gudinna. Vattnet härifrån försörjer stora delar av södra Bali och området är mycket bördigt. Dewi Danu ser till att allt flyter på som det ska, och därför är det viktigt att hålla henne på gott humör. Här finns fyra tempel och en välmanikurerad trädgård att vandra runt i. 

Inget besök på Bali är komplett utan ett besök vid risfälten. Om man bildgooglar Bali får man snart upp en bild på risterrasserna vid Tegalalang, som böljar mjukt runt bergskanten som en stor grön tårta med många lager. En vacker vandringsled ringlar längst terrasserna. Män och kvinnor i trekantiga hattar sköter om ris i olika stadier; planterar, binder upp och skördar med skära. Vid det mogna riset hänger tunna vimplar för att skrämma bort skalbaggar som gärna kalasar på de skördefärdiga kornen.  

Risterrasserna är välmanikurerade och frodiga. Foto: BJÖRN LINDE

Dagen avslutas med ett besök i Ubuds Monkey Forest. Här lever tre familjer av halvtama apor i en Indiana Jones-liknande miljö av tempel, heliga träd och mosstäckta skulpturer. Wayan ser till att vi inte har något ätbart med oss och att värdesakerna är rejält undanstoppade. Det är mer än en turist som har sett en nyfiken apa skutta i väg med plånboken. Aporna är orädda och vana vid människor, men om man försöker ta ifrån dem något blir det annat ljud i skällan.

Det börjar skymma och skuggorna är långa när Wayan släpper av oss vid vårt hotell. Vi sätter oss på stranden med var sin Bintang-öl och ser på solnedgången medan vi summerar en innehållsrik dag. 

LÄS MER: Bali – 7 upplevelser du inte får missa på ön 

Resfakta till Bali

Resa hit: Reguljärflyg till Denpasar från Stockholm och Göteborg, från cirka 6 000 kronor, beroende på säsong. Ving, Solresor och Apollo har charter från cirka 10 000 kronor/vecka.

Bästa tiden: Maj till oktober, då det soligast och minst regn. Mest regn faller under december till februari. Tropiskt klimat med dagstemperatur på 25-30 grader året om.

Restid: från 16 timmar och uppåt, inklusive mellanlandning

Tidsskillnad: Vintertid +7, sommartid +6 timmar.

Språk: Balinesiska och indonesiska. Många pratar bra engelska.

Valuta: Indonesiska Rupiah. 10 000 rupiah = cirka 7 svenska kronor

Prisnivå: Billigt! Middag cirka 50 kronor. Öl cirka 20 kronor. 

Ta dig runt: Taxi (Uber eller Gojek är billigast). Bil med chaufför kostar cirka 300 kronor/dag. Hyra moped eller cykel kostar cirka 20-30 kronor/dag.

Bra att veta: Vulkanen Agung kan ställa till problem med askmoln och inställda flyg. Kolla upp med ditt flygbolag och försäkringsbolag vad som gäller vid eventuell försening. 

Visum: Turistvisum i upp till 30 dagar ordnas på flygplatsen när du anländer.

Läs mer: lonelyplanet.com/indonesia/bali

Se & göra

1. Monkey Forest Ubud

Ge apan i dig en chans! Hundratals vilda apor lever fritt i ett naturreservat nära centrala Ubud. Vacker miljö att strosa runt i med tempel, djungel, forsar och raviner. Inträde 30 kronor. 

Adress: Monkey Forest Street – Padangtegal, Ubud. monkeyforestubud.com

2. Gitgit vattenfall

Ett av Balis vackraste vattenfall nås enkelt från vägen mellan Singaraja och Denpasar. Vackra omgivningar med regnskog och flera andra vattenfall gör det lämpligt för en längre vandring.

Adress: Jl. Raya Bedugul - Singaraja, Gitgit, Sukasada, Buleleng. 

3. Ulun Danu Bratan

Under regnsäsong ser templet ut att flyta på vattenytan. Magiskt vackert, särskilt tidig morgon eller i skymningen.

Adress: Danau Beratan, Candikuning, Baturiti, Tabanan Regency. ulundanuberatan.com

Äta & dricka

4. Biku

På mysiga Biku kan man äta gott, shoppa böcker och presenter eller njuta deras specialitet High tea, med te odlat på Bali. 

Adress: Jl. Petitenget no.888, Seminyak. bikubali.com

5. Earth cafe

I Ubud och Seminyak finns denna instagramvänliga veganrestaurang som specialiserat sig på hälsosam och organisk mat.

Adress: Jl. Goutama Selatan, Ubud. earthcafebali.com 

6. Warung Heaven

Här finns vällagad mat och familjär service, och en utsikt som får dig att tappa hakan.

Adress: Jl. Selau Kecamatan Banjar-Buleleng, Munduk.

Shopping & nöjen

7. Uluwatu Handmade Balinese Lace

Ljuvliga handsydda kläder med mycket spets, allt tillverkat på Bali. Har flera butiker på Bali.

Adress: Jl. Danau Tamblingan no.94, Sanur. uluwatu.co.id

8. Potato Head Beach Club

Fördriv dagen på en av Balis coolaste strandklubbar. Sippa färgstarka drinkar i strandbaren, ta ett dopp i infinitypoolen ät en gourmetlunch eller softa i en divan. Genomdesignat, avslappnat och trendigt på samma gång. 

Adress: Jalan Petitenget No.51B, Seminyak. ptthead.com

Bo bra

9. Swastika bungalows

Prisvärt hotell i Sanur, inrett i balinesisk stil. Trevlig trädgård med fina pooler, några minuters promenad från stranden. Lite slitet men den trevliga personalen väger upp helhetsintrycket. Dubbelrum från 350 kr.

Adress: Jl. Danau Tamblingan, Sanur. swastika-bungalows.com

10. Avia Villa Resort

Snygga bungalows på paradisön Gili Menos vackraste strand. Boka en villa med egen pool eller snorkla med sköldpaddor på korallrevet. Dubbelrum från 600 kr.

Adress: Gili Meno Jl. Sunset Road, Lombok. aviavillaresort.com

LÄS MER: Stillhet och surf bortom turiststråken på Bali