Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker.
1 av 19: Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker. Foto: ANDERS PIHL
Ryktet om Sydostasiens kanske bästa surfing lockar brädentusiaster från när och fjärran till Siargao.
2 av 19: Ryktet om Sydostasiens kanske bästa surfing lockar brädentusiaster från när och fjärran till Siargao. Foto: ANDERS PIHL
Solen börjar gå ner över Siargao, och havet drar sig undan längs öns östkust.
3 av 19: Solen börjar gå ner över Siargao, och havet drar sig undan längs öns östkust. Foto: ANDERS PIHL
Lugn eftermiddag under palmerna. På Siargao är det lätt att varva ner.
4 av 19: Lugn eftermiddag under palmerna. På Siargao är det lätt att varva ner. Foto: ANDERS PIHL
Jacking Horse är ett av många populära surfställen på Siargao.
5 av 19: Jacking Horse är ett av många populära surfställen på Siargao. Foto: ANDERS PIHL
Den trolska Sugba Lagoon är ett omtyckt utflyktsmål på Siargao.
6 av 19: Den trolska Sugba Lagoon är ett omtyckt utflyktsmål på Siargao. Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL
Lunch på Café Loka: sallad på fårost, melon, apelsin och pinjenötter och till det en smoothie. Ett exempel på vad som ofta finns på matsedlarna på Siargao.
7 av 19: Lunch på Café Loka: sallad på fårost, melon, apelsin och pinjenötter och till det en smoothie. Ett exempel på vad som ofta finns på matsedlarna på Siargao. Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL
Menyn på Café Loka nära surfstället Cloud 9.
8 av 19: Menyn på Café Loka nära surfstället Cloud 9. Foto: ANDERS PIHL
I det inre av Siargao finns yppig växtlighet och många vattenbufflar.
9 av 19: I det inre av Siargao finns yppig växtlighet och många vattenbufflar. Foto: ANDERS PIHL
Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker.
10 av 19: Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker. Foto: ANDERS PIHL
Patrick’s On The Beach erbjuder strandnära bungalower, och är ett bra exempel på hur man kan bo på Siargao.
11 av 19: Patrick’s On The Beach erbjuder strandnära bungalower, och är ett bra exempel på hur man kan bo på Siargao. Foto: ANDERS PIHL
Några barn letar efter snäckor i närheten av Cloud 9.
12 av 19: Några barn letar efter snäckor i närheten av Cloud 9. Foto: / ANDERS PIHL
Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker.
13 av 19: Härliga stränder omger hela Siargao. Särskilt sydkusten mellan General Luna och Dapa är vacker. Foto: ANDERS PIHL
General Luna kallas visserligen ”The surfing capital of the Philippines”, men smeknamnet på denna lilla by får den att låta större än vad den är.
14 av 19: General Luna kallas visserligen ”The surfing capital of the Philippines”, men smeknamnet på denna lilla by får den att låta större än vad den är. Foto: ANDERS PIHL
Daco Island är ett inbjudande utflyktsmål utanför Siargao.
15 av 19: Daco Island är ett inbjudande utflyktsmål utanför Siargao. Foto: ANDERS PIHL
General Luna kallas visserligen ”The surfing capital of the Philippines”, men smeknamnet på denna lilla by får den att låta större än vad den är.
16 av 19: General Luna kallas visserligen ”The surfing capital of the Philippines”, men smeknamnet på denna lilla by får den att låta större än vad den är. Foto: ANDERS PIHL
 Mäktiga vågor och orörda stränder utmärker Siargao.
17 av 19: Mäktiga vågor och orörda stränder utmärker Siargao. Foto: ANDERS PIHL
Mot kvällen gör tidvattnet att många stränder på Siargao blir långgrunda.
18 av 19: Mot kvällen gör tidvattnet att många stränder på Siargao blir långgrunda. Foto: ANDERS PIHL
Lugn eftermiddag under palmerna. På Siargao är det lätt att varva ner.
19 av 19: Lugn eftermiddag under palmerna. På Siargao är det lätt att varva ner. Foto: ANDERS PIHL

Upptäck Filippinernas heta semesterparadis – Siargao

SIARGAO, FILIPPINERNA. Surfarnas favoritö Siargao i Filippinerna har länge varit en hemlighet för ett fåtal invigda. 

Nu börjar allt fler hitta till de drömlika stränderna, de orörda lagunerna och den sällsamt tillbakalutade stämningen. 

Skogen av kokospalmer öppnar sig mot havet. Mellan stammarna ser jag hur väldiga vågor slår in över korallreven och småöarna i bukten utanför. ”Så detta är det berömda Cloud 9”, tänker jag. Surfstället som vissa tror är en påhittad legend, men som i verkligheten ligger här på Siargao, en ö längst österut i Filippinerna. 

Jag slår mig ner på ett kafé under palmerna. Bordsgrannen heter John och kommer från England. Jag frågar vad han gör här. Han börjar skratta och nickar mot havet och vyerna.

– Frågan är väl varför jag inte varit här förut. Siargao är fantastiskt, den mest rogivande plats jag har varit på i Asien.

Spontan ”Three Islands”-båttur

Det känns lätt att instämma i beskrivningen. Palmskogar och långa stränder utan bebyggelse omger oss så långt ögat når. Inte många människor syns till, bara några surfare ute vid reven. Siargao har länge varit mytomspunnet i surfkretsar. Namn som Cloud 9 och Pacifico har för vissa fungerat som ett slags surfarnas El Dorado, sagoplatser med omtalade jättevågor som få har sett med egna ögon.

De senaste två–tre åren har dock något hänt. Ryktet om det vackra och rofyllda Siargao har spridits långt utanför surfarnas skaror. Vi som nu vallfärdar hit i ett allt större antal har ofta inte ens stått på en surfingbräda. Vi har däremot läst om ön på resebloggar och resemagasin nu när det börjat tisslas om ön i sociala medier. På kort tid har Filippinerna fått fram en ny lysande stjärna bland sina 7 000 öar.

Ett gäng surfare tar en paus i närheten av det legendariska surfstället Cloud 9.
1 av 3: Ett gäng surfare tar en paus i närheten av det legendariska surfstället Cloud 9. Foto: ANDERS PIHL
Jacking Horse är ett av många populära surfställen på Siargao.
2 av 3: Jacking Horse är ett av många populära surfställen på Siargao. Foto: ANDERS PIHL
Typiska skyltar kring budgethotellen vid Siargaos mest kända surfstränder.
3 av 3: Typiska skyltar kring budgethotellen vid Siargaos mest kända surfstränder. Foto: ANDERS PIHL

Jag tar farväl av John på kaféet och bestämmer mig för att ägna dagen åt öhoppning. Det går att göra väldigt spontant på Siargao. I byn General Luna finns det alltid någon båtförare som är villig att köra ut till de mindre öarna utanför. Mycket riktigt sitter en man i en båt och vinkar till mig när jag kommer fram till byns hamn.

– 300 peso okej? ropar jag.

– 300 peso okej! hojtar han tillbaka.

Både jag och båtföraren är nöjda med priset, som motsvarar femtio svenska kronor. Båten är förstås en banca, den filippinska traditionella utriggaren med pontoner på sidorna. Vi skumpar snart ut från General Luna över ett hav som liknar en grönturkos limedrink.

Nästan automatiskt erbjuds vi öhoppare den populära rundturen Three Islands. Den första ön kallas Naked Island och består endast av vit sand. En enda planterad palm växer här. Naked Island lockar verkligen till bad, då den sluttar ovanligt behagligt ner i det glasklara turkosa vattnet. Jag antecknar i minnet att jag borde åka ut hit i gryningen för att ha ön för mig själv. Nu är det ett tiotal andra båtar här.

”På Siargao kan du verkligen komma bort från allt och ändå inte sakna något”

Nästa ö är den helt annorlunda Daco. Den är ganska stor och har en fiskeby vars befolkning snabbt har anpassat sig till den nya turistströmmen. De har öppnat små restauranger och kiosker som erbjuder härliga seafoodluncher med grillad fisk och räkor under palmerna. Även Daco har en Instagramvänlig strand med drivor av finkornig sand.

Avrundningen blir Guyam på tillbakavägen. Guyam är femtio steg bred och ser med några få palmer ut som en ö i en serietidning. På framsidan finns en strand, på baksidan ett par naturliga och badvänliga pooler som har bildats av korallrevet.

Matupplevelser i General Luna

Båten tar mig tillbaka till General Luna tidig eftermiddag. ”The surfing capital of the Philippines” lyder det extravaganta smeknamnet på denna lilla by, vilket den ärligt talat har lite svårt att leva upp till. Inte desto mindre passerar så gott som alla Siargao-resenärer genom General Luna. Här finns ett dygnet runt-öppet bageri, ett par dykfirmor och en fruktmarknad. Och alldeles norr om General Luna börjar Tourism Road – ett mer passande namn, för längs gatan radar huvuddelen av öns alla hotell, restauranger, kaféer och butiker upp sig.

Snart sitter jag på italienska La Carinderia, ett av Tourism Roads många små matställen, och beställer in en prisvärd färsk pasta med räkor och avokado. Man äter förvånansvärt bra på Siargao. Surfarnas slagord Surf-Eat-Sleep-Repeat har resulterat i att många ställen serverar vällagad och hälsosam mat, inte sällan med vegetariska alternativ. Servitrisen Analyn kommenterar det breda utbudet.

– På Siargao kan du verkligen komma bort från allt och ändå inte sakna något, säger hon med ett skratt.

Det sistnämnda, att slippa sakna något, går snabbt nu för tiden. I går var Siargao en vit fläck på kartan. I dag finns delikatesskaféer längs Tourism Road som i princip kunde ligga i New York och som säljer schweiziska ostar, spansk lufttorkad skinka och förnämliga årgångsviner.

Hotellen har haft svårt att hinna bygga ut i takt med den ökande efterfrågan, och under högsäsong råder det brist på hotellrum. Airbnb kan vara ett alternativ om man inte hittar något rum på bokningssajterna.

Hotellen på Siargao håller för övrigt sympatiskt blygsamma mått. Inget hotell reser sig högre än två våningar, och inget jag såg sticker heller ut ur miljön på något annat sätt. Medan vissa boenden är enkla guest houses finns numera en rad lyxiga boutiquehotell i grönskan, med egen pool och fyrstjärniga bekvämligheter. 

Det utvecklade Tourist Road-området är bara en begränsad del av Siargaos sydöstra hörn. Nio tiondelar av Siargao är ännu i stort sett opåverkat av turismen. Detta orörda Siargao utforskar jag nästa dag då jag åker habal habal, filippinsk mopedtaxi med ett litet tak, runt hela ön vilket innebär en heldagsutflykt.

Utflykt till laguner och grottor

Så snart vi lämnar General Luna bakom oss tar Siargaos gröna inre över. Bara vattenbufflar syns på fälten, inga traktorer. I den täta bergiga djungeln bortom fälten lever spökdjur, flygande hundar och jättevaraner. Den norra delen av ön är ett ”no mans land” sett ur turistvinkel. Vägen ringlar fram strax bakom kusten, där fiskebyar och öde stränder växlar med varandra. Några hotell har inte hunnit byggas. Här får de som älskar djungel, drivved, snäckor och sand utan fotspår sitt lystmäte.

Siargao vecklar ut sig dag för dag. Väl på plats har besökaren mycket att upptäcka, bara tid och lust finns. Som den djupturkosa lagunen Sugba, en spännande båtfärd bort från Del Carmen på Siargaos västkust, eller Tayangban-grottorna, där man kan simma i totalt mörker med fladdermöss ovanför sig innan man flyter ut i en soldränkt lagun. En annan utflykt går till Magpunkgo, vars mäktiga strand slutar med en rad klippor som är populära att dyka ifrån. Någon form av fotbeklädnad rekommenderas här, klipporna är vassa.

En grön muffin? En av många märkligt formade småöar utanför nordvästra Siargao, på vägen till Sugba Lagoon. Foto: ANDERS PIHL
Norra Siargao är än så länge helt orört, och stränderna besöks bara av lokalbefolkningen. Foto: ANDERS PIHL

Återigen, det som verkligen sticker ut är orördheten på och kring Siargao. Ön är som att försöka föreställa sig Thailand på 1970-talet. För den äventyrslystne finns det tjogtals med obebodda småöar som väntar på att upptäckas, liksom större öar, som Casulian, Bucas och Socorro, där det finns bofast befolkning men inga turister.

Resmålet kan ta Boracays plats

Sista dagen på Siargao vill jag egentligen hellre surra fast mig vid en palm än behöva lämna ön. Jag anländer till den lilla flygplatsen i god tid och hinner precis slå mig ner vid fönstren i vänthallen när det försenade inrikesflyget från Cebu kommer dånande med sina propellermotorer och släpper av ännu en last med förväntansfulla passagerare. 

Att världen nu upptäcker Siargao är lägligt för Filippinerna. Landet har i skrivande stund extra stort behov av nya semesterparadis. Detta sedan den kontroversielle president Duterte helt sonika stängde landets mest populära resmål Boracay för renovering, då alltför många hotell på ön har låtit sina avlopp gå rakt ut i havet.

Ska Siargao gå samma väg som Boracay? Med massturism kommer miljöförstöring och vräkiga hotell som blockerar de bästa stränderna. Siargao befinner sig bara i början av en utveckling som skulle kunna sluta så. Jag hoppas, måhända naivt, att ön alltid kommer ligga kvar i nuvarande fas, där hotellen inte är för många och där den lokala ekonomin tydligt gynnas av besökarna.

I en knastrig högtalare annonseras att flyget till Cebu City kommer bli försenat 30 minuter. Högst normalt på Filippinerna. Jag lutar mig tillbaka och sluter ögonen. I medvetandet dyker det upp bilder från den gångna veckan. Jag vet redan att Siargao med alla sina stränder, det sällsamt klara vattnet, de breda leendena, den grillade fisken, vidderna av öppet hav, eldflugorna i natten och de glimrande stjärnhimlarna kommer att stanna kvar länge i minnet.

LÄS MER: Upptäck Saigon – staden som blickar framåt 

RESFAKTA: SIARGAO

Resa hit: Rakaste vägen till Siargao går via Cebu City, Filippinernas näst största stad. Emirates har bekväma flyg till Cebu City via Dubai. Sedan inrikesflyg med Cebu Pacific (från Cebu, 45 minuter) eller SkyJet Airways (från Manila, 1 timme 40 minuter). Från Cebu City går också färjor till staden Surigao och därifrån en mindre färja till Siargao.

Bästa tiden: Högsäsong från november till april, då vädret är soligt och temperaturerna lägre. Orkansäsongen varar mellan juni fram till övergångsmånaden oktober.

Tidsskillnad: +7 timmar (+6 timmar sommartid).

Språk: Ett stort antal språk där tagalog (även kallat filipino) är det största. Engelskakunskaperna tillhör dock de bästa i Asien.

Valuta: Filippinska peso.

Prisnivå: Filippinerna är ett av de allra billigaste länderna i Sydostasien. Räkna med lägre priser på mindre platser och högre på turistorterna.

Ta dig runt: Egen motorcykel går att hyra billigt, motorcykeltaxi (habal habal) är mycket vanligt och väldigt prisvärt. Även bil med chaufför, vilket påminner om vanlig taxi, går att hyra för lite pengar. Till alla mindre öar går det att hyra båt med förare genom överenskommelser.

Bra att veta: Se till att ditt flyg går till Siargao och inte till Surigao. Staden Surigao ligger cirka 5 mil väster om ön Siargao och har i och för sig båtförbindelse med Siargao.

Läs mer: itsmorefuninthephilippines.co.uk

Guide: Siargao, Filippinerna

SE & GÖRA

1. Surfa vid Cloud 9 och Jacking Horse

Siargao är en dröm för surfare. Det finns bra surfskolor vid stranden Jacking Horse. Intill ligger mer kända Cloud 9, men detta ställe rekommenderas för mer erfarna surfare.

Adress: På Tourism Road, mellan General Luna och Cloud 9. surfsiargao.com

2. Ta båttur mellan tre öar på en eftermiddag

Guyam, Daco och Naked Island skiljer sig mycket från varandra men utgör tillsammans en härlig dagstur med bad och seafood-lunch. Själva båtturen kostar 40–80 kronor per båt. Turbåtarna utgår från hamnen i General Luna.

3. Bada i Sugba Lagoon på Caob

Populär dagsutflykt till den märkligt formade ön Caob som består av 20–40 meter höga berg med en turkos och badvänlig lagun i mitten vilken man når genom en smal passage. Det känns som att träda in i ett grönt fort.

Båtar utgår från byn Del Carmen (40-50 kronor). Även arrangerade utflykter med guide (200-335 kronor) från General Luna. Ta med dig egen mat, inget finns att köpa vid lagunen.

Magiska Sugba Lagoon. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

4. Ät italiensk mat på La Carinderia

Liten taverna med italiensk ägare som serverar utmärkt italiensk mat med bra viner till. All pasta är dagsfärsk. Kanske öns bästa krog. Blir snabbt fullsatt under senare delen av kvällen.

Adress: Poblacion 5, Tourism Road, General Luna. lacarinderia.wixsite.com/lacarinderia

5. Testa öns bästa barbecue på Mama's Grill

Lokalbefolkningens favoritställe har konstant bolmande jättegrillar på utsidan. Mama själv välkomnar dig och ber dig peka ut vad som ska grillas. Goda och extremt prisvärda grillrätter. 

Adress: Tourism Road, General Luna. siargao-island-philippines.com/restaurants/mamas-grill-barbecue

6. Ät vegetariskt på Shaka och Café Loka

Kundkretsen av bohemiska surfare har skapat ett överflöd av hälsosamma matkaféer på Siargao. Ett av de bästa är Shaka. Deras berömda Smoothie Bowls njuter man av redan med ögonen. Snarlika Café Loka ligger strax intill.

Adress: Shaka, Cloud 9, General Luna. facebook.com/shakasiargao

Adress: Café Loka, Cloud 9, General Luna. cafeloka.business.site

SHOPPING & NÖJEN

7. Festa i Bravo, Rum Bar eller Viento

Nattlivet på lugna Siargao överraskar faktiskt. Principen är enkel: barerna i turistområdet turas om att vara ”festbaren” med dj och dans. Fråga någon yngre boende på ön om var kvällens fest är. Bravo, Rum Bar och Viento tillhör de ställen som oftast har fest.

Adress: Bravo Beach Resort, Tourism Road, Barangay 5, General Luna. bravosiargao.com

Adress: Rum Bar, Poblacion 1, General Luna. facebook.com/rumbarsiargao

Adress: Viento Del Mar. Purok 5, Tourism Road, General Luna. vientodelmar.com

BO BRA

8. Nay Palad Hideaway

Bland samlingen av små lyxhotell på Siargao är Nay Palad det mest exklusiva, med boende i enorma stilrena villor framför en exemplariskt vacker strand. Prisbelönt och hyllat av New York Times. 

Adress: Malinao, General Luna. naypalad.com

ANNONS: Läs mer och boka Nay Palad Hideway här [extern länk]

9. Siargao Bleu Resort & Spa

Ett annat av Siargaos bästa boenden. Nästan femstjärnigt med rymliga bungalower, en härlig pool och utmärkt spa. Brukar dock bli fullbokat långt i förväg.

Adress: Barangay Catangnan, General Luna. siargaobleu.com.ph

ANNONS: Läs mer och boka Siargao Bleu Resort & Spa här [extern länk]

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Dubai – lyx i världsklass 

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande