Upptäck Asiens gömda pärla – charmiga Taipei

Taipei är huvudstad i Taiwan och har en alldeles egen identitet, en blandning av moderna skyskrapor och urgamla traditioner.

Foto: Shutterstock

1 av 3: Taipei är huvudstad i Taiwan och har en alldeles egen identitet, en blandning av moderna skyskrapor och urgamla traditioner.

Kväll i Taipei på en marknad.

Foto: Jojje Olsson

2 av 3: Kväll i Taipei på en marknad.

På den organiska marknaden Yuanshan kan man uppleva mat och dryck från hela världen.

Foto: Jojje Olsson

3 av 3: På den organiska marknaden Yuanshan kan man uppleva mat och dryck från hela världen.

TAIPEI, TAIWAN. Allt fler turister upptäcker Taiwan, och i fjol översteg antalet utländska besökare tio miljoner för andra gången någonsin. 

Landet har kallats för Asiens okända ö, och huvudstaden Taipei har en alldeles egen identitet med moderna skyskrapor, vacker natur och urgamla traditioner.

Text: Jojje Olsson.

Andra har också läst

När portugiserna, som farit över hela världen, först hittade hit i mitten av 1500-talet döpte de Taiwan till Ilha Formosa, vilket betyder ”den vackra ön”. Även de mest vana sjömännen måste ha imponerats av all grönska och de branta berg som längs med kustlinjen sticker upp direkt från Stilla havets vilda, blå vatten. 

Ändå blandar många svenskar fortfarande ihop Taiwan med Thailand, eller tror att ön är en del av Kina. Detta är synd, eftersom Taiwan erbjuder en annorlunda upplevelse jämfört med de mer vanliga asiatiska resmålen. Landet är ett unikum i Asien, ett land vars invånare värnar om sin demokrati. Det dynamiska civilsamhället kan fritt anordna filmfestivaler eller Prideparader som möts av censur och förbud i andra delar av Asien. 

Gamla traditioner hålls vid liv

Många lämnar rentav Taiwan med känslan av att de just har besökt det riktiga Kina. Detta tack vare bevarandet av traditionella skrivtecken, eller de hundratals mindre tempel av den sort som slogs sönder i Kina under kulturrevolutionen, men som här fortfarande hittas i varje gathörn. 

I Taiwan råder religionsfrihet, och den unga generationen håller stolt gamla traditioner vid liv. 

LÄS MER: Houtong i Taiwan – byn med fler katter än invånare 

Inget visum behövs

Hit krävs heller inget dyrt och krångligt visum. Huvudstaden Taipeis kollektivtrafik är effektiv, billig och enkelt skyltad. Gatorna är rena, invånarna artiga och få av världens storstäder är säkrare. Våldsbrott är något man knappt hör talas om på Taipeis gator. 

Och vad gäller den skönhet som portugiserna slogs av finns den att hitta redan i huvudstadens utkanter. Floder och berg hålls rena, och det tar bara två timmar att åka till öns södra delar känd för sina stränder, med hjälp av det japanska snabbtåg som färdas i 300 kilometer i timmen. 

Resfakta: Taipei, Taiwan

Resa hit: Det går inga direktflyg från Sverige till Taiwan. KLM, SAS, Emirates och Thai Airways har bra förbindelser. Från cirka 5 500 kr t/r med byte i Amsterdam. 

Bästa tiden: April-juni eller september- november. Sommaren är varm och fuktig, vintern regnig och grå. 

Restid: Cirka 18 timmar. 

Tidsskillnad: 7 timmar. 

Språk: Mandarin och hokkien. 

Valuta: Taiwanesiska dollar. 

Prisnivå: Låg. Taipei har 63 på Forex storstadsindex (Stockholm 100). Mat, kollektivtrafik och shopping är särskilt prisvärt. 

Bra att veta: Taiwan har en av världens högsta återvinningsgrader av sopor, mycket högre än Sverige. Här bränns inte soporna, utan sorteras och återanvänds. Här finns inga soptunnor, utan skräpet ges direkt till sopbilar som åker runt hela landet. Är soporna inte sorterade tar bilarna inte emot dem.

1. Besök nationalparken Yangmingshan

Taipei är omgivet av berg. Det största och vackraste heter Yangmingshan, som har omvandlats till en nationalpark full av vandringsleder, utsiktsplatser och varma källor. Längs med vägarna sprutar aktiva gejsrar ut gas med svaveldoft. Den lilla dalen Zhuzihu är särskilt vackert på våren då den svämmar över av vita liljor i full blom. Från Xiaoyoukeng kan du på mindre än en timme hajka upp till Qixingshan, Taipeis högsta punkt, som på 1 120 meter erbjuder såväl en välkommen tillflykt från sommarhettan som vackra vyer över miljonstaden nedanför. 

Hitta hit: Buss S8 går direkt från tunnelbanestationen Shipai (röd linje) till Zhuzihu, english.ymsnp.gov.tw 

Foto: JOJJE OLSSON

Huvudstaden Taipeis högsta berg heter Yangmingshan.

2. Handla på Shilin Night Market

Taiwan är känt för sina nattmarknader. Här ligger matens fokus på mindre gatustånd, och shoppingens fokus på småprylar och billigare kläder. Den största nattmarknaden av dem alla ligger i Shilin, några stationer norr om Taipei. Doften av ostronomeletter och den taiwanesiska specialiteten bubbelte ligger tjock över de smala gränderna från eftermiddag fram till midnatt. Storleken gör det nästan hopplöst att navigera, så släpp den tanken och vandra i stället planlöst runt bland torkade frukter och billiga väskor utan märken. Optimalt om du vill handla presenter, och för att prova så många lokala specialiteter att du inte behöver sätta dig ned vid något middagsbord samma kväll. 

Hitta hit: Tunnelbanestationerna Shilin eller Jiantan (röd linje). 

Foto: JOJJE OLSSON

Taipeis största matmarknad Shilin Night Market kan vara värd ett besök.

3.  Ät gott i Yuanshan

Vid Yuanshan finns en av Taipeis största utställningshallar, som ackompanjeras av en av dess största och finaste parker. I anslutning till detta finns en stor uteservering med matstånd där det går att köpa billiga rätter från världens alla hörn: kinesiskt, japanskt, vietnamesiskt, thailändskt, indiskt, mexikanskt, colombianskt, ja till och med brittiskt vid sidan av alla lokala specialiteter. Bredvid ligger även en stor organisk mataffär och en ölbutik som säljer flera sorters taiwanesiska mikroöl såväl i plastglas som på flaska. Mest livligt är området på helger. Då hålls här en stor lantbruksmarknad där småskaliga odlare säljer spännande produkter från hela landet. 

Hitta hit: Tunnelbanestationen Yuanshan (röd linje). 

LÄS MER: Hit åker svenskarna i sommar 

4. Upplev utsikten från Taipei 101

Taipeis skyline domineras av skyskrapan Taipei 101, vars spira når 509 meter över marken. Byggnaden var världens högsta från 2004 fram till att Burj Khalifa i Dubai snodde rekordet 2010. Utsiktsplattformen - dit man kommer på 37 sekunder med hiss - ligger 392 meter upp. En klar dag är vyerna, från de grönskande kullarna i söder till havet i norr, svindlande. Det är alltid bäst att åka upp just innan solnedgången för att se hur staden sakta tänds upp. Om du vill ha fina kort på själva tornet rekommenderas en hajk på berget Xiangshan, som nås genom tunnelbanestationen med samma namn bara ett stopp söder om byggnaden. 

Hitta hit: Tunnelbanestationerna Taipei 101 eller Xiangshan (röd linje), taipei-101.com.tw/en/index.aspx 

Foto: JOJJE OLSSON

Den 509 meter höga skyskrapan Taipei 101 var världens högsta byggnad när den stod klar 2004.

5. Se byggnaden Chiang Kai-shek

I hjärtat av Taipei ligger ett stort torg, i vars östra ände en minneshall för Taiwans tidigare diktator Chiang Kai-shek invigdes 1980. Chiang förblir en kontroversiell person. Dels räddade han Taiwan undan invasion av Mao Zedongs kommunister, sedan Chiang flytt hit med sina återstående trupper 1949, dels gjorde hans regim sig skyldig till stora övergrepp mot lokalbefolkningen. Sedan Taiwan blev en demokrati med fria val 1996 har minneshallen varit föremål för debatt. I fjol meddelade myndigheterna att hallen i framtiden ska fokusera på mänskliga rättigheter, men ännu upptas denna 76 meter höga byggnad enbart av en stor hyllningsstaty till Chiang. 

Hitta hit: Tunnelbanestationen Chiang Kai-shek Memorial Hall (röd och grön linje).

Foto: JOJJE OLSSON

På ett stort torg i hjärtat av Taipei finns den här byggnaden som är till minne för Taiwans tidigare diktator Chiang Kai-shek.

6. Drick te på Jiufen

En dag med fint väder är Jiufen så vackert att det nästan känns overkligt. Dess grönskande sockertoppsberg skjuter upp direkt från Stilla havet, och är pepprade med småhus eller tempel kring slingrande småvägar. Längst upp ligger ett nät av gator med butiker och små tehus med storslagna utsikter - allt bara en knapp timmes tågresa från stationen i Taipei. Efter solnedgången tänds här röda lampor av rispapper längs med de smala, branta gränderna. Jiufen dominerades tidigare av en guldgruva, men har de senaste årtiondena i stället förlitat sig på turism sedan gruvan stängts. Åk hit en vardag för att undvika de största skarorna av besökare. 

Hitta hit: Ta lokaltåget från Taipei Main Station (röd och blå tunnelbanelinje) till Ruifang, och sedan en kort taxi- eller bussresa till Jiufen. 

Foto: JOJJE OLSSON

Ett av många tehus i Taipei är Jiufen.

7. Shoppa i Ximending

Det största och kanske livligaste av Taipeis alla shoppingdistrikt heter Ximending, dit tre miljoner shoppare hittar varje månad. Det var också det första som gjordes helt bil- och motorcykelfritt, vilket har gynnat privata handlare på gatunivå. De trängs nu här tillsammans med stora märkesbutiker, karaokebarer och otaliga restauranger. Ximending jämförs ofta med japanska distrikt som Harajuku eller Shibuya på grund av neonskyltar och ungdomsmode. Precis över gatan ligger ”The Red House”, en gammal teater utanför vilken Taipeis mest kända gaydistrikt är beläget, med flera barer som är välbesökta även på vardagskvällarna. 

Hitta hit: Tunnelbanestationen Ximen (blå och grön linje). 

Foto: Shutterstock

Taipeis största shoppingdistrikt heter Ximending och har tre miljoner besökare varje månad.

Text: Jojje Olsson.

LÄS MER: Asiens 12 bästa stränder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande