1 av 8: Hundar torteras och slaktas – säljs som kyckling
Gatumat som säljs som chicken satay är egentligen gjort på hundkött, avslöjar Animals Australia.
2 av 8: Gatumat som säljs som chicken satay är egentligen gjort på hundkött, avslöjar Animals Australia. Foto: Animals Australia
Skyltar med inskriften "RW" betyder att rätten innehåller hund. Varning för starka bilder.
3 av 8: Skyltar med inskriften "RW" betyder att rätten innehåller hund. Varning för starka bilder. Foto: Animals Australia
Att äta hund är fullt lagligt på Bali – däremot är det förbjudet med plågsamma avlivanden av djur.
4 av 8: Att äta hund är fullt lagligt på Bali – däremot är det förbjudet med plågsamma avlivanden av djur. Foto: Animals Australia
Animals Australias avslöjande visar att hundarna ofta går en mycket plågsam död till mötes.
5 av 8: Animals Australias avslöjande visar att hundarna ofta går en mycket plågsam död till mötes. Foto: Animals Australia
De visar hundar som är instängda i trånga burar och vadar i sin egen avföring innan de hängs eller slås ihjäl med påkar.
6 av 8: De visar hundar som är instängda i trånga burar och vadar i sin egen avföring innan de hängs eller slås ihjäl med påkar. Foto: Animals Australia
Hundarna i fråga är oftast stulna eller vilda. Det är även vanligt att de matas med cyanidförgiftad mat.
7 av 8: Hundarna i fråga är oftast stulna eller vilda. Det är även vanligt att de matas med cyanidförgiftad mat. Foto: Animals Australia
Cyanid förstörs inte vid kokning, utan förs vidare till personen som äter köttet. Lättare förgiftning kan ge diarré, illamående och muskelvärk. Större intag kan ge skador på organ och nerver.
8 av 8: Cyanid förstörs inte vid kokning, utan förs vidare till personen som äter köttet. Lättare förgiftning kan ge diarré, illamående och muskelvärk. Större intag kan ge skador på organ och nerver. Foto: Animals Australia

Turister luras äta förgiftat hundkött

Funderar du på att semestra på Bali?

Se då upp så du inte sätter i dig cyanidförgiftat hundkött.

En ny australisk tv-exposé skakar Balis turistnäring.

Inte nog med att vi västerlänningar ogärna äter hundkött.

I Bali är risken överhängande att det hundkött turisterna ovetandes sätter i sig även är förgiftat.

Hundkött är accepterat som föda i landet och anses bland annat bra för potensen.

Att äta hund är lagligt – däremot är det förbjudet med plågsamma avlivanden av djur och att sälja förgiftat kött.

Ett nytt undersökande reportage från redaktionen för det populära australiska nyhetsprogrammet "ABC 7.30" avslöjar den förfärliga sanningen bakom delar av Balis hundköttsindustri.

LÄS MER: Tigrar i Thailand lever i misär för turisternas skull

Chicken satay – gjord på hundar

Här visas hur hundar brutalt fångas och slaktas inte långt från stränderna där bland annat över en miljon australier – och även många svenskar – semestrar varje år.

Köttet säljs sedan bland annat som den populära snabbrätten chicken satay i massor av matstånd på gatorna och vid stränderna. Av skyltar vid stånden med inskriften – "RW" – förstår lokalbefolkningen att rätten innehåller hundkött – vilket många av dem uppskattar – men de flesta turister vet inte vad som menas med förkortningen.

Och i tv-dokumentären visas hur många försäljare vid direkta frågor från turister om rätten innehåller hundkött förenekar det och säger att köttet är från kyckling.

LÄS MER: Nu blir det förbjudet att äta hund och katt i Taiwan

Animals Australia om hundkött på Bali

Det avslöjande tv-reportaget bygger på material insamlat av djurrättsorganisationen Animals Australia via en av deras medlemmar som under pseudonymen "Luke" i fyra månader infiltrerade Balis hundköttsindustri och följde dess arbete. Han följde med olika gäng när de stal, jagade, fångade och grymt dödade mängder av hundar.

Många av de filmade scenerna är vedervärdiga. De visar hundar som är instängda i trånga burar och ofta vadar i sin egen avföring innan de hängs, slås ihjäl med påkar och dödas genom att matas med cyanidförgiftad mat. Hundarna i fråga är oftast stulna eller vilda.

LÄS MER: Söta djuren får tänderna utdragna – för att roa turister

Hundar förgiftas med cyanid

Risken är uppenbar att de som råkar äta köttet drabbas av förgiftning.

– Cyanid förstörs inte vid kokning, säger läkaren Andrew Dawson, chef för förgiftningscentrat på Royal Prince Alfred Hospital i Sydney till abc.net.au.

– Påverkan beror på hur mycket gift det finns i hundköttet. Lättare förgiftning kan ge diarré, illamående och muskelvärk. Större intag kan ge allvarliga effekter som skador på organ och nerver.

– Hundköttet har helt klart lyckats ta sig in i turistmatledet på Bali, säger Lyn White, chef på Animals Australia.

– Och det är ett faktum att leverantörerna bryter mot lagarna såväl när det gäller hantering av djur som när det gäller matsäkerhet.

LÄS MER: Apornas nya knep för att lura turister på Bali

Aktuellt just nu