Experter varnar för att den växande turismen förstör Regnbågsberget.
1 av 2: Experter varnar för att den växande turismen förstör Regnbågsberget. Foto: Stock Adobe
Omkring 1 000 vandrare tar sig upp för bergets slingrande stigarna varje dag.
2 av 2: Omkring 1 000 vandrare tar sig upp för bergets slingrande stigarna varje dag. Foto: Shutterstock

Experter varnar: Turister förstör regnbågsberget

För fem år sedan var Andernas regnbågsfärgade bergstoppar öde. I dag tar sig 1 000 vandrare upp för det peruanska Regnbågsbergets stigar varje dag. Men det har ett pris. Den blomstrande turismen för inte bara med sig guld och gröna skogar, varnar biologer som nyhetsbyrån AP talat med. 

Några timmars vandring från Perus kända världsnaturarv Machu Picchu, som lockar hundratusentals upptäcktsresande varje år, ligger ett annat enastående naturområde som allt fler backpackers och vandrare har fått upp ögonen för. 

De avlägsna regnbågsfärgade bergen som låg öde och täckta med snö för fem år sedan, lockar i dag 1 000 vandrare dagligen till de peruanska Anderna.

Spåren efter turister blir allt tydligare över Regnbågsberget, precis som vid inkaleden som i dag skyddas mot massturismen. Foto: Shutterstock

Allt fler turister upptäcker Regnbågsberget

Guiden Santos Machacca, 29, säger till nyhetsbyrån AP att det är bergets skönhet, klimatet och närheten till heliga andar som lockar vandrare till den avlägsna regionen. 

– De älskar att komma hit, för när de är där uppe kan de känna den rena luften och glömmer allt och kommer i kontakt med Apus av Ausangate, säger han. 

Bergsguiden berättar även att berget var snötäckt för bara några år sedan. 

– Vi har frågat de äldre som bor i Pitumarcahan och de säger att berget var under snö. Den globala uppvärmningen har fått isen att smälta och ett färgstarkt berg har dykt upp under det.

Men precis som med den antika inkaleden mellan staden Cusco och Machu Picchu har exploateringen vid Andernas nyupptäckta Regnbågsberg, även kallat Vinicunca, satt sina spår. 

Turismen förstör bergskedjan i Peru 

Under det gångna året har forskare noterat hur den randiga marken som skiftar mellan turkost, guld och lila har trampats upp mer och mer. Tydliga stigar sträcker sig nu längs med berget som sträcker sig 5 000 meter över havsytan, i ett annars orört landskap.

Den peruanska biologen Dina Farfan som studerat hotade djur i området säger till nyhetsbyrån AP: 

– Ur en ekologisk synvinkel dödar de gåsen som lägger de gyllene äggen.

Biologen använder det gamla talesättet för att demonstrera hur girighet får olönsamma konsekvenser i längden.

Men de upptrampade stigarna är inte de enda spåren som  turismen lämnar efter sig.

Ett våtmarksområde som varit hem åt migrerande ankor har ersatts med parkeringsplatser och ett gruvindustriföretag har fått upp ögonen för det mineralrika naturområdets potential. Enligt nyhetsbyrån har ett kanadensiskt gruvbolag ansökt om rättigheter i området, men vill inte kommentera planerna. 

LÄS MER: 10 vandringsleder i Sverige för nybörjare och proffs 

Vandrarna har även skapat nya jobbmöjligheter i regionen för lokalbefolkningen. Foto: Stock Adobe

Peruaner får jobb i avlägsna bergsbyar

Men utvecklingen har även öppnat upp för nya jobbmöjligheter i den avlägsna regionen. Omkring 500 peruaner har återvänt hem till bergsbyarna igen under de senaste åren för att guida turister eller transportera varor över Anderna. 

25åriga Isaac Quispe är en av dem. Han lämnade sitt riskfyllda jobb i guldgruvor för turistnäringen.

– Det är en välsignelse, säger han till AP. 

Isaac Quispe tjänade 5 200 dollar förra året. 

Hans by tjänar drygt 400 000 dollar per år på de guidade turerna över de instagramvänliga bergen. 

LÄS MER: Här är 10 fantastiska vandringar i Alperna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande