1 av 4: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
Nya jättegallerian Icon Siam ligger alldeles intill västra flodstranden.
2 av 4: Nya jättegallerian Icon Siam ligger alldeles intill västra flodstranden. Foto: ANDERS PIHL
Bangkoks högsta byggnad Mahanakhon är redan ett nytt landmärke i staden.
3 av 4: Bangkoks högsta byggnad Mahanakhon är redan ett nytt landmärke i staden. Foto: ANDERS PIHL
Mahanakhon Skywalk är en ny upplevelse på toppen av Bangkoks högsta byggnad Mahanakhon.
4 av 4: Mahanakhon Skywalk är en ny upplevelse på toppen av Bangkoks högsta byggnad Mahanakhon. Foto: ANDERS PIHL

Tips: 8 saker du inte ska missa när du är i Bangkok

Årets Bangkok är inte samma stad som förra årets. Under sin ständigt pågående omformning tillkommer alltid nya företeelser i den thailändska huvudstaden. Här kommer åtta aktuella tips till Asiens kanske mest spännande stad.

Jag tar ett andetag och kliver rakt ut i luften med 300 meter under mig. Mellan mina fötter ser jag bilar krypa fram på gatan långt nedanför. Jag svävar. Eller det är åtminstone så det känns. I själva verket står jag på en tjock skiva av glas som skjuter ut tre, fyra meter från byggnaden.

Pirrigt? Jovars. Men Bangkok är tveklöst en attraktion rikare i och med öppnandet av Mahanakhon Skywalk. Det handlar förstås inte bara om den nyss beskrivna upplevelsen. Minst lika häftigt är att kunna stå på toppen av Bangkoks nya högsta byggnad Mahanakhon (314 meter) och blicka ut över hela staden i ett obehindrat 360-graderspanorama.

Vyerna känns nya även för en van Bangkok-besökare. Flera av stadens kända utsiktspunkter går att blicka ner på ur häpnadsväckande vinklar. Man upplever helt enkelt staden ur ett perspektiv som inte tidigare varit möjligt. Jag noterar att man för första gången kan se havet från Bangkoks innerstad och till och med urskilja några pyttesmå fartyg ute i Siamviken.

Framtiden skymtar i Thonburi

Bangkok är en stad i ständig acceleration. Ett av världens största turistmål utmärks av sina snabba förändringar. Årets Bangkok är inte samma stad som förra årets. Man kan som bekant inte kliva ner i samma flod två gånger, och inte heller besöka samma Bangkok två gånger. Staden befinner sig i en evig omformning vad gäller utbudet av shopping, gastronomi och hotell. 

I går var det trendiga Tonglor-distriket i nordvästra citykärnan på allas läppar. I dag tycks framtiden skymta i Thonburi, stadsdelen som breder ut sig längs flodstranden sydväst om city. Det lågmälda Thonburi har hittills mest varit känt för sina flytande marknader och kanaler och rester av det historiska Bangkoks äldsta delar. Nu är det en del av Bangkok som genomgår dramatiska förändringar. Inte minst byggs en Skytrain-linje här, vilket kommer att binda samman Thonburi med övriga Bangkok. 

Bangkoks senaste snackis är den nya extravaganta shoppinggallerian Icon Siam i Thonburi. Man behöver inte ens gå in i gallerian för att gilla de gratis Icon Siam-båtar som pendlar över floden och som sparar besvär och tid om man rör sig i denna del av staden.

Oavsett hur het man upplever att ännu en shoppinggalleria i Bangkok är, känns Icon Siam definitivt som den symboliska öppningen för en modernisering av Thonburi. Man får bara hoppas att de genuina miljöer som gömmer sig kring Thonburis kanaler inte kommer att rivas och skyfflas bort.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Bangkok som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

27 restauranger i Guide Michelin

Bangkok bjuder in till de mest skiftande upplevelser, särskilt för smaklökarna. Bangkoks utveckling till en av världens stora matstäder fortsätter i oförminskad takt. Konkurrensen hårdnar och lägstanivån stiger, samtidigt som priserna fortfarande är lägre än för motsvarande mat i de flesta andra världsstäder. 

Tittar man på de bästa krogarna förblir den senaste Michelin-guiden en bra fingervisning hur varierad Bangkoks krogscen är. Bara under 2019 har inte mindre än 27 restauranger fått minst en stjärna, och bland dem som har fått två återfinns inte bara indiska Gaggan utan också tyska Sühring och franska Le Normandie. Samtidigt har det enkla och billiga thailändska streetfoodstället Jay Fai fått en överraskande stjärna.

Bilden av Bangkok som en buffé av överkomlig lyx, prisvärd finmat och behagliga shoppinggallerior kan dock lätt bli endimensionell. Under ett kort besök kan det vara svårt att få fatt i det andra Bangkok, staden med oväntade sidor och massor av kultur.

Ta bara Chan Chui Creative Village. Hur många missar inte detta ställe? Bara 15 minuter bort från city med taxi väntar en klart annorlunda plats. Denna blandning av nattmarknad och hembyggt konstcenter, hyllat av Time Magazine, har drömlika jätteskulpturer och personliga butiker, restauranger och musikklubbar. Åk dit och bredda din uppfattning om vad Bangkok kan vara.

LÄS MER: 6 extra smarta saker att packa ner i handbagaget 

RESFAKTA: BANGKOK

Resa hit: Flyg Stockholm–Bangkok med bland annat Norwegian och Thai.

Bästa tiden: November–mars är lite svalare och torrare.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Thailändska. De flesta med serviceyrken talar hyfsat god engelska.

Valuta: Baht (THB).

Prisnivå: Billigt, 58 på Forex storstadsindex (Stockholm har 100). På dyrare ställen är dock prisskillnaden numera mindre än man har vant sig vid.

Ta dig runt: Vid rusningstid med Bangkoks berömda köer måste man ha gott om tid om man väljer taxi. Då kan skytrain vara ett mycket bättre val. Snabbast går motorcykeltaxi vilket kan kännas lite våghalsigt i Bangkoks täta trafik.

Läs mer: tourismthailand.org/About-Thailand/Destination/Bangkok

Böcker: ”Beach” av Alex Garland, ”Bangkok 8” och ”Bangkok Tattoo” av John Burdett, ”Kackerlackorna” av Jo Nesbø och ”Djävulsdoften” av Måns Kallentoft.

GUIDE: 8 SAKER DU INTE SKA MISSA I BANGKOK 

1. Icon Siam

Mycket glittrar och skiner i Bangkoks nya exklusiva jättegalleria Icon Siam, den första större gallerian alldeles intill vattnet på västra flodstranden. Att Apple har sin flaggskeppsbutik här känns logiskt. Hela stället äger något av den stilrena framtoning som man associerar med Apple. Bottenplanet är dock annorlunda. Där man byggt upp en miljö som påminner om en ”floating market” med småbåtar och vatten, vilket stadsdelen Thonburi är känt för.

Icon Siam är ett megakomplex, och intill shoppinggallerian står två skyskrapor med hotellsviter från Mandarin Oriental, en enorm konferenshall och ett kommande River Museum. En god idé är att äta på någon av Icon Siams restauranger i toppklass med fina vyer över floden. De ligger framför allt på fjärde våningen (döpt till The Veranda Zone) och på femte våningen, där alla krogar har egen uteterrass. 

Gratisbåtar med täta avgångar pendlar mellan Icon Siam och en rad bryggor på andra sidan floden, vilka erbjuder bekväm och praktisk transport även om du bara vill korsa vattnet.

Hitta hit: 299 Charoen Nahkhon Soi 5 (BTS-stationer: Saphan Taksin och Krung Thonburi), iconsiam.com

Bottenvåningen på gallerian Icon Siam försöker efterlikna en floating market, som stadsdelen Thonburi är känt för. Foto: ANDERS PIHL

2. Mahanakhon Skywalk

Välkommen till Bangkoks nya toppattraktion. I ett par års tid har stadens besökare knappast undgått att lägga märka till uppförandet av stadens nya landmärke och högsta byggnad, Mahanakhon (314 meter). Nu är skyskrapan färdigbyggd och möjlig att besöka även uppe på taket. Utsikten är den klart mäktigaste i staden och ger ett 360-graderspanorama åt alla håll. Du betalar dyrt för att ta dig upp här, över 200 kronor. Då ingår själva skywalken - om du vågar gå på en glasskiva som skjuter ut några meter från byggnaden. Takbaren har inte hittat någon stil att tala om än men har dj-set även dagtid. Priserna i Bangkoks högst liggande bar är inte heller direkt låga, men ingen klagar eftersom utsikten är bästa tänkbara.

Kring Mahanakhon kan man för övrigt passa på att äta riktigt bra. I annexet Mananakhon Cube ligger den fantastiska restaurangen Atelier Joël Robuchon med en Michelin-stjärna. Pröva annars nyöppnade Paii runt hörnet. Lite billigare i en minst lika fin miljö. Krogen är inriktad på fisk och skaldjur och ligger i det historiska palatset Bangkok House.

Hitta hit: 114 Narathiwas Road, Silom, Bangrak, kingpowermahanakhon.co.th/skywalk

Vågar du gå ut på glasskivan som skjuter ut några meter från Mahanakhon? Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL

ANNONS: Boka biljetter till berömda tempel och andra sevärdheter i Bnagkok innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

3. Roschas Culinary School

Tid över i Bangkok? Den nya utmärkta matlagningsskolan Roschas Culinary School gör sina deltagare till säkra mästare i det thailändska köket. Med små grupper på högst sex personer och professionella lärare blir det lätt att lära sig att laga en thailändsk femrättersmåltid av hög kvalitet. Kurserna finns i olika utföranden, och det finns också klasser i kinesisk, vietnamesisk och fransk matlagning.

Roschas har egna lokaler i just öppnade boutiquehotellet Akara som lockar med centralt läge lite i skymundan och femstjärnig standard med trevliga överraskningar för gästerna, som fria drycker med tilltugg i lobbyn på eftermiddagarna. Från hotellets Barracuda Bar har man häftiga urbana utsikter. En annan helt ny och bra bar i närheten är View på Novotel Platinium med vyer över samma intensiva del av Bangkok.

Hitta hit: Roschas Culinary School, Akara Hotel, 372 Sri Ayudhya Road, roschasbkk.com, akarahotel.com

Lektion i thailändsk matlagning på Roschas Culinary School. Foto: ANDERS PIHL

4. Gingerbread House

Om Pippi Långstrump hade varit thailändska hade hon velat bo i denna trävilla från 1913, mitt i Bangkoks Old Town. En liten trädgård leder in i huset som skuggas av ett 80-årigt mangoträd. Hela huset präglas av historiskt välbevarade miljöer och snickarglädje med figursågade detaljer. I det nyöppnade kaféet Gingerbread House serveras teer och läckra versioner av kända thailändska efterrätter, som bua loi-risbollar med kokosmjölk och Pandan-glass. En lunch innan i närheten? Försök att få ett bord på Jay Fai (327 Mahachai Road). Kocken Jay Fai råder här varje dag över grytorna i sina berömda skyddsglasögon. Sedan hennes enkla restaurang sensationellt har fått en Michelinstjärna brukar väntelistan vara lång. 

Hitta hit: Soi Lang Bot Phram (47 Dinso Road), Phra Nakhon

(Obs! Förväxla inte med Gingerbread House i nordvästra delen av Old Town.)

Nya kaféet Gingerbread House i Old Town. Foto: ANDERS PIHL

LÄS MER: 9 guldkorn i Thailand – programledarens tips 

5. Chang Chui Creative Village

Chang Chui är ett vidsträckt område strax utanför innerstaden där det har byggts en hel by av hemmabyggda hus som sprudlar av gör det själv-anda. Här finns ett slags nattmarknad med högst personliga butiker, restauranger, barer och musikklubbar, som i de flesta fall drivs av konstnärer och formgivare. Byns självklara centrum är ett gigantiskt passagerarflygplan (en Lockheed Tristar) som numera rymmer finkrogen Na-Oh med kristallkronor i kabintaket. Blir du tillräckligt glad av den goda maten kan du åka spiralformad rutschkana från planet ner till marken. Överallt i Chang Chui finns dessutom drömlika skulpturer av varierande storlek. Att självaste Time Magazine har utsett Chang Chui till en världens 100 mest spännande platser 2018 säger något om hur imponerande byn kan vara en bra kväll under högsäsong. Stängt onsdagar.

Hitta hit: 460/8 Sirindhorn Road, Khwaeng Bang Phla, changchuibangkok.com

Chang Chui Creative Village sprudlar av gör det själv-anda. Foto: ANDERS PIHL

6. Lennon’s Bar

Nya hotellet Rosewood ligger centralt och erbjuder ganska doftlös lyx för främst affärsresenärer. Hotellbaren Lennon’s tar dock ett annat och ovanligare grepp med utgångspunkten musikhistoria och skivsamlande. I ett slags förmak till själva baren kan man bläddra och beskåda samlingen på 6 000 vinylskivor med många rariteter, samtidigt som man smuttar på smakprov från ”biblioteket” av single malt-whisky. I själva baren väntar cityutsikter från 30:e våningen och drinkar döpta efter musiklegender från 1900-talet. En rökig BB King, en kryddig Jimi Hendrix eller en mer blommig Ravi Shankar kan avnjutas i knarriga lädersoffor. Lennon's har även dj-kvällar med äkta vinylknaster. Därutöver ges gästerna möjligheten att själv spela skivor från den digra vinylsamlingen.

Hitta hit: Lennon’s Bar, Rosewood Hotel, 1041/38 Ploenchit Road, Lumpini, 30:e våningen, rosewoodhotels.com/en/bangkok/dining/Lennon

Lennon’s Bar på Rosewood Hotel. Foto: ANDERS PIHL

7. Ratchada Rot Fai Train Market

De som har varit på berömda Chatuchak weekend market i Bangkok vet om både dess fördelar och nackdelar. Chatuchak är världens största helgmarknad men samtidigt just därför oöverblickbar. När solen går ner och temperaturerna blivit behagligare stänger dessutom Chatuchak. Därför finns ett behov av Ratchada Rot Fai Train Market. Denna kvällsöppna marknad (torsdag–söndag 17-24) strax norr om citykärnan har snabbt blivit ett populärt alternativ. Marknaden är precis lagom stor, och utbudet lutar i någon mån mot det mer trendiga och ovanliga. Här finns också massor av street food och ett betydande nattliv med barer och livemusik, ja faktiskt en hel bargata som särskilt på helger sjuder av liv. Räcker inte tiden eller energin till Rot Fai Train Market rekommenderas Art Box, en pop up-marknad med lokala formgivare centralt på Sukhumvit 10. Låt oss hoppas att den får vara där permanent.

Hitta hit: 559 Ratchadaphisek Road, Khwaeng Din Daeng (MRT-station: Thailand Cultural Centre)

Ratchada Rot Fai Train Market har blivit en av Bangkoks mest populära nattmarknader. Foto: ANDERS PIHL

ANNONS: Boka biljetter till berömda tempel och andra sevärdheter i Bnagkok innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

8. Kudeejeen 

Kudeejeen (även stavat Kudi Chin) är en av Bangkoks många unika och okända platser. När kung Thaksin grundade Bangkok 1767 på sydvästra flodstranden erbjöd han samma bit mark till två av sina allierade: portugiserna och kineserna. En omaka kinesisk-portugisisk enklav uppstod precis i begynnelsen av den nya huvudstadens tillkomst. Kudeejeen finns kvar än i dag, och här har portugisers och kinesers kultur smält samman och blivit något helt eget. Det lilla distriktet nås via en nybyggd promenadväg längs floden söder om Kalayanamit-templet. På vägen passerar man den sevärda kinesiska helgedomen Kian Un Keng och den portugisiska 1700-talskyrkan Santa Cruz. Museet Baan Kudichin visar upp enklavens historia och förklarar hur Bangkok växte fram de första åren. I ett välbevarat trähus serverar familjerestaurangen Baan Sakunthong mat som bara finns just här. Rekommenderas – många rätter är sensationellt goda.

Hitta hit: Baan Kudichin Museum: 271 Soi Wat Kanlaya, Thonburi, baankudichinmuseum.com

Baan Sakunthong: Kudi Chin Soi 3

Promenad längs floden i det portugisisk-kinesiska Kudeejeen-distriktet. Foto: ANDERS PIHL

LÄS MER: Staden i ständig utveckling – favoriten Bangkok 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande