1 av 6: Tigrar i fångenskap ökar markant – lever i misär för turisternas skull
<p>Tigrarna bor i trånga utrymmen och kan inte röra sig fritt.</p>
2 av 6: <p>Tigrarna bor i trånga utrymmen och kan inte röra sig fritt.</p> Foto: Istock
<p>Fastkedjade och skrämda görs de fina inför turisternas ankomst.</p>
3 av 6: <p>Fastkedjade och skrämda görs de fina inför turisternas ankomst.</p> Foto: Istock
Betong under tassarna och trånga utrymmen är tigrarnas vardag i Thailand.
4 av 6: Betong under tassarna och trånga utrymmen är tigrarnas vardag i Thailand. Foto: Daniel Majak
Tigrar tvingas visa upp tänderna för att ge turisterna bättre bilder.
5 av 6: Tigrar tvingas visa upp tänderna för att ge turisterna bättre bilder. Foto: World Animal Protection
<p>Långt ifrån det vilda livet. En tiger på en av Thailands många tigerparker.</p>
6 av 6: <p>Långt ifrån det vilda livet. En tiger på en av Thailands många tigerparker.</p> Foto: Daniel Majak

Tigrarna lever i misär – för turisternas skull

THAILAND. Tigrar blir slagna med pinnar. De sitter inklämda i små burar och vankar av och an. De är fastkedjade – allt för att turisterna ska få "vilda" selfies med sig hem från semestern.

Under tisdagen släpptes rapporten som World Animal Protection Sverige har gjort om Thailands tigerselfie-turism. Den visar att antalet tigrar på de thailändska turistattraktionerna har ökat med hela 33 procent under de senaste fem åren. Det kan verka som ett oskyldigt foto – du poserar med en tiger. Men sanningen är att bakom bilden döljer sig en tragisk berättelse om hur djuren misshandlas visar granskningen.

Tigertemplet i Thailand

För inte så länge sedan omhändertog de thailändska myndigheterna 137 tigrar från det kända tigertemplet i Kanchaburiprovinsen. I templet lever munkarna tillsammans med tigrarna och erbjuder turister att fotograferas med de vilda djuren mot en summa pengar.

Tigertemplet anklagades då också för att vara involverat i illegal handel med vilda djur samt med kroppsdelar från utrotningshotade djurarter. Trots detta tillslag fortsätter antalet tigrar i fångenskap att öka.

– Det är alarmerande att antalet turistattraktioner med tigrar ökar. Thailand är ett mycket populärt resmål bland svenskarna och vi rekommenderar svenska turister att bojkotta alla tigerattraktioner och andra anläggningar som erbjuder selfies med vilda djur. En bra tumregel är att om du kan komma nära, krama eller ta en selfie med en tiger har den utsatts för mental eller fysisk misshandel, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

 

MISSA INTE: Söta djuren får tänderna utdragna – för att roa turister

Tigertemplet i Thailand. Foto: Istock

World Animal Protection om misären

Tigrarna plågas för att knäckas psykiskt och göras tillräckligt fogliga för att kunna umgås med turister. Vad som framkommit i de olika efterforskningarna är flera olika slags misshandel och vanvård. Bland annat utsätts tigrarna för följande hemskheter:

* Tigerungarna tas från sin mamma två till tre veckor efter födseln.

* Tigerungar hanteras av turister flera hundra gånger om dagen. Det är stressande för dem och kan leda till fysiska skador.

* Tigrar utsätts för smärta som straff när de visar oönskat beteende. En medarbetare vid en av turistattraktionerna berättar att tigrarna får svälta som bestraffning när de gjort något ”fel”.

* De flesta tigrar lever i små betongburar med begränsad tillgång på friskt vatten. 50 procent av tigrarna satt i burar med mindre än 20 kvadratmeter per djur. Det står i skärande kontrast mot deras liv i naturen där en tiger kan röra sig 16 till 32 kilometer under loppet av en enda natt.

* En av tio tigrar hade beteendestörningar. De bet sig exempelvis i svansen eller visade annat tvångsbeteende som ofta ses hos vilda djur när de lever i fångenskap under stressade förhållanden.

 

MISSA INTE: Turisterna förstör – nu stängs hel ö i Thailand

Sriracha Tiger Zoo är värst

Av de 17 tigerattraktioner i Thailand som undersökts var Sriracha Tiger Zoo i Pattaya den anläggning med flest tigrar i fångenskap. Sriracha Tiger Zoo visade sig också vara den anläggning där tigrarnas tillstånd är allra sämst. Exempelvis var en av tigrarna så mager att höftbenen stack ut.

Thailand är känt som ”leendets land” – men de många tigrarna i landet har inte mycket att le för.

Se filmen som visar hur Thailands tigrar har det i fångenskap.

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande