Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien

Publicerad 10 apr 2018 14:45

Thailändska nyåret 2018 – festa till det med Songkran

Mot veckoslutet blir festen blöt i Thailand.

Mot veckoslutet blir festen blöt i Thailand.

1/2

Foto: Thailändska Turistbyrån


Då firas nämligen det thailändska nyåret 2018.

Då firas nämligen det thailändska nyåret 2018.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

SONGKRAN. Det blir blötare än vanligt i Thailand i veckoslutet.

På de flesta orter bryter nämligen våldsamma vattenkrig ut.

Det är nämligen tradition – särskilt bland unga – att fira det thailändska nyåret med att spruta vatten på varandra. 

Vattenkrigen har utvecklats ur den uråldriga vanan att tvätta landets många Buddhastatyer i nyårshelgen, en helg som bär namnet Songkran.  

Nyårsfirandet inleds på fredag och pågår till och med söndag. Här är allt du behöver veta om det thailändska nyårsfirandet: 

LÄS MER: Rabiesepidemi skakar Thailand – svenska favoritorter drabbade 

När är det thailändska nyåret 2018?

Det thailändska nyåret kallas Songkran och firas den 13 till och med 15 april. Nyårsdagen är den 13:e men de två påföljande dagarna ingår också i helgen. Det är landets största och livligaste fest. 

LÄS MER: Så luras turister i Thailand av gatuförsäljare

Vad är Songkran – vad firar man?

Ordet ''Songkran'' betyder ''flytta in'' eller "förändring" och namnet är hämtat från en gammal indisk skördefest som markerar vårens ankomst. Festens tidpunkt är kopplad till den astrologiska kalendern och inträffar när vi går in i Vädurens stjärntecken.

Songkran markerar traditionellt att den torra säsongen är slut och de årliga regnen börjar. Detta brukar bland annat firas genom att man rengör Buddah-statyer i en ritual som ska ge lycka och välstånd under det kommande året.  

LÄS MER: Kjell Bergqvists 12 insidertips i Thailand 

Hur firar man det thailändska nyåret?

Firandet pågår i tre dagar med olika traditioner varje dag. Under första dagen rengör buddhister sina Buddhafigurer och altare som de har hemma. Det är också dagen vattenleken som Songkran är allmänt förknippad med bryter ut. Traditionen började med att folk på olika sätt "sköljde bort" sina problem, sjukdomar och dåliga gärningar från det föregående året, vilket gav en ren start för det nya året.

 I dag bryter vattenlekar ut i alla städer och människor reser från hela världen för att delta sig i världens största vattenlek – en sann höjdpunkt under festivalen. För att delta är allt som behövs en vattenpistol eller en hink med vatten. I många städer spärras gator av från biltrafik för att underlätta vattenbuset.

Den andra dagen tillhör varken det nya eller det gamla året. Under denna dag anses det ge mycket otur att gräla och deltagare förbereder mat som ges till munkar och tempel som gåvor följande dag.

 Den tredje och sista dagen av festivalen är mest lik det västerländska nyårsfirandet där familjer och vänner festar och firar tillsammans.

De sätt som Songkran firas på kan variera i olika thailändska regioner.

LÄS MER: Guide till Thailands 10 härligaste öar 

Var kan man fira det thailändska nyåret?

• I Chiang Mai i norra delen av Thailand firas över hela staden och främst kring floden Ping och Thapae gate.

• Det största Songkranfirandet i Bangkok hålls i Silom. Hela den fem kilometer långa gatan i Patpongdistriktet blir en stor vattenfest där thailändare och turister firar tillsammans. 

• I södra Thailand, i provinsen Nakhon Si Thammarat, antar festivalen en hinduisk känsla. De som är intresserade av att delta i ett mer kulturellt firande kan uppleva den unika och färgglada paraden Nang Dan, en ceremoni som hyllar en av de främsta gudarna inom hinduismen, Shiva. Traditionen med parad är över 1300 år gammal.

• Firas Songkran på en thailändsk ö finns det vanligtvis gott om möjligheter att festa, exempelvis på Koh Samui, Koh Tao, Phi Phi-öarna och Phuket. Det är dock mer dämpat firande på öarna jämfört med städer som Chiang Mai och Bangkok.

ELISABETH MONTGOMERY