Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Thailands bästa stränder

Det bästa med Thailand är stränderna!

Thailand erbjuder så många olika slags upplevelser att det är svårt att tröttna på landet. Här finns Krabis karakteristiska sockertoppsberg i kalksten och Koh Lantas långa stränder och oslagbara solnedgångar. Här finns shoppingutbudet, nattlivet och restaurangerna i Phuket, liksom mindre och lugnare öar som Koh Kradan och Koh Bulone.

Närheten till Bangkok gör Koh Samed och Koh Chang till extra intressanta alternativ, och söder om dem hittar vi bland annat Koh Phangan som är en riktig paradis-ö med många fina platser att upptäcka.

Allt om Resor guidar dig till 10 fantastiska, thailändska stränder utan inbördes ordning.

Krabi erbjuder en fantastisk natur. Här är finfina Phra Nang beach. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Phra Nang beach, Krabi

KRABI, THAILAND. Med de karakteristiska kalkstensklipporna omkring och turkosblått hav utanför... Ja, det är svårt att inte trivas på Phra Nang.

Stranden är dessutom anmärkningsvärt ren vilket tyvärr inte alltid är fallet i Thailand. 

 

Phra Nang ligger ungefär 20 minuters båtresa från Ao Nang, på den södra delen av Railay Bay. Stranden går också att nå till fots från östra Railay. Som på så många andra platser är det morgnar och sena eftermiddagar som gäller om man vill ha lugn och ro. På dagarna stannar många utflyktsbåtar till här, liksom långsvansbåtar som kommer med snacks, dricka och frukt som säljs till turisterna.

Mycket populär plats för klättrare, vilket gör att man från sin handduk på stranden kan få nöjet att titta på när de äventyrligare ger sig i kast med de stupande bergväggarna intill.

Landskapet som Krabi och dess öar och stränder erbjuder är verkligen magnifikt. Andra tips för vackra strandupplevelser är Koh Poda, Koh Hong och Koh Pak Bia.

 

 

Bang Tao börjar segla upp som en Phuketfavorit hos allt fler, mycket tack vare den fina stranden. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Bang Tao, Phuket

PHUKET, THAILAND. En sex kilometer lång vit korallstrand, som är en av Phukets höjdare för den som söker efter en fin strand. De flesta tider på året är stranden långgrund och därmed särskilt populär bland barnfamiljer. 

Det ligger flera populära familjehotell längs med stranden.

Lite längre tillbaka var Bang Tao känt som lyxhotellstranden, och här huserar fortfarande hotell som Banyan Tree resort och Dusit Thani Laguna Phuket. Men det har hänt mycket de senaste åren och i dag är bredden och utbudet betydligt större. 

Bang Tao ligger på nordvästra sidan av Phuket, ungefär halvvägs mellan flygplatsen och den mer kända Patong beach. Det är enkelt att ta sig med lokalbuss eller taxi till närliggande strandorter som Surin och Kamala.

För den som reser hit under sommartid ska man vara medveten om att kraftiga underströmmar är vanligare då än under resten av året. 

 

Södra Koh Lanta skiljer sig en hel del från de mest exploaterade stränderna i norr. Kantiang Bay är en pärla. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Kantiang Bay, Koh Lanta

KOH LANTA, THAILAND. Älskade Koh Lanta! Ja, ön har verkligen blivit en favorit hos oss svenskar. 

Framför allt är det stränderna i norr som brukar locka, men varför inte spana in även stränderna längre söderut i vinter?

Kantiang Bay är en kilometerlång strand som ramas in av lummig djungelgrönska som klättrar uppför bergen bakom stranden.

Här kan man fortfarande få en skön ”laid back”-känsla på det där avslappnade thailändska viset, med små restauranger, barer och en strand där du inte behöver trängas. 

Mysiga restaurangen Same Same but different är en riktig Lantaklassiker vars thaimat inte får missas! Precis så som man vill att det ska smaka, och dessutom i superfin miljö.

Vill du bo här finns flera hotellalternativ. Många väljer också att göra en utflykt hit, med taxi, moped eller med långsvansbåt från någon av stränderna i norr.

Korallrev finns nära stranden, för den som gillar snorkling.

 

Turisttätt - ja. Men stranden och den tredelade ön är så speciell att den är värd att uppleva. Åk tidigt för bästa upplevelse! Foto: SHUTTERSTOCK

4. Koh Nang Yuan, Koh Tao

KOH TAO, THAILAND. Spektakulär strand som ligger tio minuters båtresa från Koh Tao. Otroligt fin med sin kritvita strandremsa som binder samman tre grönskande holmar.

Det vanligaste är att man åker hit som en dagsutflykt från dykarnas favoritö Koh Tao.

Havet brukar vara lugnt och perfekt för bad. Solstolar och parasoll går att hyra. Värt att tänka på är att Koh Nang Yuan är ett mycket populärt utflyktsmål så vill man vara säker på att få sin solstol så kan det vara bra att ta en tidig båt från Koh Tao, i alla fall under högsäsong. Detta är också Koh Nang Yuans stora nackdel för den som gillar lugn och ro. Det är nämligen svårt att få här på grund av alla andra turister. Men skönheten är svårslagen, så dessa två får vägas emot varandra. 

Det finns en restaurang på ön men den är riktigt dyr och maten är ingen höjdare. Ta gärna med en matsäck i stället och satsa på en middag på Koh Tao på kvällen. 

För den som har viss grundkondition finns en något trixig väg upp till öns utsiktspunkt där utsikten är fantastisk. 

 

 

Härliga palmer på vit sand, på Koh Chang. Foto: SHUTTERSTOCK

5. White Sand beach, Koh Chang

KOH CHANG, THAILAND. På öns västra sida ligger denna nästan tre kilometer långa strand. Här är det en hel del liv och rörelse.

Restauranger med bord i sanden, hängmattor, beachvolleyboll och barer med lampor i olika färger som tänds upp när solen har försvunnit. Samtidigt är utbudet så pass stort att det passar besökaren som vill ha det bekvämt och ha mycket att välja mellan, och som trivs med att ha folk omkring sig. 

Restaurangerna erbjuder allt från billig thaimat till dyra västerländska menyer, skaldjur, grillrestauranger och mer därtill. Den logi som erbjuds är framför allt resorts och hotell, medan det finns mindre av den enklare sortens boenden.

Solnedgångarna är ännu ett skäl till att trivas just här. 

Mysigast och lugnast är stranden längst norrut.

Koh Chang är ett smidigt resmål tack vare att det är relativt nära till Bangkok och man slipper flyga inrikes som till många av de andra stranddestinationerna för att komma fram samma dag. Taxi- eller bussresa tar runt fyra-sex timmar från flygplatsen.

 

Bamboo island är fridfullt och något helt annat än närliggande Phi Phi Don. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Bamboo island, Phi Phi Islands

PHI PHI-ÖARNA, THAILAND. Galet vackert med vit strand och turkost, klart vatten, och möjlighet till snorkling med färgglada fiskar.

Bambo islands ingår i ö-gruppen Phi Phi, men är inte alls lika känd som huvudön Phi Phi Don. En orsak är förstås att ön är naturskyddad så här finns varken hotell, barer eller restauranger.

Till Bamboo island åker man för en dagsutflykt – på Phi Phi Don finns många möjligheter att hitta en taxibåt eller arrangerad tur som tar dig hit. 

Att åka tidigt på morgonen rekommenderas för den som vill ha lugn och ro. Det finns även möjlighet att tälta på ön för den mer äventyrlige.

Annars är detta alltså en plats för strandliv, bad och snorkling, that's it. Och på en så vacker plats som Bamboo island vill man helst bara göra just detta – ta det lugnt, och njuta.

 

 

Haad Salad ligger i en mysig vik och ger besökaren både ett trivsamt utbud och massor av härligt sol och bad. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Haad Salad, Koh Phangan

KOH PHANGAN, THAILAND. Att anlända till Haad Salad är som att omedelbart kliva in i ett vykort. Den u-formade viken ramas in av palmer och den vita stranden är inbjudande. 

Koh Phangan är en av Thailands största öar, och är kanske mest känd för sitt full moon-party. Men ön är SÅ mycket mer än så!

Haad Salad är en av stränderna på nordvästra sidan och den som har blivit vår favorit tack vara sitt mysiga utbud av restauranger, boenden i olika prisklasser och en liten by för enkel shopping. Stranden är lugn utan att vara öde, snarare en perfekt mix mellan möjlighet till total avkoppling samtidigt som det går att ta del av lite kvällsliv med andra människor som också tar en drink i solnedgången eller avnjuter en bit god mat på någon av restaurangerna.

En riktig hotellpärla är Salad Hut, belägen intill stranden. Ett kanonställe!

Stranden är badvänlig tack vare att den ligger i en vik och det är dessutom långgrunt.

Ett tips är att hyra kajak och paddla till någon av de närliggande stränderna som en härlig dagsutflykt. 

 

 

Kradan beach är en skön strand som inbjuder till vila. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Kradan beach, Koh Kradan

KOH KRADAN, THAILAND. Den vita sanden sträcker sig kilometerlångt längs med öns mest besökta sida. När utflyktsbåtarna från Koh Lanta och andra närliggande öar kommer in blir det fullt tryck under några timmar.

Men sen lägger sig lugnet och då är Koh Kradan fantastiskt, liksom på morgnarna när solen börjar stiga över den lilla ön. Detta är en plats för att bara vara.

Det tar ungefär 40 minuter med båt från fastlandet och hamnen utanför Trang, och det är värt att lägga några dagar på en vistelse här i stället för att bara göra en utflykt, just för lyxen att få uppleva Kradan när det är som bäst. Boenden och restauranger i olika prisklasser finns att välja bland.

Missa inte att ta en promenad genom djungeln och upptäck stranden Sunset beach på andra sidan ön. Koh Kradan bjuder även på klart vatten och fin snorkling nära stranden.

Det tar bara några timmar att paddla kajak runt ön, vilket rekommenderas!

 

Bulone beach är en strand dit massturismen ännu inte hittat. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Bulone beach, Koh Bulone

KOH BULONE, THAILAND. Koh Bulone tillhör fortfarande de mindre kända öarna i Thailand tack vare att massturismen inte har hittat hit än, och det är en ö som är väl värd att besöka. 

Lugnt och vackert! Bo i en bungalow på stranden och vakna upp till ljudet av vågorna.

Tillbringa dagarna med att äta riktigt god thaimat i någon av de små restaurangerna, snorkla, ligg på stranden med en bok, spana efter varaner och strosa runt i den lilla byn.

Koh Bulone ingår i Petra nationalpark. Här bor ungefär 150 personer. Du tar dig hit med snabbåt från fastlandet, från hamnen Pak Bara, på ungefär 1,5 timme.

Här finns inga bilar och inga större vägar. Du tar dig fram till fots på stigar och gångvägar.

Två ställen som erbjuder boende vid stranden är Bulone resort och Pansand resort. Ett korallrev finns nära stranden så det kan vara en god idé att ta med snorkel och cyklop i packningen!

 

Solnedgångarna på Ao Prao, Koh Samed, är något alldeles speciellt. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Ao Prao beach, Koh Samed

KOH SAMED, THAILAND. Idealisk strand för barnfamiljer. Ao Prao är långgrund och lugn med klart och fint vatten. Eftersom stranden är belägen i en bukt blir det sällan stora vågor.

Längs med stranden ligger några restauranger och resorts, och dessa erbjuder även solstolar för de som bor på hotellen. Mysigt på kvällarna när borden dukas upp i sanden.

Ao Prao ligger på västra sidan av ön och erbjuder därmed en mycket vacker solnedgång!

Promenadavstånd till andra delar av ön där det finns mer shopping, restauranger, bankomat och barer.

Koh Samed är ett utmärkt val för den som landar i Bangkok och inte vill spendera för mycket tid med att resa inom landet för att komma till sin slutdestination. Samed ligger bara tre timmar bort från Bangkok, och ett tips är att höra med ditt hotell om de erbjuder hämtning på flygplatsen. Annars fungerar förstås vanlig taxi och buss.

 

RESFAKTA: THAILAND

Res hit: Prisexempel till Bangkok i januari/februari: från cirka 5 600 kronor/person tur och retur, Norwegian (från Arlanda) och från cirka 9 000 kronor med SAS (från Köpenhamn). 

Med en kort mellanlandning inkluderad blir flygalternativen till Thailand betydligt fler, till exempel från Landvetter, Göteborg till Bangkok via Doha med Qatar Airways från cirka 5 500 kronor.

Arlanda–Krabi med mellanlandning i Doha, Qatar Airways, från cirka 6 500 kronor.

Köpenhamn–Phuket med mellanlandning i Istanbul, Turkish Airways, från cirka 6 500 kronor.

 

LÄS MER: Kjell Bergqvists 12 måsten i Thailand

LÄS MER: Thailands 10 härligaste öar