Koh Hong, den lilla paradisön utanför Krabi, en av Thailands alla vackra stränder.
Koh Hong, den lilla paradisön utanför Krabi, en av Thailands alla vackra stränder. Foto: Shutterstock

Thailands 10 vackraste stränder – från Ao Yai till Phra Nang

Det finns många fina stränder i Thailand. Men vilka stränder är de allra bästa, de som höjer sig över mängden? Vi listar Thailands allra finaste stränder.

1. Koh Nangyuan, Koh Tao


En liten men jättefin strand är sandbankarna vid den lilla ön Koh Nangyuan, intill den populära dykön Koh Tao i Siam-bukten. Ön – eller öarna, egentligen är det ett par större klippor – är privatägda och det kostar 25 kronor att göra ett besök. Den fina stranden och vågorna som slår över sandbankarna gör det underbart att ligga här och sola. Ön är mycket populär och ibland blir det trångt. Förutom den fina stranden kan man vandra omkring på leder bland klipporna här. De flesta kommer hit på ett dagsbesök från Ko Tao. Vill man kan man sova över här. Dessutom finns restaurang och andra faciliteter.

Foto: Shutterstock

2. Koh Hong, Krabi

Den lilla paradisön utanför Krabi bjuder på både en hemlig lagun (vid högvatten) och en alldeles särdeles vacker strandremsa med kristallklart vatten och puderlen sand. Hit tar man sig med speedboat eller långsvansbåt från Ao Nang beach i Krabi. Ett tips är att vara ut i god tid då det snabbt myllrar in turister från alla hörn och kanter. Här finns också en utsiktspunkt som kräver bättre skodon, samt möjlighet att köpa förfriskningar och något att äta.

Koh Hong en bit utanför Krabi. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Upptäck Khao Sok – Thailands vackra nationalpark på vatten

3. Klong Nin, Koh Lanta


Koh Lanta är en riktig favorit bland svenska resenärer. Här finns många fina stränder, samtliga på öns västra sida. Flera av dem är av högsta kvalitet, med fin och lång sandstrand och klart vatten. Ska vi välja en favorit får det bli Klong Nin-stranden. Vattnet är smaragdgrönt, sanden fin och som fond för besökarna står den majestätiska regnskogen. Ytterligare ett plus är att stränderna på Koh Lanta aldrig känns trånga. Det finns så många att alla kan hitta sin egen favoritstrand.

Klong Nin. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

4. Karon Beach, Phuket


Karon Beach tillhör de längre och större av Phukets många stränder. Det känns sällan trångt här, trots ett stort utbud av aktiviteter, restauranger och boendemöjligheter. Stranden är svagt böjd vilken ytterligare ökar på paradiskänslan. Karon lockar alla typer av människor och familjer. Biltrafiken döljs bakom höga sanddyner, vilket minskar buller. Men vill man ta en promenad och upptäcka bebyggelsen finns många mysiga tvärgator till huvudvägen att utforska.

Populära Karon Beach. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

5. Ao Yai, Koh Phayam


Undangömd i arkipelagen på gränsen mot Burma finns en av Thailands alla paradisöar. Ao Yao (”Stora stranden”) varierar i bredd med tidvattnet. Ibland är den 40 meter bred, ibland närmare 100. Lång är den alltid. Solnedgången är fantastisk och vågorna lagom stora för enkel surfning. Sanden går i beige nyans, vilket ger en spännande känsla. Hit kommer man med båt från staden Ranong.

Ao Yai, definitivt värt ett besök! Foto: Shutterstock

6. Nang Thong, Khao Lak


Även i Khao Lak-området finns många fina stränder. Nang Thong är en av de bästa. Det är idylliskt och lyxhotellen ligger som ett pärlband på rad, men bebyggelsen hålls låg och de smälter väl in i området. Sanden är fin och len, och vågorna mullrar in från havet. Även här hålls biltrafiken på avstånd och allt man hör är naturen. 

Nang Thong, Khao Lak. Foto: Shutterstock

7. Phra Nang Beach, Krabi


Populära Railey Beach i Krabi-området består egentligen av fyra stränder, och tre av dem når världsklass: Railey West, Tonsai och Phra Nang. Av dessa är Phra Nang den som för evigt etsar sig fast som själva sinnebilden för en paradisstrand. Vattnet är turkosblått och sanden vit och vid vissa tidpunkter kan man vandra på sandbankarna här med vattnet slående upp mot vaderna. Som inramning till denna paradisstrand står mäktiga kalkstensklippor givakt. De skjuter hundratals meter nästan lodrätt upp i skyn – och klappar himmelen.

Phra Nang, väl undangömd ligger den som en grön smaragd bortom Railey Beach. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

8. Koh Kham, Koh Chang-arkipelagen


En av de vackraste stränder som Thailand har ligger på den pyttelilla ön Koh Kham, som är en del av arkipelagen söder om Koh Chang, vid gränsen till Kambodja. Själva ön har inte mycket att erbjuda annat än enkla bungalower – och så denna paradisstrand. Det klara vattnet, de vackra svarta stenformationerna och den fina sanden gör denna strand till en riktig tiopoängare. Stranden är liten och dess goda rykte gör att det kommer mycket folk hit. Bland annat stannar flera båtar fulla med snorklare på dagstur till här. Men ändå är det absolut värt ett besök att komma hit, även bara för ett dagsbesök.

Vig minst en dag till Koh Kham. Foto: Shutterstock

9. Chaweng Beach, Koh Samui


En riktig klassiker bland Thailands många stränder är Chaweng på den populära ön Koh Samui i Siam-bukten. Stranden är stor och fin och sanden mjuk och härlig. Ibland kan det bli lite väl trångt här, beroende på att hela området är så pass väl utbyggt. Fördelen är förstås att det finns gott om hotell och restauranger att välja på. Vattnet är klart och ett plus är att bukten är väldigt långgrund vilket gör det utmärkt att simma och bada här, även för barnfamiljer.

Chaweng Beach Foto: Shutterstock

10. Pattaya Beach, Koh Lipe


Den lilla fina ön Koh Lipe – längst ned i sydvästra Thailand mot gränsen till Malaysia – har flera fina stränder. Pattaya Beach är kanske den populäraste. Stranden ligger lite skyddad och sanden är mjuk och fin. Vattnet är klart och vill man snorkla är det bara att hoppa i. Det ligger en hel del hotell och barer längs stranden och vid högsäsong kan det bli bra feststämning här. Till Koh Lipe kommer man med båt från bland annat Phuket. Från Malaysia kan man ta färja från ön Langkawi. Flera av båtarna till och från Koh Lipe stannar till vid nationalparken Koh Tarutao, som också har flera fina stränder.

Koh Lipe, kanske Thailands finast ö till och med! Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: 8 saker du inte vill missa i Phuket – stränder, shopping, utflykter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande