1 av 5: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
Koh Phi Phi.
2 av 5: Koh Phi Phi. Foto: SHUTTERSTOCK
Koh Kood.
3 av 5: Koh Kood. Foto: SHUTTERSTOCK
Koh Lipe.
4 av 5: Koh Lipe. Foto: SHUTTERSTOCK
Koh Kho Khao.
5 av 5: Koh Kho Khao. Foto: SHUTTERSTOCK

Thailands 10 bästa öar – guiden som hjälper dig välja

Älskade Thailand! Landet som har något för alla, vem man än är och vad man än söker. Allt om Resor guidar dig till 10 härliga öar som tillsammans erbjuder det bästa av det mesta. Här finns tips på öar som Koh Kood, Koh Kho Khao, Koh Phayam och Phuket, Koh Lanta och Phi Phi–öarna.

1. Koh Kood – avlägset lugn

Koh Kood är den ö som ligger längst österut i Thailand, nära gränsen mot Kambodja. Än är inget för partyfantasten eller shoppingälskaren, men ljuvligt om man vill uppleva känslan av att vara på en avlägsen plats där sol, strand och lugn står i fokus. De flesta boenden och de vackraste stränderna finns på västra sidan.

Klong Chao Waterfall är ett roligt utflyktsmål när man vill bryta av strandlivet för en stund. Ungefär 20 minuters vandring genom öns inre och sen är man framme vid ett stort vattenfall med en naturlig pool att bada i. Så mycket mer finns det inte att göra här. Jo, man kan förstås snorkla, dyka, paddla kajak och vandra i djungeln. Men någon större stad finns inte utan de flesta restaurangerna, och det lilla man kan hitta att handla finns vid de olika hotellen på ön.

Resa hit: Boonsiri highspeed ferries heter ett båtbolag som erbjuder paket med minibuss och snabbåt från Bangkok (Khao San Road), Pattaya och Trat. Finns även båt från ön Koh Mak.

Bo: A-Na-Lay Resort är prisvärt, och Away Koh Kood Resort, är ett lyxigare alternativ. 

ANNONS: Läs mer och boka A-Na-Lay Resort här [extern länk]

ANNONS: Läs mer och boka Away Koh Kood Resort här [extern länk]

Koh Kood, ja tack! Foto: SHUTTERSTOCK

2. Koh Lanta – solnedgångarnas paradis

Koh Lanta är svenskfavoriten som fortfarande har mycket att erbjuda.Visst har det skett en extrem utveckling och exploatering på ön de senaste 10 åren, och i dag ryms såväl gourmetrestauranger som märkesbutiker i utbudet i det som förr var den slumrande lilla fiskebyn Saladan på norra delen av ön. Men oavsett vad man tycker om det så finns stränderna där, lika storslagna, och med lika fantastiska solnedgångar som alltid. Koh Lanta ÄR vackert.

En tumregel som stämmer någorlunda väl är också att ju längre söderut på Koh Lanta, desto lugnare. Så ha koll på kartan vid bokning och se till att hamna på en strand som passar. Längst upp finns långgrunda Klong Dao Beach med charterhotell och full fart. Sen följer den nästan tre kilometer långa Long beach som är ett bra alternativ för den som vill ha lite mindre charteratmosfär men ändå mycket att välja på när det gäller boenden och restauranger.

Resa hit: Charter med Ving, Apollo eller TUI. Det finns många sätt för att resa själv till Koh Lanta, till exempel med taxi från Krabi. Båtförbindelser finns från bland annat Phuket, Phi Phi islands och Ao Nang.

Bo: Relax Bay Resort är ljuvligt. 

ANNONS: Läs mer och boka Relax Bay Resort här [extern länk]

Klong Khong Beach, Koh Lanta. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Koh Lipe – turkost vatten

Turkost vatten och vita stränder. Koh Lipe har flera paradisattribut, och de senaste åren har även aktivitetsutbudet höjts rejält. Nu kan man kombinera strandlivet på Koh Lipe med alltifrån dykning och snorkling till yoga, pilates, kajakpaddling, spabehandlingar och mycket mer. En tur ner under ytan rekommenderas då undervattenslivet här är häftigt att se!

Tre lite större stränder finns; Sunrise, Sunset och Pattaya beach. Men det finns också en rad mindre stränder med mindre folk. En del går bara att ta sig till med långsvansbåt.

Gillar man fisk och skaldjur finns det en hel del restauranger att testa med ett smakrikt utbud hämtat direkt ur havet intill. Naturligtvis kryddat med godsaker som chili och vitlök i mängder.

Resa hit: Färja från Langkawi, Malaysia tar cirka två timmar. Från fastlandet reser man från Pak Bara med snabbåt som tar cirka 90 minuter. En lång båttur går också från Phi Phi islands, den tar minst sju timmar och kan vara tuff för den som har anlag för sjösjuka.

Bo: Mali Resort Pattaya Beach är omtyckt. 

ANNONS: Läs mer och boka Mali Resort Pattaya Beach här [extern länk]

Lilla, ljuvliga Koh Lipe. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Koh Samet – nära Bangkok

Koh Samet är en trivsam ö där stränderna ligger på rad. På Koh Samet finns tillräckligt med restauranger och strandbarer för att få känslan av att det alltid finns något att göra om man är sugen på det, och samtidigt allt det där sköna som ger en lugn och behaglig semester för sol- och badälskaren. Ett lagom brett utbud av boenden och aktiviteter som gör att både barnfamiljer, ensamresenärer, kompisgäng och par brukar trivas bra.

En stor fördel med denna ö är närheten till Bangkok, bara runt två-tre timmars bilresa. Passar därför jättebra inte minst för den som reser på egen hand och vill upptäcka en del av Thailands ö-värld utan att behöva flyga inrikes eller resa så långt.

Ön är liten och det är därför enkelt att promenera omkring mellan de olika stränderna, upptäcka nya restauranger, njuta av eldshower på kvällarna och bara vara.

Resa hit: Bil eller buss från Bangkok, och därefter 25 minuters båtresa från hamnen i Ban Phe.

Bo: Tubtim Resort har ett bra läge och är prisvärt.

ANNONS: Läs mer och boka Tubtim Resort här [extern länk]

Sai Kaew Beach på Koh Samet. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Koh Phi Phi – vansinnigt vackra

Koh Phi Phi eller Phi Phi–öarna är backpackerfavoriten som har lyckats med konststycket att växa och ändå behålla sin speciella atmosfär. I dag är inte ön längre någon välbevarad hemlighet och målgruppen är betydligt bredare än förr. Ja, till och med charterflygen har hittat hit.

Naturens slående skönhet kan dock inga hotellbyggen någonsin rå på. Phi Phi är vansinnigt vackert, så är det verkligen.

De sockertoppsformade kalkstensklipporna som sticker upp ur havet, det turkosskimrande havet, de klargröna palmerna…

Navet är byn Ton Sai som finns på huvudön Phi Phi Don. Här finns massor av butiker, olika typer av boenden, restauranger, barer, dykfirmor och klättringsfirmor. Men det finns flera andra stränder runtom ön där det är betydligt lugnare, för den som önskar mer av detta.

Resa hit: Internationella flygplatser finns i både Krabi och Phuket, och närheten till dessa platser gör det därför smidigt att resa till Phi Phi. Det går många färjor dagligen från Phuket, Krabi och Koh Lanta. Charterresor med Ving finns från Sverige.

Bo: Phi Phi Banyan Villa ligger centralt och har pool. 

ANNONS: Läs mer och boka Phi Phi Banyan Villa här [extern länk]

Galet vackra Ton Sai Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Koh Kho Khao – långa stränder

Drömmer man om långa promenader på kilometerlånga, vita stränder där man kan gå länge utan att möta en enda människa så välkommen till Koh Kho Khao! Strax norr om Khao Lak ligger Koh Kho Khao, denna ganska okända ö, som ger total avkoppling. Inga strandförsäljare, inget nattliv, och det finns bara några få butiker vid den lilla hamnen.

Casaurinaträden ramar in stränderna och skänker välbehövlig skugga när det behövs. Och du behöver absolut inte trängas. Det finns några resorter - varav flera riktigt fina med pool och fina bungalows – men de ligger ganska långt från varandra. För den som söker både lugnet och mer liv och rörelse på samma semester är ett tips att kombinera några dagar på Koh Kho Khao med en vistelse i närliggande och mer livliga Khao Lak på fastlandet.

Resa hit: Ön ligger cirka 2,5 mil från Khao Lak. Ta en taxi och sen den lilla färjan från fiskebyn Ban Nam Kem. Båtfärden tar inte många minuter.

Bo: Hapla Beach Cottages, som ligger vid öns finaste strand.

ANNONS: Läs mer och boka Hapla Beach Cottages här [extern länk]

Koh Kho Khao Beach på Koh Kho Khao. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Koh Phangan – kontrastrikt utbud

Koh Phangan är förmodligen mest känd för sina galna Full moon-partyn, som egentligen är så mycket mer än bara fest. På östkusten ligger vackra och kontrastrika Koh Phangan, som är en av Thailands större öar. Det innebär att utbudet är stort, och ön passar därför jättebra både för den som trivs bra med att vara stilla på en och samma strand och för den som vill se och upptäcka natur, kultur och olika stränder. Här finns alltifrån paradisstränder till vandringsleder, Buddhisttempel och vattenfall, och så den livliga staden Thongsala med typisk marknadsshopping av det billigare slaget.

Beroende på om man är ute efter party eller inte, Haad Rin är platsen på ön man ska boka in alternativt undvika när det är dags för fullmåne. För då är det rejäl fest där. För mer fridfulla upplevelser rekommenderas stränder som Haad Salad och Thong Nai Pan.

Resa hit: Närmaste flygplats är Koh Samui, med flighter från bland annat Bangkok, Phuket, Kuala Lumpur och Singapore. Flera dagliga färjeavgångar mellan Koh Phangan och Koh Samui samt Chumpon, Koh Tao och Surat Thani.

Ving och Tui erbjuder charter till Koh Phangan.

Bo: Välskötta Salad Hut har ett kanonläge på stranden Haad Salad. Rekommenderas varmt.

ANNONS: Läs mer och boka Salad Hut här [extern länk]

Haad Salad beach på Koh Phangan. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Koh Jum – prisvärd favorit

Koh Jum är en favorit dit vi gärna återvänder gång på gång! Det är en underbar ö som ligger mitt i ”turisttriangeln” nära Krabi, Phi Phi Islands och Koh Lanta, men som tack och lov har behållit sin karaktär. Mer bohemisk och mindre tillrättalagd än sina betydligt mer välbesökta grannar, och samtidigt otroligt välkomnande.

Det finns flera tjusigare resorter på Koh Jum som är av hög standard, men frågan är om inte Koh Jum gör sig allra bäst för dig som gillar det enkla livet i en liten strandnära bungalow utan krav på för flådiga faciliteter, med priser från några hundralappar per natt.

En liten genuin stad finns också på ön. Där hittar man det nödvändigaste, och den är extra rolig att besöka eftersom man här kommer väldigt nära det thailändska vardagslivet.

Maten är ofta prisvärd och den genuina känslan finns även på restaurangerna.

Koh Jum är inte rakt igenom perfekt, varken när det gäller infrastruktur eller stränder. Men för den som tar sig tiden att skrapa lite på ytan så väntar en riktigt fin Thailandsupplevelse.

Resa hit: Närmaste internationella flygplats är Krabi. Från hamnen i Krabi går du på färjan mot Koh Lanta, som gör ett stopp nära Koh Jum. Där hämtar hotellens taxibåtar och ser till att du kommer i land.

Bo: Du som vill lyxa till det lite väljer Koh Jum Resort. 

ANNONS: Läs mer och boka Koh Jum Resort här [extern länk]

Foto: SHUTTERSTOCK

9. Phuket – party och stränder

Okej, det ska sägas direkt. Söker man det avskilda och fridfulla finns det öar som passar betydligt bättre än Phuket. Men det thailändska charterresmålet framför alla erbjuder i stället massor av shopping, ett fartfyllt nattliv, mer än 30 stränder och ett stort restaurangutbud.

Idag är Phuket nästan som ett land i sig självt, denna ö vars mest kända stränder är Patong, Karon, Kata och Kamala. Lite lugnare är det på exempelvis Layan och Ya Nui beach.

För andra aktiviteter än det hav-, strand- och stadsrelaterade så finns den stora gyllene Buddhastatyn som inte bör ses. Blomfantasten bör inte missa fina Phuket Orchid Farm med orkidéer i alla färger och former.

Vi slår också gärna ett slag för Old Phuket Town som många missar till förmån för shoppingcentren på strandorterna. Denna stad är en mix av gammalt och nytt där munkar och affärsmän möts på gatorna, och där det finns mycket att både titta på, handla och äta.

Resa hit: Internationell flygplats finns, med mängder av både charter- och reguljärflyg från Sverige. Inrikesflyg från Bangkok och en rad andra thailändska städer och direktflyg från många asiatiska städer.

Bo: Finns hur mycket som helst att välja mellan. För något bortom de mest befolkade orterna, välj Navatara Phuket Resort i Rawai på sydöstra sidan. 

ANNONS: Läs mer och boka Navatara Phuket Resort här [extern länk]

Missa inte Old Phuket town om du är på Phuket. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Old Phuket Town - en av Asiens charmigaste städer

10. Koh Phayam – mysigt barfotaliv

Koh Phayam är för resenären som längtar till ett Thailand som massturismen ännu inte nått till, och som drömmer om ett lugnt och härligt barfotaliv.

Visst, det finns några mer lyxiga boenden men mycket på denna ö är fortfarande ”back to basic” med enkla bungalows nära stranden, svajigt wifi (om det ens finns) och sannolikt inget varmvatten i duschen. Men vad ska du med det till när du har det ljumma Andamanhavet alldeles intill?

Det finns två huvudstränder; Aow Khao Kwai (Buffalo bay) och Aow Yai (Big bay), där framför allt den sistnämnda bjuder på spektakulära solnedgångar. Och båda två ger riktigt sköna stranddagar där man med fördel låter timmarna gå i sällskap med en pocketbok och så småningom en svalkande drink från någon intilliggande liten strandbar.

Resa hit: 45 minuter med snabbåt från staden Ranong, dit det går att flyga inrikes med från Bangkok. Det går även buss från huvudstaden som tar cirka nio timmar.

Bo: Bamboo Bungalows, mysigt på stranden med bästa solnedgången.

ANNONS: Läs mer och boka Bamboo Bungalows här [extern länk]

Sköna stranddagar på Koh Phayam. Foto: SHUTTERSTOCK

FAKTA RESA TILL OCH I THAILAND

Tänk på: Ska du flyga inrikes i Thailand bör du veta att det finns flera flygplatser i Bangkok, så kolla noga upp vilken som gäller för din tänkta destination.

Buss: Nattbuss Bangkok–Phuket, cirka 12 timmar, nattbuss Bangkok–Krabi, 12 timmars resa.

LÄS MER: Phuket – från paradisstränder till pittoreska stadsdelar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande