Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
White Sand Beach räknas som en av sevärdheterna i Khao Lak, en plats som taxichaufförer gärna tar dig till.
White Sand Beach räknas som en av sevärdheterna i Khao Lak, en plats som taxichaufförer gärna tar dig till.
White Sand Beach räknas som en av sevärdheterna i Khao Lak, en plats som taxichaufförer gärna tar dig till.
1 AV 2
Varit stängt för turister i nästan tre år
2 AV 2
White Sand Beach räknas som en av sevärdheterna i Khao Lak, en plats som taxichaufförer gärna tar dig till.
Foto: Anders Pihl

Tillbaka till underbara Khao Lak – rofyllt och genuint

Khao Lak är Thailand i sin mest avslappnade version, med mil av glest befolkade sandstränder och närhet till två fantastiska nationalparker. Anders Pihl minns Khao Lak efter tsunamin och återvänder nu till ett vilsamt resmål som har lämnat det förflutna bakom sig.

Solen gassar. Jag står i palmskuggorna och tittar kisande ut på stranden som löper i en väldig båge innan den smiter runt en udde i fjärran. Med all denna mjuka sand framför mig inser jag hur onödiga flippflopp är nu, och tar av dem innan jag kliver ut på en första efterlängtad barfotapromenad.

Långa fridfulla sandstränder är Khao Laks främsta kännetecken. Foto: Anders Pihl

Jag har just anlänt till Khao Lak från flygplatsen i på Phuket, och genast slår det mig hur gott om plats det är. Visst ser man folk ligga på stranden, men glest utplacerade. Tystnaden är nästan bedövande. I Khao Lak finns ofta strandpartier med ingenting alls, bara sand och djungel, vilket känns ovanligt på ett väletablerat thailändskt turistmål. Är det alltid så här rofyllt? Jag ställer frågan till en av servitörerna på den lilla strandbaren på White Sand Beach där jag tar en vilopaus med en immigt kall Singha-öl.

– I Khao Lak är det alltid lugnt, försäkrar servitören Nakul. Vi har långa stränder och mycket utrymme för alla.

Foto: Anders Pihl

Just utspriddheten är något som utmärker Khao Lak. Namnet betecknar inte en ort utan ett helt område, 35 kilometer långt. Längs kusten består samma sträcka i stort sett av oavbrutna sandstränder, uppdelad i sju olika delar. Här finns inte samma effektiva utnyttjande av tomtmarken som man ser i mer intensivt exploaterade destinationer i Thailand. Byarna i Khao Lak fortsätter på ett parallellt vis att fungera som små jordbrukssamhällen, trots att de långsamt sväljs av turismen och de högre inkomster som den genererar.

Natur och drömlik stillhet

Jag avslutar min öl och fortsätter min promenad. White Sand Beach räknas faktiskt som en av sevärdheterna i området, en plats som taxichaufförer gärna tar dig till. Få besökare blir besvikna, trots att sanden på White Sand Beach egentligen inte är mycket ljusare än på någon annan av Khao Laks stränder. Däremot kommer man till en kuststräcka med mycket natur och en drömlik stillhet, ovanlig till och med för att vara i Khao Lak.

Det är svårt att förstå att detta är samma Khao Lak som jag besökte 2005, inte ens ett år efter tsunamin. Området såg då fortfarande ut som en krigsskådeplats. Jag gick runt i ruiner av hotell och såg omaka skor och leksaker i bråten, isande påminnelser om vad som hade utspelat sig här. 

Khao Lak 2005: några månader efter tsunamin var Khao Lak fortfarande sönderslaget och hotellen låg i ruiner. Ändå var det förvånande hur snabbt man byggde upp allt igen. Foto: Anders Pihl

Tsunamin den 26 december 2004 var en världskatastrof med bortemot 300 000 döda, men också en av de stora svenska katastroferna i modern tid. 543 svenskar dog i Thailand – de allra flesta i Khao Lak.

Khao Lak blev en symbolisk plats för hela katastrofen för både thailändare och svenskar, eftersom området drabbades så ovanligt hårt. Minst 4 000 människor miste livet bara här. Det var oturliga geografiska omständigheter med en skålformad och grund havsbotten och ett låglänt kustområde närmast stranden som gjorde tsunamin särskilt svår vid denna sträcka.

Den vidsträckta South Khao Lak Beach löper oavbrutet i flera kilometer. Foto: Anders Pihl

I dag är Khao Lak något helt annat. Välmående är det första ord som man tänker på. Restauranger och butiker radar upp sig längs huvudvägen som förbinder byarna Khao Lak och Biang Niang, områdets två centrum. Den brokiga blandningen av modern bebyggelse och lantliga miljöer avbryts av talrika avtagsvägar ner mot havet och hotellen. Långsamt håller de båda byarna på att växa ihop till en och samma tätort.

Polisbåt vid tsunamimuseet

Den berömda polisbåten T813, som den 26 december 2004 eskorterade den thailändske prinsen Poom Jensen som var ute och åkte jetski, hittades efter tsunamin mer än två kilometer från havet. Den står kvar exakt på den plats som man fann den, vilket 2005 var ett gräsfält. I dag ligger båten mer eller mindre mitt i staden. Man har byggt en minnespark kring den, och här finns också det officiella tsunamimuseet. Ett museum som ärligt talat inte bjuder på särskilt mycket som man inte redan visste, men som ändå känns okej att betala för eftersom inträdet går oavkortat till skolbarnen i Khao Lak.

Khao Lak 2005: man har just byggt en enkel träbro för de som vill titta på den berömda polisbåten T813, uppspolad två kilometer från havet under tsunamin. Foto: Anders Pihl

Svenskarna har för länge sedan återvänt till Khao Lak, även om det tog några år efter tsunamin. Området är återigen en svenskfavorit, vilket märks på många sätt. Att skandinavisk mat och svenska köttbullar finns på menyn låter många restauranger dig veta på svenska.

Någon som verkligen har följt med i Khao Laks utveckling är Tove Christina Johansson, som är teamledare hos charterbolaget TUI. När vi nästa dag träffas över en kopp kaffe på ett kafé nära långa Khuk Khak Beach berättar hon att det är framför allt Biang Niang som har brett ut sig de senaste åren. Här har många hotell byggts och tomtpriserna gått upp.

– Just nu känns det som det har blivit lite av ett stopp i utbyggnadsplanerna, säger Tove. Hoppas det.

Tove anser att området nu har funnit en bra balans mellan turism och lokalsamhälle, och hon stormtrivs med att bo i Khao Lak. Inte minst tycker hon att läget är perfekt.

– Vad jag än behöver, om jag vill handla något speciellt eller gå på bio, åker jag bara ner till Phuket. Det tar en timme, inte mer. 

Att Tove älskar sitt Khao Lak går inte att ta miste på. Anledningarna är flera.

– I Khao Lak ser du inga rader av solstolar nere på stranden och inga vattensporter. Det är fridfullt på riktigt.

Mix av besökare

Även mixen av besökare tycker hon om. Det finns en spännvidd av människor här. Äldre, barnfamiljer och unga par kommer alla hit lockade av lugnet och frånvaron av ett stökigt nattliv. Den genuina atmosfären är något som Tove gärna framhåller. 

– I Khao Lak jobbar nästan bara lokalbefolkning, människor som kommer från Khao Lak. Det betyder mycket för stämningen och är en stor skillnad mot till exempel Phuket.

Tioårsceremonin 2014 till minne av tsunamin var första gången för en del anhöriga till omkomna svenskar att komma hit, berättar Tove. Några av dem har sedan återvänt år efter år.

– Det är så olika. En del anhöriga säger ”aldrig mer Thailand”. Andra kommer hit regelbundet för att minnas och kanske för att de har upptäckt en vilsam plats. 

När jag frågar Tove Christina Johansson om personliga tips i Khao Lak funderar hon ett tag innan hon nämner Memories Beach Bar vid Apsara. 

– Det är en strandbar med en särskild stämning. Det känns som om du har hittat ett helt eget ställe när du kommer dit. Fantastiskt, inte minst i solnedgång.

Vad gäller bästa utflyktstips från Khao Lak råder ingen tvekan för Tove. Det är Similanöarna, de undersköna öarna utanför Khao Laks kust.

– ”Similans” brukar komma med på listor över världens tio bästa platser för snorkling, berättar Tove.

Tävlar i thaiboxning

När man bor i ett paradis som Khao Lak, vad gör man då på fritiden, efter jobbet? Tove har ett speciellt intresse – thaiboxning, eller muay thai som det heter i Thailand. Hon både tränar och tävlar i sporten.

– Hittills har jag gått tre tävlingsmatcher och vunnit samtliga, säger Tove och kan inte hindra ett stolt leende sprida sig i ansiktet.

Hon planerar att snart sätta upp egna kurser i muay thai för intresserade turister. Dessutom tränar hon två thailändska pojkar i lägre tonåren som hon näst intill har adopterat.

De följande dagarna ägnar jag mig åt att utforska fler stränder och restauranger i området. Känslan av att ha tid återvänder. Jag känner hur axlarna sjunker ner och att jag andas på ett annat sätt. Friden i Khao Lak är mjuk terapi för en vinterkyld och stressad svensk själ. Men därefter är det dags för ett par otroliga utflykter i närområdet. Först ut är Similanöarna.

Similanöarna – Thailands mest avlägsna öar

Vid lunchtid dyker de upp ur havet, skarpt gröna och lite gåtfulla. Vår båt har varit på väg i fyra timmar från Khao Lak mot en obruten horisont. Fem mil från kusten skymtar vi de första Similanöarna, Thailands mest avlägsna.

Similan Islands - nio isolerade och lätt gåtfulla öar utanför Khao Lak som är berömda för sitt undervattensliv. Foto: Anders Pihl

De populära snorklingsturerna till Similans utgör ett bekvämt sätt att få ett smakprov av de nio öarna. Båten lägger ankar utanför den ö som kallas nummer 9, som fascinerar med sin slutna karaktär. Stränderna består av egendomliga granitblock staplade på varandra. Ovanför tar en tät djungel vid. Det känns som om ön vore belagd med tystnadsplikt om vad som väntar under vattnet.

Tillsammans med de övriga i gruppen hoppar jag ner i den varma och kristallklara Andamansjönmed simfötter och cyklop. Genast infrias de högt ställda förväntningarna. Över brokiga korallträdgårdar kommer stim av svartgulrandiga Angel fish med långa fladdrande stjärtfenor. Loja papegojfiskar skimrar i turkost och ljusgrönt. Bakom gungande havsanemoner gömmer sig blyga clownfiskar i naturens eget förunderliga tivoli.

Därefter blir det besök på ö nummer 8, är en av de två som man får kliva i land på. Den har flera sanslöst vackra stränder och den egendomligt formade ”Segelbåtsklippan”, som bjuder på fina utsikter från toppen. Situationen för Similans är bättre nu än för några år sedan, då det kunde bli riktigt trångt på ö nummer 8. I dag är det mer reglerat hur många båtar som får besöka öarna samtidigt, vilket gör sikten och miljön ännu bättre än tidigare.

Stranden på ö nr 8 med ”segelbåts-klippan” är den mest fotograferade platsen på Similans-öarna. Foto: Anders Pihl

Två dagar senare tar jag en buss inåt landet till en minst lika imponerande nationalpark. Khao Sok National Park är mest känd för den sanslöst vackra Cheow Larn-sjön. Kring sjön reser sig Thailands mest dramatiska kalkstensklippor. Denna typ av berömda klippor når cirka trehundra meters höjd nere vid Krabi. I Khao Sok har de växt till 960 meter, alltså mer än tre gånger så höga, och formar ett landskap som tycks komma från ett fantasifullt datorspel.

Efter en båtfärd på denna smått magiska sjö stundar en guidad vandring i regnskogen. Khao Sok har en unik regnskog, som sägs vara världens äldsta. Den är hem för ett intensivt djurliv, med bland annat elefant, leopard, tapir, pytonorm och gibbonapa. De stora djuren syns bäst kring sjöstränderna när vädret är som sämst. Vid soligt väder drar de sig undan in i grönskan.

LÄS MER: Khao Sok – Thailands magiska nationalpark på vatten 

En av höjdpunkterna i Khao Sok National Park är en båtfärd på den sagolika sjön Cheow Larn. Foto: Anders Pihl

De båda nationalparkerna blir äventyr att minnas när jag sedan återvänder för några dagar till Khao Laks rogivande stränder.

RESA HIT: KHAO LAK

Bästa tiden: December-mars är den populäraste perioden med behagliga temperaturer och övervägande soligt väder.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Thailändska. De flesta i Khao Lak talar viss eller god engelska.

Valuta: Thailändska baht (THB).

Prisnivå: Billigt. Thailand har ungefär halva priset mot Sverige, och Khao Lak är genomsnittligt billigare än Phuket.

Ta dig runt: Khao Lak är som gjort för långpromenader längs stränderna. Det är sällan problem att hitta tuktuk (motorcykeltaxi), songtaew (kollektivtaxi) och vanlig taxi, alla med fasta, icke-prutbara priser. Arrangerade utflykter, oftast i minivan, säljs av otaliga små reseföretag. Hyrbil och hyrmoped är givetvis bekväma alternativ.

Bra att veta: Kolla upp aktuella inresebestämmelser, som snabbt kan ändras på grund av pandemin.

Läs mer: tourismthailand.org.

Böcker: ”Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak” av Pigge Werkelin och Lena Katarina Svanberg. Pigge Werkelins skakande berättelse om hur han förlorade hela sin familj i tsunamin.

GUIDE: 10 TIPS TILL KHAO LAK

SE & GÖRA

1. Similan Islands National Marine Park

Ovan ytan är de nio Similanöarna smaragdgrön växtlighet, vita stränder och stora granitbumlingar. Under ytan väntar fantastisk snorkling och dykning.

2. Khao Sok National Park

Bara en timme från Khao Lak finns den sagolika sjön Cheow Larn, omgiven av Thailands mest dramatiska karstberg, över 900 meter höga. Den artrika regnskogen runtom fascinerar också.

3. Phang Nga Elephant Park

Ansvarstagande elefantläger med etiska program där allt djurplågeri är bannlyst. Här kan du möta och krama elefanter med gott samvete.
Adress: 49/1 Moo 3 Tambon Thung Kha Ngok, Phang Nga

Behandlade med kärlek. Phang Nga Elephant Park är ett ansvarstagande elefantläger med etiska program för elefanternas bästa. Foto: Anders Pihl

ÄTA & DRICKA

4. Klong Koo Restaurant

Vid fina vattenfallet Sai Rung finns krogen Klong Koo vars bord står ute i en grund lagun där vattnet når dig till anklarna.
Adress: Pak Weep, Khao Lak 

5. Smile Khaolak

Har i flera år rankats som Khao Lak-områdets bästa restaurang utanför lyxhotellen. Drivs av ett fransk-thailändskt par som kombinerar sina hemländers traditioner med finess och elegans.
Adress: 5/15 Moo 7 Phet Kasem Rd, Khao Lak

6. The Best Restaurant & Bar

Jodå, namnet stämmer ganska väl. The Best Restaurant serverar alldeles utmärkt thailändsk mat, särskilt fisk och skaldjur. Bra val för en mycket prisvärd finmiddag i Khao Lak.
Adress: Moo 3, Khuk Khak Beach, Khao Lak

SHOPPING & NÖJEN

7. Biang Niang Market

Stor och kul lokal marknad längs huvudvägen och ett landmärke i Khao Lak. Över trehundra stånd som håller öppet 14–22 fyra dagar i veckan (mån, ons, tor, lör).
Adress: 68 Phet Kasem Rd, Tambon Khuekhak, Khao Lak

Foto: Anders Pihl

8. Khaolak Boxing Stadium

Varje fredag kan man se flera matcher i thaiboxning i Khao Laks egen boxningsarena. Matcherna brukar i tur och ordning vara med juniorer, damer och herrar.
Adress: 69/4 Moo 3, Khuk Khak, Khao Lak

Utanför Khao Laks Muay Thai-stadium för thaiboxning, en matcharena med läktare som har matcher varje fredag. Foto: Anders Pihl

BO BRA

9. JW Marriott Khao Lak

Topphotell med förnämligt strandläge. Har en enorm pool som slingrar sig genom hela hotellområdet samt en poolbar nära stranden. Restaurangen Ta-Krai gör utsökt thailändsk mat. Dubbelrum från 2 600 kronor.
Adress: 41/12 Moo 3, Khuk Khak Takuapa, Phang Nga

Poolbaren på hotellet Marriott Khao Lak är inbjudande under solnedgångstimmen. Foto: Anders Pihl

10. Khao Lak Laguna Resort

Prisvärt hotell vid stranden som passar både par och barnfamiljer. Redan standardrummen är bekväma, villorna ger extra lyx. Centralt beläget, nära till massor av restauranger. Dubbelrum från 1 200 kronor.
Adress: 26/8 Moo 7, Khuk-khak, Takuapa, Khao Lak

Den långa slingrande poolen på JW Marriott inbjuder gästerna att ta en simtur direkt från rummen. Foto: Anders Pihl

LÄS MER:

Guide till Chiang Mai – porten till norra Thailands underbara värld