Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kantiang Bay har en lite yngre och mer bohemisk stämning än stränderna längre norrut på Koh Lanta.
Kantiang Bay har en lite yngre och mer bohemisk stämning än stränderna längre norrut på Koh Lanta.
Kantiang Bay har en lite yngre och mer bohemisk stämning än stränderna längre norrut på Koh Lanta.
Kantiang Bay har en lite yngre och mer bohemisk stämning än stränderna längre norrut på Koh Lanta. Foto: Anders Pihl

Koh Lanta + Sverige – en kärleksaffär som håller

Koh Lanta och Sverige är en kärleksaffär som håller. Vi svenskar har många skäl till att stortrivas på den avlånga thailändska ön med sina många stränder. Möt två svenskar som har startat verksamhet på Koh Lanta och berättar om sina bästa tips till ön.

Den snabbgående båten från Krabi gör en elegant sväng in i sundet mellan två djungelgröna uddar och saktar sedan in vid hamnen i Saladan, huvudorten på thailändska Koh Lanta. Det första jag ser innan jag ens klivit i land är en stor banderoll som täcker en hel husgavel. Den förkunnar ett enda ord: ”Snus”.

På ankomstbryggan omges jag av idel rågblonda resenärer. Jag hör danska och norska talas, men framför allt mitt eget modersmål. På väg från färjan till hotellet ligger min motorcykeltaxi bakom en annan tuktuk vars baksida dekoreras med världens starkaste björn Bamse. Tecknen på att jag inte direkt är den första svensken på Koh Lanta är rätt många. 

Gott om svenska tecken på Koh Lanta, som på denna tuktuk som låter världens starkaste björn dekorera baksidan. Foto: Anders Pihl

Ibland känns ön som den enda svenska kommunen utanför Europa. Koh Lanta har länge tillhört våra populäraste resmål i Thailand, men har de senaste åren blivit en ännu mer omtyckt samlingsplats för svenskar. 

Klong Nin Beach – en av Lantas finaste stränder

Dagen efter ankomsten befinner jag mig vid långa breda Klong Nin Beach, en av Lantas finaste stränder. Jag pratar med Kristoffer Johansson, ägare till restaurangen Harry's Sunset Beach Bar. Han bekräftar delvis min bild av Koh Lanta som en svensk enklav.

– Svenska kan nog vara andraspråk på ön, säger Kristoffer på trygg göteborgska. Det är i alla fall inte omöjligt.

Läget för Harry's Sunset Beach Bar imponerar. Majestätiska Klong Nin Beach löper bort mot horisonten, och det är bara 20-30 meter sand ner till Andamansjöns vågor. 

Socialt och festligt. På många ställen längs Klong Nin och Klong Khong samlas folk för att äta och dricka i skymningen. Foto: Anders Pihl

– Att ha en bar och restaurang direkt vid stranden var min dröm redan när jag kom hit, berättar Kristoffer.

Han startade med en liten sportbar längre inåt land 2012. Baren blev med tiden välbesökt och bidrog till att han och hans fru Chantana till slut kunde öppna sin efterlängtade strandnära restaurang. Det har blivit en otrolig succé.

– Vi har nästan alltid fullt med folk. Många kommer hit för en solnedgångsdrink, går hem och duschar och återvänder lite senare för en middag. Gästerna är uppskattningsvis 80 procent svenskar.

Maten är allmänt västerländsk, som burgare och pasta, men en del svenska specialiteter serveras också.

– Viktigast är att hitta rätt personal och att inte fuska med råvarorna. Det är heller inte helt lätt att få thailändare att laga genuin svensk mat, men Chantana ser till att det blir bra. 

Koh Lantas förvandling till svenskö

Kristoffer har upplevt Koh Lantas förvandling till svenskö. Enligt honom började det på allvar för ungefär tio år sedan, då folk började ledsna på Phuket. 

– Då hade det blivit många solstolar på stränderna där, höga priser och ganska likriktat. Svenskar vill oftast inte ha det så, och många började leta sig vidare.

Rykten sprider sig lätt från mun till mun, och allt större skaror av svenskar hittade till närliggande Koh Lanta.

– De svenska skolorna betydde mycket för utvecklingen, säger Kristoffer. Det finns två svenska skolor på Lanta med sammanlagt 400 platser och tre bostadsområden som har samlat många svenskar.

Skolbussen som tillhör Lilla Svenska Skolan utanför bostadsområdet Slow Down, som främst vänder sig till skandinaver. Foto: Anders Pihl

Den svenska anknytningen för Harry's Sunset Beach Bar framstår som tydligast under stora sportevenemang. Man visar svensk sport på tv, och Kristoffer minns uppslutningen under förra vinter-OS.

– Då var det mycket tidig morgon här i Thailand, men folk samlades ändå i badkläder och hejade fram Charlotte Kalla och de andra.

Den som vill komma bort från det svenska på sin semester tycker kanske att detta låter mer som ett helvete än ett paradis. Men man behöver inte oroa sig. Det svenska inslaget på Koh Lanta är visserligen stort, men ska inte överdrivas. Svenskarna är många, men inte fler än att vi blandas ut med andra besökare från världens alla hörn. Den rådande atmosfären på Koh Lanta är påfallande global och internationell.

Kantiang Bay har en lite yngre och mer bohemisk stämning än stränderna längre norrut. Foto: Anders Pihl

Koh Lanta är en tre mil lång skönhet i Krabi-provinsen med en tudelad karaktär. Västkusten radar upp sandstränder i solnedgångsläge. Östkusten har stora områden av mangroveträsk mellan små fiskebyar. Om Koh Lanta var flytande skulle ön troligen tippa över västerut, eftersom nästan alla besökare håller sig på denna sida.

Fridfulla Klong Dao Bay är den prydligaste stranden på Koh Lanta och populär hos svenska barnfamiljer. Foto: Anders Pihl

Att utforska Koh Lantas magnifika västkust från norr till söder är en riktigt rolig utflykt. Vägen följer kusten i stort sett hela tiden och visar upp ön i hela sin variationsrikedom. Man lär känna ön och hittar sina favoritstränder. Många hyr egna mopeder för denna färd. Jag vill dock kunna fotografera samtidigt och tackar ja när en vänlig tuktukförare erbjuder ett riktigt lågt pris.

– Come jump in! Very best price! ropar han.

Det låga priset får snart sin förklaring. Den risiga farkost jag har tagit plats i hostar och hackar betänkligt i varje uppförsbacke. Jag inser snart att jag förmodligen hittat öns sämsta och långsammaste tuktuk som fortfarande rullar. Men föraren är verkligen entusiastiskt vänlig – och vem behöver ha bråttom på Koh Lanta? 

Saladan – Koh Lantas huvudort

Jag börjar längst i norr i Saladan, huvudorten där det mesta av Lantas viktiga infrastruktur finns samlat, med shopping, banker, polis, apotek och läkare. Nära Saladan finns de långgrunda bukterna Klong Dao och Long Beach, populära bland svenska barnfamiljer. Här är det rent och snyggt. Hotell och restauranger är definitivt lite mer upmarket. De skandinaviska bostadsområdena, som Slow Down, påminner om trevliga radhusområden hemma i Sverige med sina välklippta gräsmattor.

På centrala delen av ön blir snart stämningen en annan. Det är betydligt brokigare med resenärer i alla åldrar och stilar. Dyra hotell med poolvillor samsas med budget-guesthouse. Trendiga lattekaféer ligger intill reggaeställen med drömfångare och kulörta rislampor.  De inbjudande sandstränderna avlöser varandra. Vi passerar otaliga strandbarer och restauranger med havsutsikt. De längsta stränderna, som Klong Khong och Klong Nin, blir sociala scener fram mot sen eftermiddag, då alla samlas inför solnedgången. Vill man vara där folk är passar den centrala delen bäst.

Ju längre söderut jag kommer i min risiga tuktuk, desto vackrare blir Koh Lanta. Ön reser sig på höjden, de återkommande bukterna krymper och i dem finner man Lantas mest natursköna stränder. Ett självklart stopp på vägen söderut utgör lilla Nui Beach, som omfamnas av branta gröna sluttningar och har härliga vyer från restaurangen Diamond Cliff.

Än mer anslående är mäktiga Kantiang Bay med cabanas på höga styltor i bortre änden. Barnfamiljerna är betydligt färre här, genomsnittsåldern på vuxna klart yngre och atmosfären mer tydligt bohemisk. Längst i söder finner man öns slutackord i form av regnskogen i nationalparken Mu Koh Lanta och fyren Lighthouse Koh Lanta ute på en liten halvö.

Bar med vy över mäktiga Kantiang Bay på södra Koh Lanta. Foto: Anders Pihl

Hela vägen från norr till söder ser man anledningarna till att Koh Lanta är så älskat. Inga solstolar, inga strandförsäljare, inga jetskis, inga megaresorter, inga skyskrapor, ingen vräkighet. Koh Lanta behåller än så länge en balans mellan en utvecklad turism och sin ännu småskaliga och lokala prägel. 

Mysiga Lanta Old Town

Östsidan då? Östra Koh Lanta är absolut värd en utflykt. Man blir glatt överraskad när man kommer till öns äldsta stad Lanta Old Town för första gången. Huvudgatan är kantad av kaféer och mysiga butiker. Husens gränder leder ut till bryggor där man kan äta en ljuvlig fisklunch och titta på havet utanför med öar och uppskjutande karstberg. 

Fortfarande kan man påstå att Koh Lanta är lokalbefolkningens ö. Dagliga marknader pågår som alltid, små moskéer ligger kvar i turistbebyggelsen och här på östsidan finns flera byar som bebos av chao leh, en indo-malajisk folkgrupp som har levt på Lanta i hundratals år.

Huvudgatan i stämningsfulla Lanta Old Town. Längs gatan finns många mysiga butiker och kaféer. Foto: Anders Pihl

Dagarna går. De patenterade Koh Lanta-solnedgångarna fyller på mitt lyckominne inför en lång svensk vinter. Det gör även de svala och molnfria morgnarna. En sådan morgon vid sjutiden beger jag mig tillbaka till Long Beach i norr. Nära stranden ser jag människor röra sig sävligt i det gula släpljuset. Här håller Anders Larsson kurser i yoga. Han är känd på Lanta som Yoga Larsson och erbjuder yogaklasser två-tre gånger dagligen med fantastisk utsikt över havet. Efter passet får vi en pratstund.

Solnedgångarna i havet är en del av Koh Lantas charm, särskilt när du kan äta middag samtidigt. Foto: Anders Pihl

– Det som skiljer min yoga från övrig yoga på ön är att man kan vara med på en klass även om man är helt ny, säger Anders. Det är yoga för alla helt enkelt.

Förutom yogaverksamheten jobbar han även som dykinstruktör och snickare. Första gången han kom hit var 2007, lockad av att pulsen var lugnare än på Phuket. Sedan den tiden har Koh Lanta förändrats en del, enligt Anders. Det har byggts mycket, som på de flesta öar i Thailand. 

– Det är mest turister på norra delen av ön. Tar man sig ner till söder så finns det gamla paradiset kvar med underbara stränder.

Att vi svenskar trivs så bra på Koh Lanta är inte konstigt, menar Anders Larsson.

– Koh Lanta passar väldigt bra för barnfamiljer. Det tror jag är en stor anledning. Sen finns många verksamheter på ön med svenska delägare. Vi svenskar känner nog en trygghet med det.

Man skulle kunna tillägga att Lantas popularitet beror på öns mångsidighet. Lanta tycks passa många olika slags besökare samtidigt och har kvar sin charm och sina många valmöjligheter. Alla som kommer hit tycks hitta sitt eget Koh Lanta.

SVENSKARNAS BÄSTA TIPS TILL KOH LANTA

Två bofasta svenskar, Kristoffer Johansson och Anders Larsson, ger här sina personliga tips till Koh Lanta.

 

Anders Yoga-Larsson bästa tips

1. Ao Nui Bay och Bamboo Bay

”Båda är mina favoritstränder på Koh Lanta.”

2. Cozy Guesthouse

”En favoritrestaurang med riktigt goda hamburgare och service i topp. De har också svenska rätter på menyn.”

3. Lanta Diver

”Dykningen är väldigt bra runt Koh Lanta och rekommenderas. Lanta Diver är en utmärkt dykshop som drivs av två duktiga svenskar, Kristin och Raymond.”

 

 

Kristoffer Johanssons bästa tips

1. Where Else Garden & Eatery

”Ett charmigt ställe med thaimat, indisk mat och västerländsk mat och en otroligt avkopplande atmosfär.”

Adress: 448 Moo 3, Saladan

2. Koh Kradan

”En liten idyllisk ö en och en halv timmes båtresa från Koh Lanta. Vi åker dit någon gång i månaden för att bada och snorkla och komma bort från allt folkliv.”

3. Harry's Sunset Beach Bar

”Alla är välkomna till vårt ställe nära stranden. Förvänta dig god mat och goda drinkar.”

Adress: 158 Moo 6, Klong Nin Beach

LÄS MER: Koh Kradan – här hittar du lugnet 

RESA HIT: KOH LANTA

Bästa tiden: Bästa tid med soligt väder och mindre heta dagstemperaturer infaller december–mars.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Thailändska. Många i lokalbefolkningen talar engelska och någon gång ibland även svenska.

Valuta: Thailändska baht (THB).

Prisnivå: Billigt. Thailand har ungefär halva priset mot Sverige, och Koh Lanta är genomsnittligt billigare än Phuket.

Ta dig runt: På västra sidan finns ett överflöd av tuktuk (motorcykeltaxi), songtaew (kollektivtaxi) och vanlig taxi, som tar dig både längs kusten och till östra sidan med Old Lanta Town. Många hyr egna motorcyklar. Från framför allt Saladan utgår en mängd utflyktsbåtar till mindre öar.

Bra att veta: Kolla upp aktuella inresebestämmelser, som snabbt kan ändras på grund av pandemin.

Undvik att bada topless. Koh Lanta är en muslimsk ö och det uppfattas som respektlöst.

Koh Lanta består egentligen av två stora öar och ett flertal mindre runtom. Men ön Koh Lanta Noi (”Lilla Lanta”) räknar man ofta bort som en transportsträcka mot fastlandet.

Läs mer: tourismthailand.org

Böcker: ”Ligan på Koh Lanta” är en svensk ungdomsbok av Christer Pettersson. För den som har varit på Koh Lanta väntar mycket igenkänning.

 

GUIDE: 10 TIPS TILL KOH LANTA

SE & GÖRA

1. Mu Koh Lanta National Park

En två kilometer lång vandring genom tät regnskog leder fram till sydspetsen av Lanta. Se upp för väskknyckande apor. De dubbla stränderna kring fyren Koh Lanta Lighthouse är en unik plats.

2. Four Island Tour

Dagsturen till fyra öar utanför Koh Lanta är en klassiker med all rätt. Snorkla runt Koh Rok, Koh Kradan och Koh Ngai och simma genom spännande grottan Emerald Cave. Många arrangörer, till exempel:

3. Time for Lime

Lär dig att laga genuin thaimat och mixa proffsiga drinkar nära stranden. Verksamheten möjliggör volontärorganisationen Lanta Animal Welfare.
Adress: 72/2 Moo 3, Klong Dao, Saladan

ÄTA & DRICKA

4. Oasis Yoga Bungalows

Vegetarisk mat i toppklass vid ett av Lantas främsta yogaställen, som också erbjuder fina bungalower. Sallader, bowls, smoothie och underbara vegoburgare.
Adress: 215 Moo 3, Saladan

5. Yang Garden 

Ofta omnämnd som Koh Lantas bästa restaurang. Drivs av svenskar med erfarenhet från finkrogar i Sverige. Pröva den grillade tonfisken.
Adress: 8/1 Moo 2, söder om Phra Ae Beach

6. The Frog

Lite dyr men pålitligt bra. Framför allt västerländska rätter, som entrecote och lammburgare. Vinlistan är Lantas absolut största, med 800 viner från tolv länder.
Adress: 121 Moo 1, Saladan Downtown

SHOPPING & NÖJEN

7. Catfish

Saladan är dit du åker om du behöver handla något särskilt på Lanta, till exempel billiga glasögon. Här ligger också Catfish, en restaurang som kombinerar mat med en utmärkt bokhandel.
Adress: 113 Moo, Saladan

8. Old Lanta Town

Old Lanta Town har butiker med atmosfär och personlig touch, som The Hammock House som säljer fina hängmattor. Den färgstarka helgmarknaden på söndagar är en kulturell upplevelse.
Adress: Old Lanta Town

9. Ozone Beach Bar

Koh Lanta är en relativt lugn ö, men det går att hitta party om man letar. Ozone Bar är en livlig strandbar och dansklubb som alltid drar mycket besökare.
Adress: 471 Saladan, Phrae Ae Beach

BO BRA

10. Rawi Warin

Ett av Lantas absolut bästa strandnära hotell, ofta med erbjudanden som gör det extra prisvärt. Har thailändska ägare. Allt från standardrum till utsökta poolvillor. Dubbelrum från 500 kronor.
Adress: 139 Moo 8, Tambon

11. Pimalai Resort and Spa

Ett toppalternativ med fem stjärnor. Ligger högt med vidunderliga utsikter över Kangtiang Bay, ändå nära ner till stranden. Hotellets spa Seven Seas är prisbelönt. Dubbelrum från 2 200 kronor.
Adress: 99 Moo 5, Ba Kan Tiang Beach

LÄS MER:

Guide till Chiang Mai – porten till norra Thailands underbara värld