Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien

Publicerad 23 okt 2015 05:00

Templen du inte kan besöka utan att rodna

<span>För 700 år sedan ansågs sex vara en väg att uppnå gudomlighet i Indien.<br></span>

För 700 år sedan ansågs sex vara en väg att uppnå gudomlighet i Indien.

1/4

Foto: Urs Flueeler

<span>De 22 templen i den indiska staden Khajuraho ligger i i delstaten Madhya Pradesh.</span>

De 22 templen i den indiska staden Khajuraho ligger i i delstaten Madhya Pradesh.

2/4

Foto: Shuttertsock

<span>Med tanke på att statyerna är 1000 år gamla är de i förvånansvärt gott skick.</span>

Med tanke på att statyerna är 1000 år gamla är de i förvånansvärt gott skick.

3/4

Foto: Urs Flueeler

<span>En teori är att bilderna var tänka att fungera som instruktionsmaterial.</span>

En teori är att bilderna var tänka att fungera som instruktionsmaterial.

4/4

Foto: Urs Flueeler

INDIEN. Indisk religion förknippas oftast med andlighet och det spirituella. Men så har det inte alltid varit. För 700 år sedan ansågs sex vara en väg till det gudomliga vilket avspeglar sig i några av Indiens mest spektakulära tempel från den tiden.

Allt om Resor tar dig med till templen som får dig att rodna.

Visserligen vet de flesta om att världens äldsta sexmanual är Kama Sutra och att det finns något som kallas tantriskt sex och att båda sakerna kommer från Indien. Men annars är det stora landet inte något vi förknippar med sexuell lössläppthet.

Först var det den brittiska sexualmoralen som kom när landet koloniserades och sedan dess har moralistiska strömningar inom så väl religion som politik varit förhärskande.

Men för 700 år sedan var synen på sex betydligt liberalare.

Sextempel för Shiva, Ganesh och Vishnu

Det märks inte minst om man besöker något av de 22 kvarvarande templen som byggdes under Chandela-dynastin i delstaten Madhya Pradesh på 900- och 1000-talet. Templen som alla ligger i den lilla staden Khajuraho, var så vitt man vet 85 från början, men nu kvarstår bara 22.

Templen är dedikerade till olika hinduiska gudar, Shiva, Ganesh, Vishnu med flera, men det är när man börjar studera utsmyckningarna lite närmare som många kan bli chockade.

Här finns nämligen mycket detaljerade beskrivningar av i stort sett alla typer av sex man kan tänka sig från homosexuella samlag till gruppsex och sex med djur. Och med tanke på att statyerna är 1000 år gamla är de i förvånansvärt gott skick.

Här finns detaljerade beskrivningar av alla sorters sex.

Foto: Shutterstock

Kama Sutra också från Indien

Den som kan sin Kama Sutra känner igen många av de gravitationstrotsande ställningarna som figurerna är inbegripna i. Och uppblandat med de sexuellt explicita statyerna finns avbildningar av de olika gudafigurerna, som ler i andlig upphöjdhet.

Det finns flera teorier om varför templen i staden Khajuraho är smyckade med dessa, ur dagens synvinkel, sexuellt utmanande bilder. En teori går ut på att kungarna under Chandela-dynastin följde de tantriska principerna som baseras på balansen mellan det kvinnliga och manliga. En annan teori var att templen vid sidan om att vara bönehus också var platser där människor skulle lära sig om de höga konsterna, dit sex hörde på den tiden. Då skulle bilderna helt enkel fungera som instruktionsmaterial.

Khajuharo håller guidade turer

Fantastiskt nog har templen överlevt så väl den viktorianska brittiska sexualmoralen som dagens religiösa indiska moralpolis. Ett av dem används fortfarande för religiösa syften, men de andra är bara av intresse för forskare och turister.

Samtidigt finns det en enorm stolthet över templen i Khajuharo. Flera gånger om dagen hålls guidade turer, där man kan få redan på i stort sett allt man vill veta om templen och deras sexuella skulpturer.

 

LÄS MER:

Här firas snoppen med en alldeles egen festival

Erotiska trädgården full med snoppar och rumpor

 

Av: Krister Berntsson

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat