Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien

Publicerad 10 feb 2018 08:30

Surfcamp på Bali – lika härligt som spännande

Att surfa vid korallrev är spännande, oftast tar du en typisk balinesisk båt ut till vågorna.

Att surfa vid korallrev är spännande, oftast tar du en typisk balinesisk båt ut till vågorna.

1/3

Foto: HALLVARD KOLLTVEIT

Lapoints lokala instruktörer är grymma surfare.

Lapoints lokala instruktörer är grymma surfare.

2/3

Foto: HALLVARD KOLLTVEIT

Jasmine från Finland och Julian från Norge gör i ordning brädorna vid Sanur Beach

Jasmine från Finland och Julian från Norge gör i ordning brädorna vid Sanur Beach

3/3

Foto: ALVARO SUSENA

Allt om Resors utsände reste på surfcamp till Bali, Indonesien, för att ta pulsen på ön som räknas som ett av de bästa ställen i världen för vågsurfing.

Förutom fantastiska vågor, fick han möten med underbara människor med sig hem i bagaget, både andra camp-deltagare och balineser, som alltid bjuder på varma leenden.

– ”Life is flat”, vi ser att livet är som det är, om du lär dig att le åt motgångarna blir livet enklare, säger den alltid leende Wayan, som jobbar i villan där Lapoint Surf Camps har sitt surfläger i Gianyar, östra Bali.

– Om vi skulle krocka med bilen framför oss nu, säger Wayan och pekar mot den framförvarande bilen i trafikkaoset av små bilar och mopeder, då skulle både den andra föraren och jag le åt varandra och lösa situationen tillsammans, menar han.

Vågen i Klotok rullar fint, här okänd surfare som gör en cutback.

Foto: SKY LAN

Och det är verkligen slående hur trevliga, ödmjuka och tillmötesgående balineserna jag träffar under min vecka på Bali är. Det är aldrig något problem, frågar du efter något gör de sitt bästa för att lösa det, alltid med ett leende på läpparna, en lätt bugning och höger handen mot hjärtat. Ett bra exempel på detta är våra instruktörer som alla är locals. De är så engagerade och stöttande. Varje gång jag tar en våg blir de lika glada som om de själva hade tagit deras livs våg. Nämnde jag att de är otroligt duktiga surfare också?

LÄS MER: 16 paradisöar i Sydostasien

Bali är populärt bland surfare från hela världen

Bali är en stor ö i indonesiska oceanen och har blivit en alltmer populär destination för surfare från hela världen. Kvalitén och variationen på surfbara vågor och att det i stort sett alltid går att surfa någonstans i de många surfspots som finns lockar. Det är stora vattenmassor i rörelse som pressas emot korallrev eller stränder med branta bottnar och skapar världsberömda vågor som Uluwatu, Keramas och Kuta Reef. Dessutom är vattnet alltid varmt och lufttemperaturen så här års pendlar från extremt behaglig till varm, för balineserna är det kallt när kvicksilvret sjunker ner till 26 grader plus. 

– Surfingen är så bra på Bali att det kommer hit folk från hela världen, även från kända surfställen som Hawaii och Australien, berättar Johan Sellberg, som är med i svenska surflandslaget och är ambassadör för Lapoint Surf Camps. Johan har besökt Bali flera gånger och stannat månadsvis.

– Det är klart att första gången jag åkte till Bali var det för vågornas skull. Men det som gör att jag återvänder hit är människorna. Du känner dig alltid välkommen och trygg på Bali, menar han.

När jag anländer till villan sent på natten och får mitt rum tilldelat är det nästan overkligt bra. Rummet har stora skjutdörrar med glas från golv till tak och utsikten är underbar även på natten. Mellan mig och poolen finns det en öppen patio som fungerar som vardagsrum, kök och matsal. Efter poolen fortsätter utsikten över havet där jag kan se vågor bryta i skenet av strålkastare riktade från trädgården mot havet. Vågorna rullar in rytmiskt mot stranden och vaggar mig till sömns.

Stämningen är på topp efter att ha surfat hela förmiddagen, här Jasmine och Julian på väg hem.

Foto: ALVARO SUSENA

Med ett svårt anfall av jetlag vaknar jag först av alla min första morgon på Bali. En efter en träffar jag mina sömndruckna camp-kamrater som går upp med tuppen för att utnyttja lågvattnet, vågorna är bättre då i de bryt där vi ska surfa. En del av dem har varit här redan en vecka eller två och känner varandra. Men på surfcamps är det alltid enkelt att vara social.

– Våra gäster är sköna, öppna människor som funkar ihop med andra. Det skapar en social stämning där det är lätt att träffa nya vänner, berättar John Åkerblom från Arboga som jobbar på Lapoint Surf Camp i Gianyar.

– Det i sin tur kan vara jobbigt för oss som jobbar här. Vi kommer ofta mycket nära våra gäster när vi delar surfingen och resten av dagarna tillsammans. Sen får man ta farväl, ibland redan efter en vecka. Men det är ett lyxproblem, menar han.

Serangan reef, Kuta Reef och Klotok

Efter en fantastisk frukost med massor av färsk frukt blir vi upphämtade för att åka till dagens surfspot, Serangan reef. Att surfa vid rev är speciellt. Du får ta en traditionell balinesisk båt ut till brytet, tillsammans med instruktörerna och de andra camp-deltagarna. Stämningen är förväntansfull på vägen ut. Båten släpper av oss på utsidan av brytet så första paddlingen är enkel. Visst är det mycket folk i lineupen på ett populärt ställe som Serangan reef vid Sanur Beach. Men Gus Alit och de andra instruktörerna kan vågen här och dirigerar oss med säker hand till bra positioner. På vägen ut ber instruktörerna om ursäkt för att vågorna ”inte är så stora idag”. Nåväl, allting är relativt, jag tycker att vågorna är enorma och blir lite osäkert över hur det kommer att gå för mig som enda longboardåkaren i gruppen. Men återigen, Gus Alit vet vad han gör, pekar åt mig att ta vågen lite tidigare än de andra och snart har jag tagit min första våg någonsin i indiska oceanen. 

Senare under veckan surfar vi även i Kuta Reef och Klotok, den senare blir min favorit eftersom den har de långsammaste vågorna under veckan och det är skönt när du har en 9-fots bräda. Förväntningar på vågorna på Bali infrias med råge trots att alla pratar om att det är ovanligt litet för årstiden och att förra veckan var det så mycket bättre. För oss som är på surfcamp och vill utvecklas är det faktiskt väldigt bra att vågorna inte är så brutala som de kan bli här en dag med ”bra” swell. Alla som deltar i lägret utvecklas enormt tack vare bra förhållanden och fantastiska instruktörer. På vägen hem från Bali, mör i kroppen efter surfning sex dagar i rad, kan jag konstatera att jag har tagit pulsen på Bali; hon mår extremt bra och bjuder på fantastisk surf. 

LÄS MER: Svenska turister flyr Balis nedskräpade stränder

Surfcamp – ett spännande sätt att resa

Att åka på surfcamp är ett bra sätt att resa. Du blir väl omhändertagen och har folk omkring dig som kan platsen och löser all logistik för dig. Du kan fokusera fullt på att surfa och ha det bra. Oftast bor du i en villa eller gästhus där det finns alla möjligheter till skönt häng efter surfet, med pool, yoga, pingis, Wifi, och framför allt sköna camp-deltagare som delar din passion för surf.

Dagen börjar oftast med tidig frukost och sen delar instruktörerna upp gruppen i tre nivåer, level 1, 2 och 3. Sedan blir det en förmiddag full med surf på ett ställe som passar din förmåga. Vid lunchtid återvänder grupperna till campen för en god hemlagad lunch, eller så hänger alla vid något café vid stranden. Eftermiddagarna ägnas åt fria aktiviteter, yoga, bad i poolen, en springtur eller en sväng till någon sevärdhet. En dag i veckan är det antingen fri surf eller någon planerad aktivitet, som att klättra upp för en vulkan eller besöka den gamla staden Ubud. Någon gång i veckan äter du på restaurang med resten av gänget, annars är det härliga middagar på campen med hemlagad mat. Som du förstår, en vecka på surfcamp går fort och det är lätt att vänja sig vid livsstilen.

 

Varje vecka ägnar campdeltagarna en eftermiddag till att städa stranden, massor av plastrester spolas i land från havetBali är inte ensamt om att ha problem med plast och sopor.

Foto: ALVARO SUSENA

Plast och andra sopor i havet är ett stort problem, inte bara på Bali, utan överallt där man har kust. I samtliga Lapoint Surf Camps runt om i världen kör personalen och gästerna minst ett pass strandstädning i veckan. Att delta är frivilligt men alla på vår camp ställde upp. På kort tid samlade vi in nästan 250 kilo plast och skräp som vi lämnade in för sortering.

– Varje insats är viktig. Vi ser hur mycket det spolas in på stranden här utanför och det är lätt att bli överväldigad, men det är bara att fortsätta plocka, säger John Åkerblom.

Förutom strandstädning uppmanade instruktörerna att vi skulle ta med oss plastrester in som vi hittade när vi surfade, det är bara att stoppa in påsen eller pet-flaskan innanför tröjan tills du surfat färdigt.

https://www.youtube.com/watch?v=3xpsAn1P1_E

Text och bild: Alvaro Susena

ELISABETH MONTGOMERY