Oavsett vad du söker så finns det i Tokyo – storstadspuls och stillhet, högteknologi och hantverk, festande och total avkoppling.
1 av 7: Oavsett vad du söker så finns det i Tokyo – storstadspuls och stillhet, högteknologi och hantverk, festande och total avkoppling. Foto: Shutterstock
<p>Här blandas gammalt och nytt.</p>
2 av 7: <p>Här blandas gammalt och nytt.</p> Foto: iStock
Vid Kejsarens palats Koyoto hittar du friden bortom shoppingtempot.
3 av 7: Vid Kejsarens palats Koyoto hittar du friden bortom shoppingtempot. Foto: Shutterstock
Körsbärsträdens blomning är en storhögtid för japanerna.
4 av 7: Körsbärsträdens blomning är en storhögtid för japanerna. Foto: Shutterstock
På Takeshita Street hittar du små designerbutiker som täcker in varenda subkultur du kan tänka dig.
5 av 7: På Takeshita Street hittar du små designerbutiker som täcker in varenda subkultur du kan tänka dig. Foto: Shutterstock
<p>Bästa sättet att ta sig fram i Tokyo är med tunnelbanan.<br></p>
6 av 7: <p>Bästa sättet att ta sig fram i Tokyo är med tunnelbanan.<br></p> Foto: iStock/Xavier Arnau
<p>Sushi är nästan ett måste i Tokyo och den bästa hittar du på Sukiyabashi Jiro.</p>
7 av 7: <p>Sushi är nästan ett måste i Tokyo och den bästa hittar du på Sukiyabashi Jiro.</p> Foto: iStock

Storstadspuls och stillhet i kontrasternas Tokyo

TOKYO, JAPAN. Oavsett vad du söker så finns det i Tokyo – storstadspuls och stillhet, högteknologi och hantverk, festande och total avkoppling. Och mat för alla smaker och plånböcker. Överallt bemöts du med samma värme och vänlighet från människor som verkligen vill hjälpa dig tillrätta.

Det är helt enkelt svårt att inte gilla Tokyo.

Låt oss först slå fast att Tokyo inte är någon vacker stad. Den har inte New Yorks skyline, Paris mysiga arkitektur eller Roms monumentala historiska landmärken. Å andra sidan slipper du Londons dieseltunga luft, Rio de Janeiros brottsstatistik och Atens skräpiga trottoarer.

Och skönhet finns i Tokyo, men du måste söka upp den.

Det första som slår en besökare är renligheten på gatorna. Efter några dagar rycker man ofrivilligt till när man ser en papperslapp på trottoaren. Och den här renligheten till trots är det nära nog omöjligt att hitta en papperskorg. Japaner tar helt enkelt med sig sitt skräp hem.

Om vi till detta lägger ett totalförbud mot att röka utomhus, utom på vissa avskärmade platser, så förstår man varför gatsopare inte är ett framtidsjobb i Tokyo.

Ta sig runt med tunnelbana

Som turist inser man snabbt att det bästa sättet att ta sig runt Tokyo är med tunnelbanan. Det finns 18 tunnelbane- linjer, lokaljärnvägar och spårvägar som täcker in vartenda ställe du kan tänkas vilja åka till. När man väl har kommit över chocken över ett så gigantiskt kollektivtrafiknät, så inser man att det inte är särskilt svårt att navigera sig dit man vill.

En viktig linje för turister är Yamanote-line. Den fungerar som en ring- linje och har anslutningar till samtliga tunnelbanor. Dessutom har den stationer på viktiga turistmål som Ueno Park, Tokyo Central (nära Kejsarens palats) och shoppingdistrikten Shinjuko och Shibuya.

Shopping i Tokyo

Tokyo är ett paradis för shoppare. Inte för att det är speciellt billigt, priserna ligger i svensk nivå eller något över, utan för att allt finns. I Ginza hittar du allt, och stadsdelen räknas som en av världens bästa platser för lyxshopping.

I Shibuya är profilen yngre och här hittar du vid sidan av världskända varumärken, också japanska trendmärken. Ett stenkast härifrån ligger Takeshita Street där du hittar små designbutiker som täcker in varenda subkultur du kan tänka dig.

Vill du vara garanterat ensam om det du shoppar ska du leta dig till Shimokitazawa i Tokyos sydvästra del. Här är husen låga och shoppingen unik med egen design blandat med second hand. Det finns också gott om barer, kaféer och klubbar för den som är sugen på att festa i Tokyos hippaste kvarter.

Men den mest udda shoppingen gör du på Kappabashi i Asakusa. Här kan du fynda fantastiska köksknivar eller investera i välgjorda maträtter av plast.

Körsbärsträden vid Kejsarens palats

Och när du känner att du blivit mätt på shopping är det dags att ta en välbehövlig paus i parkerna kring Kejsarens palats. Bäst är det att vandra omkring här när körsbärsträden blommar i början av april. Du lär få trängas med tiotusentals Tokyobor, eftersom körsbärsträdets blomning är en verklig högtid för japaner. Men under hela våren och sommaren är Tokyos parker en fantastisk upplevelse.

Det är fullt möjligt att äta billigt i Tokyo utan att behöva besöka en global hamburgerkedja. Ramen eller dandannudlar hittar du lätt för under 50 kronor och du kommer garanterat att stå dig till en sen middag. Bästa ramen hittar du på de ställen som har kö utanför. Lokalerna är små och gästomsättningen är hög så du behöver inte vänta särskilt länge innan du får mat.

På kvällen är det bara att slinka in på något ställe som verkar trevligt och välja ett antal rätter från menyn.

 

Foto: Colourbox

Guide Tokyo:

Se & göra

1. Träffa pandor i Ueno Park

Bästa stället att uppleva körsbärsblomningen. Sedan kan du hälsa på pandorna på intilliggande Ueno Park Zoo.

2. Varva ner i templet Sensoji-Templet, Asakusa

Buddisttempel mitt i den pulserande stads- delen Asakusa. Gatan upp är kantad av bodar med souvenirer och godis.

Adress: 2 Chome-3-1 Asakusa, Taito

3. Gratis panoramavy på Tokyo Metropolitan Government Office

Bästa utsikten i Tokyo är helt gratis från 48:e våningen i Tokyos stadshus.

Adress: 2 Chome-8-1 Nishishinjuku

Äta & dricka

4. Unikt Kobekött på 511 Kobe Beef Kaiseki, Asakusa

Stället för den som vill uppleva det legen- dariska kobeköttet. Här serveras en perfekt tillagad kobebiff för runt tusenlappen.

www.a511.jp/en/

5. Le Café Doutor, Ginza – ät vid berömd korsning

Kafépärla med utsikt över den berömda korsningen i Ginza. Ett perfekt ställe att inleda lyxshoppingen på.

www.doutor.co.jp/lcd/

6. New York Bar, Shinjuko – en legendarisk bar

Baren där Bill Murray tillbringar det mesta av sin tid i filmen Lost in Translation.

www.tokyo.park.hyatt.com/en/hotel/dining/NewYorkBar.html

7. Sushi på rullband på Genki Sushi, Shibuya

En av de mest prisvärda rullbandssushi- ställena i Tokyo. Tallrikarna kostar runt tio kronor och man äter sig mätt för en 50-lapp.

www.genkisushi.co.jp/en/travelers/

Shopping

8. 12 våningar lyx på Mitsukoshi, Ginza

Om du gillar lyxshopping är detta stället för dig. Tolv våningar av alla lyxvarumärken du kan tänka dig.

www.mitsukoshi.mistore.jp/

9. Subkulturer till salu på Takeshita Street, Harajuko

Små och större designbutiker. En promenad längs Takeshita är som en provkarta på varenda subkultur du kan tänka dig.

10. Fynda köksknivar på Kapabashi Street, Asakusa

Längs hela gatan finns allt du behöver för att öppna japansk restaurang. Här ligger också några av Tokyos bästa knivmakare.

Bo bra

11. Park Hyatt Hotell, Shinjuko

Lyx med filmkänsla

Femstjärnigt hotell, känt från filmen Lost in translation. Om du inte har råd att bo här, unna dig en drink i hotellbaren högst upp. Dubbelrum från 4 000 kronor natten.

www.tokyo.park.hyatt.com/en/hotel/ home.html

12. Andon Ryokan, Taito-ku

Traditionell värdshuskänsla

En modern variant på de traditionella japanska ryokanvärdshusen. Du sover på futonsängar och hygienutrymmena är gemensamma. Dubbelrum från 500 kronor natten.

www.andon.co.jp/

 

LÄS OCKSÅ:

Av Krister Berntsson

Resfakta Tokyo

Resa hit: Alla stora flygbolag erbjuder resor från Sverige till Tokyo, men det finns just nu inga direktflyg. Finnair erbjuder den kortaste restiden med 11 timmar och 15 minuter från Arlanda, med mellanlandning i Helsingfors.

Bästa tiden: April till juni.

Restid: 11 timmar, 15 minuter.

Tidsskillnad: Åtta timmar före Sverige.

Språk: Trots att japanerna gärna skyl- tar på engelska, så är det dåligt med språkkunskaperna för de flesta. Större turistattraktioner erbjuder dock engelskspråkig hjälp.

Valuta: Yen.

Prisnivå: Tack vare att yenen tappat i värde är prisnivån bara något över Sverige på shopping. Mat och restaurangbesök är dock betydligt billigare. Du kan fynda köksknivar, viss elektronik och japanska klädmärken.

Ta dig runt: Det japanska tunnelbanesystemet är oöverträffat i världen.

Bra att veta: Man tar med sig sitt eget skräp, ställer undan brickan på kaféer, pratar inte i mobil på tunnelbanan och man röker inte utomhus.

Läs mer: www.gotokyo.org/en/

Tokyos topp 5

1. Vänligheten

Vad du än gör, vad du än behöver, så kommer du att mötas av artiga, vän- liga, omtänksamma Tokyobor. Och ingen kommer någonsin att ge dig muntliga vägbeskrivningar – de tar

dig i armen och leder dig dit du ska, oavsett om de själva är på väg dit eller ej.

 

2. Tunnelbanesystemet

Tokyos tunnelbanesystem är i stort sett heltäckande. Vart du än vill ta dig så finns det en tunnelbanelinje dit. Alla stationer ropas ut på så väl japanska som engelska. Och missa inte att varje station har en egen signaturmelodi som spelas i högtalarna.

 

3. Shoppingen

Tokyo är inte staden man reser till för att shoppa billigt. Men det finns inte ett enda lyxmärke som inte är representerat i Tokyo. Missa inte Ginza och Shibuya.

 

4. Maten

Vare sig du väljer att besöka Sukiyabashi Jiro, med tre stjärnor i Michelinguiden, för att äta den perfekta sushin, eller bara köar dig in på ett enkelt ramenställe, så kommer du att få en matupplevelse utöver det vanliga. Servicen är alltid utmärkt. Men försök inte lämna dricks. De kommer att jaga dig ner för gatan för att ge dig pengarna tillbaka.

 

5. Kejsarens palats

Även om du är helt ointresserad av trädgårdar, så kommer du att falla pladask för parkerna runt Kejsarens palats. Här hittar du friden bortom shoppingtempot och kan njuta av att bara strosa runt i en nästintill perfekt japansk estetik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande