Solnedgångssurf är den bästa surfen, ljuset är magiskt och framför allt är det inte så stekhett.
1 av 5: Solnedgångssurf är den bästa surfen, ljuset är magiskt och framför allt är det inte så stekhett. Foto: Emil Sergel
rådet runt Canggu består av små byar och vackra risfält.
2 av 5: rådet runt Canggu består av små byar och vackra risfält. Foto: Emil Sergel
Det är lätt att fastna i Canggu.
3 av 5: Det är lätt att fastna i Canggu. Foto: Emil Sergel
Livet saktar ner till enkla beslut som vart frukosten ska ätas.
4 av 5: Livet saktar ner till enkla beslut som vart frukosten ska ätas. Foto: Emil Sergel
Hit lockas hipsters från hela världen.
5 av 5: Hit lockas hipsters från hela världen. Foto: Emil Sergel

Stillhet och surf bortom turiststråken på Bali

BALI. Om man lämnar det överexploaterade Kuta och beger sig norrut i 30 minuter så kommer man till ett betydligt lugnare smultronställe – Canggu. Här blandas surfare med hipsters och juicebarer och skapar en kreativ smältdegel långt bort från gatuförsäljare och smutsiga stränder.

De gröna risfälten svischar förbi på båda sidor och jag letar febrilt efter en vägskylt som visar vägen. Det är lätt att köra vilse och den bästa vägvisaren är magkänslan. Jag överger den överfulla huvudvägen som går norrut och tar av på en öde gata ner mot vattnet. Jag är på väg till Canggu på södra Bali, ett ställe som jag hört väldigt mycket gott om. En mix mellan öst och väst där kreativa expats blandas med sköna indoneser.

Solnedgångssurf på Bali

Jag passerar kaffebarer, designbutiker och lyxiga lodges på väg ner till vattnet. Det är surfen som lockar, och brädan sitter fast i ett så kallat boardrack på sidan av moppen. Solnedgångssurf är den bästa surfen, ljuset är magiskt och framför allt är det inte så stekhett. Jag parkerar några meter från vattnet, vaxar brädan och paddlar ut i vattnet.

If you never try you'll never know. #9feetnoless #batubolong #goleft #canggu #bali #deuscustoms

Ett foto publicerat av emilsergel (@emilsergel)

Känslan av att sitta på surfbrädan i vattnet och stirra på horisonten i väntan på nästa våg är svårslagen. Det är som en fokuserad meditation där man med vaksamt öga måste ha koll på vågorna som rullar in och vara beredd att explodera för att paddla in på rätt våg vid rätt tillfälle. Jag ser en våg med mitt namn på och lyckas komma med. När vågen tar med en är lyckan total. Att surfa på naturens krafter på en våg som bara existerar i några sekunder är vackert. När solen gått ner tar jag mig trött upp på stranden med ett fånigt leende.

Hjärtat i Canggu

Canggu är en plats att fastna på. Man behöver egentligen inte röra sig alls från denna plats. Byn har bra surf, bra mat och bra häng. Livet saktar ner till enkla beslut som vart frukosten ska ätas, om man ska ta en tupplur före eller efter lunch och om man ska surfa två eller tre gånger per dag. Området runt Canggu består av små byar och vackra risfält och det är en perfekt plats att utforska med moppe.

Slow sundays. #canggu

Ett foto publicerat av emilsergel (@emilsergel)

Byn består av några små vägar ner till stranden med ett gäng restauranger och butiker. Hjärtat är Deus the temple of enthusiasm. Det är en stor restaurang med en innegård och en stor surfbutik där de gör egna surfbrädor och motorcyklar. Varje söndag spelar ett liveband och då är alla i Canggu på plats. De är också komplett galna, på tisdagar har de Tacos and Tattooes. Beställer man mat får man en gratis tatuering om man vill. Hit lockas hipsters från hela världen.

Hi ocean! Wanna dance? #9feetnoless #canggu #bali #deuscustoms #longboarding

Ett foto publicerat av emilsergel (@emilsergel)

Stillheten på Bali är ljuvlig

Det är också lätt att fastna på Betelnut, en av de mest populära restaurangerna i byn. Här serveras perfekt kaffe, smoothies och Nagabowl som inte kan beskrivas med ord. Den perfekta frukosten helt enkelt.

Den bästa stunden på dagen är strax innan soluppgången. Klockan ringer varje morgon 05.45 och stillheten är ljuvlig. Stranden är stilla och vågorna perfekta. Hettan är fortfarande några timmar bort när jag paddlar ut i vattnet. Jag sitter på brädan i det stilla vattnet och betraktar soluppgången och funderar över vart jag ska äta dagens frukost.

 

Text: Emil Sergel

 

LÄS OCKSÅ:

Bali

Resa dit: Ett smidigt flyg är Qatar Airways via Doha. 19 timmar enkelresa för cirka 7500 kronor. De tillåter också att man tar med surfbräda gratis.
Bästa tiden: Torrperioden är från april till oktober, men det går alldeles utmärkt att resa året om. Under regnperioden regnar det kanske en timme per dag.
Prisnivå: Väsentligt billigare än i Sverige. 6 kronor för en Coca-Cola, 50 kronor för en middag, 18 kronor för en öl.
Valuta: Indonesisk Rupiah. 15 000 rupiah är 10 svenska kronor.
Bo: Ett bra alternativ är Coconut Guesthouse som ligger nära både stranden och restaurangerna. Fin pool och rena rum. Cirka 400 kronor per natt. www.coconutguesthouse.com. Ett annat lysande alternativ är Limasan surflodge som drivs av svenskar. Fantastisk arkitektur och bra poolhäng. Pris från 5000 kr i veckan. www.surflodgelimasan.com
Äta: Det finns tre ställen man måste testa. Frukost på Crate, deras färskpressade juice är magisk. Lunch på Betelnut, kanske en mahi-mahi wrap och sedan middag på Deus- de har fantastisk asiatisk mat! Alla tre ställena är omöjliga att missa, så liten är byn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande