Ställa in Thailandsresan? UD:s svar om coronarisken
Många oroas inför bokade Thailandsresor på grund av det kinesiska coronavirusets spridning.
Helt avgörande för såväl resebranschens som enskilda resenärers agerande är svenska UD:s hållning i frågan.
Men vad krävs för att UD ska utfärda en reseavrådan för Thailand?
Här är svaren.
Många svenskar har bokat Thailandssemestrar inför sportloven.
Men glädjen grusas en hel del på grund av det dödliga coronavirusets tilltagande spridning. I Thailand har hittills drygt 35 fall konstaterats, och många frågar sig om de riskerar att smittas om man reser till landet.
Sveriges utrikesdepartement (UD) har en nyckelroll i sammanhanget. UD kan utfärda en så kallad reseavrådan gällande exempelvis ett land eller delar av ett.
Påföljden av en sådan kan bli dramatisk för resenärer: ofta upphör reseförsäkringen att gälla, och en avrådan leder inte sällan till att researrangörer och flygbolag omgående ställer in sin verksamhet i det drabbade landet eller området.
För tillfället avråder UD från resor till 49 olika länder och regioner över hela världen. Beslut om en reseavrådan kan tas mycket snabbt.
Smittorisk mindre vanlig orsak
Vad utlöser då en avrådan från UD?
Krig och andra våldsutbrott är självklara skäl, liksom naturkatastrofer. Sjukdomsspridning är en mindre vanlig orsak.
Erik W Karlsson, departementssekreterare på utrikesdepartementet, förklarar att UD:s avrådan i den typen av fall ofta baserar sig på konsekvenserna av en smitta.
– Vi tittar på sådant som påföljderna för infrastrukturen i området. Går det att ta sig till och från området och att resa inom det? Fungerar sjukvården, eller är den hårt belastad? Och finns det möjlighet för UD:s personal från exempelvis våra konsulat och ambassader att nå svenska medborgare på plats och ge dem stöd och hjälp?
Ett typexempel i fallet är den avrådan från ”icke-nödvändiga resor” som UD utfärdade den 26 januari gällande Hubeiprovinsen i Kina (som den 17 februari utökades till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao). Provinshuvudstad i Hubei är Wuhan, den numera världsbekanta stad där det nu aktuella coronaviruset först upptäcktes. I UD:s avrådan anges inget konkret motiv till avrådan – viruset nämns inte alls.
LÄS MER: Sjuk på resan – 6 viktiga råd du måste känna till
”Många arbetar intensivt med det här”
– Risken för att bli sjuk är inte i första hand det vi har tagit ställning till i det här fallet, även om det förstås är en viktig aspekt, säger Erik W Karlsson. Det som har varit avgörande är de infrastrukturella konsekvenserna av smittan, som hårt belagda sjukhus och de lokala kinesiska myndigheternas införda begränsningar av möjligheter till resande i området.
Att UD utfärdar reseavrådan direkt på grund av risk för smitta är relativt ovanligt, men det förekommer.
Den brännande frågan just nu gäller förstås smittoläget i Thailand, dit många svenskar har bokat resor under de kommande veckornas sportlov.
Något mer konkret om sannolikheten för en reseavrådan gällande Thailand den närmaste tiden vill Erik W Karlsson inte säga. Men han berättar att beredskapsgruppen inom UD:s konsulära avdelning arbetar ständigt och dagligen med viruset och dess spridning.
– Dessutom arbetar våra ambassadörer, särskilt i Peking, med frågan. Så sammanlagt är vi många som arbetar intensivt med det här.
”Riskfritt för svenskar”
I arbetet med riskbedömningen konsulterar man flera myndigheter, främst Folkhälsomyndigheten med vilken man står i daglig kontakt:
– När det gäller risken att bli smittad lyssnar vi på deras rekommendationer. Sedan samråder vi även med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), våra nordiska grannländer och EU-partners. Vi bevakar situationen mycket noggrant.
– Men sedan är det viktigt att oavsett avrådan komma ihåg att varje resenär själv måste göra sin egen bedömning. Vår uppgift är att ge resråd och rekommendationer som kan fungera som underlag för resenärens eget beslut.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, menar att när det gäller coronaviruset är det riskfritt för svenskar att resa till Thailand.
– Det finns ingen anledning för oro till det alls, säger han till Allt om Resor. Thailand har ett mycket bra system för att upptäcka eventuell smitta och letar väldigt noga. Jag ser det som helt uteslutet att de skulle missa något.
Under ebolautbrottet i Västafrika 2014 avrådde UD från resor till Liberia, Guinea och Sierra Leone på grund av att det allmänna säkerhetsläget försämrades som en konsekvens av ebola-utbrottet och de åtgärder som inrättades för att kontrollera vidare smittspridning. Gränser stängdes, och vissa områden sattes i karantän. Det var svårt att hitta flygbiljetter för de som ville lämna landet, eftersom enbart ett fåtal flygbolag flög till de länderna. Sjukvården var hårt belastad, och det var svårt att få tillgång till sjukvård.
Det enklaste sättet att följa UD:s reserekommendationer är via ambassadernas hemsidor på Sweden Abroad eller genom att ladda ner appen UD Resklar. Med appen kan man få pushnotiser om UD ändrar avrådan för landet man befinner sig i. Man kan även anmäla sig till svensklistan, alltså anmäla sin utlandsvistelse till närmaste svenska ambassad, direkt i appen.